Zo open je een bankrekening in Nieuw-Zeeland voordat je op reis gaat

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je naar Nieuw-Zeeland gaat om te wonen en werken – emigratie of als werkvakantie – is het handig om te weten hoe je een bankrekening opent. Het is toch makkelijk als je loon kunt ontvangen en betalingen kan doen. Hoe je een bankrekening in Nieuw-Zeeland opent laten we je hier zien.

  Alle info over bankieren in NZ op een rij

  Nieuw-Zeeland is net als Nederland een goed ontwikkeld land met een prima monetair systeem. Het openen van een bankrekening is niet anders dan in Nederland. Er is een ruime keuze aan banken. Alleen de banknamen zijn anders dan in Nederland.

  Welke banken zijn er in Nieuw-Zeeland?

  De volgende banken kom je in Nieuw-Zeeland voornamelijk tegen. Zij zijn er voor al je dagelijkse bankzaken, zoals een bankrekening met pinpas.

  • ANZ Bank New Zealand (website)
  • ASB Bank (website)
  • Bank of New Zealand oftewel BNZ (website)
  • Kiwibank (website) – Nieuw-Zeelandse bank
  • SBS Bank New Zealand (website) – Nieuw-Zeelandse bank
  • The Co-operative Bank (website) – Nieuw-Zeelandse bank
  • TSB Bank (website) – Nieuw-Zeelandse bank
  • Westpac New Zealand (website)

  Alle banken waar geen Nieuw-Zeelandse bank bijstaat zijn banken die gevestigd zijn in het buitenland, veelal Australië. We hebben alle banken op alfabetische volgorde gezet en geven dus geen voorkeur aan. Het is en bliijft een persoonlijke keuze voor welke bank jij gaat.

  Naar de bank voor bankrekening in Nieuw-Zeeland
  Op naar de bank om een Nieuw-Zeeelandse bankrekening te openen. Of kan het ook makkelijker?

  Welke info is nodig om een bankrekening in Nieuw-Zeeland te openen?

  Je hoeft geen resident in Nieuw-Zeeland te zijn om een bankrekening te kunnen openen. Ook tijdens je werkvakantie kun je dus een bankrekening openen. Wel dien je de volgende zaken te kunnen overleggen:

  • Bewijs van je identiteit, door bijvoorbeeld je paspoort;
  • Bewijs van adres. Je hebt een vast adres in Nieuw-Zeeland nodig om een bankrekening te kunnen openen. Een hostel of hotel geldt NIET als een vast adres. Je kunt je adres bewijzen door een energierekening, bankafschrift, brief van belastingdienst etc. te tonen.

  Sinds 2015 heb je een Nieuw-Zeelandse bankrekening nodig voordat je een belastingnummer (IRD-nummer) aan kumt vragen. Zonder bankrekening kun je dit belastingnummer dus niet aanvragen. Open dus eerst een bankrekening in Nieuw-Zeeland, voordat je het belastingnummer aan gaat vragen.

  De adresverificatie kan lastig zijn als je net in Nieuw-Zeeland bent aangekomen. Als je met een 123NZ startpakket voor je werkvakantie naar Nieuw-Zeeland gaat, zit dat bij je pakket inbegrepen. Je Nieuw-Zeelandse bankrekening is dan zelfs al geregeld voor je aankomst in Nieuw-Zeeland.

  Alle anderen, dienen eerst werk, een woonadres of iets anders te regelen waarmee ze kunnen bewijzen dat ze een vast adres in Nieuw-Zeeland hebben en kunnen dan pas hun bankrekening openen. En dat kan wel even duren.

  Als je nog geen vast adres in Nieuw-Zeeland hebt, dan kun je ook een virtueel (post)adres aanvragen. Dan heb je heel voordelig een adres voor al je post. Als je post ontvangt, kun je via het online dashboard kiezen wat ermee moet gebeuren:

  • Vernietigen (gratis)
  • Inscannen (lage kosten)
  • Doorsturen (servicekosten + portokosten)

  Het is een soort pay-as-you-go service dus je bepaalt zelf wat er met je post gebeurt en wat je betaalt. Het is een ideale service voor reizigers die niet vast op een plek zitten. Zo heb je volledige controle over je post. Kijk voor meer info en regel je postadres. Ideaal.

  Kan het regelen van de bankrekening niet sneller?

  Gelukkig wel. Inmiddels bestaat er de gratis Wise Borderless Bankrekening die in verschillende valuta's te openen is, waaronder Nieuw-Zeelandse dollar. Daarmee heb je een echt Nieuw-Zeelands bankrekeningnummer waarmee je geld kunt ontvangen en betalingen kunt doen. Je kunt er ook een pinpas (‘debit card') bij aanvragen waarmee je in winkels kunt betalen. Voor deze pinpas betaal je eenmalig €7 om de kosten van Wise (voorheen TransferWise) te dekken.

  Wise stond eerder bekend onder de naam TransferWise. Alle info over de naamsverandering en andere veranderingen, lees je in deze blogpost over Wise.

  Kan een bankrekening ook online aangevraagd worden?

  Ja en nee. Bij diverse Nieuw-Zeelandse banken kun je de bankrekening online aanvragen, maar je moet dan nog steeds naar een filiaal om het af te ronden. En aangezien veel banken in het centrum van Auckland een wachttijd van enkele weken hebben, kan ook dit flink wat tijd gaan kosten.

  Als je voor de gratis bankrekening van Wise gaat, loopt alles online – ook de identiteit- en adresverificatie – dus het gaat veel sneller. Wise heeft geen bankfilialen dus alles wordt online gedaan. Veel makkelijker dus.

  Kan ik vanuit Nederland al een bankrekening aanvragen?

  Bij traditionele Nieuw-Zeelandse banken, zal het openen van de bankrekening bijna altijd in het land zelf gedaan moeten worden. Er zijn een paar banken waar je alvast een aanvraag online kunt indienen, maar dat kan pas afgerond worden, als je in het land bent. Je moet namelijk eerst nog een bezoek aan een filiaal brengen.

  Ook hier is de gratis bankrekening van Wise de oplossing, want dan regel je alles online vanuit Nederland.

  Wise is het alternatief voor een bankrekening: modern, veilig en snel

  We hebben het “geheim” van de nieuwe manier van het openen van een Nieuw-Zeelandse bankrekening al verteld: Wise Borderless. Wise is de nieuwe naam van TransferWise, maar dat is het enige dat verandert is. Hun Nieuw-Zeelandse bankrekening is nog steeds net zo makkelijk en voordelig.

  Uiteraard hebben we er een aantal artikelen over geschreven, dus we zullen hier een paar specifieke vragen over de Nieuw-Zeelandse bankrekening van Wise (voorheen TransferWise) beantwoorden.

  Heb ik geen Nieuw-Zeelands adres nodig?

  Wise Borderless is een online Nieuw-Zeelandse bankrekening. Ze hebben geen filialen in Nieuw-Zeeland, nergens ter wereld. Alles gaat online. Een Nieuw-Zeelands adres heb je niet nodig om deze alternatieve bankrekening aan te vragen omdat je alles voor vertrek vanuit Nederland kunt doen.

  Alles kan dus met de Nederlandse gegevens en je Nederlandse adres. Je hebt geen Nieuw-Zeelands adres nodig want je bent Nederland of Belg en vraagt de bankrekening met pinpas in je eigen land aan.

  Bankpas gebruiken in Nieuw-Zeeland
  Welke bankpas ga jij in Nieuw-Zeeland gebruiken?

  Bij het openen, kies je de eerste valuta die je wilt gebruiken. Dat kan gewoon Euro zijn, wel zo makkelijk. Je vult alle gegevens in en upload wat documenten ter verificatie en het is zo geregeld.

  Zodra je bankrekening live is en je de pinpas hebt ontvangen, kun je via je online account bij Wise of de app andere valuta instellen, zoals Nieuw-Zeelandse dollars. Met een klik voeg je die toe en daarmee heb je ook meteen een Nieuw-Zeelandse bankrekening.

  Klik in de app of de website maar eens op je bakje met Nieuw-Zeelandse dollars en je ziet je bankgegevens daar staan. Zo makkelijk.

  Kan ik met Wise mijn IRD-nummer aanvragen?

  Jazeker. Als je de bankrekening van Wise (voorheen TransferWise) gebruikt, kun je daar ook je IRD-nummer mee aanvragen. Vele reizigers voor je hebben dat al gedaan. Lees ook onze info hoe je het IRD-nummer oftewel belastingnummer kunt aanvragen of check dit antwoord en de vele andere antwoorden op alle vragen van reizigers over een Wise bankrekening.

  Algemene vragen over banken in Nieuw-Zeeland

  Wat je opvalt zodra je in Nieuw-Zeeland bent, is dat er nog veel bankkantoren zijn. Waar je ook komt, je struikelt over de verschillende merken bankkantoren en pinautomaten. Praktisch elke bank heeft landelijke dekking.

  Kan ik online bankieren in Nieuw-Zeeland?

  Ook in Nieuw-Zeeland is online bankieren goed ontwikkelt. Al is het inloggen net iets simpeler (en iets minder veilig) dan in Nederland. De meeste Nieuw-Zeelandse banken bieden ook online bankieren als je daar een bankrekening opent.

  Als je voor de gratis bankrekening van Wise gaat, dan doe je alles online. En nog eens extra veilig ook. Omdat Wise alleen online werkt, hebben ze de veiligheid goed op orde. Ze bieden je dan ook tweetrapsverificatie als je inlogt en extra veiligheidschecks als je geld overmaakt. En het is nog steeds makkelijk te gebruiken.

  Wat betekent EFTPOS en wat is het?

  Een pinpas heet een EFTPOS-kaart in Nieuw-Zeeland. EFTPOS staat voor ‘Electronic Funds Transfer – Point Of Sale' Een hele mond vol, dus zeg maar net als de Kiwi's EFTPOS als men vraagt hoe je wilt betalen.

  Waar kan ik in NZ met EFTPOS betalen?

  In Nieuw-Zeeland kun je overal met EFTPOS en creditcard (ook met een Nederlandse creditcard) betalen. Hoe klein het bedrag ook. Dit betekent dat je met deze kaarten ook terecht kunt in supermarkten en kroegen. Dat laatste is natuurlijk ideaal tijdens een avond stappen… Maar ook een “gevaar” als je geen maat kunt houden met rondjes geven.

  Kan ik met mijn Nederlandse pinpas in NZ betalen?

  Nee. Met je Nederlandse bankpas (een pinpas van een Nederlandse bank) kun je alleen maar geld uit de muur halen (pinnen bij een ATM). Je kunt met die Nederlandse bankpas niet in winkels in Nieuw-Zeeland betalen. Het maakt niet uit of je pas of wereld staat, Nieuw-Zeeland gebruikt een ander betaalsysteem waardoor jouw Nederlandse Maestro bankpas in winkels niet werkt.

  Mijn vraag over betalen of bankieren in NZ staat er niet bij!

  Laat een commentaar hier achter met je vraag en we beantwoorden deze zo snel mogelijk. En natuurlijk updaten we deze blogpost regelmatig zodat jij altijd over de meest uo-to-date informatie beschikt.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  10 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Rens
  Rens
  Gast
  7 juli 2023 12:31

  De NL-se pinpas werkt dus niet in NZ. Zijn er behalve een credit-card (voor grote uitgaven) en cash dan nog een andere mogelijkheden om te betalen? Ik ga voor 2 maanden naar NZ en ben niet van plan een NZ rekening te openen.

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Rens
  7 juli 2023 13:23

  Hi Rens… De NL-pinpas werkt in Nieuw-Zeelandse geldautomaten om contact geld te pinnen maar niet in de winkels. Een bankrekening openen is niet nodig als je er maar voor korte tijd bent.

  Door gebruik te maken van een Multi-Currency Account van Wise heb je een pinpas – debit card – waarmee je in Nieuw-Zeelandse dollars kunt betalen in winkels maar ook online. Deze pinpas voor reizigers is ook ideaal als je meerdere landen gaat bezoeken omdat het vele valuta ondersteunt. Je leest er alles over in ons artikel over de ervaringen met deze pinpas.

  shannen
  shannen
  Gast
  19 januari 2018 16:15

  hi,

  dus als ik het goed begrijp zeggen jullie dat je als je gaat backpacken ook een rekening kan openen, alleen heb je een vast adres nodig.
  Maar is backpacken niet het hele punt dat je rond reist en dus geen vast adres hebt?
  Dus dat betekend dat ik nooit een bankrekening in NZ kan openen?

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  shannen
  19 januari 2018 21:08

  Hi Shannen… Je vaste adres of woonadres is het adres waar je op dat moment je post binnen laat komen. Voor iedereen die een working holiday met een 123NZ-startpakket gaat doen, is dat het adres van onze partner-organisatie in Auckland. De bankrekening is dan al geregeld als je in Nieuw-Zeeland arriveert.

  Voor anderen (zoals backpackers die reizen en niet werken) is het vaste adres het adres waar je regelmatig zal verblijven (kennis, vriend, hostel etc). Maar je kunt ook eens kijken naar de optie van een virtueel (post)adres via https://www.123nz.nl/go/postadres

  Mirte
  Mirte
  Gast
  6 september 2016 15:37

  Ik ben van plan 6 maanden naar Nieuw Zeeland te gaan en wil natuurlijk ook een rekening openen daar. Is het slim (ivm kosten) om dit vanuit Nederland te regelen of in Nieuw Zeeland? En naar welke kosten moet ik dan kijken? Groetjes!

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Mirte
  7 september 2016 01:06

  Hi Mirte… Als je tijdelijk naar Nieuw-Zeeland gaat, kost het meer moeite om een bankrekening te openen. Je hebt namelijk een bewijs van identiteit en bewijs van lokaal adres nodig. Op afstand is dat dus lastig omdat je nog geen vast adres in Nieuw-Zeeland hebt.

  Als je voor een working holiday gaat en ons startpakket gebruikt dan staat je bankrekening al klaar voor je aankomt (1 van de vele voordelen). Zie voor info: https://www.123nz.nl/werken-in-nieuw-zeeland/werk-in-nieuw-zeeland-met-123nz-r2w-ready-to-work-pakket/

  De bankrekening zelf kost niets tot een paar dollar paar maand. Alle banken bieden verschillende soorten bankrekeningen aan.

  Mirte
  Mirte
  Gast
  Gereageerd op  123NZ
  15 september 2016 14:44

  Hey, bedankt voor de snelle reactie! Ik zit nog vol vragen: Hoezo kost het meer moeite om een een bankrekening te openen als ik er tijdelijk ben? Even wat situatie info: Ik heb gelukkig wel al een lokaal adres omdat familie in NZ woont waar ik gebruik van mag maken en heb ook al een paspoort, dus dat is al check en check 🙂 Ik ga ook een working holiday visum aanvragen en ben nu dus bezig met een bankrekening openen. Ik ga samen met nog een 18 jarige reiziger, en zal 6 maanden in NZ backpacken waarvan +- 3… Lees verder »

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Mirte
  15 september 2016 21:15

  Hey, no worries. We helpen graag. Juist vanwege al je vragen zijn er working holiday startpakketten uitgevonden: https://www.123nz.nl/werken-in-nieuw-zeeland/werk-in-nieuw-zeeland-met-123nz-r2w-ready-to-work-pakket/ 🙂 Dan is je bankrekening al geregeld voordat je aankomt in NZ. Sowieso is een ‘checking account’ (betaalrekening) met pinpas (EFTPOS / debit-pas) handig als je gaat werken. Elke bank biedt dat aan dus het maakt niet zoveel uit welke je kiest. Creditcard uit NL is handig voor grote uitgaves, boeken van auto’s of vliegtickets en meer. Het regelen van zo’n kaart in Nederland is makkelijk: * Deze Mastercard https://www.123nz.nl/go/mastercard is het eerste jaar gratis (daarna €20), maar je hebt ‘m toch… Lees verder »

  Robert
  Robert
  Gast
  23 september 2014 13:45

  Hoe kan ik een vast adres hebben in NZ als ik ga backpacken en dus geen vaste verblijfplaats heb? Wel heb ik dan een NZ bankrekening nodig.

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Robert
  23 september 2014 15:47

  Je vaste adres of woonadres is het adres waar je op dat moment je post binnen laat komen. Voor iedereen die een working holiday met een 123NZ-startpakket gaat doen, is dat het adres van onze partner-organisatie in Auckland. Je bankrekening is dan al geregeld als je in Nieuw-Zeeland arriveert.

  Voor anderen is het vaste adres het adres waar je regelmatig zal verblijven (kennis, vriend, hostel etc). Maar je kunt ook eens kijken naar de optie van een virtueel (post)adres via https://www.123nz.nl/go/postadres-nieuw-zeeland/

  Scroll naar boven