Boodschappen doen in Nieuw-Zeeland; hebben ze Nederlandse producten, veganistisch of glutenvrij?

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Boodschappen doen is wereldwijd zo'n beetje hetzelfde. Je gaat naar een supermarkt, laad je mandje of karretje vol en gaat naar huis (of naar je camper). Toch zijn er wereldwijd verschillen. Daarom zijn er vaak vragen over boodschappen doen in Nieuw-Zeeland en wat er allemaal te krijgen is. We lopen even samen virtueel door een Nieuw-Zeelandse supermarkt.

    In Nieuw-Zeeland zijn er maar weinig supermarktmerken. Niet dat er weinig supermarkten zijn, nee er zijn weinig verschillende merken. Er is minder concurrentie dan in Nederland.

    • Foodstuffs (Nieuw-Zeelandse onderneming) is de eigenaar van de volgende supermarkten in Nieuw-Zeeland:
      • Four Square: 225 kleinere supermarkten in vooral kleine stadjes en dorpen
      • New World: 148 grote supermarkten door het land
      • Pak'nSave: 58 grote discount supermarkten door het hele land
    • Woolworths New Zealand (Australische onderneming) is de eigenaar van de volgende supermarkten in Nieuw-Zeeland:
      • Woolworths (Countdown): 203 supermarkten door het hele land, grote winkels met een breed assortiment. Sinds mid-2023 worden de winkels onder de naam Countdown omgebouwd naar Woolworths winkels.
      • FreshChoice: 30 winkels (hoger segment winkels, soort stads/buurtsupermarkt)
      • SuperValue: 40 winkels (lager segment winkels)

    Wat zijn de kosten van boodschappen in Nieuw-Zeeland?

    Al je vragen over de gemiddelde kosten van boodschappen doen in Nieuw-Zeeland en of het een duur of een goedkoop land is, hebben we uitgebreid voor je op rij gezet in dit artikel.

    De belangrijkste tips die we je kunnen geven om de dagelijkste kosten tijdens je reis te verlagen, zijn:

    • Koop zoveel mogelijk huismerken in de Nieuw-Zeelandse supermarkt.
    • Ga altijd voor aanbiedingen. En supermarkt-aanbiedingen zijn in Nieuw-Zeeland scherp en komen regelmatig voorbij.
    • Kijk in de supermarkt naar de lagere planken, daar vind je de meest goedkope producten
    • De laagste prijzen vind je over het algemeen bij Pak 'n Save en Countdown. Maar let op, tijdens actieweken of met speciale aanbiedingen, kunnen de andere supermarkten opeens de laagste prijs voor jouw favoriete producten hebben.
    • Koop groente en fruit als het in het seizoen is. Dan is het volop te krijgen en is de prijs lager.

    Bewaar kortingskaarten en -bonnen en bespaar flink

    Als je boodschappen gaat doen in Nieuw-Zeeland, zorg dan dat je een bonuskaart gebruikt. De meeste supermarkten kennen zoiets. De kaart is gratis op te halen bij de klantenservice-balie. Meer info hierover vind je ook in onze blogpost met bespaartips voor het goedkoper maken van je reis door Nieuw-Zeeland.

    Ook krijg je in de Nieuw-Zeelandse supermarkt vaak een kortingsbon of -code voor extra korting op benzine. Neem dus altijd je kassabon mee. Alle details hierover vind je in ons artikel over fikse korting op brandstof in Nieuw-Zeeland.

    Ze hebben ook vegetarische en veganistische producten in Nieuw-Zeeland

    Als je vegetarisch of veganistisch wilt blijven eten tijdens je verblijf in Nieuw-Zeeland hoef je je geen zorgen te maken. Alle supermarkten hebben een goed assortiment van vleesvervangers en 100% veganistische producten. Uiteraard hebben de grote supermarkten (Countdown en New World) een uitgebreider assortiment hierin dan de kleinere supermarkten in kleine plaatsen.

    Vleesvervangers in Nieuw-Zeeland

    Voor de vegetariër of flexitariër zijn er tegenwoordig veel soorten vleesvervangers te vinden. Zowel internationale merken als lokale merken vleesvervangers. Hierbij kun je denken aan:

    • Fry's met plant-based burgers, worstjes, gehakt, pie en worstenbroodjes (lijken heel erg op vegetarische saucijzenbroodjes). Tip voor Nederlandse vegetariërs op reis in Nieuw-Zeeland: de “polony sausage” (vleesvrij) van Fry's smaakt als een ouderwets stukje leverworst, maar dan volkomen plantaardig en vleesvrij.
    • Sunfed Foods met geweldige vleesvrije bacon (de beste plant-based bacon die je ooit geproefd hebt)
    • Bean Supreme met de minst smakelijke vleesvrije burgers en worstjes. Bean Surpreme is een Nieuw-Zeelands merk van vegetarische producten dat helaas is ingehaald door internationale concurrenten die smakelijkere producten op de market hebben gebracht. Bean Supreme gaat vooral door op de oude voet en innoveert weinig. De burgers zijn vooral dik, vallen uit elkaar in de pan en blijven qua smaak achter.
    • Veggie Delights met vleesvrije burgers, gehakt, hotdogs en bacon. Hun vegetarische bacon was mijn favoriet totdat ze hun verpakking veranderden. In de nieuwe verpakking worden de plakken plantaardige bacon zo ontzettend op elkaar gedrukt en de verpakking vacuüm gezogen dat je bij het openmaken het eruit kan peuteren waardoor het in stukken uit elkaar valt. En toen kwam SunFed op de markt met hun Boar Free (plant-based) bacon, die qua smaak vele malen beter is en ook een makkelijkere verpakking heeft. Die plakjes kun je tenmiste lekker crispy bakken.
    • Beyond Meat met hun unieke vleesvrije burgers kom je tegen in het diepvriesvak van vele Nieuw-Zeelandse supermarkten.
    Vleesvrije bacon in Nieuw-Zeeland
    Je komt volop smakelijke vleesvervangers tegen in Nieuw-Zeeland

    Vleesvrij / plant-based broodbeleg zoals je dat in Nederland kent van de Vegetarische Slager kom je in Nieuw-Zeeland niet tegen. Helaas heeft de Vegetarische Slager de oversteek nog niet gewaagd.

    Veganistisch in Nieuw-Zeeland

    Vegan producten en kant-en-klaar eten is goed te verkrijgen in Nieuw-Zeeland. Het lijkt vaak of er meer vegans in Nieuw-Zeeland zijn dan vegetariërs. In de supermarkt kun je dus van alles vegan krijgen, van vegan mayo tot speciale vegan dips en kazen.

    Als je uit eten gaat, is er altijd wel een vegan gerecht op de kaart te vinden. Vaak meerdere vegan gerechten. Of je nu goedkoop gaat eten in een food court of in een restaurant, vegan gerechten kom je overal tegen.

    En er zijn glutenvrije producten in de Nieuw-Zeelandse supermarkt

    Als je glutenvrij eet, hoef je je helemaal geen zorgen te maken tijdens je reis of verblijf in Nieuw-Zeeland. Glutenvrije producten komt je volop tegen in alle supermarkten, van groot tot klein. Elke grote supermarkt heeft een apart vak met “health foods” waar ook de glutenvrije producten staan. En het zijn er veel.

    Ook als je uit eten gaat, is er volop keuze aan glutenvrij.

    Glutenvrije producten in NZ supermarkt
    Glutenvrije producten zijn prima te vinden in Nieuw-Zeelandse supermarkten (dit is nog maar een deel van het vak)

    Vele Nederlandse producten in de supermarkt in Nieuw-Zeeland

    In bijna elke Nieuw-Zeelandse supermarkt – Woolworths, New World en Pak 'n Save – kom je vele Hollandse producten tegen, waaronder:

    • Kano's
    • Hagelslag of choco-vlokken
    • Beschuit
    • Limburgse appelstroop
    • Groenten- of kippensoep
    • Conimex nasimix en sojasaus
    • Heinz sandwichspread (Engelse variant die iets zuurder is)

    Het hangt helemaal van de supermarkt af en van de locatie. Sommigen hebben schappen vol met Hollandse producten terwijl anderen slechts een paar producten op de plank hebben staan. Deze foto hieronder laat het al zien. Wat een heerlijke collectie Nederlandse producten.

    Schappen vol met Nederlandse producten in een Nieuw-Zeelandse supermarkt
    Een lekkere selectie van Hollandse producen in een Nieuw-Zeelandse supermarkt

    Wil je nog meer keuze hebben aan Nederlandse producten dan kun je beter een speciale winkel bezoeken, zoals Go Dutch (Henderson, Auckland) of De Molen in Foxton. Of stap eens binnen bij Bin Inn, een landelijk keten van ‘specialty groceries' die ook Hollandse producten verkopen. En daar vind je weer andere Nederlandse producten, zoals:

    • Meer keuze aan hagelslag en vlokken
    • Muisjes – ook Gestampte Muisjes
    • Paprikachips
    • Feestproducten zoals kruidnoten, Kerstkrans en meer

    Nederlandse producten maken met Nieuw-Zeelandse ingrediënten

    Sommige Nederlandse etenswaren zijn makkelijk zelf te maken met standaard-ingrediënten uit de eerste de beste Nieuw-Zeelandse supermarkt.

    Heb je zin in een broodje shoarma? Bespaar je de moeite van het zoeken naar vlees gemarineerd met shoarmakruiden of een zakje kant-en-klare shoarmakruiden. Dat vind je niet in een Nieuw-Zeelandse supermarkt. Maar shoarmakruidenmix kun je heel simpel zelf maken.

    • 2x theelepels korianderpoeder of -vlokken
    • 5x theelepes komijnpoeder
    • 4x theelepels paprikapoeder (gerookte paprikapoeder is het lekkerst)
    • 2x theelepels cajunkruiden (liefst eentje waarbij zout niet het eerste ingrediënt is)
    • 1x theelepel Indiaase kerriekruiden
    • 0,5x theelepel chilipoeder of peper

    Meng de kruiden door elkaar in een kom en je hebt shoarmakruiden die klaar voor gebruik zijn. Deze zelfgemaakte shoarmakruidenmix is genoeg voor 300 tot 500 gram vlees. Doe je plant-based vlees erbij (Sunfed vegetarische “kip” is heerlijk) of gebruik echt vlees als je dat liever hebt. Giet er wat olie bij om de kruiden beter te laten hechten aan het (plant-based) vlees.

    Bak het daarna in een koekenpan of wok en vul je pitabroodje ermee. Pitabroodjes vind je in elke Nieuw-Zeelandse supermarkt. Knoflooksaus erop en klaar!

    Je kunt er boodschappen doen zonder zorgen

    Je ziet het. Wat voor wensen je ook hebt, je hoeft je geen zorgen te maken tijdens je Nieuw-Zeelandse reis. Je kunt bijna alles krijgen in de Nieuw-Zeelandse supermarkten. En wil je weten of iets te vinden is hier in Nieuw-Zeeland, laat het weten als reactie op dit bericht en we voegen de info voor je toe.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    4 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    A Bos
    A Bos
    Gast
    2 juli 2023 21:43

    Mag je vacuüm verpakte koffie importeren

    Tinke
    Tinke
    Gast
    27 december 2020 18:00

    kan ik havervlokken en zuurdesembrood kopen

    Scroll naar boven