Top tips om je voor te bereiden op een Working Holiday in Nieuw Zeeland. Zo creëer je zelf de perfecte werkvakantie!

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je een nieuw land wilt ervaren en ondertussen wat geld wilt verdienen, dan is een working holiday het perfecte programma voor jou! Werken in Nieuw-Zeeland tijdens je werkvakantie is een onvergetelijke ervaring waardoor je de natuurlijke schoonheid van het land, de vriendelijke mensen, de toffe activiteiten en de gevarieerde arbeidsmarkt volop kunt verkennen.

  Net als bij elk ander type visum vereist werken in Nieuw-Zeeland tijdens een werkvakantie planning en voorbereiding. Lees snel verder om alles te ontdekken wat je moet weten over werken in Nieuw-Zeeland als reiziger met een working holiday visum.

  Het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland regel je zo

  Het visum om te kunnen werken in Nieuw-Zeeland vraag je heel makkelijk zelf online aan. Alle info hebben we hier al mooi bij elkaar staan dus dat gaan we ook niet herhalen.

  Vraag het visum ruim op tijd aan, dan heb je dat alvast geregeld. Zodra je het visum toegewezen krijgt heb je namelijk nog een jaar om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Pas als je het land binnenkomt, gaat de teller lopen en heb je tot 12 maanden om van het visum te genieten. Tot 12 maanden? Jazeker, je mag namelijk maximaal 12 maanden in Nieuw-Zeeland blijven met dit visum maar korter mag natuurlijk ook. Denk er wel aan dat je het working holiday visum maar één keer krijgt in je leven. Het is dan ook zaak om er van te profiteren nu het kan.

  Kies je voor een startpakket of doe je alles zelf?

  Wat je ook kiest, elke keuze is de juiste keuze voor jou. De ene reiziger kiest voor gemak en heeft graag de begeleiding van een organisatie ter plekke die alles regelt. Dat is allemaal mogelijk met deze startpakketten voor je working holiday in Nieuw-Zeeland. Een startpakket betekent dat veel voor jou wordt geregeld waarbij je toch alle flexibiliteit hebt om te doen wat je wilt tijdens je working holiday.

  Ben je iemand die alles liever zelf uitzoekt, met een klein beetje sturing of hulp van ons, dan zijn er de flexibele startpakketmodules. Daarmee kies je eenvoudigweg wat je nodigt hebt en je ziet direct hoe je het zelf kunt regelen. Je vrienden van 123NZ wijzen je in de juiste richting en jij regelt alles verder zelf. Er zijn dan ook geen kosten of abonnementen ofzo nodig. Jij kiest zelf wat je wilt gebruiken en betaalt dan de prijs die de uitvoerende partij ervoor vraagt. Denk bijvoorbeeld aan de voordelige hostelkamer voor je eerste nachten in Auckland of Christchurch. Wij wijzen je in de juiste richting zodat jij de beste keuze voor jouw working holiday kunt maken. Geen addertjes onder het gras en geen kosten vanuit ons. Appeltje eitje.

  Handige tips om je reis naar Nieuw-Zeeland te regelen

  Je reis naar Nieuw-Zeeland kun je helemaal zelf regelen en plannen. Je kunt dus heel simpel een retourtje Amsterdam naar Auckland kopen maar je kunt het ook onderdeel laten zijn van een grote wereldreis. Kijk hier eens voor alle aanbiedingen van alle airlines.

  Als je met een working holiday visum naar Nieuw-Zeeland gaat, mag je ook met een enkele reis aankomen. Een retourticket is geen verplichting, zolang je maar kan aantonen dat je geld hebt om ook het land weer te verlaten. Dit kan aan de grens gecontroleerd worden. Je toont het heel eenvoudig aan door een printje van je banksaldo mee te nemen of een credit card bij je te hebben.

  Op fora en Facebook wordt over het kopen van een enkele reis of retourticket veel gediscussieerd maar de officiële regels zeggen:

  “You must hold a return ticket or sufficient funds to purchase such a ticket. You are required to hold sufficient funds for the duration of your visit and for the purchase of an outward ticket from New Zealand. Such evidence may be requested on arrival at the border.”

  (bron: Immigration New Zealand)

  Sowieso is het een goed idee om met een (prepaid) credit card of debit card aan deze reis te beginnen. Met een voordelige pinpas voor reizigers, heb je namelijk altijd Nieuw-Zeelandse dollars tot je beschikking. Je zet er Euro's op, wisselt het voordelig om en doet dan alle betalingen in Nieuw-Zeeland in Nieuw-Zeelandse Dollars. Je hebt dan nooit meer gedoe met omwisselen en de kosten die daarbij komen kijken. Als bonus krijg je ook nog een Nieuw-Zeelandse bankrekening erbij, zonder kosten en makkelijk geregeld voor je op reis gaat.

  Aankomst op vliegveld van Auckland
  Het is even vliegen maar dan staat je vliegtuig eindelijk op het vliegveld van Auckland

  Het “geheim” van het vinden van werk in Nieuw-Zeeland

  In Nieuw-Zeeland is altijd genoeg te doen voor wie lekker aan de slag wil. Seizoenswerk is er altijd. Kiwi's, appels, druiven en ander fruit moeten elk jaar weer geoogst worden. Cafe's en restaurants hebben ook steeds mensen nodig. Net als de vele bedrijven die in de toeristensector werken. Het kan per seizoen verschillen hoeveel vacatures er zijn en waar. Als je flexibel bent en allerlei werkzaamheden wilt verrichten, heb je geen moeite om werk te vinden.

  Het grote voordeel van een working holiday visum is dat je praktisch al het beschikbare werk in Nieuw-Zeeland kunt doen. Veel reizigers kiezen voor seizoenswerk of vakantiewerk-achtige banen omdat het volop te vinden is en het best goed betaald is. Kijk maar eens naar het overzicht van wat je minimaal gaat verdienen in Nieuw-Zeeland.

  Maar je kunt er ook voor kiezen om werk te gaan doen dat in lijn ligt van je studie of eerdere werkervaring. Zeg maar, meer professioneel werk. Voordat je dan vertrekt, moet je ervoor zorgen dat je over goede vaardigheden beschikt. Vaardigheden die je volledig kwalificeren voor het werk dat je in Nieuw-Zeeland wilt gaan doen.

  Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle banen in Nieuw-Zeeland direct specifieke vaardigheden vereisen. Als je bijvoorbeeld in een baan in het toerisme wilt werken, maakt je talenkennis niet zo veel uit, maar het zal wel waarde toevoegen als het bedrijf veel internationale klanten heeft.

  Netwerken is de sleutel tot het vinden van professioneel werk in Nieuw-Zeeland

  Als je keuze valt op meer professioneel werk in Nieuw-Zeeland dan is netwerken belangrijk, net als in Nederland. Ga bijvoorbeeld op LinkedIn alvast Nieuw-Zeelandse bedrijven of recruiters volgen en wellicht mensen die er werken, zonder als opdringerig of spammerig over te komen.
  Zorg er voor dat je aanwezig bent op sociale media, zoals LinkedIn, Facebook, Instagram of de Fediverse, en onderhoud regelmatig contact met je netwerk. Post dingen die betrekking hebben met de bedrijfstak waarin je wilt werken, en gebruik je netwerk om jezelf voor te stellen aan mensen die je niet kent.

  Ga ook als je in Nieuw-Zeeland aankomt naar relevante meet-ups. Ontmoet gelijkgestemden, sluit je aan bij gemeenschappen en bouw relaties op met mensen die er werken in jouw vakgebied. Of het nu via de universiteit is of via een lokaal expat-netwerk, begin met het ontwikkelen van een netwerk van mensen in het gebied waar je in wilt gaan werken.

  Twee bekers Havana Works koffie uit Wellington van dichtbij gefotografeerd
  Genieten van heerlijke koffie bij Havana Works in Wellington – Om na te denken over het vinden van werk in Nieuw-Zeeland

  Verlies je financiën niet uit het oog: zo kun je handig besparen

  Hoewel het belangrijk is om plannen te maken voor je reis, moet je ook je financiën niet vergeten. Als je niet voorzichtig bent en je uitgaven niet goed bijhoudt, kan je geld al op zijn als je Nieuw-Zeelandse avontuur nog maar net begonnen is. Check vooral ook onze tips voor als je geld aan het opraken is en wat dan te doen.

  Het handig om een Nieuw-Zeelandse bankrekening via Wise te nemen. Met een gratis Wise-account doe je al je betalingen in de plaatselijke valuta oftewel Nieuw-Zeelandse dollars. Dat zorgt ervoor dat je het loon van je werkgever en alle uitgaven die je doet, bijhoudt in één account en in dezelfde valuta. Hierdoor verlies je geen geld door een slechte omwisselkoers en heb je een mooi overzicht van al je inkomsten en uitgaven.

  Besparen in het dagelijkse leven in Nieuw-Zeeland

  Het leven in Nieuw-Zeeland is gemoedelijker dan in Nederland. De eerste dagen merk je nog wel de hectiek van grote stad Auckland of Christchurch, maar dat wordt snel anders. Je merkt al snel de openheid van de Nieuw-Zeelanders. Al snel sta je zomaar op straat of in de supermarkt met iemand te praten over hoe je dag was of gebeurtenissen uit het nieuws. Het is wel even wennen aan het accent, maar dat gaat snel genoeg.

  Reizigers roepen vaak dat boodschappen doen in Nieuw-Zeeland veel duurder is dan in Nederland, maar dat valt best mee. In de huidige tijd zijn wereldwijd boodschappen duurder geworden, zowel in Nederland als in Nieuw-Zeeland. Dus ja, de prijzen in de supermarkt zijn ook in Nieuw-Zeeland gestegen, net als in Nederland.

  Maar of een land als Nieuw-Zeeland duurder of goedkoper is dan Nederland, hangt ook van je uitgaven patroon af. Pas je aan het land aan. Pak niet meteen de bekende internationale merken uit het schap maar kies lokale merken. Nutella is bijvoorbeeld een luxe, buitenlands product en dus relatief duur. Kijk in de supermarkt eens omlaag naar de eigen merken of budgetmerken van de supermarkt. Voordeel en koopjes vind je altijd op de onderste planken.

  In Nieuw-Zeeland is het belangrijk om groente en fruit binnen het seizoen te eten. Koop wat volop te krijgen is in dat seizoen en je ziet dat de prijzen veel lager zijn dan als je datzelfde product een paar maanden later buiten het seizoen koopt. Zodra iets geïmporteerd is, is de prijs ook een stuk hoger dan je vanuit Nederland gewend bent. Ga vooral ook naar kleine groentewinkels of lokale markten – bijna elk dorp of stadje in Nieuw-Zeeland heeft wel een markt op zaterdagochtend.

  Lees ook onze budgettips om je verblijf in Nieuw-Zeeland nog goedkoper te maken.

  Loon ontvangen en boodschappen betalen: alles kan met Wise
  Loon ontvangen en boodschappen betalen: alles kan met Wise

  Blijf gezond & zorg voor jezelf zodat je de ogen op het doel kan houden

  Als je van plan bent om tijdens je werkvakantie in Nieuw-Zeeland veel te gaan werken, is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl aanhoudt. Werken in warme omstandigheden en lang staan kan leiden tot uitdroging, dus zorg dat je gehydrateerd blijft en neem regelmatig pauzes. Werk je veel buiten, smeer je dan regelmatig in met een zonnebrandcrème die voor Nieuw-Zeeland geschikt is, dus met een hoge beschermingsfactor. Koop deze in Nieuw-Zeeland, zodat je niet voor niets met een waardeloze Nederlandse fles of tube rondreist.

  Nu zetten we even de moeder- of oma-modus aan… Eet regelmatig en gezond! Gelukkig is dat best makkelijk in Nieuw-Zeeland, waar een groot deel van het groente & fruit van eigen bodem komt. En je Nederlandse favoriete snacks – mag af en toe ook wel eens – als paprika-chips of stroopwafels hoef je niet te missen, kijk maar eens.

