Hoe wordt Kerst in Nieuw-Zeeland gevierd? Dit kun je verwachten van Kerstmis Down Under!

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  De eerste keer dat je Kerst in Nieuw-Zeeland viert, zal heel apart zijn. Voor ons Nederlanders dan. Wij zijn gewend aan donkere dagen, kou en misschien zelfs sneeuw – in elk geval natte prut of regen. Maar in Nieuw-Zeeland is het dan zomer en viert het land zomervakantie. Een toffe maar aparte gewaarwording.

  Voor veel Nederlanders is het dus een wens om het aparte zomers Kerstgevoel in Nieuw-Zeeland eens mee te maken. Je loopt door een willekeurige stad op dorp in Nieuw-Zeeland met je korte korte broek en jandals – teenslippers, weet je nog? – en je ziet etalages met een Kerstman, kerstbomen en elfjes. Het is toch zomer? Zekers, welkom bij je eerste zomerse Kerst oftewel Kerstmis in Nieuw-Zeeland.

  Waar je ook bent in Nieuw-Zeeland je gaat veel merken van Kerst. Eind november (laatste weekend) of beging december (eerste weekend) zijn er veel intochten, zoals wij in Nederland met Sinterklaas hebben. Deze intocht is de start van het Kerstseizoen en de zomervakantieperiode want die vallen in het Nieuw-Zeelandse zuiderlijk halfrond-klimaar tegelijk.

  Oh en mocht je kerstkaarten vanuit Nieuw-Zeeland willen versturen, dan kom je allemaal grappige kaarten met de Kerstman op het strand en andere zonnige plekken tegen. Er is geen sneeuw te bekennen in de Kiwi Kerstlandschappen.

  Zo viert een Kiwi Kerst – net iets anders als in Nederland

  Eerste Kerstdag – en meteen de enige kerstdag – staat in het teken van eten met familie en/of vrienden. Een typisch gerecht is dan “glazed ham” oftewel een hele ham die met (zoete) marinade warm uit de oven geserveerd wordt. Maar kalkoen wordt ook gegeten. Het is en blijft tenslotte een Angelsaksisch land. Vooral barbecueën is populair tijdens Kerst in Nieuw-Zeeland.

  Flink stuk Nieuw-Zeelands vlees op de BBQ
  Nieuw-Zeelands barbecueën met een flink stuk goed vlees

  De dag na Kerst is Boxing Day en de dag voor leuke dingen of shoppen. Winkels zijn open en hebben speciale Boxing Day-uitverkoop of -aanbiedingen. Of je gaat lekker op het strand hangen. Alles kan.

  Op het werk of in de vriendenkring wordt vaak aan Secret Santa gedaan in Nieuw-Zeeland. Je kunt het vergelijken met lootjes trekken, zoals wij dat met Sinterklaas doen. Je koopt een eenvoudig maar leuk cadeau – vaak NZ$10 of NZ$20 – voor degene wiens Secret Santa jij bent.

  Het begint met de intocht van de Kerstman – Christmas Parade

  Net als wij met Sinterklaas hebben, is er in Nieuw-Zeeland een optocht die de aankomst van de Kerstman viert, zoals de Farmer's Santa Parade in Auckland (gesponsord door warenhuis Farmer's). De optocht is vrolijk en gezellig maar lijkt meer op de reclame-caravan van de Tour de France dan op een Sinterklaas-optocht zoals wij die kennen.

  Zo'n Kerstoptocht kom je overal in Nieuw-Zeeland tegen. Hoe groot of hoe klein een stad of dorp ook is, er wordt altijd wel een Christmas Parade. Voor kinderen en veel volwassenen begint het Kerstseizoen pas echt als de Kerstman is aangekomen. Dus ook in een klein dorp als Waimate, in het zuiden van Canterbury, wordt er een Kerstoptocht georganiseerd.

  Kerst in Nieuw-Zeeland met evenementen als Christmas in the Park

  In steden als Auckland en Christchurch worden grote Kerstevenementen gevierd: Coca-Cola Christmas in the Park. Het is een gratis festival en cultureel evenement dat leuk is voor jong en oud.

  Op Boxing Day – wat wij dus tweede Kerstdag noemen – kun je niet alleen voordelig shoppen maar zijn er ook allerlei evenementen, zoals de Boxing Day Races in Auckland. Dit spektakel is een mix van paardenraces, mode, entertainment, zien en gezien worden. Of zoals ze het zelf zeggen: “Spend your day watching the racing, socializing on the Herald on Sunday Champagne Lawn, soaking up the breath-taking glamour of Viva Fashions in the Field or immersing yourself in the summer spirit at Beach, Beats & BBQs in the Ellerslie Infield!”.

  Op de Boxing Day Races website vind je meer info en hoe je kaarten kunt regelen.

  Is Kerst een goed moment om naar Nieuw-Zeeland te reizen?

  Net voor de Kerstdagen begint de zomervakantie in Nieuw-Zeeland. Het is lekker weer, iedereen is vrij dus men gaat er massaal op uit. Net zoals je in Europa in de maanden juli en augustus ziet. Wil je een keer een zomerse Kerst meemaken, ga er dan voor en boek je reis naar Nieuw-Zeeland. Boek je ticket wel op tijd voor een goede aanbieding want veel reizigers gaan in december die kant op.

  Wil je als backpacker of working holiday reiziger in december je reis beginnen en een auto of camper kopen, doe dat dan ruim voor de feestdagen want december is een drukke maand. Al deze en meer tips vind je in onze blogpost over het kopen van een auto of camper in Nieuw-Zeeland.

  Heb je helemaal niets met Kerst, dan kun je beter je reis laten beginnen na de feestdagen. Februari en maart zijn namelijk de maanden waar het weer nog steeds heerlijk is en de meeste reizigers alweer terug naar huis zijn en de Nieuw-Zeelanders weer aan het werk zijn. Kijk maar eens naar onze info over het beste seizoen om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Elk seizoen in Nieuw-Zeeland is mooi maar anders en elk seizoen heeft z'n voordelen.

  Maar als je doel is om een keer Kerst in Nieuw-Zeeland te vieren, dan is dit je kans. Je weet nu wat je kunt verwachten van Kerstmis in Nieuw-Zeeland.

  Kerst in Nieuw-Zeeland vier je vooral buiten in de zon

  Je bent vooral veel buiten met Kerst, om lekker van de zomer te genieten. Denk dus aan het Nieuw-Zeelandse motto: Slip-Slop-Slap – “Slip on a shirt, Slop on the 30+ sunscreen, Slap on a hat… and wrap” – ter bescherming tegen de brandende Nieuw-Zeelandse zon. Be sun-smart! Fijne Kerst in Nieuw-Zeeland.

  Oh en denk eraan… Na Kerst komt Oud & Nieuw, dus check meteen waar je Oud en Nieuw in Nieuw-Zeeland het beste kunt vieren. Wij hebben de tofste feesten, festival en concerten op een rij voor je gezet.

  3 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven