Waarom Auckland in de top 10 steden van Lonely Planet staat

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Deze week heeft Lonely Planet z'n jaarlijkse lijst met steden die je komend jaar bezocht moet hebben, bekend gemaakt. En voor 2014 staat Auckland er voor het eerst in. Heel Nieuw-Zeeland is dus trots. En wij ook. Maar waarom hebben de reis-experts van Lonely Planet gekozen voor Auckland? Dat leg ik je graag uit… En ik neem je meteen mee op virtuele tour door “mijn Auckland”.

  Genieten van het uitzicht op de skyline van Auckland
  Genieten van het uitzicht op de skyline van Auckland

  Volgens Lonely Planet is voor Auckland gekozen omdat “Auckland is often overlooked by travellers eager to head for the stellar alpine and lake landscapes further south, but food, arts and exploring the coastal hinterland are all excellent reasons to extend your stay in New Zealand’s biggest and most cosmopolitan city.”

  Auckland grijs en grauw? Kom op zeg!

  Dat is tenminste de indruk die je zou kunnen krijgen, als je Auckland voor de eerste keer bezoekt. De meeste hostels in Auckland bevinden zich in de CBD (Central Business Disctric), het centrum met alle levendigheid van winkels, kantoren, cafés en meer.

  Dat grijze en grauwe was mijn eerste indruk ook. Maar Auckland leer je pas echt waarderen als je de ‘suburbs', de buitenwijken leert kennen. Pas dan zie je wat Auckland allemaal te bieden heeft. Oh en tussendoor zie je ook die groene parken waar je heerlijk in de zomer van je lunch kunt genieten. Echt een aanrader.

  Koffie in Auckland

  Waar in Auckland vind je de lekkerste koffie? Oei dat is weer zo iets persoonlijks. Het maakt niet uit wie je spreekt, iedereen heeft in Auckland z'n eigen favoriet voor de plek met de best Trim Latte of Cappu. Ik heb in die jaren dat ik in Auckland werkte met vele collega's discussies over de beste koffie gevoerd. En ik ben veel van die suggesties van collega's langs geweest want open voor nieuwe cafeïne-ervaringen sta ik zeker.

  Het is in elk geval niet de Starbucks, die je straks als eerste tegenkomt als je naar onze lokale partner IEP / Work New Zealand gaat. 🙂 Om een paar koffie-geheimen met jullie te delen:

  • Sheinkin Cafe @ 3 Lorne Street (straatje dat parallel loopt aan Queen Street)
  • Mojo Coffee @ 205 Queen Street
  • Sierra Cafe @ 2 Lorne Street
  • Hollywood Bakery Espresso @ Atrium in Elliott.

  En al deze koffietentjes zijn of om de hoek bij je YHA hostel in Auckland of bij het kantoor van onze lokale partner. Twee plekken waar je met het startpakket van 123NZ toch heen gaat.

  Gratis wifi in Auckland

  Natuurlijk kun je eindeloos genieten van de gratis wifi bij onze lokale partner IEP / Work New Zealand, maar af en toe is gratis wifi onderweg ook niet verkeerd. In het Sky Entertainment Centre bij Aotea Square heb je gratis wifi. Je mag maar iets van een half uur achter elkaar internetten met je laptop of smartphone, maar dat reset zich vanzelf weer. Oh en je kunt daar ook meteen een goed betaalbare en smakelijke lunch krijgen. De sushi is er top!

  Verder zijn er een aantal koffietentjes, zoals Gloria Jean's waar je gratis wifi bij aankoop van een kop koffie krijgt. Oh en in je hostel natuurlijk, tenminste als je in een YHA hostel verblijft. Genoeg keuze voor gratis wifi dus.

  Eten en drinken in Auckland

  Oei dit is gewoon teveel om op te noemen. Dit onderdeel is ook één van de redenen waarom Lonely Planet Auckland in de 2014 top 10 zette. De keuze is echt reuze. We hebben al een tipje van de sluier in deze blogpost opgelicht, dus nu een paar echte aanraders voor goed maar eenvoudig en betaalbaar eten in Auckland:

  • Atrium on Elliott @ Elliott Street – Het foodcourt deel van dit winkelcentrum biedt een scala aan eettentjes, waar je goedkoop maar goed kunt lunchen. Alle keukens van de wereld zijn hier te verkrijgen.
  • Metro Centre @ Queen Street, bij Aotea Square – Dit entertainmentcomplex beschikt ook over een foodcourt. De sushi die je per stuk kunt uitzoeken zodat je je eigen sushi-box kunt samenstellen, is geweldig!
  • Elliott Stables @ Elliott Street – Dit is een super-coole plek voor bijvoorbeeld lunch. Het is een soort overdekt plein / terras, waar alle eettentjes om heen zitten. Je kunt dus met een groep eten en allemaal iets van een ander restaurantje bestellen. Ideaal, geen gedoe over wat gaan we eten. Er is voor iedereen wat. Kijk maar eens naar de video hieronder.

  Shoppen in Auckland

  Dit is het makkelijkste deel… Voor shoppen in Auckland hoef je niet ver te lopen. In Queen Street vind je een scala aan winkels en kom je een aantal winkelcentra tegen. Ga vooral ook naar het Brittomart-gebied (bij Queen Street downtown rechtsaf) voor nieuwe en funky winkels en merken.

  Maar je kunt ook heel makkelijk met de bus of te voet naar Parnell en New Market. De eerste is gezellig en funky, waar je veel leuke restaurantjes en boetiekjes vindt. De tweede is meer voor de grote, bekende winkels en twee bioscopen (één voor alternatieve films en één voor bekende blockbusters).

  Relaxen in Auckland

  Er zijn niet alleen vele wegen naar Rome, er zijn nog veel meer wegen die naar relaxen in Auckland leiden. Het is persoonlijk, dus hierbij een aantal van mijn tips voor een relaxte dag in de stad.

  Ga helemaal downtown, oftewel loop Queenstreet uit naar beneden, naar het water / de Ferry Terminal dus. Van daaruit ga je naar rechts: of je loopt een paar meter naar het Brittomart gebied en pakt daar de bus naar Mission Bay of Kohimarama OF je bind je skates / rollerblades onder en volgt het fietspad naar die buitenwijken. Gewoon lekker langs het water en de vele strandjes / parken skaten. Onderweg stoppen voor koffie, een snack of gewoon om te relaxen. Heerlijk.

  Relaxen in Auckland: park en strand
  Relaxen in de stad: park en strand

  Of pak eens de bus naar Mt. Eden, een ritje van 10 a 15 minuten vanaf het centrum. Mt. Eden is een zeer relaxte buitenwijk aan de voet van de slapende vulkaan Mt. Eden. Voor mij een gebied die altijd een warme plek in mijn hart heeft omdat ik er jarenlang met veel plezier gewoond heb. Nadat je lekker geluncht hebt in één van de vele cafeetjes in Mt. Eden kun je de vulkaan beklimmen.

  Je kunt met de auto naar boven rijden, maar als je even naar de zij/achterkant van de vulkaan loopt (gezien vanaf Mt. Eden Road), kom je vanzelf een trap annex looproute tegen. Dat is makkelijker dan als een klipgeit de weg van auto's volgen. Nadat je de plek hebt bewonderd waar alle auto's en tourbussen stoppen, loop je iets verder naar het deel met een groot grasveld.

  Van daaruit heb je een super-uitzicht over de stad. Ga lekker in het gras liggen en geniet van de zon en het uitzicht over de stad. Je kunt natuurlijk wat snacks en drinken meenemen en er een picknick van maken. Ideaal. Denk er wel aan dat er een ‘alcohol ban' geldt op Mt. Eden, dus neem geen bier of wijn mee.

  Wil je meer specifiek tips over deze toffe stad, lees dan snel verder in onze top 11 voor toffe dingen om te doen en zien in Auckland.

  Nog meer Auckland, maar dan in foto's

  Oeps dat was weer erg veel info. Auckland is gewoon een toffe stad, je moet het alleen even ontdekken. En zoals je ziet, wordt je daarna helemaal lyrisch want er is echt veel te doen en zien. Alles hierboven was nog maar het topje van de ijsberg.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven