Wat is de beste camper voor een rondreis in Nieuw-Zeeland? Kies een goede & voordelige huurcamper met deze tips!

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je de rondreis door Nieuw-Zeeland aan het plannen bent, komen er allerlei vragen op. Van “gaan we een auto of camper huren in Nieuw-Zeeland?” tot “of toch liever een wagen kopen?”. En als het huren wordt, wat voor soort camper is dan het beste en bij wie? Al je campervragen worden beantwoord in deze blogpost. Lees dus snel verder en maak het plannen van je Nieuw-Zeelandreis nog makkelijker.

  Kamperen geeft je de beste rondreiservaring in Nieuw-Zeeland!

  Er is niets mis met het huren van een auto en slapen in hostels als je op rondreis gaat door Nieuw-Zeeland. Dat is zeker heerlijk als je voor de eerste keer op reis door Nieuw-Zeeland gaat. Je hebt dan het extra veilige gevoel van het slapen in een fijne omgeving, waar je ook nog eens veel andere reizigers tegenkomt.

  Niet dat kamperen in Nieuw-Zeeland onveilig is, het is juist superveilig. Al is niets perfect, je kunt overal ter wereld rotte appels tegen komen die het verpesten voor anderen dus helaas kan dat ook in Nieuw-Zeeland. Maar geen zorgen, kamperen is echt fijn en veilig in Nieuw-Zeeland.

  Maar het kan een grote stap zijn als je voor de eerste keer op reis gaat. Dan kan een hostel echt fijn zijn. Maar het mooie is, dat als je een bepaald soort camper huurt – een compacte camper oftewel een slaapwagen – dan rijdt deze net zo makkelijk als een gewone auto. Je kunt er heerlijk mee kamperen maar er ook prima mee slapen in hostels want de wagen is net zo makkelijk te parkeren als een auto.

  Camper op kampeerterrein bij een meer met uitzicht op de bergen. Aan de rechterkant vullen kampeerders het aanmeldformulier in (honesty box).
  Een compacte camper of slaapwagen op basis van een Toyota Estima rijdt gemakkelijk en slaapt prima.

  Wie kan een camper huren in Nieuw-Zeeland?

  Bij een aantal verhuurders in Nieuw-Zeeland – vooral camperverhuurders die zich richten op jongeren of backpackers – kun je als jonge reiziger een camper huren, zolang je maar een geldig rijbewijs hebt. Je kunt in Nieuw-Zeeland, als jonge reiziger al vanaf 18 jaar een camper huren bij Spaceships maar ook Jucy.

  Traditionele autoverhuurders – vooral de bekende wereldwijde merken – hebben vaak de regel dat je pas vanaf 21 jaar een wagen kunt huren.

  En kopen dan? Kun je als toerist een auto of campervan kopen in Nieuw-Zeeland? Jazeker, dat is ook een optie die we uitgebreid behandeld hebben in het artikel over het kopen van een auto of campervan in Nieuw-Zeeland, waar je ook alle stappen van het aankoopproces vind en megaveel tips.

  Wat voor rijbewijs heb je nodig voor het huren van een camper in Nieuw-Zeeland?

  Om de bekende discussie over het rijbewijs en wel of geen Internationaal Rijbewijs te voorkomen, is het advies heel simpel, maak het jezelf makkelijk: neem je Nederlandse rijbewijs mee en doe daarbij een Echtheidsverklaring van het RDW. Dan heb je jezelf ingedekt voor nog geen €5 en kun je altijd en overal huren, wat de eisen van de verhuurder ook zijn.

  De officiële regels van de Nieuw-Zeelandse overheid en dus politie zijn als volgt… Je kunt in Nieuw-Zeeland rijden zonder een Nieuw-Zeelands rijbewijs als je:

  • in het bezit bent van een geldig buitenlands rijbewijs…
  • en geen ontzegging van de rijbevoegdheid of schorsing in Nieuw-Zeeland hebt gekregen
  • en minder dan 12 maanden geleden Nieuw-Zeeland bent binnengekomen
  • en je buitenlandse rijbewijs in het Engels is, of je hebt een nauwkeurige vertaling,
  • en je geen Nieuw-Zeelands rijbewijs hebt gekregen sinds je Nieuw-Zeeland voor het laatst bent binnengekomen.