  Ben je een sportief type en blijf je lang op een plek, ga dan ook lekker naar de plaatselijke sportschool. Of ga in de Nieuw-Zeelandse natuur hardlopen of fietsen. Ook dat is best makkelijk in Nieuw-Zeeland, het land is gemaakt voor een verscheidenheid aan sportieve activiteiten zoals hiken, kayakken en mountainbiken. Een gezond lichaam zorgt ook voor een gezonde geest.

  Blijf gefocust op je doelen

  Schrijf voordat je van huis gaat de doelen op die je bereikt wilt hebben als je werkvakantie in Nieuw-Zeeland voorbij is. Of het nu gaat om het vinden van je ideale baan/werkervaring of gewoon leuk seizoenswerk, reizen naar bepaalde gebieden in Nieuw-Zeeland of simpelweg wat extra werk- of levenservaring op wilt doen, schrijf je doelen op. Het helpt je te concentreren op dat wat je wilt bereiken, terwijl het ook je ogen open houdt voor mogelijkheden die op je pad komen.

  Kies een gebied om te beginnen maar houdt er niet strak aan vast

  Zorg ervoor dat je, voordat je van huis gaat, een gebied kiest waarin je gaat werken. Er zijn geen vaste regels om te kiezen waar je wilt werken in Nieuw-Zeeland, dus je kunt kiezen waar je maar wilt. Als je echter een bepaalde bedrijfstak wilt ervaren, kun je daarvoor vaak beter een specifieke locatie kiezen.

  Maar houdt ook in het achterhoofd dat Nieuw-Zeeland een relatief klein land is. Je kunt je makkelijk per auto of per vliegtuig verplaatsen – Air New Zealand vliegt ook naar de kleinere plaatsen in Nieuw-Zeeland – als het meest ideale werk toch ergens anders is. Bij een werkvakantie in Nieuw-Zeeland is flexibiliteit zeer belangrijk.

  Relatief klein vliegtuig - met propellors - van Air New Zealand dat klaar staat voor vertrek
  Het is makkelijk om je te verplaatsen in Nieuw-Zeeland. Air New Zealand vliegt ook naar kleine plaatsen

  Vergeet je ouders en vrienden niet

  Vergeet, voordat je van huis gaat, niet je ouders en broers en zussen te bezoeken. Je zult het tijdens je eerste maanden in het land zo druk hebben dat je misschien vergeet je familie thuis te bellen of appen. Knuffel ze nog eens goed voor je op reis gaat. Je gaat ze ongetwijfeld missen, maar straks bij terugkomst luisteren ze allemaal graag naar je toffe avonturen.

  Denk eraan om voor je vertrek extra tijd door te brengen met je vrienden. Lange tijd in het buitenland werken kan ervoor zorgen dat je je van tijd tot tijd wat eenzaam voelt. Je vrienden zijn dan even niet in de buurt dus kun je tijdelijk een leegte voelen. Een leegte die snel wordt opgevuld met vriendschappen met andere reizigers en mede-working-holiday-gangers. Maar een leuk feest of kroegentocht met vrienden voor vertrek kan je helpen de moed erin te houden de eerste dagen in het nieuwe land. Je maakt snel vrienden in Nieuw-Zeeland, maar de eerste dagen zullen altijd even wennen zijn.

  Blijf positief & flexibel… En ga genieten!

  Zorg ervoor dat je positief & flexibel blijft als je vertrekt voor je working holiday in Nieuw-Zeeland. Dingen lopen wel eens anders dan gedacht of gepland, maar daar zie je dan ter plekke hoe je er mee omgaat. Geen zorgen voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Nieuw-Zeeland is een veilig en beschaafd land met vriendelijke mensen.

  Het kan makkelijk zijn om meteen op te gaan in de drukte van de stad waar je aankomt, vaak Auckland of Christchurch, maar neem vooral even de tijd om te wennen de eerste dagen. Neem je tijd, ga op pad, verken de stad en daaromheen en ga vooral genieten.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven