working holiday visum

Foto van voorbeeld van visum voor Nieuw-Zeeland

Stap 1: working holiday visum voor Nieuw-Zeeland

De eerste stap in je avontuur naar Nieuw-Zeeland is het visum regelen. Geen werkvakantie kan beginnen zonder de juiste papieren. Hieronder vind je alle informatie over het working holiday visum dat jou toegang geeft tot een jaar wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Deze informatie is voor zowel Nederlanders als Belgen.

Wat is een working holiday visum

Het working holiday visum Nieuw-Zeeland is een visum dat speciaal is voor jongeren in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar die maximaal een jaar willen wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Het visum is een wederzijdse afspraak tussen de Nederlandse en de Nieuw-Zeelandse regering, zodat jongeren uit beide landen kennis kunnen maken met de cultuur van de ander. Kortom, je kunt er mee wonen en werken in Nieuw-Zeeland en de Kiwis kunnen dat hier doen.

Voorwaarden working holiday visum

Om in aanmerking te komen voor een working holiday visum voor Nieuw-Zeeland dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen 18 en 30 jaar.
 • Je brengt geen kinderen mee.
 • Je boekt een retourvlucht naar Nieuw-Zeeland of gaat met een enkele reis en hebt voldoende geld bij je om de terugvlucht te kunnen betalen (bij binnenkomst in Nieuw-Zeeland kan dit gecontroleerd worden).
 • Je hebt minsten NZ$ 4.200 tot je beschikking om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.
 • Je voldoet aan de gestelde (gezondheids)eisen.
 • Je beschikt over uitgebreide (medische) verzekering voor de duur van je verblijf in Nieuw-Zeeland.
 • Je hebt nooit eerder een working holiday visum voor Nieuw-Zeeland gehad (dit visum kun je namelijk maar één keer krijgen).
 • Je hebt een Nederlands of Belgisch paspoort dat nog minstens drie maanden geldig is na je geplande vertrek uit Nieuw-Zeeland.
 • Als je al in Nieuw-Zeeland bent terwijl je het working holiday visum aanvraagt, dien je te beschikken over een geldig tijdelijk visum. Dit geldt dus niet als je vanuit Nederland of België het working holiday visum aanvraagt. Van tevoren regelen is dus altijd makkelijker.

Alle details over het Nieuw-Zeeland working holiday visum voor Nederlanders kun je nalezen op de website van Immigration New Zealand. Kom je uit België dan vind je hier alle informatie over dit visum voor Nieuw-Zeeland.

Alle eisen voor het working holiday visum

Voordat je het working holiday visum Nieuw-Zeeland kunt aanvragen, dan je te checken of je aan de volgende voorwaarden qua gezondheid en persoonlijkheid voldoet.

Gezondheid

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat om er te wonen en te werken met bijvoorbeeld een working holiday visum, stelt de Nieuw-Zeelandse regering daar een aantal gezondheidseisen aan. Ze willen voorkomen dat dergelijke nieuwe bezoekers geen hoge kosten qua gezondheidszorg met zich meebrengen. En ze willen zeker weten dat jij daar straks wel kunt werken. Dat is immers een belangrijk deel van je WORKING holiday visum.

Je kunt GEEN working holiday visum aanvragen als je:

 • aan tuberculose lijdt
 • een relatief grote risico vormt om veel gebruik te gaan maken van de medische wereld, zoals o.a.
  • Ziekenhuisopname
  • dure medicijnen
  • dure diensten voor minder-validen

Samenvatting: ben je gezond, dan kun je je working holiday visum zo aanvragen. Het visum aanvragen is heel makkelijk zelf te doen (zie onderaan). Als je dan ook nog het 123NZ-startpakket erbij neemt, weet je zeker dat je working holiday een vliegende start heeft: werk, ondersteuning ter plekke, bankrekening, belastingzaken en meer is dan allemaal geregeld.

Goed gedrag

Een working holiday visum kun je NIET aanvragen als je:

 • ooit bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar of meer
 • in de afgelopen 10 jaar bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden of meer
 • valt onder sectie 179 of 180 van de Nieuw-Zeelandse immigratiewet uit 2009
 • ooit uit Nieuw-Zeeland bent weggestuurd, voor welke reden dan ook
 • ooit uit een ander land bent weggestuurd of verwijderd
 • betrokken bent geweest bij terroristische activiteiten
 • men vermoed dat je in Nieuw-Zeeland je gaat begeven in de criminele, terroristische of drugs-wereld
 • lid bent geweest van een criminele organisatie of deel hebt genomen aan criminele activiteiten, waardoor je een gevaar voor de Nieuw-Zeelandse samenleving kan vormen

Samenvatting: ben je van goed gedrag, dan kun je je working holiday visum zo aanvragen. Dat is zelf heel makkelijk en snel te doen. Daarna kun je meteen ons startpakket voor je working holiday aanvragen zodat werk, bankrekening en meer geregeld is.

Kosten van het working holiday visum

Om het working holiday visum aan te kunnen vragen, dien je de volgende kosten te voldoen: visumkosten en aanvraag/behandelingskosten. Deze kosten vallen erg mee omdat je alles zelf online regelt. Van jaar tot jaar kunnen deze visumkosten ook veranderen. In 2015 zijn de kosten voor het working holiday visum NZD 165 (ongeveer €118). Kijk voor het meest actuele tarief altijd op de website van New Zealand Immigration.

Aanvragen working holiday visum Nieuw-Zeeland

Heb je al het voorgaande gecheckt? Voldoe je aan alle regels voor het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland? Mooi zo. Dan kun je heel makkelijk je visum gaan aanvragen. Alles gebeurt online en is heel makkelijk zelf te doen.  Ga naar het officiële online aanvraagformulier voor het working holiday visum en begin direct je aanvraag. Veel succes.

Vul je je aanvraag liever op papier in, lees dan deze info over het downloaden van de juiste formulieren.