  Dit kun je allemaal nalezen op de website van Waka Kotahi (NZ Transort Agency oftewel het RDW van Nieuw-Zeeland).

  Wat kost een camper huren in Nieuw-Zeeland?

  Nu komen we bij een interessante vraag. Hoeveel kost het je om een camper te huren in Nieuw-Zeeland? Belangrijk om te onthouden is dat een camper geen pak koekjes is dat altijd en overal dezelfde prijs heeft. Prijzen van huurcampers zijn net zo flexibel als die van hotels en vliegtickets. Er zijn veel factoren die de prijs bepalen: tijd van het jaar, vraag & aanbod, route, soort camper, om een aantal van die factoren te noemen.

  Daarom kun je het beste alle prijzen vergelijken via een goede & betrouwbare campervergelijker met veel goede verhuurders in het assortiment, zodat je precies ziet wat elke camper kost op de route & datum die je invult. Ga dan vooral ook even met de route & data spelen zodat je de verschillen goed kunt zien. Zie je een prijs voor een toffe camper die bij je plannen past, boek deze dan meteen want voor je het weet is de goede deal weg. Het kan echt snel gaan, net als met vliegtickets.

  Close-up foto van campervan waar gehaakte reisgenoten achter het raam te zien zijn. Verder is het grootste deel van de foto het groene en zonnige kampeerterrein.
  Heerlijk wakker worden op een rustig en zonnig kampeerterrein in Nieuw-Zeeland

  Tips om de beste deal of laagste prijs voor het huren van een camper te vinden

  Houd deze tips oftewel reishacks goed in je achterhoofd zodat je zeker de laagste prijs voor je huurcamper in Nieuw-Zeeland vindt.

  • Van Zuid naar Noord reizen is bijna altijd voordeliger dan andersom. Simpelweg omdat iedereen van Noord naar Zuid reist, de standaardroute oftewel meer vraag dan aanbod, terwijl het bij Zuid naar Noord precies andersom is. Je kunt dus goedkoper uit zijn als je in Christchurch start en in Auckland eindigt.
  • In grote steden met een internationale luchthaven heb je meer keuze dus is er onderling meer concurrentie dus zijn de prijzen lager dan als je een camper huurt in een klein stadje.
  • December tot en met februari is de drukste en dus duurste periode in Nieuw-Zeeland. Ben je flexibel in je reisdata en wil je de dure periode vermijden maar wel lekker weer hebben, ga dan net ervoor in oktober/november of maart/april reizen. Of kies meteen voor het allergoedkoopste seizoen, de wintermaanden juni, juli en augustus, die ook leuk zijn om te reizen. Anders maar nog steeds leuk en de moeite waard.
  • Wil je perse in de drukke en duurdere hoogseizoenperiode reizen, boek je Nieuw-Zeelandse huurcamper dan zo vroeg mogelijk en dan eentje die je nog een tijdje kosteloos kunt wijzigen of zelfs annuleren. Dat geeft je tijd om van gedachten te veranderen als je plannen veranderen of er toch een betere prijs te vinden is.
  • Een ‘relocation’ is wat anders een een ‘one-way’ trip. Een relocation of wegbrengcamper is een zeer beperkte trip van een paar dagen voor weinig of niets omdat de verhuurder een auto of camper van A naar B moet verplaatsen. Het tweede, een ‘one-way road trip’ is het ophalen van een auto of camper in plaats A en deze dan na een lange, normale rondreis in plaats B weer in te leveren. Sommigen verhuurders vragen daar extra geld voor maar bij deze verhuurders is een one-way zonder bijkomende kosten te boeken.
  • Een kleinere camper – automodel – is goedkoper dan een camper op basis van aan busje of nog groter, zoals een motorhome oftewel RV. Vraag jezelf af of die binnenruimte en stahoogte echt zo belangrijk is voor je en of het het verschil prijs waard is.

  Om aan te tonen dat het seizoen echt een groot verschil maakt, kijk hier maar eens naar:

  • Camper huren in de winter vanaf € 21,33 per nacht
  • In de zomer huur je diezelfde camper vanaf € 110,80 per nacht
  • En daar tussenin heb je nog de herfst met huren vanaf € 31,33 per nacht en lente vanaf € 42,61 per nacht

  (prijzen correct ten tijde van publicatie van dit artikel, data zijn willekeurig in elk seizoen gekozen)

  Als je flexibel bent, dan is het aan te raden om met je reisdata en ophaal/afleverlocaties te spelen zodat je de prijsverschillen kunt zien.

  Wat voor campers kun je huren in Nieuw-Zeeland?

  Grofweg kun je zeggen dat er 3 soorten modellen campers in Nieuw-Zeeland zijn om te huren. Binnen elk soort heeft een verhuurder allerlei versies met extra of andere specificaties, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op deze drie soorten.

  Compacte Campervan of een Slaapwagen

  Dit is een camper die gebouwd is op basis van een automodel, vaak een MPV zoals een Toyota Estima. Bij deze campers klapt het bed overdag op, is er volop opbergruimte en is de compacte ruimte zo goed mogelijk benut door allerlei slimme oplossingen en vakjes. Om te koken trek je een kooktoestel of kookplaat uit, vaak aan de achterkant zodat je beschermt onder de open plek staat te koken en toch lekker buiten. Ook handig in de ochtend als de een alvast koffie gaat zetten terwijl de ander nog even blijft liggen.

  Ook al zijn deze wagens compact, lange reizigers tot 1,90 a 2m slapen hier nog steeds lekker in. Binnen zitten om te eten, kan nog steeds als je het bed opgeklapt laat omdat de stoelen en soms achterbank als zithoekje gebruikt kunnen worden. Deze campermodellen komen in een niet-self-contained maar ook self-contained versie. Daarover later meer. Kijk eerst maar eens hoe voordelig deze campervans zijn.

  Campervan op basis van een Toyota Estima op een leeg groen kampeerterrein (wagen met de neus naar links)
  Een compacte campervan op basis van een Toyota Estima is ideaal voor 2 reizigers.

  Camper als een busje

  Dit is een camper die iets groter en hoger is omdat een busje gebruikt is als basis, zoals een Ford Transit, Mercedes Sprinter of de popular Toyota Hiace. Deze campers bied je meer ruimte, vooral in de hoogte zodat de meeste reizigers rechtop kunnen staan. Er is dan ook vaak een zitruimte met tafeltje en bank binnen, zodat je zittend kunt eten als het regent.

  Deze camperbusjes zijn allemaal self-contained dus dat is weer een keuze minder om te maken. Door de stahoogte en het feit dat ze binnen een tafel en zithoek hebben, is dit een populaire keuze bij veel reizigers. Vergelijk de prijzen van deze kampeerbusjes en vind een mooie deal.

  Camper op basis van het busjesmodel vlakbij Lake Tekapo geparkeerd met een kleurrijke zonsondergang op de achtergrond
  Parkeer je camperbusje op een mooie plek en geniet van de kleuren van de zonsondergang

  Motorhome oftewel een appartement of hotelkamer op wielen

  Motorhomes zijn de supergrote wagens met alles erop en eraan, van volledige keuken met apparatuur tot badkamer met douche. Dit zijn een soort appartementen op wielen. Dit is meer voor een reizende familie met kids of een groep vrienden die het meeste comfort willen. Het is niet iets waar je backpackers in ziet rijden. Deze wagens zijn een stuk groter dus – voor sommigen – lastiger om te besturen en ze kunnen niet overal komen.

  Ze zijn supercomfortabel en hebben vele extra's zoals een badkamer met douche en een volledige keuken. Uiteraard zijn motorhomes allemaal self-contained. Kijk maar eens naar de prijzen en scoor een motorhome-deal.

  Compacte camper op de voorgrond met achteraan een rij motorhomes. Locatie: kampeerterrein bij Mt Cook
  Of je nu kiest voor een compacte camper of een grote motorhome, je kampeert op mooie plekken in Nieuw-Zeeland (dit terrein is bij Mt. Cook)

  Maakt een self-contained camper of niet-self-contained camper iets uit?

  Over self-contained doen al jarenlang zoveel verhalen de ronde, waarvan een groot deel onzin is of gewoon verkeerd begrepen door de reiziger. We hebben al eerder uitgebreid geschreven over self-contained maar zullen hier nog even de belangrijkste punten herhalen.

  • Een camper die NIET-Self-Contained is geeft je nog steeds een geweldige reiservaring in Nieuw-Zeeland. Er zijn letterlijk duizenden kampeerterreinen van o.a. Department of Conservation (DOC) en regionale councils met basisvoorzieningen waar je voor weinig of gratis kunt kamperen. En ja, ook deze kampeerterreinen liggen in prachtige natuur en zelfs ontzettend afgelegen.
  • Een Self-Contained Camper geeft je toegang tot kampeerterreinen die alleen voor self-contained wagens zijn. Dit zijn kampeerterreinen waar geen enkele voorziening is, het zijn kale grasvlaktes.
  • Gratis kampeerterreinen zijn er voor zowel self-contained als ook niet-self-contained campers. Gebruik een app als CamperMate om alle soorten kampeerterreinen in Nieuw-Zeeland te vinden. En gratis is vaak niet gratis omdat een ‘koha’ oftewel ‘gold coin’ donatie – muntstuk van $1 of $2, of meer als je wilt – gewenst is om het terrein te onderhouden. Wees dus een goede gast en doneer om dit soort terrein in stand te houden.
  • Ja de regels voor self-contained gaan eind 2024 en in 2025 veranderen maar dat geldt vooral voor bezitters van een eigen camper, bijvoorbeeld als je een camper gaat kopen. Voor commerciële verhuurders veranderen de regels ook, maar zij zorgen er sowieso altijd voor dat ze aan de regels voldoen, dat is hun bedrijfsmodel. Als je dus nu een voordelige self-contained camper boekt voor je reis in 2025 of verder dan kun je er 100% vanuit gaan dat de verhuurder aan de regels voldoet die op het moment van reizen gelden. Je kunt nu dus nog self-contained campers met een blauw certificaat huren en vanaf december 2024 krijg je een self-contained camper met een groen certificaat.

  Welke camperbedrijven in Nieuw-Zeeland zijn goed en betrouwbaar?

  De keuze is letterlijk reuze. Nieuw-Zeeland is een echt roadtripland. Er zijn zoveel verhuurders van campers en auto’s te vinden. Echt slechte zijn er bijna niet. Iedereen moet aan de regels voldoen om een wagen te leveren die veilig is en de weg op mag, oftewel ‘roadworthy’ is en dus een Warrant of Fitness (WOF) en Certificate of Fitness (COF) heeft.

  Kijk maar eens op Trustpilot en zie de reviews van bekende partijen als Spaceships, Euro Campers, Jucy, Escape, Travellers Autobarn en meer. Natuurlijk kan er altijd iemand met een mindere ervaring zijn, maar waar het om gaat is hoe lost de verhuurder het op, wat zijn de beloftes die ze maken. Reviews zijn zeker belangrijk maar praktisch elk bedrijf wereldwijd krijgt negatieve reviews van ontevreden klanten dus kijk niet alleen naar de score maar vooral naar de oplossing die het bedrijf geboden heeft.

  Jucy camper geparkeed vlakbij het water, op een ietwat bewolkte dag
  Een compacte camper, zoals die van Jucy, rijd en parkeert supermakkelijk

  De vele roadtrips die wij gemaakt hebben, waren onder andere met Spaceships, Euro Campers, Jucy en Omega Rentals. Bij al deze partijen huren we zo weer want de ervaring was prima. De enige mindere ervaring die we ooit hadden, was met Apex Car Rental, vooral omdat het een kleine flutwagen was die nogal viezig was en minder veilig aanvoelde. Gelukkig was het een gratis relocation van enkele dagen dus dat scheelde.

  Plaats gerust hieronder jouw camperhuur-ervaring achter om ons en andere je persoonlijke favoriete verhuurder te laten weten. Of stel een roadtrip- of campervraag want we zijn dol op het beantwoorden van vragen.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven