Maak jouw geldzaken op reis nog makkelijker met deze tips. Het einde van contant geld op reis!

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Toen ik dit artikel jaren geleden schreef, heette het nog “Creditcard of contant geld? Onze tips maken geldzaken op reis makkelijk!”. Maar waarom zou je anno 2022 nog contant geld meenemen op reis? Of waarom zou je grote bedragen op de plek van bestemming willen pinnen uit de plaatselijke geldautomaat (ATM)? Tijden zijn veranderd, net zoals hoe je het makkelijkste kunt betalen als je op reis bent.

    Thuis in Nederland of België betaal je praktisch 95% van alles met je pinpas. En met pinpas bedoelen we niet alleen het tikken met een plastic kaart tegen de betaalterminal, maar ook met je smartphone of smartwatch. Contactloos betalen is zo ontzettend snel en makkelijk. Je denkt er eigenlijk niet meer bij na. Dus waarom zou je er wel veel over nadenken als je op reis gaat?

    Nou ja, vooral omdat een aantal zaken rondom betalen in Nieuw-Zeeland of een andere verre bestemming anders zijn. Andere valuta en wellicht andere manieren om te betalen. Wees gerust, vele landen hebben net zoals Nieuw-Zeeland een zeer goed elektronisch betaalnetwerk dus contant geld heb je daar ook bijna niet meer nodig. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat. Nu even nadenken over de financiële zaken op reis maakt dat je dat straks in Nieuw-Zeeland niet meer hoeft te doen. Easy as.

    Pinnen met je Nederlandse pinpas in Nieuw-Zeeland

    Met de huidige Nederlandse pinpassen van Maestro, kun je niet in winkels in Nieuw-Zeeland betalen. Je kunt wel contant geld uit de muur halen (ATM) met je Nederlandse pinpas, tenminste als je deze even op ‘wereld' zet. Maar pinnen als in betalen, is niet mogelijk. Maestro is een ander systeem dan ze in Nieuw-Zeeland gebruiken dus je pinpas werkt niet in winkels. Gelukkig gaan Nederlandse banken ook over op de ‘debit cards' van MasterCard of Visa maar tot die tijd is Maestro nog steeds de meest gebruikte pas in Nederland.

    De zin en onzin van een creditcard voor op reis

    Wat is een creditcard ook alweer? Simpel. Het is een pas waar je op de pof geld kunt besteden. Je hebt een limiet dat je maximaal mag besteden, van een paar duizend tot vele tienduizenden als je kredietscore heel goed is. Deze bestedingen betaal je dan in de volgende maand(en) af. Betaal je langzaam af dan rekent de bank of creditcardmaatschappij een behoorlijk hoge rente.

    Een creditcard is ideaal op reis. Je doet er heel makkelijk grote aankopen mee, zoals vliegtickets, en kunt heel makkelijk een huurauto of hotelkamer mee reserveren. Het is dus een makkelijke kaart om mee te nemen op verre reis… Maar helaas kan of wil niet iedereen een creditkaart aanvragen. Het kan een dure grap worden als je moeite hebt om je maandelijkse betalingen te doen.  En het is redelijk makkelijk voor dieven om er mee te betalen als ze je creditcard of alleen het nummer in handen hebben.

    Banken en creditcardmaatschappijen doen ontzettend veel om deze kaarten zo veilig mogelijk te maken via systemen en speciale afdelingen die fraude moeten detecteren. Terwijl jij met de kaart shopt, maakt hun computersysteem een profiel van je. Dus als je bijvoorbeeld één keer per maand bedragen onder 100 dollar in Nieuw-Zeeland betaalt met je kaart en er wordt opeens een grote transactie in Canada gedaan, dan gaat er bij je maatschappij een belletje rinkelen en komt de fraude-afdeling in actie. Ondanks deze maatregelen kan het altijd fout gaan, vaak is het geeneens jouw schuld. Een bedrijf waar je ooit een betaling hebt gedaan kan jouw gegevens kwijtraken of verliezen en dan heb je de poppen aan het dansen.

    Een alternatief voor veel reizigers dan ook een ‘debit card' met alle voordelen van een creditcard maar met geen enkele van de nadelen.

    Wise betaalpas in gebruik
    Bij Wise kies je voor een privé-account of een zakelijke (of allebei)

    Een multi-currency debit card maakt je reis makkelijker en voordeliger

    Tegenwoordig zijn er moderne financiële instellingen (fintechs) die de ouderwetse wereld van banken en betalingen op de kop hebben gezet. Een voorbeeld hiervan is Wise die het overmaken van geld naar landen wereldwijd supergoedkoop en sneller heeft gemaakt.

    En voor alle landen die niet in het Wise-netwerk zitten, kun je Remitly gebruiken om goedkoper geld over te maken naar vrienden of familie in die landen. Deze moderne fintechs hebben het leven van reizigers en digital nomads een stuk makkelijker en voordeliger gemaakt. Een ander voorbeeld hiervan is de multi-currency-kaart, een pinpas waar je meerdere valuta's op kunt aanhouden zodat je overal en altijd in de plaatselijke valuta – dus zonder wisselkosten – betaalt.

    Zo'n multi-currency-kaart wordt ook wel een prepaid creditcard genoemd omdat je het op dezelfde manier als een creditcard kunt gebruiken. Het grootste verschil met een creditcard en dus het grootste voordeel van zo'n multi-currency-kaart is dat je alleen kunt betalen als je er geld op hebt staan. Het is dus met recht een prepaid-pinpas voor reizigers. Handig en superveilig. De bekendste multi-currency-kaarten zijn:

    Wise Multi-Currency-Kaart

    Deze pinpas voor reizigers heette eerste Borderless maar inmiddels zijn er zoveel betaalmogelijkheden toegevoegd dat het Wise Multi-Currency heet. Het account open je gratis en de pas krijg je voor enkele euro's verzendkosten thuisgestuurd. Er zijn geen maandelijkse kosten omdat je betaalt wat je gebruikt. Betalen met deze pinpas kost je niets in Nederland maar ook niets in het buitenland. Je betaalt alleen een klein bedrag als je geld omzet of een overboeking naar een bankrekening doet.

    Bij Wise krijg je ook een gratis bankrekening in Nieuw-Zeeland, Australie, de USA, Canada en een aantal andere landen. De Wise pinpas is bijna overal in Nieuw-Zeeland te gebruiken, van betalen in winkels tot het boeken van accommodaties. Het allergrootse voordeel van Wise is dat je er zoveel verschillende valuta's op kunt zetten dus je betaalt bijna overal ter wereld in de plaatselijke valuta. Meer info over hoe deze pinpas in de praktijk werkt, kun je hier lezen.

    Wise pinpas mee op reis
    Met de pinpas voor reizigers van Wise betaal je overal zonder extra kosten

    Wise als prepaid kaart ter vervanging van een creditcard

    De pinpas van Wise werkt volgens het prepaid-principe. Je zet er geld op en je kunt ermee betalen. Bovendien kun je deze kaarten ook gebruiken om online aankopen mee te doen, een huurauto te reserveren of accommodatie te boeken. Je gebruikt deze kaarten net zo als een standaard-creditcard!

    En het mooie is dat je de Wise-kaart kunt toevoegen aan je Google Pay of Apple Wallet. Je kunt dus ook met je smartphone of smartwatch snel en veilig betalen, ook als je op reis bent.

    Voordelen van een reiscreditcard of prepaid creditcard

    Vroegâh kon je, als je je creditcard-betalingen nog veiliger wilde maken, kiezen voor een prepaid kaart of reiscreditcard. Zo'n kaart is niet aan je bankrekening gekoppeld. Je moet er eerst geld opzetten voor je ‘m kunt gebruiken. Is je geld op dan is de kaart waardeloos (tot je ‘m weer oplaadt). Wordt ie gestolen, dan kan de dief er niet veel mee.

    De voordelen van zo'n reiscreditcard waren:

    • Extra veilig omdat een reiscreditcard niet aan je bankrekening gekoppeld is.
    • Betalen in lokale valuta dus er zijn geen onwisselkosten.
    • Opwaardeerbaar / oplaadbaar, je kunt er steeds weer wat geld opzetten zodat je deze reiscreditcard altijd kunt gebruiken.

    Zo'n prepaid creditcard, die ook wel een Cash Pasport of een reiscreditcard wordt genoemd, was een superhandige en veilige oplossing voor reizigers. Inmiddels zijn deze kaarten ingehaald door de voordelige & veilige multi-currency-kaart. Deze bieden namelijk dezelfde voordelen als een reiscreditcard maar doen daar nog meer voordelen bovenop.

    Wise heeft verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om misbruik te voorkomen.

    • Een app waarmee je de kaart kunt beheren. Je kunt de maximale bedragen makkelijk aanpassen, maar ook de kaart blokkeren als deze gestolen is of als je ‘em kwijt bent. En was de kaart alleen maar even zoek, dan kun je deze weer aanzetten via de app. Je hebt zelf dus alle controle over je multi-currency-kaart.
    • Je kunt ook virtuele kaarten aanmaken. Dit is toch wel de meest handige en coole optie die er is. Als je veel online shopt of accommodatie reserveert en je wilt niet dat je kaartgegevens in verkeerde handen komen, dan kun je een virtuele kaart gebruiken. Via de app maak je die met een klik aan. Daar doe je dan je online aankopen mee. Het virtuele kaartnummer is gekoppeld aan jouw account dus je betaalt overal netjes voor. Mochten de gegevens door een bedrijf gelekt worden of kwijtgeraakt worden dan bevries je met een klik in de app of online deze virtuele betaalkaart. Hij is dan compleet waardeloos geworden. Niemand kan dan aan jouw geld komen. En je hoeft geen nieuwe pinpas aan te vragen want niemand weet het nummer van je hoofdkaart. Zo raak je nooit meer je belangrijkste kaartgegevens kwijt als een bedrijf er niet zorgvuldig mee omgaat.

    Het is echt perfect voor reizigers en digital nomads en vullen elkaar mooi aan. Het kost je niets dus je kunt beiden gebruiken of testen en zien welke het beste voor jou is.

    Contant geld: wie gebruikt dat nu nog?

    Lang geleden deed men niet anders… Eerst omwisselen of pinnen of Schiphol. Tegenwoordig kan het nog steeds maar hoeft het niet. Je kunt immers direct bij aankomst aan de andere kant van de wereld met je Nederlandse pinpas of creditcard geld opnemen uit de betaalautomaat. Let op: geld pinnen in het buitenland is altijd goedkoper met een bankpas dan met een creditcard. Een creditcard is juist weer makkelijk bij betalen en afrekenen (ermee pinnen is duur). Pinnen met een pinpas van Wise is zonder kosten tot een bepaalde bedrag per maand. De exacte bedragen zijn hier voor je op rij gezet.

    Maar laten we heel eerlijk zijn… Wie gebruikt er nu nog contant geld op regelmatige basis? Ja het is handig om een relatief klein bedrag contant geld op zak te hebben, voor het geval dat. Maar landen zoals Nieuw-Zeeland zijn net zo modern als vele Europese landen. Je betaalt er alles met de bankpas, of het nu een creditkaart, pinpas of een multi-currency-kaart is, bijna iedereen betaalt de dagelijkse kop koffie, boodschappen of het biertje in de kroeg zonder contant geld. Hoe klein het bedrag ook is, bijna iedereen betaalt met de pinpas in Nieuw-Zeeland.

    Contant geld in diverse valuta meenemen
    Contant geld: wie gebruikt het nog regelmatig?

    Lokale bankrekening voor iedereen

    De vraag wel of geen lokale bankrekening openen, is ook niet meer nodig vandaag de dag. Met je gratis Wise account heb je gratis een bankrekening in deze landen erbij:

    • Australië
    • Amerika oftewel USA
    • Canada
    • Europa – mocht je behoeft hebben aan (nog) een Europese IBAN
    • Hongarije
    • Nieuw-Zeeland
    • Roemenië
    • Singapore
    • Turkije
    • Verenigd Koninkrijk

    Deze lokale bankrekeningen van Wise zijn volwaardige betaalrekening om in die landen geld te ontvangen of te betalen, net zoals de plaatselijke bevolking dat doet. Je krijgt dus een bankrekeningnummer met alle gebruikte codes van dat land erbij, net zoals Swift in Europa. Via de app open je zo een Nieuw-Zeelandse bankrekening of van een van de andere landen.

    Als je gaat backpacken of meerdere landen gaat bezoeken (wereldreis), dan is dit een ideale oplossing. Deze bankrekeningen open je gratis vanuit Nederland voor je vertrekt, waarbij je kunt kiezen uit verschillende valuta's. Je kunt er ook nog eens meer dan 50 valuta's op zetten, waardoor je bijna overal in de lokale valuta betaalt en dus geen kosten hebt. Lees er meer over in dit artikel en zie hoe makkelijk het is om een bankrekening in het buitenland te openen.

    Als je geld van een Nederlandse bankrekening naar je eigen of een andere bankrekening buiten Europa wit overmaken, check dan onze tips om flink te besparen op die hoge overboekingstarieven die banken standaard berekenen.

    Al je geldzaken in Nieuw-Zeeland, geregeld zonder zorgen of problemen

    Speciaal voor working holiday-reizigers en digital nomads die naar Nieuw-Zeeland vertrekken, hebben we eerder al een gedetailleerd artikel over bankieren in Nieuw-Zeeland, meer info over de pinpassen, valuta en andere financiele gewoontes. Maar je kunt al je vragen over betalen in Nieuw-Zeeland of bankieren ook hieronder als reactie plaatsen. Ik beantwoord je vragen zo snel mogelijk!

    4 1 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven