Even geen geld tijdens je working holiday? Overleef met onze tips

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je net riep “help mijn geld is (bijna) op” dan zijn deze tips helemaal iets voor jou. Een blogpost vol tips om je working holiday in Nieuw-Zeeland door te komen als je even (bijna) geen geld meer hebt.

  We hebben allemaal wel eens net iets teveel geld uitgegeven dus praktisch iedereen komt met deze tips weer even vooruit in Nieuw-Zeeland.

  Natuurlijk wordt alles lastig als je echt helemaal geen geld meer hebt, dus we gaan er van uit dat je iets eerder dan dat moment in actie wilde komen. Onze tips zijn gelukkig voor elke situatie, of je nu helemaal geen geld meer hebt, bijna zonder geld zit of gewoon even zuinig aan wilt doen.

  Vraag het aan ouders/opa & oma/broer/zus*

  *(doorhalen wat niet van toepassing is)

  Jahaa daar had je vast al aan gedacht, aan het vragen van hulp uit het thuisland. Logisch. Help het thuisfront dan wel even herinnneren dat ze een smak geld aan kosten betalen als ze geld naar jouw Nieuw-Zeelandse rekening overmaken. Geld dat beter aan jou besteed is. Wijs ze dus op Wise (voorheen TransferWise) zodat ze bijna geen kosten betalen voor de overboeking naar jou. Via een Nederlandse bank betaal je namelijk echt hoge kosten.

  Lees dit artikel over goedkoop internationaal geld overmaken maar eens. Mocht je willen weten waarom TransferWise sinds maart 2021 Wise heet, lees dan ook onze blogpost over de naamsverandering naar Wise.

  Werken maakt van geen geld, lekker wel geld hebben

  Voor het geval je het vergeten was. Je hebt een working holiday visum op zak, dus je kunt altijd en overal in Nieuw-Zeeland werken. Als je even geen geld hebt, is het hoogste tijd om aan de slag te gaan. Neem contact op met onze lokale organisatie (van die leuke introductie-sessie bij aankomst).

  Of loop een rondje om je hostel of verblijfadres en kijk waar mensen nodig zijn. Je zult zien dat veel koffietentjes, restaurants, eettentjes of wat dan ook altijd wel een enthousiaste werker kunnen gebruiken. Ideaal voor jou om de situatie ‘geen geld' te veranderen in ‘lekker zakcentje binnengehaald'. Werken in Nieuw-Zeeland kan met je visum ook voor korte tijd. Je hebt alle vrijheid.

  Gratis eten scoren in je hostel

  Elk YHA hostel (en veel andere hostels ook) hebben een plank met ‘free food'. Dat is eten dat gedoneerd is door andere reizigers die het land uitgaan of om andere reden het niet mee kunnen nemen. Je vindt daar echt van alles. Als je in je achterhoofd houdt dat in de meeste hostels 10.00u de check-out tijd is, dan hoef je alleen maar vlak voor die tijd je in de buurt van de ‘free food' plank in de keuken te bevinden om deze overblijfsels toe te eigenen.

  Maar laten we één ding meteen duidelijk maken… Je mag alleen ‘free food' pakken. Het meenemen van eten dat eigendom is van andere reizigers in je hostel, is echt een NO GO. Het maakt niet uit hoe blut je bent dit soort stelen (want dat is het gewoon), kun je niet maken. Eten van anderen is gelabeld met een naam en datum en daar blijf je dus van af. Niets is frustrerender voor een reiziger om 's ochtends de keuken van het hostel in te komen en te merken dat je complete tas met eten (of een deel) is verdwenen.

  Als je echt helemaal geen geld meer hebt en het duurt nog even voordat geld arriveert, vraag dan een mede-reiziger/backpacker om een blikje/pakje/zakje eten te leen. Gegarandeerd dat je het dan krijgt en later niet hoeft terug te geven. En wedden dat je dan ook nog gezellig met hem/haar/hun eet. Zo gaat dat in hostels. Er heerst altijd een sfeer van saamhorigheid.

  Rondreizen met een gratis auto

  Het huren van een auto in Nieuw-Zeeland kan goedkoop, maar het kan ook gratis (je betaalt alleen benzine). Ideaal als je geen geld wilt besteden aan een huurauto. In onze blogpost ‘auto's huren kan ook gratis' lees je alles over het systeem van relocations Hierbij breng jij eeen auto naar een verhuurlocatie in een ander deel van het land en betaal je alleen de benzine. Handig als je praktisch geen geld hebt en toch rond wilt reizen.

  Gebruik onderweg dan wel je kortingskaart of kortingsbon als je gaat tanken. Je krijgt dan minstens 4 Nieuw-Zeelandse cent korting per liter. En dat kan al snel oplopen naar 6 of 10 cent. Kortingsbonnen voor goedkoop tanken krijg je in bijna elke supermarkt. En de kaart voor korting op benzine haal je gratis bij AA, BP of Caltex. Meer weten? Check dan onze blogpost over korting bij het tanken.

  Bijna gratis eten in de supermarkt

  Watties aanbieding bij Countdown
  Geen geld deze aanbieding

  In Nieuw-Zeeland kunnen aanbiedingen in de supermarkt flink oplopen. Er wordt echt met flinke kortinngen gegooid. We hebben al eerder een lijst met budgettips om het leven in Nieuw-Zeeland goedkoper te maken gepubliceerd maar die breiden we nu voor je uit.

  Denk dus aan je One Card kortinskaart als je de Countdown binnenloopt of je Club Card bij New World op het Zuidereiland (op Noordereiland worden aanbiedingen automatisch berekend). Dergelijke kortingskaarten kun je gratis ophalen bij de informatiebalie van de betreffende supermarkt.

  Koop dan ook vooral de producten die in de aanbieding zijn want er kan wel tot 50% korting vanaf gaan. Of je krijgt er twee voor de prijs van één. En tja, bij een blik soep, witte bonen in tomatensaus, tomaten in blik, pak pasta of wat dan ook maakt het toch niet veel uit welk merk je koopt. Vooral als je even (bijna) geen geld meer hebt, is het belangrijk om op de aanbiedingen te letten. Reken maar een uit, het scheelt echt.

  Goedkoop en lekker buiten de deur eten is best makkelijk

  Heb je geen zin om zelf wat te eten te maken, dan kun je ook kiezen voor een goedkope hap buiten de deur. En goedkoop betekent in Nieuw-Zeeland heus niet minder lekker. In tegendeel het is juist superlekker. Je moet alleen leren om de aanbiedingen te spotten.

  • Sandwich van Hollywood Bakery Espresso
   Smakelijk en toch maar NZ$4,50

   Veel eettentjes hebben een lunchdeal waarbij je voor NZ$5 tot NZ$10 een smakelijke maaltijd hebt. Ga vooral eens naar een ‘food court' in een winkelcentrum in plaats van in die drukke toeristische straat te eten.

  • Koffie met wat lekkers tikt qua kosten aan. Behalve als je naar Hollywood Bakery Espresso gaat. Daar krijg je altijd een gratis muffin bij elk soort koffie. Koop je dus een short black van NZ$2,50 of een cappuccino van NZ$3,50 dan heb je voor weinig een koffie met snack. En die muffins smaken echt goed. Net zoals hun dubbeldikke sandwich (NZ$4,50). Hollywood Bakery vind je door heel Nieuw-Zeeland.
  • Kijk en vergelijk. Koop niet direct je sushi bij de eerste de beste tent. Alles ziet er smakelijk uit, maar het kan altijd voordeliger. Zo kun je bijvoorbeeld Umi Sushi in Elliott food court in Auckland tegenkomen waar je maar NZ$1 per sushi-stuk betaalt. Je stelt zelf je doos samen en met vier stukken sushi (ja ze zijn groot) zit je goed vol. Oftewel voor NZ$4 heb je een lekkere en goedkope lunch gehad.
  • Koop geen drinken bij je eten. Het is zo aardig dat die meneer of mevrouw een koelkast met drinken heeft en vraagt of je iets bij je goedkope maaltijd wilt drinken. Maar doe het niet want dat drinken is relatief duur. Ga liever naar de supermarkt voor een voordelig koud drankje, drink uit je versgevulde waterfles (never leave home without it) of pak een aanbieding bij bijvoorbeeld McDonald's (deze zomer kostte een frozen Coke maar NZ$1, in elk formaar dus ook de large was maar 1 Nieuw-Zeelands dollartje).

  Geen geld is dus zeker niet het einde van je trip

  Het kan soms tegenzitten of anders lopen dan je gepland hebt. Even (bijna) geen geld meer hebben, is dus niets om je voor te schamen. Zolang je er maar goed en inventief mee omgaat, kom je er snel weer bovenop. Ondertussen kun je nog steeds eten en genieten van je working holiday. En we zijn hier vast nog tips vergeten. Post jouw tips gerust hieronder. We horen graag van jullie.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven