High school in Nieuw-Zeeland: zo regel je de leukste uitwisseling in dit schitterende land

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Een uitwisselingsjaar via een high school in Nieuw-Zeeland is een leuke manier voor jonge avonturiers om kennis te maken met het leven in het schitterende Nieuw-Zeeland. We hebben alle info voor jou en je ouders op rij gezet.

  Het grote voordeel van een uitwisseling met Nieuw-Zeeland via een high school is dat het geschikt is voor iedereen tussen 15 en 19 jaar. Ideaal dus als je nog te jong bent voor een working holiday. Een high school uitwisseling is dan een perfect alternatief. Je kiest of je één of meerdere semesters (termijnen) wilt volgen.

  Het schoolsysteem in Nieuw-Zeeland

  In Nieuw-Zeeland is het schooljaar verdeeld in kwartalen ('terms'). Het totaal van 4 kwartalen ('terms') begint in januari/februari en eindigt in december. De zomervakantie valt in Nieuw-Zeeland in december/januari.

  Het schoolsysteem is in Nieuw-Zeeland opgebouwd uit drie lagen:

  • Primary & intermediate schools – Deze laag begint als Nieuw-Zeelandse kinderen de leeftijd van 4 á 5 bereiken.
  • Secondary school (ook wel ‘high school’ genoemd). Als leerlingen 12 á 13 jaar zijn, gaan ze door naar ‘secondary school’ (high school). Als men slaagt voor high school is men ongeveer 17 á 18 jaar.
  • Tertiary education (niveau van hogeschool en universiteit). Na ‘secondary school' gaat men door naar de derde laag, wat gelijk staat aan hogeschool en universiteit in Nederland. In Nieuw-Zeeland is dit altijd op universiteit, men gaat dan naar “uni”.

  En high school is waar het voor jou kan beginnen. Er zijn verschillende uitwisselingsprogramma’s om 3 tot 10 maanden les te krijgen op een high school in Nieuw-Zeeland.

  Hoe oud moet je zijn voor uitwisseling via high school in Nieuw-Zeeland?

  Om les te volgen op een high school in Nieuw-Zeeland dien je tussen 15 en 19 jaar oud te zijn. Over het algemeen ziet zo’n uitwisselingsprogramma er als volgt uit:

  • Als je 15-16 jaar bent, volg je jaar 11. Je volgt vakken Engels en Wiskunde en 3 keuzevakken waarbij Science een aanrader is.
  • Als je 16-17 jaar bent, volg je jaar 12. Je volgt sowieso Engels en nog vier vrij te kiezen keuzevakken.
  • Als je 17-18 jaar bent, volg je jaar 13 waarbij je 5 vakken mag kiezen.
  Met schoolvrienden naar het strand
  In Nieuw-Zeeland is een strand altijd dichtbij. Geniet van het lekkere weer met vrienden | foto: Adam Bryce

  Telt een jaar high school in Nieuw-Zeeland mee als schooljaar?

  Nee, helaas niet. Een jaar high school in Nieuw-Zeeland telt niet mee als schooljaar in Nederland. Het is een tussenjaar, waarbij je bij terugkomst in Nederland weer instroomt op het niveau waar je anders ook zou zijn ingestroomd.

  Als je dus naar Nieuw-Zeeland gaat na HAVO 3, dan stroom je bij terugkeer weer in op HAVO 4. Daar verandert een jaar high school in Nieuw-Zeeland niets aan. Het is echt een uitwisselingsprogramma als tussenjaar om extra levenservaring op te doen en de cultuur van een ander land op te snuiven.

  High school is dan ook een goede manier om te doen als een tussenjaar, voordat je bijvoorbeeld van HAVO of VWO naar je vervolgstudie gaat.

  Is het dragen van een schooluniform verplicht op school in Nieuw-Zeeland?

  Ja, het dragen van een schooluniform hoort erbij als je voor deze uitwisseling kiest. Je woont en leeft als een echte Nieuw-Zeelandse scholier dus zal ook een schooluniform moeten dragen. Het grote voordeel is dat je nooit meer hoeft na te denken wat je nu weer aan zult doen naar school. Je gaat het heerlijk makkelijk vinden zo’n schooluniform.

  Hoe ziet de accommodatie eruit als je op high school gaat?

  Dat wisselt. Je verblijft namelijk bij een gastgezin in de omgeving van de school.

  Voldoe je aan de leerplicht als je op high school gaat?

  Jazeker. Het dient echter wel op tijd gemeld te worden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente waar je in Nederland woont.

  Waar in Nieuw-Zeeland ga je naar school?

  Onze vrienden van Activity International zijn de experts in een high school uitwisselingsprogramma in Nieuw-Zeeland. Bij deze uitwisselingsprogramma's heb je keuze uit deze high schools in Nieuw-Zeeland.

  • High School in Auckland (Noordereiland) – Dit is een grote high school (2700 studenten) waar internationale scholieren uit de hele wereld naar toe komen. Ze hebben dan ook al 20 jaar ervaring met het plaatsen van studenten uit de hele wereld.
  • High School in Waiuku (uurtje rijden van Auckland op het Noordereiland). Deze high school is kleiner en minder stads dan bovenstaande high school. Het leuke voordeel van deze high school is dat ze een Nederlands-sprekend hoofd van de school hebben. Het dichtstbijzijnde stadje is Pukekohe (26.900 inwoners).

  Waarom een tussenjaar op een Nieuw-Zeelandse high school?

  Het is een geweldige ervaring om een tijd in een ander land te wonen en te leven. Het is meer dan er even op vakantie gaan. En voor iedereen die te jong is om een working holiday te doen (vanaf 18 jaar) of op backpack-avontuur te gaan, is een paar maanden tot bijna een jaar op een Nieuw-Zeelandse high school perfect. Het is een veilige manier om kennis te maken met het land.

  Je gaat ook dingen leren en zien die een verrijking voor je leven zijn. Zo zul je kennis maken met sporten die in Nederland weinig of niet gespeeld worden, zoals rugby en cricket. Dat is toch wat anders dan een uurtje Nederlands gymen.

  Nieuwe sporten en activiteiten doen in NZ
  Leer en doe nieuwe sporten of toffe activiteiten in Nieuw-Zeeland | foto: Paul Abbitt

  Je zult ook andere vakken en activiteiten doen dan je van je Nederlandse school gewend bent. Je krijgt les op z’n Nieuw-Zeelands, wat ook zeer goed is voor je kennis van de Engelse taal. Sta niet raar te kijken als je na terugkomst Engels spreekt met een Nieuw-Zeelands accent.

  Kijk maar eens naar de verhalen en de ervaring van reizigers die naar deze high school in Auckland geweest zijn. Of die een tijdje les hebben gekregen op de school in Waiuku. Na het lezen van deze toffe ervaringen van reizigers krijg je meteen zin om ook deze uitwisseling te doen.

  Meer informatie over high school in Nieuw-Zeeland

  Activity International heeft uitgebreide informatie voor jou als toekomstige leerling in Nieuw-Zeeland. Maar ook voor ouders hebben ze veel informatie staan. Dan weten jullie direct waar je aan toe bent, wat de kosten zijn en hoe zo’n uitwisselingsprogramma precies gaat.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven