Mijn liefde voor Wellington en redenen voor jou om deze stad te bezoeken

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Zodra je op reis gaat door Nieuw-Zeeland zul je ontzettend mooie plekken, coole steden en funky dorpjes tegenkomen. En er zal er eentje zijn waar je je niet alleen direct thuis voelt maar waar je eigenlijk meteen verliefd op wordt. Een liefde die bij elk later bezoek alleen maar bevestigd en versterkt wordt. Voor mij was dat Wellington.

  Uitzicht op de stad Wellington vanaf het Te Papa Museum
  Uitzicht op de stad Wellington vanaf het Te Papa Museum

  Waarom Wellington? Geen flauw idee. Het is een gevoel. Ik was er meteen thuis en elke keer als ik er kom, voel ik me ook meteen weer thuis. De stad waar anderen een haat-liefde-verhouding mee hebben, heb ik alleen een liefdesverhouding mee.

  Windy Wellington, Wellywood en “it always rains in Wellington” zeggen velen. Mijn ervaring is dat het zeker onstuimig kan zijn maar dat in de meeste gevallen de zon achter de wolken vandaan komt op het moment dat ik de stad in kom. Ongeacht het jaargetijde, ik heb er ontzettend mooie, zelfs zonnige dagen gehad het hele jaar door.

  Misschien denk jij er straks heel anders over, maar ik zal in elk geval een aantal van mijn favoriete plekken en geheimen van deze tweede stad van Nieuw-Zeeland met jullie delen. Jullie mening hoor ik graag als commentaar hieronder.

  Aankomst in Wellington

  Of je nu met de auto of het vliegtuig naar Wellington gaat, het centrum is goed te bereiken. Automobilisten moeten er rekening mee houden dat het centrum betaald parkeren is doordeweeks overdag (en deels in het weekend).

  En omdat Wellington relatief klein is (alles is te voet of met bus te doen), vlak is (het centrum dan) en het vliegveld en het centrum redelijk dicht bij elkaar liggen (zo'n 15 minuten met een goede regelmatige busdienst), kies ik er vaak voor om te vliegen naar Wellington.

  Met de Airport Flyer bus (route 91) of een lokale bus kun je voor een bescheiden bedrag (rond NZ$7 cash) naar het centrum van de stad. Als je een Auckland HOP (paars) of Wellington Snapper OV-chipkaart hebt, kun je die ook in Wellington gebruiken en is de Flyer nog voordeliger. Uitstappen bij halte Courtenay Place (de eerste halte na die ontzettend smalle bustunnel) en je staat in het hart van Wellington.

  Voor slapen in Wellington is er ruime keuze… Er zijn een aantal goede hotels (voor de luie reiziger met geld) en veel goede en goedkope hostels. Mijn persoonlijke favorieten zijn het YHA-hostel en het Cambridge hotel (BBH hostel). Het YHA staat in Wellington tegenover een grote New World supermarkt dus je hoeft niet ver voor je eten en drank. Cambridge is om de hoek van het YHA.

  Te Papa: het leukste museum dat er is

  Te Papa is een mega-museum dat vier (of waren het er nu vijf) verdiepingen beslaat. Het museum geeft de geschiedenis van het land Nieuw-Zeeland weer (geologisch gezien) maar ook hoe het land is opgebouwd en veranderd is.

  Wees gerust, het is niet zo'n saai museum waar je de hele tijd naar een muur of een vitrinekast moet staren. Het is meer een doe-museum. Je kunt meteoor- en vulkanisch-gesteente tillen, zelf een aardbeving veroorzaken en veel leuke, korte documentaires bekijken. Het zit echt leuk in elkaar.

  Alleen één waarschuwing: je kunt een hele dag zoet zijn in Te Papa, maar ga na een paar uur naar buiten voor frisse lucht, wat te eten of een drankje. Het is anders ‘information overload' daar. Je hoofd knalt bijna uit elkaar van de info.

  Oh en dat is het mooiste: Te Papa is helemaal gratis. Toegang kost je niets. Alleen zijn er af en toe speciale tentoonstellingen in een bepaalde vleugel waar je wel een kaartje voor moet kopen. De rest is helemaal gratis. Natuurlijk kun je altjd doneren, dat wordt alleen maar op prijs gesteld. En het museum is het waard.

  Ik ben al tig keer in Te Papa geweest maar toch ga ik elke keer weer terug. Al is het om alleen maar de documentaire ‘Our Place' te kijken. Indrukwekkennd.

  Eten en drinken: veelvoud en eenvoud

  Als je vanaf Courtenay Place de stad in loopt, richting Cuba Street, kom je veel eettentjes tegen. Let ook op de zijstraten want daar zitten nog meer restaurantjes.

  Je dag begint goed met een ontbijt bij Sweet Mother's Kitchen (aan het begin van Courtenay Place, om de hoek van het YHA, Base hostel en Cambridge Hotel) voor ‘home-style cooking'. Of als je haast hebt, pak je aan ontbijt-sub bij Subway (makkelijk, smakelijk en goedkoop).

  Koffie drink je tussendoor in de vele tentjes of ketens. Bij een bezoek aan Te Papa kun je bij het Wild Bean Cafe van BP naar binnen gaan voor goede koffie en een lekker muffin, die je dan aan de waterkant bij Te Papa kunt op eten.

  Borreluur doe je bijvoorbeeld bij Mac's Brewery (vooral als Mac's je favoriete NZ bier is), lekker op het terras in de zon. En voor de pubs ga je naar Cuba Street, een straatje vol gezelligheid en alternatieve tentjes en winkels. Loop vooral even door voor meer alternatieve (eet)tentjes. Organic food is in overvloed te krijgen. Oh en als je daar toch bent. ga dan eens naar San Francisco Bath House voor goede muziek of een live optreden van een (lokale) band.

   

  Mac's Brew Bar in Wellington
  Mac's Brew Bar in Wellington

  Festivals in Wellington

  Elk jaar in februari of maart vindt het Homegrown festival plaats in Wellington. Het is een ontzettend tof festival waar alleen maar Nieuw-Zeelandse bands en artiesten optreden. Het festivalterrein ligt in de stad, aan de waterkant en is echt de moeite waard. Voor zo'n NZ$100 heb je een kaartje en sta je vanaf het middaguur tot middernacht te feesten.

  Er komen zo'n 17.000 mensen op af en alle muzieksoorten zijn vertegenwoordigd. Elk podium heeft een muzieksoort als thema en je loopt makkelijk van de ene naar de andere kant. Elke muzieksoort is vertegenwoordigd: dub, root, rock, elektronischc, urban, nieuw / experimenteel en pop en R'nB.

  Rondom Wellington: heuvels en zeehonden

  Te voet kun je veel, heel veel van Wellington zien maar met de auto kun je wat verder van het centrum af. Zo kun je heel makkelijk naar een plek om zeehonden van dichtbij te bekijken. En als we dichtbij zeggen, dan bedoelen we dichtbij. Kijk deze foto's maar eens….

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  1 Reactie
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Erik Groet
  Erik Groet
  Gast
  25 december 2015 22:30

  Martijn geeft een zeer subjectieve, maar tegelijkertijd ook zeer objectieve, beschrijving van Wellington. Net als hij voel ik me er trouwens ook onmiddellijk volledig thuis bij elk bezoek. Qua bijna Hollandse, maar toch zeker ook typisch Nieuw Zeelandse gezelligheidssfeer kent Wellingtons intieme stadscentrum zijn gelijke niet (elders in dit land). En dat gemak van alle bezienswaardigheden zo vlak bij de hand te hebben is werkelijk fantastisch.

  Scroll naar boven