Kom alles over Nieuw-Zeeland te weten dé ideale voorbereiding voor op reis of voor een werkstuk

Inwoners

5,12 miljoen

Munteenheid

Nieuw-Zeelandse Dollar (NZD)

Landcode

+64

Hoofdstad

Wellington

Nieuw-Zeeland in het kort

Als liefhebbers van Nieuw-Zeeland en specialist in werkvakanties naar dit mooie, verre land weten we waar we het over hebben. Als je op zoek bent naar informatie over Nieuw-Zeeland of waarom het zo’n geweldige bestemming is, dan is deze pagina perfect voor jou.
Lees snel verder.

Onderwerpen op deze pagina
    Contant geld in diverse valuta meenemen

    Financiële feiten over Nieuw-Zeeland

    Is Nieuw-Zeeland een rijk land? Jazeker, kijk maar eens naar deze economische informatie. Maar er is meer dan alleen Bruto Nationaal Product. Nieuw-Zeeland kent ook een goede "work-life" balans.

    Munteenheid Nieuw-Zeeland

    De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar oftewel NZD of NZ$. De wisselkoers hangt van ontzettend veel factoren af dus dat heeft geen zin om hier te plaatsen. Die wisselkoers kun je beter hier zien, dan weet je exact wat de koers van NZD ten op zichte van de Euro is.

    Als je op reis gaat, kun je direct al over Nieuw-Zeelandse dollars beschikken. Als je voor vertrek een pinpas voor reizigers regelt. Daarmee betaal in Nieuw-Zeeland in dollars zonder elke keer wisselkosten te betalen. Dat scheelt je ontzettend veel geld.

    Economie van Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland staat op de 32ste plaats van rijkste landen ter wereld, tussen Israël en Portugal in. Het land heeft een rijkdom t.o.v. Bruto Nationaal Product ("wealth-to-GDP-ratio") van 5,18 en een bruto nationaal product van 212.482,01 miljoen (USD). Ter vergelijking, voor Nederland zijn die cijfers 4,1 en een bruto nationaal product van 912.242,34 miljoen (USD).

    Politieke feiten van Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland is onderdeel van het Britse koninkrijk. Het land is een monarchie met een parlementaire democratie. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor het dagelijkse bestuur bij het parlement ligt, maar dat de Britse koningin Elizabeth wel de koningin van het land is. Het is als het ware een overzees gebiedsdeel in het Britse rijk.

    Sinds 2017 is Jacinda Ardern de premier van Nieuw-Zeeland en is daarmee de 40ste premier van het land. Ze omschrijft zichzelf als sociaaldemocraat en progressief. Haar partij, de Labour partij, is daarmee aan de macht, terwijl de National Party in de oppositie zit.

    Parlementsgebouw in Wellington
    Beehive (bijenkorf), Nieuw-Zeelandse parlementsgebouw in Wellington

    Aardrijkskundige info over Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland ligt op het Zuidelijk halfrond oftewel de onderste helft van de wereldbol (bol want het idee van een platte aarde is al eeuwenlang achterhaalt).

    Tijdverschil met Nieuw-Zeeland

    Het tijdverschil tussen Nieuw-Zeeland en Nederland/België is tussen de 10 en 12 uur vooruit. Het exacte tijdverschil hangt af van de tijd van het jaar en wel/geen zomer- of wintertijd in een van beide landen. Als je op reis bent, kun je vanuit Nieuw-Zeeland iemand in Nederland gisteren bellen. 🙂 (ochtend in Nieuw-Zeeland is avond de dag ervoor in Nederland)

    Hoe lang is het vliegen naar Nieuw-Zeeland?

    Reizen naar Nieuw-Zeeland is zo ongeveer het verste dat je kunt reizen vanuit Nederland of België. Er zijn maar weinig landen die nog verder weg liggen. Trek voor de reis zo’n 24 uur uit. Meestal vlieg je eerst 6 tot 10 uur naar je overstap-land. Daarna is het vaak nog 10 tot 12 uur vliegen naar je eindbestemming in Nieuw-Zeeland.
    Lees ook onze info om de beste vliegroute naar Nieuw-Zeeland te vinden.

    Inwoners van Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland is een heel divers land. De inwoners - Nieuw-Zeelanders maar ook wel  Kiwi’s genoemd - zijn qua afkomst als volgt in te delen.

    • Bijna driekwart van de Nieuw-Zeelanders is van Europese afkomst (71.8%)
    • Ruim 16% is van Māori afkomst (16.5%)
    • Iets meer dan 15% is van Aziatische afkomst (15.3%)
    • En 9% is afkomstig van de pacific eilanden.
    • De resterende 2,7% is een zeer verscheidene mix van nationaliteiten.

    Waar staat Nieuw-Zeeland bekend om?

    Nieuw-Zeeland icoon

    Noord vs Zuid

    Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden (en een groot aantal kleintjes erom heen). Of het Noordereiland of het Zuidereiland nu het mooiste is, is een veelgestelde vraag onder reizigers. Oordeel zelf!

    Alle info over het Noordereiland

    Artikelen over het Zuidereiland

    Kiwi vogel icoon

    Kiwi (vogel)

    Het bekendste dier in Nieuw-Zeeland is de Kiwi, een vogel die niet kan vliegen. Deze vogel is dan ook beschermd. Inwoners van Nieuw-Zeeland worden ook Kiwi's genoemd.

    Goede plekken om Kiwi's te spotten:

    ✔️ Stewart eiland

    ✔️ Rotokare Scenice Reserve

    Kiwi - fruit icoon

    Kiwi (fruit)

    Het bekendste fruit van Nieuw-Zeeland is het Kiwi-fruit. Vandaar dat er ook veel seizoenswerk te doen is wat met dit fruit te maken heeft: plukken, inpakken etc.

    41% van het kiwi-fruit wereldwijd komt uit Nieuw-Zeeland. Het land exporteert jaarlijks 527.000 ton kiwi's.

    Hobbiton icoon

    Films

    Nieuw-Zeeland wordt vaak gebruikt om films op te nemen, zoald de wereldberoemde Lord of the Rings en de Hobbit films van regiseur Peter Jackson (Nieuw-Zeelandse regisseur).

    Anti-nucleaire beleid

    Nieuw-Zeeland is sinds 1984 een nucleairvrije zone, iets wat je regelmatig terugziet. Bekend is ook de aanslag op het schip Rainbow Warrior door de Franse geheime dienst in 1985.

    Nieuw-Zeelandse wijn icoon

    Wijn

    Nieuw-Zeeland staat bekend om de wijn, vooral Sauvignon Blanc (wit). Meer info bekende wijngebieden.

    Waarde van wijnexport per jaar: NZ$1 miljard.

    Kaas icoon

    Kaas

    Boter, kaas en melk. Het complete pakket van zuivel is een belangrijke exportproduct voor Nieuw-Zeeland.

    Waarde van zuivelexport per jaar: NZ$19 miljard.

    Nieuw-Zeelands Lamsvlees icoon

    Lamsvlees

    Met 26 miljoen schapen (op 5 miljoen inwoners) is lamsvlees een belangrijk product voor Nieuw-Zeeland.

    Waarde van export van lamsvlees per jaar: NZ$400 miljoen

    Rugby icoon

    Rugby

    Rugby is de meest populaire sport in Nieuw-Zeeland. Het nationale elftal is de All Blacks. Als je de kans hebt, is een rugby-wedstrijd bezoeken zeker de moeite waard. Dat kan ook een lokale wedstrijd zijn.

    Meer info over de All Blacks en rugby in Nieuw-Zeeland.

    NZ varen plant icoon

    Varen (plant)

    De 'fern' (varen) is een veelvoorkomende plant in Nieuw-Zeeland. Het is ook een symbool dat vaak gebruikt wordt, net als de kleuren zwart/wit en de Kiwi.

    ✔️ Silver Ferns (netbalteam, dames)

    ✔️ Black Sticks (hockeyelftal, mannen)

    ✔️ Kiwi Ferns (rugby-leaugueteam, dames)

    ✔️ All Whites (voetbalelftal, mannen)

    Reizen naar Nieuw-Zeeland: van visum tot beste tijd om te reizen

    Nu begint het leukste deel van de informatie over Nieuw-Zeeland. Bergen met info die het reizen naar Nieuw-Zeeland makkelijker gaan maken voor je.

    Heb je een visum nodig voor Nieuw-Zeeland?

    Als Nederlandse of Belgische toerist heb je geen visum nodig om tot 3 maanden in Nieuw-Zeeland rond te reizen. Je valt onder de categorie ‘visa waiver’ (geen visum nodig) en krijgt bij binnenkomst in het land van Immigratie Nieuw-Zeeland een stempel met de datum van binnenkomst, waarmee je tot 3 maanden mag blijven om te reizen. Je dient wel van tevoren een NZeTA (toestemming voor aankomst) aan te vragen.

    Als je langer in Nieuw-Zeeland wilt reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Daarmee kun je tot 9 maanden lang in het land blijven. Om te werken in Nieuw-Zeeland, heb je een werkvisum nodig. Als je 30 jaar of jonger bent, kun je op het unieke Working Holiday Visum (WHV) een jaar lang werken en reizen in Nieuw-Zeeland.

    Wat je plannen ook zijn voor je reis naar Nieuw-Zeeland, reizen, werken of een combinatie hiervan, voor iedereen hebben we alle visum-informatie hier op rij gezet.

    Hoe lang mag je in Nieuw-Zeeland blijven? Hoe lang is een visum geldig?

    Als Nederlander of Belg zijn er verschillende manieren om in Nieuw-Zeeland te blijven.

    • Tot 3 maanden reizen op een ‘visa waiver’ oftewel geen visum nodig
    • Tussen 3 en 9 maanden reizen op een toeristenvisum
    • Tot 12 maanden werken en reizen op een Working Holiday Visum als je 30 jaar of jonger bent

    Het belangrijkste om te weten, is dat de geldigheid van het Working Holiday Visum uniek is. Vanaf het moment van goedkeuren, heb je namelijk 12 maanden om het land binnen te gaan. Pas daarna gaan de 12 maanden werken en reizen pas lopen. Bij binnenkomst in het land maakt je leeftijd ook niets meer uit, dus je kunt op dit visum het land binnen komen als je al 31 bent. Zolang je het visum maar op tijd aanvraagt, 30 jaar is de uiterste leeftijd om de visumaanvraag in te dienen. Als je ouder da 30 jaar bent, zijn dit wellicht opties voor je.

    Wat kost een visum voor Nieuw-Zeeland?

    De prijzen van een visum voor Nieuw-Zeeland hangen af van het soort visum. Deze informatie kun je het beste nakijken op de website van Immgration New Zealand.

    Het belangrijkste is dat een ‘visa waiver’ (geen visum nodig) waarmee je tot 3 maanden in Nieuw-Zeeland kunt reizen niets kost, het is gratis. Je dien alleen van tevoren een NzeTA aan te vragen, wat bijna niets kost.

    Hoe lang heb je nodig om Nieuw Zeeland goed te kunnen zien?

    Om Nieuw-Zeeland goed te kunnen zien, heb je minstens 4 weken nodig. Je kunt dan 2 weken op het Noordereiland en 2 weken op het Zuidereiland besteden. Hiermee kun je prima kennismaken met het land en zien waar je later langer heen wilt als je weer eens terugkomt. Je moet vooral niet de illusie hebben om alles te kunnen zien in 4 weken.

    Heb je minder dan 4 weken om Nieuw-Zeeland te bezoeken, focus je dan op een van de eilanden.

    Maar langer dan 4 weken is altijd beter om het land echt goed te kunnen zien. Tussen 1 en 3 maanden is ideaal voor een reis. Ideaal is natuurlijk om 12 maanden in Nieuw-Zeeland te werken en reizen op een Working Holiday Visum.

    Wat kost backpacken in Nieuw Zeeland?

    Zoals elke reis, bepaal je ook bij de reis naar Nieuw-Zeeland zelf hoe duur of hoe goedkoop je het maakt. Globaal zullen de kosten als volgt zijn:

    Wat Nieuw-Zeeland duur kan maken, zijn alle toffe activiteiten die er te doen zijn: bungy-jumpen, parachute-springen, ballonvaren, vliegen met een helikopter of klein vliegtuigje om het landschap van boven te zien.

    Er zijn erg veel mooie, gratis (of goedkope) dingen te doen en te zien in Nieuw-Zeeland. Van schitterende wandelingen tot musea die gratis te bezoeken zijn. Je hebt de kosten van je reis naar Nieuw-Zeeland helemaal zelf in de hand.

    Wat mee te nemen op vakantie naar Nieuw Zeeland?

    Eigenlijk is het het beste om zo weinig mee te nemen naar Nieuw-Zeeland. Zie ook onze paklijst voor info & tips. Zolang je het belangrijkste hebt, is er niets aan de hand:

    • Paspoort + eventueel visum als je langer wilt blijven
    • Geld maar nog liever een creditkaart of betaalkaart voor reizigers. Met je Nederlandse pinpas kun je alleen geld uit automaten van de banken halen, je kunt er in de winkels in Nieuw-Zeeland niet mee betalen. Zelfs al staat je bankpas op WERELD, je kunt er alleen geld mee pinnen.
    • Kleding en goede schoenen, vooral als je gaat wandelen (hiken). Neem vooral verschillende laagjes kleding mee omdat het weer in Nieuw-Zeeland erg kan veranderen. Vier seizoenen in één dag is een bekende uitdrukking.

    Als je iets vergeet, kun je het altijd kopen in Nieuw-Zeeland. Het is een beschaafd land dus je komt overal winkels tegen om zaken te kopen die je vergeten bent.

    • Supermarkten: Countdown, New World, Pak ‘n Save, Four Square en Fresh Choice.
    • Van alles wat (soort Action, Kwantum of Xenos): The Warehouse
    • Specialistische kleding of kampeerspullen: Kathmandu, MacPac of Bivouac Outdoor.
    • Tweedehandswinkels (“opshops”) van o.a. Red Cross, Salvation Army of andere goede doelen.

    Wat is het beste seizoen om naar Nieuw-Zeeland te reizen?

    Eigenlijk is er geen beste seizoen om op reis te gaan naar Nieuw-Zeeland. Elk seizoen is anders, maar elk seizoen is leuk. Alles heeft voor- en nadelen.

    • Zomer – december, januari en februari – is vaak druk omdat a) Nieuw-Zeelanders in december/januari zomervakantie hebben en b) heel veel toeristen juist dan naar Nieuw-Zeeland reizen. Zon is niet gegarandeerd, vooral aan het begin van het seizoen niet omdat het weer dan nog erg wisselvallig is.
    • Herfst of nazomer – maart, april en mei – is eigenlijk het beste moment om naar Nieuw-Zeeland te gaan als lange zonnige dagen een vereiste zijn.
    • Winter – juni, juli en augustus – is een geweldige tijd met zonnige dagen en frisse nachten. Lees alles over reizen in de winter van Nieuw-Zeeland.
    • Lente – september, oktober en november – is een seizoen waar alles mogelijk is, van zonnige dagen die als zomer aanvoelen tot koude of regenachtige dagen die aan de Nederlandse herfst doen denken.

    Zonnige winterse roadtrip NZ
    Een roadtrip in de Nieuw-Zeelandse winter geeft je meer zon dan je denkt

    Het beste seizoen bestaat dus niet. Het hangt er meer van af wanneer jij vrij kunt krijgen en wat de totale prijs van je reis mag zijn.

    • Zomer – hoogseizoen dus hoogste prijzen
    • Herfst – goedkoper dan de zomer
    • Winter – goedkoopste seizoen, behalve in de skigebieden
    • Lente – ligt tussen winter en herfst in qua prijs

    Waarom op reis naar Nieuw Zeeland?

    Als je alle informatie gelezen hebt en vooral ook ons reisblog over reizen door Nieuw-Zeeland, is de vraag niet waarom je naar Nieuw-Zeeland zou reizen maar meer wanneer je gaat. Dit verre maar o zo mooie land heeft zo ontzettend veel te bieden, dat het logisch is dat zoveel mensen naar Nieuw-Zeeland willen reizen.

    Heb je nog vragen over het land Nieuw-Zeeland over het reizen in het land, laat het gerust weten in het opmerkingenveld hieronder. We beantwoorden je vragen graag.

    5 1 stemmen
    Article Rating
    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven