De Wise pinpas voor reizigers in de praktijk: mijn wereldwijde ervaringen ermee

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  De ‘debit card' van Wise (voorheen TransferWise) is de meest ideale pinpas voor reizigers. Of je nu voor een working holiday of wereldreis gaat, deze pinpas met gratis bankrekening in diverese landen maakt je reizende leven makkelijker en goedkoper. Je kunt er ontzettend veel verschillende valuta's mee aanhouden en er dus praktisch overal zonder kosten mee betalen.

  Zoals jullie weten, zijn mijn blogposts altijd gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Als fan van Wise maak ik al jaren spotgoedkoop wereldwijd geld over, al voordat TransferWise de naam verandere naar Wise. Toen de ‘debit card' (pinpas) werd aangekondigd, heb ik deze meteen aangevraagd want het zou in één klap een ander probleem oplossen waar veel reizigers mee te maken hebben: kosten van het gebruik van eigen credit- of pinpas in het buitenland.

  Financiële mythes doorgeprikt

  Nu zijn er meteen mensen die roepen “mijn creditkaart rekent geen extra kosten bij betaling in het buitenland (behalve als ik geld opneem)” of “ik pin gewoon een groot bedrag met mijn Nederlandse pinpas en dan valt het best mee”. Laten we eerst wat financiële mythes doorprikken.

  • Nederlandse creditkaart: ook al zie je geen kosten voor gebruik in het buitenland op je overzicht staan, betekent het nog niet dat ze er ook niet zijn. Creditkaartmaatschappijen rekenen een minder gunstige wisselkoers voor je betaling en daar verdienen ze dan aan.
  • Pinnen in het buitenland: Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hou er niet van om met een berg bankbiljetten rond te lopen, behalve als ik in Las Vegas ben. 🙂 Plus je betaalt nog steeds kosten voor pinnen in een ver land en krijgt vaak ook weer een minder gunstige wisselkoers.

  Is daar iets mis mee? Niet echt, het zijn allemaal bedrijven die geld willen verdienen. Alleen zijn er voor jou ook mogelijkheden om deze kosten te drukken en meer geld over te houden om te reizen. De betaalpas van Wise gaat je daarbij helpen.

  TransferWise Borderless in praktijk
  Pinnen, betalen en meer met TransferWise Borderless

  Continue vernieuwing van Wise (voorheen TransferWise)

  Wise – de nieuwe naam van TransferWise – is een innovatief bedrijf. Er worden ook regelmatig veranderingen doorgevoerd die betalingen wereldwijd in de plaatselijke valuta nog makkelijker maken. Zo hebben ze de laatste jaren deze functionaliteiten toegevoegd,

  • Virtuele betaalgegevens gratis aanmaken bij het Wise Borderless Account. In plaats van je echte betaalkaartgegevens te gebruiken en achter te laten bij online betalingen, kun je nu via de Wise app een virtuele betaalkaart aanmaken. Mocht het bedrijf waar je het abonnement of terugkerende betaling hebt lopen, de betaalgegevens van haar klanten kwijtraken dan kun je de virtuele kaart direct verwijderen en een compleet nieuwe aanmaken. Zo raak je nooit je echte kaartgegevens va je fysiek debit-/prepaid creditcard kwijt.
  • Naamsverandering: van TransferWise naar Wise. Op 5 maart 2021 heeft TransferWise het woord “Transfer” laten vallen en gaat het bedrijf voortaan verder als Wise. Er verandert niets aan de diensten en de lage kosten daarvoor, alleen de naam is verandert. In deze blogpost over de naamsverandering naar Wise lees je er meer over.
  • Nieuw bankrekeningnummer voor je Euro-betalingen. Sinds kort is je Euro-rekeningnumer verandert van DE (Duits) naar BE (Belgisch) waardoor Euro-betalingen nog sneller verwerkt worden en je geavanceerde bankzaken zoals machtingen kunt opzetten. Het oude bankrekeningnummer bleef tot juli 2020 actief. Inmiddels gebruikt dus iedereen het nieuwe bankrekeningnummer dus geen zorgen.
  • Machtiging opzetten. Je kunt ook machtigingen in Euro's, Britse Ponden of Australische Dollars afgeven via je Wise (voorheen TransferWise) account. Klik op je Euro, AUD- of GBP-bakje en je ziet de nieuwe bankgegevens…. En je ziet in het menu hoe je een machtiging opzet. Machtigingen via Wise Borderless zijn zonder kosten, zelfs als je machtiging niet plaats kan vinden door te weinig saldo (er zijn echt geen kosten voor een machtiging). En je krijgt een melding voordat een machtiging plaats gaat vinden, zodat je kunt zorgen dat er altijd voldoende geld op je Wise rekening staat.
  • Koppelen aan mobile wallets als Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay. Voorlopig alleen als je bankkaart in de USA is uitgegeven, maar andere landen zullen spoedig toegevoegd worden.
  • Toegang tot meer bankrekeningen. De TW-bankrekening begon met Euro's, Amerikaanse Dollar, Nieuw-Zeelandse Dollars etc maar daar worden steeds meer verschillende bankrekeningen aan toegevoegd. Je kunt dus steeds meer doen met je Wise account. Je krijgt steeds meer lokale bankrekeningen in je account.
  • Meer valutabakjes in je account. Ook de valuta's die je kunt aanhouden op je account blijft groeien. En met valutabakjes bedoel ik de valuta die je kunt aanhouden en waarmee je kunt betalen via de pinpas, in winkels en online. En waarmee je geld uit de muur kunt halen.
  Makkelijke pinpas voor reizigers
  Betaal wereldwijd in de plaatselijke valuta met deze pinpas en bespaar flink.

  Aanvragen van de pinpas voor reizigers

  Het nieuwe Borderless Account van Wise kun je uitbreiden met een pinpas (‘debit card') die wereldwijd te gebruiken is. Het voordeel is dat je er verschillende valuta's op kunt zetten en dus overal ter wereld kunt betalen zonder wissel- of betaalkosten. Het is echt een grenzeloze betaalpas.

  De kaart is gekoppeld aan je Wise account en/of app zodat je er heel makkelijk, voordelig en snel geld op zet. Het zijn als het ware valutabakjes waar je uit betaalt. Is je Australische Dollarbakje leeg, dan wordt je Amerikaanse Dollarbakje aangesproken of je Euro-bakje. Je kunt ermee betalen zolang je er geld hebt opstaan, net zoals bij een prepaid creditkaart.

  Zelf deze pinpas voor reizigers regelen is supermakkelijk:

  1. Online aanvragen. Deze betaalpas vraag je snel en makkelijk online aan. Je betaalt slechts minimale kosten (€7) om de pinpas aan te laten maken en naar je laten versturen.
  2. Kies de basis-valuta. Bij de aanvraag selecteer je de eerste valuta die je op de kaart wilt en een klein bedrag om mee te beginnen. Het maakt niet uit met welke valuta je de rekening plus kaart opent want de andere voeg je na activeren toe. Ik ben zelf begonnen met Euro's en heb daarna Nieuw-Zeelandse, Australische en Amerikaanse Dollars aan gezet toen ik de kaart binnen had.
  3. Pinpas op de mat. Binnen enkele dagen ontvang je een kleine, leuke envelop van Wise (voorheen TransferWise) met daarin de felgroene pinpas.
  4. Activeer de kaart. Je activeert je kaart via de Wise app (ook de app-naam is verandert van TransferWise naar Wise) om te bewijzen dat jij de aanvrager bent.
  5. Opladen. Daarna zet je er geld op in je basisvaluta of één van de andere valuta's die je wilt gaan gebruiken, via de app of online.

  Zo zet je valuta's op je Wise pinpas voor reizigers

  Als je de pinpas – ‘debit card', prepaid creditkaart of hoe je de kaart ook wilt noemen – geactiveerd hebt, kun je er andere valuta's op gaan zetten. En dat “erop zetten” is virtueel. Het staat niet letterlijk op je kaart, maar op je online Borderless Account waar je kaart aan gekoppeld is.

  Je kunt uit zeer veel valuta's wereldwijd kiezen. Hierdoor kun je in veel verschillende valuta's betalen zonder extra kosten of geld ontvangen of overmaken zonder hoge kosten. Om je wat voorbeelden te geven…

   Van Euro naar Amerikaanse Dollars

  Maak van je Euro's Amerikaanse Dollars op je grenzeloze pinpas. Betaal met iDEAL en het staat er direct op.

  Pinpas online beheren - van Euro naar USA Dollar

  Lees ook mijn ervaringen met de Wise pinpas tijdens een Amerikaanse road trip. Dan zie je goed dat je echt overal ter wereld goedkoper kunt betalen met deze betaalkaart. Of het nu gaat om betalingen in Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse of Australische Dollars, of andere valuta, het kan met de Wise Borderless Account met pinpas.

  Van NZ Dollar naar Australische Dollar

  Heel makkelijk als je tijdens je working holiday op vakantie gaat naar Australië… Of andersom. Van de ene dollar maak je zo de andere dollar. Betaal met kaart of overboeking en het staat er praktisch direct op.

  Pinpas online beheren - van Euro naar USA Dollar

  Snel en makkelijk valuta's toevoegen

  Het activeren van nieuwe valuta's is met één klik gebeurt. Het erop zetten van geld in die valuta is met een minuut gebeurt. Afhankelijk van de basisvaluta (waaruit je de betaling doet), kun je het doen via overboeken, creditkaart, debitkaart, iDEAL etc. De kosten zijn minimaal, zoals je ziet in bovenstaande screenshots. Ga je op reis naar een ander land, dan activeer je die valuta en zet je bijvoorbeeld je Euro's om naar die valuta.

  Wat is Wise pinpas: debit card of (prepaid) creditcard?

  De Mastercard pinpas van Wise is een ‘debit card'. Je kunt er dus alleen mee betalen als je er geld op hebt staan. Net als bij een ‘prepaid creditkaart' of ‘travel/money passport'. Het grote verschil is dat je er bij Wise (voorheen TransferWise) meer dan 55 valuta's op kunt zetten.

  En je krijgt er het voordeel van een bankrekening in landen als Nieuw-Zeeland, Australië, USA en Canada bij. Wise Borderless is dan ook meer dan een reiscreditcard of pinpas voor reizigers.

  Wise Bordeless is vooral een uitstekend alternatief voor een bankrekening in Australische Dollars, Amerikaanse Dollars, Euro's en Britse Ponden. Anderen – zoals je werkgever – kunnen er dan direct geld op storten. Je krijgt er ook een lokaal rekeningnummer bij.

  Kun je betalen met de Wise pinpas?

  Jazeker. Deze pinpas voor reizigers kun je gebruiken als iedere normale ‘debit card'. Overal ter wereld waar je met Mastercard kunt betalen, kun je met deze kaart betalen (in winkels, benzinestations, online winkels en meer). Zolang je er geld hebt op staan want je kunt niet op krediet kopen.

  Als je betaalt in één van de vele landen waarvan je de valuta op je kaart hebt staan, zijn er geen betalings- of wisselkosten. Je betaalt alleen een klein beetje kosten als je geld op je kaart zet of als je geld omwisselt naar een andere koers. Je krijgt altijd die gunstige middenkoers van Wise en niet een slechte koers zoals je bank doet.

  Betalen in Australie met Wise pinpas voor reizigers
  Even Australische Dollars op je Wise account omzetten en je kunt in winkels in AUD betalen

  Je bepaalt zelf hoe je de kaart wilt gebruiken, via de magneetstrip, chip of contactloos (“PayWave”, “Tap&Go”). Dit alles is online en via de app in te stellen. En als je je kaart verliest, blokkeer je de pas zelf. Geen gedoe met bank ofzo bellen. Je regelt het helemaal zelf online. Je krijgt een pincode bij je pas, maar die kun je zelf veranderen via pin-automaten die daarvoor geschikt zijn.

  De eerste betaling doe je via de chip (pas insteken) of magneetstrip (sliden), daarna is contactloos betalen actief. Men weet dan dat jij de pas goed ontvangen hebt en dat je pincode geldig is.

  Je kunt de kaart ook gebruiken voor online aankopen, net zoals je met een ‘debit card' uit Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook kunt doen. Als je via de app gratis een virtuele kaart aanmaakt (een nieuw voordeel van Wise), doe je de online betalingen nog eens extra veilig ook.

  Waar kun je de Wise bankrekening & pinpas voor gebruiken?

  De volgende zaken kun je doen met de Wise bankrekening & pinpas:

  • Salaris of loon laten storten in elke valuta die ondersteunt wordt
  • Uitbetalingen van e-commerce of freelance platforms ontvangen
  • Betalingen ontvangen van vrienden, familie of mensen die je kent
  • Zakelijke betalingen van klanten of andere derde partijen waar je zaken mee doet
  • Het opzetten van een “direct debit” oftewel machtiging voor automatische incasso op je rekeningnummer).
  • Koppelen aan een “mobile wallet” van Apple, Google of Samsung Pay.

  Eigenlijk alle dagelijkse betalingen en ontvangsten waar je anders een traditionele bankrekening in Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook voor zou gebruiken. Alleen is Wise goedkoper en makkelijker in gebruik.

  Wat kun je niet doen met Wise Borderless?

  De volgende zaken kun of mag je niet doen met een Wise bankrekening:

  • Betalingen van flitskredietverstrekkers
  • Zaken doen of diensten gebruiken die leiden to klachten, betwiste transacties, aanvragen tot terugboekingen of andere zaken die schade berokkenen voor Wise, andere klanten of jezelf.

  Wat betekent dit conreet als je een Wise bankrekening overweegt? Simpel. De lokale bankrekening van Wise is bedoeld als alternatief voor een lokale betaalrekening, zodat jij als backpacker, working holiday-reiziger, vakantieganger of reizende ZZP-er betalingen kunt doen en ontvangen in de lokale valuta.

  Het is een vervanging voor een simpele betaalrekening. Het is geen spaarrekening. Zolang je het systeem maar gebruikt voor legale doeleinden en er geen stoute illegale of misdadige dingen mee gaat doen.

