working holiday visum

Regel zelf je Working Holiday Visum voor Nieuw-ZeelandDe eerste stap in je avontuur naar Nieuw-Zeeland is het visum regelen. Geen werkvakantie kan beginnen zonder de juiste papieren. Hier vind je alle informatie over het working holiday visum dat jou toegang geeft tot 12 maanden wonen en werken in Nieuw-Zeeland.

Wat is een working holiday visum?

Het working holiday visum van Nieuw-Zeeland is een visum dat speciaal is voor jongeren in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar die maximaal een jaar willen wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Het visum is een wederzijdse afspraak tussen de regeringen van Nieuw-Zeeland, Nederland en België zodat jongeren uit deze landen kennis kunnen maken met elkaars cultuur. Kortom, je kunt er mee wonen en werken in Nieuw-Zeeland en de Kiwis kunnen dat hier doen.

Kom ik in aanmerking voor het visum?

Om in aanmerking te komen voor een working holiday visum voor Nieuw-Zeeland dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:


 • Je bent tussen 18 en 30 jaar.
 • Je brengt geen kinderen mee.
 • Je boekt een retourvlucht naar Nieuw-Zeeland of gaat met een enkele reis en hebt voldoende geld bij je om de terugvlucht te kunnen betalen (bij binnenkomst in Nieuw-Zeeland kan dit gecontroleerd worden).
 • Je hebt minsten NZ$ 4.200 tot je beschikking om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.
 • Je voldoet aan de gestelde (gezondheids)eisen.
 • Je beschikt over uitgebreide (medische) verzekering voor de duur van je verblijf in Nieuw-Zeeland.
 • Je hebt nooit eerder een working holiday visum voor Nieuw-Zeeland gehad (dit visum kun je namelijk maar één keer krijgen).
 • Je hebt een Nederlands of Belgisch paspoort dat nog minstens drie maanden geldig is na je geplande vertrek uit Nieuw-Zeeland.

Alle details over het Nieuw-Zeeland working holiday visum voor Nederlanders kun je nalezen op de website van Immigration New Zealand. Kom je uit België dan vind je hier alle informatie over het visum.

Verdere eisen voor dit visum

Voordat je het working holiday visum Nieuw-Zeeland kunt aanvragen, dan je te checken of je aan de volgende voorwaarden qua gezondheid en persoonlijkheid voldoet.

Gezondheid

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat om er te wonen en te werken, stelt de Nieuw-Zeelandse regering daar een aantal gezondheidseisen aan. Ze willen voorkomen dat dergelijke nieuwe bezoekers hoge kosten qua gezondheidszorg met zich meebrengen. En ze willen zeker weten dat jij daar straks wel kunt werken. Dat is immers een belangrijk deel van je werkvakantie.

Je kunt GEEN working holiday visum aanvragen als je:

 • aan tuberculose lijdt
 • een relatief grote risico vormt om veel gebruik te gaan maken van de medische wereld, zoals o.a.
  • Ziekenhuisopname
  • dure medicijnen
  • dure diensten voor minder-validen

Samenvatting: ben je gezond, dan kun je je working holiday visum zo aanvragen. Het visum aanvragen is heel makkelijk zelf te doen (zie onderaan). Als je dan ook nog het 123NZ-startpakket erbij neemt, weet je zeker dat je working holiday een vliegende start heeft: werk, ondersteuning ter plekke, bankrekening, belastingzaken en meer is dan allemaal geregeld.

Goed gedrag

Een working holiday visum kun je NIET aanvragen als je:

 • ooit bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar of meer
 • in de afgelopen 10 jaar bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden of meer
 • valt onder sectie 179 of 180 van de Nieuw-Zeelandse immigratiewet uit 2009
 • ooit uit Nieuw-Zeeland bent weggestuurd, voor welke reden dan ook
 • ooit uit een ander land bent weggestuurd of verwijderd
 • betrokken bent geweest bij terroristische activiteiten
 • men vermoed dat je in Nieuw-Zeeland je gaat begeven in de criminele, terroristische of drugs-wereld
 • lid bent geweest van een criminele organisatie of deel hebt genomen aan criminele activiteiten, waardoor je een gevaar voor de Nieuw-Zeelandse samenleving kan vormen

Samenvatting: ben je van goed gedrag, dan kun je je working holiday visum zo aanvragen. Dat is zelf heel makkelijk en snel te doen. Daarna kun je meteen ons startpakket voor je working holiday aanvragen zodat werk, bankrekening en meer geregeld is.

Kosten van het working holiday visum

Om het working holiday visum aan te kunnen vragen, dien je de volgende kosten te voldoen: visumkosten en aanvraag/behandelingskosten. Deze kosten vallen erg mee omdat je alles zelf online regelt. Van jaar tot jaar kunnen deze visumkosten ook veranderen. In 2016 zijn de kosten voor het working holiday visum Nz$208 (ongeveer €125). Kijk voor het meest actuele tarief altijd op de website van New Zealand Immigration.

Wanneer kan ik het visum aanvragen?

Als je aan alle eisen voldoet, kun je dit visum voor Nieuw-Zeeland 6 tot 12 maanden voor vertrek aanvragen. Zodra Immigration New Zealand je aanvraag goedkeurt, heb je namelijk nog heel lang de tijd voordat je echt in Nieuw-Zeeland moet zijn.

Zodra je Nieuw-Zeeland binnenkomt en daar een stempel krijgt, beginnen de 12 maanden van je visum pas te lopen. Je hoeft je visum niet vlak voor vertrek aan te vragen!

Zo vraag je zelf het visum aan

Heb je al het voorgaande gecheckt? Voldoe je aan alle regels voor het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland? Mooi zo. Dan kun je heel makkelijk je visum gaan aanvragen. Alles gebeurt online en is heel makkelijk zelf te doen.  Ga naar het officiële online aanvraagformulier voor het working holiday visum en begin direct je aanvraag.

Voorbeeld van visum voor Nieuw-Zeeland

Het moderne working holiday visum komt niet meer in je paspoort, maar is een online visum

Zodra je bent goedgekeurd door Immigration New Zealand ontvang je bericht. Ook kun je de status van je aanvraag zien door in te loggen op je account bij Immigration New Zealand. Het visum zelf is een online visum. Je krijgt dus niets meer in je paspoort. Je dient alleen de bevestiging die je van Immigration ontvangt, uit te printen en mee te nemen op reis.

Nadat je visum is goedgekeurd, kun je meteen zo’n handig startpakket bij ons regelen zodat je bankrekening, belastingnummer, ondersteuning ter plekke en werk geregeld zijn. Handig.