Kerst in Nieuw-Zeeland: hoe vieren ze het daar?

123NZ

123NZ

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  De eerste keer dat je Kerst in Nieuw-Zeeland viert, zal heel apart zijn. Voor ons Nederlanders dan. Wij zijn gewend aan donkere dagen, kou en misschien zelfs sneeuw (in elk geval natte prut of regen). Maar in Nieuw-Zeeland is het dan natuurlijk hoog zomer en viert het land zomervakantie. Het is echt een hele aparte gewaarwording.

  Je loopt door Queen Street in Auckland in je korte broek en op jandals (teenslippers, weet je nog?) en je ziet in de etalages kerstmannen en kerstbomen. Huh? Het is toch zomer? Yep, welkom bij Kerst in Nieuw-Zeeland.

  Mocht je kerstkaarten vanuit Nieuw-Zeeland willen versturen, dan kom je allemaal grappige kaarten met de Kerstman op het strand en andere zonnige plekken. Geen sneeuw te bekennen.

  Santa op het strand (geleend van Bay of Plenty Polytechnic)
  Santa op het strand
  (geleend van Bay of Plenty Polytechnic)

  Hoe viert een Kiwi Kerst?

  Eerste Kerstdag (en meteen de enige kerstdag) staat in het teken van eten met familie en/of vrienden. Een typisch gerecht is dan “glazed ham” oftewel een hele ham die met (zoete) marinade warm uit de oven geserveerd wordt.

  Maar kalkoen wordt ook gegeten. Het is en blijft tenslotte een Angelsaksisch land. Ook is barbecueën populair tijdens Kerst in Nieuw-Zeeland.

  De dag na Kerst is Boxing Day en de dag voor leuke dingen of shoppen. Winkels zijn open en hebben speciale Boxing Day-uitverkoop of -aanbiedingen. Of je gaat lekker op het strand hangen. Alles kan.

  Intocht van de Kerstman

  Net als wij met Sinterklaas hebben, is er in Nieuw-Zeeland een optocht die de aankomst van de Kerstman viert: de Farmer's Santa Parade in Auckland (gesponsord door warenhuis Farmer's). De optocht is vrolijk en gezellig maar lijkt meer op de reclame-caravan van de Tour de France dan op een Sinterklaas-optocht zoals wij die kennen.

  Evenementen rondom Kerst: Christmas in the Park

  Het Coca-Cola Christmas in the Park-festival is een evenement dat zowel in Auckland als in Christchurch gevierd wordt. Het is een festival / cultureel evenement dat leuk is voor jong en oud.

  Op Boxing Day (wat wij dus tweede Kerstdag noemen) kun je niet alleen voordelig shoppen maar zijn er ook allerlei evenementen, zoals de Boxing Day Races in Auckland. Dit spektakel is een mix van paardenraces, mode, entertainment, zien en gezien worden. Of zoals ze het zelf zeggen: “Spend your day watching the racing, socializing on the Herald on Sunday Champagne Lawn, soaking up the breath-taking glamour of Viva Fashions in the Field or immersing yourself in the summer spirit at Beach, Beats & BBQs in the Ellerslie Infield!”.

  Meer weten? Bekijk dan de Boxing Day Races website, waar je ook meteen je kaarten kunt regelen.

  Meer Kerst in Nieuw-Zeeland

  Op het werk of in de vriendenkring wordt vaak aan Secret Santa gedaan in Nieuw-Zeeland. Je kunt het vergelijken met lootjes trekken, zoals wij dat met Sinterklaas doen. Je koopt een eenvoudig maar leuk cadeau (vaak NZ$5 of NZ$10) voor degene wiens Secret Santa jij bent.

  Verder ben je veel buiten met Kerst om van de zomer te genieten. Denk dus aan het Nieuw-Zeelandse motto: Slip-Slop-Slap (“Slip on a shirt, Slop on the 30+ sunscreen, Slap on a hat… and wrap”) ter bescherming tegen de zon. Be sun-smart! Fijne Kerst in Nieuw-Zeeland.

  Oh en denk eraan… Na Kerst komt Oud & Nieuw, dus check meteen waar je Oud en Nieuw in Nieuw-Zeeland het beste kunt vieren. Wij hebben de tofste feesten, festival en concerten op een rij voor je gezet.

  3 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll to Top