Mijn haat-liefde-verhouding met Auckland levert jou handige tips

Auckland skyline in de avond

Geweldig toch zo’n skyline?

Je kunt Auckland zien als de meest-ondergewaardeerde stad van Nieuw-Zeeland. Wellicht zelfs van de wereld. Er is geen stad waar ik zoveel “negatieve” commentaren van zie. En waar een paar ‘fan boys’ en ‘fan girls’ dit recht proberen te zetten. Ik schijn er één van te zijn.

Maar zo was het niet… Graag laat ik je zien hoe ik van Auckland ‘newbie’ tot de groep van ‘die-hard’ fans ben gaan horen. En wellicht jij straks ook. Tenminste als je de stad een kans wilt geven.

Waarom haat-liefde met Auckland?

Okay laten we eerlijk zijn, als je naar Nieuw-Zeeland gaat om de meest prachtige natuur te gaan zien dan is het even schrikken als je ’s avonds een rondje Queen Street doet. Zo ging het met mij ook. “Is dit het nou?”, dacht ik toen ik een aantal jaar geleden van het YHA-hostel door Queen Street naar de Ferry Building liep en/of ging stappen in het Viaduct Harbour-gebied.

Door het werken in het Central Business District (CBD) oftewel het – zakelijke – centrum, wonen in wijken als Mt. Eden, Grafton, Otahuhu en Onehunga en vooral het ontdekken van de vele wijken is mijn haat-liefde inmiddels veranderd in echte liefde.

Voor mij was Auckland nooit mijn eerste keuze om te gaan werken en wonen. Maar dat was je misschien al duidelijk na het lezen van mijn blogposts zoals Mijn liefde voor Wellington. In een megastad als Auckland zijn nu eenmaal veel bedrijven (lees: banen) te vinden, dus werk vinden is een stuk makkelijker. En dan blijf je al snel plakken.

Fijne tijden (fun met toffe collega’s en vrienden) hebben zich afgewisseld met mindere/slechte tijden (maar wees gerust, na regen komt echt zonneschijn)… Maar de relatie met Auckland is in die jaren alleen maar beter geworden. Een relatie met Auckland heb je niet zomaar, daar moet je aan werken… Of de korte weg nemen en de positieve tips van kenners en fans opvolgen. Hopelijk kan onder andere ik jullie inspireren om de stad Auckland een kans te geven en met andere ogen te gaan bekijken.

Het CDB is niet Auckland! Er is meer dan Queen Street

Veel goede en goedkope ho(s)tels bevinden zich om en nabij dit centrum en de Skybus is zo makkelijk om van het vliegveld naar dit deel van de stad te gaan. Maar dat ene rondje door Queen Street geeft je nog geen eerlijk beeld van de stad.

Ja, Queen Street is ’s avonds als de winkels dicht zijn rustiger. En ja, er zijn relatief veel daklozen te vinden. Vind je het gek, met al die toeristen die er rondlopen? Even terzijde, neem eens een extra broodje mee van de supermarkt en geef een dakloze eens iets goeds te eten. En als je het eng vind om iets direct aan een dakloze persoon te geven, leg het dan in de Community Fridge  op de hoek van Wellesley St West en Mayoral Drive. Dan komt het sowieso goed terecht.

Auckland en haar stadsdelen of voorsteden

De stad Auckland is inmiddels uitgegroeid tot de metropool Auckland, met zo’n 40 tot 50 ‘suburbs’ (voorstad, stadsdeel) in elk van de vier windrichtingen. Centraal (de voormalige stad Auckland), Noord (vroeger North Shore City), West (wat vroeger Waitakere City was), Oost & Zuid (voormalige Manukau City). Bekijk deze kaart maar eens om te zien hoe groot Auckland nu echt is (alles binnen de rode lijnen is Auckland).

Op verkenning gaan is makkelijker dan je denkt

Vroeger was alles beter? Nee hoor, vandaag de dag is het beter en daardoor supermakkelijk om meer van Auckland te zien. Een aantal jaar geleden pakte ik nog wel eens de speciale pendelbus naar outlet center Dress Smart in Onehunga zonder te beseffen hoe makkelijk het anders kan. Toen had ik geeneens door waar dat stadsdeel precies lag waardoor ik nooit zag hoe dichtbij het eigenlijk bij het CBD ligt. Tegenwoordig stap je dan ook op Britomart in de Onehunga-lijn en sta je 20 minuten later op het station van Onehunga. Vanaf daar is het nog geen 5 minuten lopen naar Dress Smart.

Openbaar Vervoer

Auckland beschikt over een uitgebreid netwerk van bussen en treinen (zelfs nachtbussen om na het stappen in het weekend weer thuis te komen). Koop een blauwe AT Hop Card (OV-chipkaart) en ga op verkenning. Qua trein is het makkelijk, er is een Zuidelijk, Oostelijke, Westelijke en Onehunga lijn. Easy as.

Treinverbindingen in Auckland

Je kunt veel zien van Auckland als je met de trein reist (klik voor grotere versie)

Alternatief voor openbaar vervoer in Auckland

En als je geen zin hebt om met de bus of trein de stad te verkennen, dan kun je altijd nog gebruik maken van een Uber. En met kortingscode 53j4l krijg je tot $20 korting op je eerste rit met Uber in Nieuw-Zeeland.

Fiets

Fiets huren in Auckland

Makkelijk een fiets huren in Auckland

Op diverse plaatsen in Auckland kun je de huurfietsen van NextBike vinden. Zet hun app op je phone, meld je aan en je kunt fietsen. Alles gaat automatisch, supermakkelijk en het is niet duur. Je kunt snel en veilig op pad want je krijgt er ook een huurhelm bij… Of je legt ‘m in je mandje omdat “Hollanders geen fietshelm dragen”.

En sinds november 2017 zijn ook de zwart/gele huurfietsen van Onzo te vinden in Auckland. Deze nieuwkomer werkt ook met een gratis app maar heeft geen vaste stalplaatsen en kent een andere tariefstructuur. Je kunt deze fietsen dus letterlijk overal tegen komen (en weer achter laten).

Te voet

Zelfs te voet kun je al veel van Auckland zien, soms gecombineerd met het openbaar vervoer.

Auckland verandert continu

Auckland vernieuwt zichzelf

Grote veranderingen in Auckland

Soms zie je door de graafmachines of hijskranen een stukje stad niet meer, maar dat komt goed. Auckland groeit door en men is er altijd aan het werk. Er is dus altijd wat nieuws te doen of zien, wat een goede reden is om vaker terug te komen. Of misschien zelfs wat langer te blijven.

Tijdens mijn eerste bezoek aan Auckland moest je nog met een speciale pendelbus naar de vismarkt… En nu loop je zo via het Downtown-gebied, Viaduct Harbour naar de “overkant” via een brug naar Wynyard Quarter en Silo Park. Een gebied met een heerlijk industriële uitstraling waar je veel eettentjes en kroegjes vindt.

Tips voor Wynyard Quarter & Silo Park

 • 16Tun voor de liefhebbers van ‘craft beer’ en zeer goede spareribs of een heelijke kaasplank. Ga voor een 4- of 6-pack ‘tasting crate’ (200ml glaasjes) Nieuw-Zeelands speciaalbier en laat je verrassen.
 • Ga in de zomer op vrijdag- of zaterdagavond naar Silo Park voor Street Food en/of een gratis film.
 • Of kies voor één van de vele andere restaurantjes of barretjes in dat geweldige industriële gebied.

Er is nog meer te zien en te doen in Auckland

En na al het wonen, werken, leven en vooral plezier hebben, heb ik blogposts als hieronder geschreven of aan meegewerkt. Van haat of onverschilligheid is het naar liefde gegaan. Hopelijk kan mijn liefde voor Auckland jou inspireren om de stad eens echt te gaan verkennen.

Post je opmerking, tip of vraag gerust hieronder bij het commentaar. Ik hoor graag wat jij van Auckland vindt… Of wat jouw “geheime tip” is wat andere reizigers echt moeten gaan zien of doen in de stad.

Tags: ,

 • Tyas van Rossum

  Leuk verhaal! Kun je ergens inschrijven op nieuwe edities of iets dergelijks?

  • Thanks Tyas. Leuk om te horen. Je kunt via de RSS feed (zie knopje met gekromde streepjes onderaan) de link toevoegen aan je favoriete RSS-lezer zoals Netvibes. Dan zie je direct als er een nieuwe blogpost geplaatst is.

   Een compleet vernieuwde nieuwsbrief zal binnenkort gelanceerd worden. Daar zijn we nog even aan het brainstormen. Ik houd je op de hoogte.

   • Tyas van Rossum

    Dank, voor mijn privé dingen werk ik niet met een RSS feed.
    Hoor het graag wanneer het aangepast is- en anders zal ik af en toe op de site snuffelen.
    Thanks voor je antwoord in elk geval!