  Verschil tussen Wise en een “gewone” bankrekening

  In Nederland (en andere delen van Europa) zijn er de laatse jaren meer moderne, online bankrekeningen bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan N26 of Bunq, allebei banken die zich richten op de digitale consument die alles online of via een app wilt regelen, veel onderweg op reis is en geen ouderwetse bankfilialen nodig heeft.

  Deze moderne banken werken beiden samen met Wise voor het voordelig overboeken van geld wereldwijd, dus je zult je afvragen wat een bankrekening van Wise anders maakt dan deze bankrekeningen? Daarom heb ik dit voor je gemaakt, een overzicht van de verschillen tussen TW, N26 en Bunq. Daarin zie je precies welke bankrekening voor jou de beste en meest voordelige keuze is.

  Conclusie: ideale pinpas voor reizigers

  De belangrijkste reden voor mij om voor het gratis Wise Borderless Account te gaan, was het kunnen betalen in de lokale valuta waar ook ter wereld. Ik ergerde me altijd aan de buitenlandkosten op mijn KiwiBank overzicht of het feit dat je ziet dat je Nederlandse creditkaart een ongunstigere koers rekent.

  Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een creditkaart. Het is juist supermakkelijk om grote bedragen mee te betalen, van autohuur tot vliegtickets… Maar het is omslachtig en duur als je er steeds kleine uitgaves, als een kop koffie, mee doet.

  Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen door Wise (voorheen TransferWise). De kaart is zo makkelijk te gebruiken, je hebt goed overzicht en met de app heb je volledige controle waar je ook bent. Wil je meer weten over deze pinpas voor reizigers, laat het weten in de comments hieronder. Ik beantwoord je vragen graag.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Martijn is het creatieve brein achter dit reisblog. Als Nieuw-Zeeland-verslaafde blogt hij graag over de minder bekende plekken in dit schitterende land. Van toffe plekken om te overnachten tot coole festivals of evenementen, er komt veel uit zijn toetsenbord gerold. Alles om jullie te inspireren.
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  8 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Eva Bakker
  Eva Bakker
  Gast
  3 juli 2020 23:13

  Hi Martijn,

  Is het ook zinvol om dit aan te vragen als je maar 4 weken door Nieuw Zeeland reist?

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Eva

  Dionne
  Dionne
  Gast
  29 mei 2020 11:12

  Hoi Martijn, wat een fijn artikel! Ik heb direct de pas aangevraagd! Ik ben van plan om vanaf november een paar maanden in Australië te gaan werken en het wordt aangeraden om dan een Australische bankrekening te openen. Door gebruik te maken van dit TransferWise account, betekent dat dat ik geen andere bankrekening hoef te openen in Australië?
  Dit is allemaal helemaal nieuw voor me namelijk haha. Alvast bedankt voor je reactie!

  Diana
  Diana
  Gast
  29 mei 2020 11:11

  Dag Martijn,
  Is het mogelijk om je adres later te wijzigen? Ik ga nl. verhuizen (in Nederland) over drie / vier maanden, maar wil wel al vast een rekening openen. Mijn pas zou dus op het oude adres komen, maar ik wil na de verhuizing mijn account aan mijn nieuwe adres koppelen.
  Groet, Diana

  Martijn
  Martijn
  Gast
  Gereageerd op  Diana
  3 juli 2020 23:16

  Hi Diana…. Jazeker geen probleem. In je TransferWise account kun je je adres later gewoon aanpassen.

  Jeannette
  Jeannette
  Gast
  29 mei 2020 11:11

  Martijn, vraagje. Misschien dat je het weet. Ik heb inmiddels 4 potjes maar ik zag dat bij mijn allereerste withdrawal en in Indonesië, meteen mijn Europotje (€50) ook leeg gehaald werd. Terwijl er nog €157 aan rupiahs in het Indonesië potje zat. Heb jij enig idee hoe dit kan? Groetjes vanaf Bali

  Martijn
  Martijn
  Gast
  Gereageerd op  Jeannette
  3 juli 2020 23:13

  Hi Jeannette… Een ander potje zal worden aangesproken als het betreffende valuta-potje niet voldoende saldo heeft. Als je bijvoorbeeld 100 NZD hebt staan in je NZD-potje maar je neemt 150NZD op dan zal TW de andere potjes gebruiken om de betaling/opname mogelijk te maken. Wellicht heeft de plaatselijke bank toch een fee berekend waardoor het pinnen duurder werd en er een ander potje aangesproken moest worden? Even wat suggesties wat er gebeurd zou kunnen zijn. Niet alle banken wereldwijd doen aan gratis gastgebruik. Tip: zorg er altijd voor dat je in de plaatselijk valuta betaalt of pint. Sommige apparaten willen… Lees verder »

  8
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top