Mijn voorbereiding & tips voor emigratie naar Nieuw-Zeeland op rij. Wat er gebeurt na het maken van de keuze

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Er zijn veel redenen om naar de andere kant van de wereld te gaan om daar te gaan werken. De mijne waren het verlangen naar verandering en iets geheel nieuws willen ontdekken. Op dat moment werkte ik al een paar jaar als marketeer voor een IT-bedrijf en was daar eerlijk gezegd wel klaar mee. Het was tijd voor iets anders.

  Ik wilde weg, ver weg… Het verlangen naar rondtrekken en reizen had ik tot dan kunnen stillen door jaarlijkse roadtrips in de USA te maken. Heerlijk met niets anders dan een auto, kaart en een reisboek voor tips en richting.

  Alleen dat was nu niet genoeg meer. Ik wilde voor langere tijd in een ander land wonen en werken. Voor mijn studie had ik dat al eens in de USA gedaan en die periode smaakte naar meer. De keuze voor Nieuw-Zeeland was snel gemaakt. Hoe? Haha, dat zul je vast niet geloven. Mijn opties waren Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De bekende landen voor een werkvakantie, geen USA want daar is een visum krijgen een stuk minder makkelijk.

  Kiezen van het land om te wonen en te werken

  Uiteindelijk was de keuze makkelijk gemaakt op basis van gemak, realisatie, mogelijkheden en een goed glas wijn. De keuze viel op Nieuw-Zeeland omdat:

  • Gemak: het visum is zo eenvoudig aan te vragen
  • Realisatie: het land is relatief klein waardoor je heel makkelijk rond kunt reizen voor sollicitaties of werkmogelijkheden. Australië en Canada zijn toch veel groter waardoor je of vast zit in een van te voren gekozen gebied of veel geld moet ophoesten om te verkassen.
  • Mogelijkheden: (seizoens)werk is in principe overal te vinden, maar door de voorgaande punten was het in Nieuw-Zeeland gewoon sneller en makkelijker te regelen.
  • Wijn? Ja echt, toen ik nadacht over de landenkeuze dronk ik voor het eerst een glas Sauvignon Blanc-wijn uit Nieuw-Zeeland. De frisse, fruitige smaakexplosie die daarbij volgde – en heel anders was dan bij elke andere wijn – was genoeg om te zeggen: “als ze zoiets heerlijks en puur kunnen maken, dan moet Nieuw-Zeeland wel het perfecte land zijn” (100% Pure is niet voor niets hun marketingslogan). Van dat wijnland wil ik meer gaan zien en proeven.

  Keuze gemaakt: Nieuw-Zeeland werd het land waar ik wilde gaan wonen en werken.

  Richtingsbord in Nieuw-Zeeland
  It's a big world… Waar ga jij heen?

  Na de keuze komt het visum

  Nadat de keuze voor het land gemaakt was, kon het feest van voorbereidingen gaan beginnen. Het aanvragen van het visum. De datum voor de aankomst in Nieuw-Zeeland prikken. Nadenken over het vinden van werk in Nieuw-Zeeland. En natuurlijk het land alvast beter leren kennen via een rondreis.

  Eigenlijk vielen de voorbereidingen ontzettend mee. Het visum is een kwestie van formulieren invullen en de informatie verschaffen die Immigration New Zealand wil weten. Kwestie van het volgen van de instructies die je bij de formulieren krijgt.

  Toen duidelijk was dat ik het visum in mei zou krijgen, besloot ik om begin september naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. In september is het in Nieuw-Zeeland lente en ben je mooi op tijd voor de zomer aan de slag.

  Vinden van werk in Nieuw-Zeeland. Hoe vind je een baan?

  Voor mij was het duidelijk dat ik professioneel werk in Nieuw-Zeeland wilde gaan doen omdat de tijd van vakantiewerk achter me lag en ik wilde werken in lijn van mijn opleiding en eerdere werkervaring. Iets dat goed te doen is daar en ook nog eens mooi staat op je CV.

  Omdat solliciteren op afstand praktisch onmogelijk is, had ik alvast een lijst gemaakt met bedrijven die me interessant leken om voor te werken. Tuurlijk kun je alvast reageren op vacatures op Seek maar denk er wel aan dat Nederland voor hen net zo ver is als Nieuw-Zeeland voor jou is. Bedrijven reageren dan ook eerder op kandidaten die al in het land zijn. Het maakt echt niet uit hoe super je ervaring of je CV is, ben je ver weg dan is dat een groot obstakel in het sollicitatieproces voor veel bedrijven. Verwacht dus niet dat je je werk geregeld kunt hebben voor je vertrekt naar Nieuw-Zeeland.

  Om het land beter te leren kennen, bezocht ik websites met ervaringen van anderen en las vooral heel veel in de Rough Guide New Zealand reisgids. Dat was toen populair: lezen op papier. 😀 Het is trouwens wel de beste reisgids die er is. Er staat zo ontzettend veel info en reistips in.

  Groot fotolijstje met op de achtergrond de Southern Alps. Een toeristisch plaatje oftewel het perfect Kodak moment
  Geniet van het uitzicht in Nieuw-Zeeland, zoals het uitzicht op de Southern Alps bij Lake Matheson

  Op reis naar Nieuw-Zeeland

  De laatste en meest logische stap is het boeken van de vliegreis naar Nieuw-Zeeland. Of het is om alvast een kijkje te nemen in het land of je definitief de reis voor emigratie gaat maken, met deze tips vind je altijd een voordelige reis.

  Denk daarbij ook aan zoiets belangrijks als een goede verzekering. Met deze verzekering-tips vind je het beste pakket voor je reis, working holiday of emigratie. Al zul je bij emigratie niet lang meer in of via Nederland verzekerd blijven. Het gaat dan vooral om de reis en de eerste tijd. Zeg ook allerlei zaken in Nederland op. Tenminste dat laatste hangt af van wat je plannen zijn, een beperkte tijd in Nieuw-Zeeland of laat je alle opties open en kies je later of je langer wilt blijven. Voor mij was dat laatste het geval, dus alles werd hier opgezegd en de spullen gingen in opslag bij familie en vrienden.

  Maar er is meer te vertellen en info te delen

  Heb je vragen over mijn aanpak of wil je meer weten over het land, plaats het dan hieronder als commentaar. Je krijgt snel antwoord. Veel plezier met het maken van je eigen reisplannen. Wil je meer van mijn Nieuw-Zeeland avonturen weten, lees dan het vervolg over mijn eerste weken in het land van de lange witte wolk (Aotearoa) en het vinden van werk.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Casper Bezemer
  Casper Bezemer
  Gast
  18 april 2014 15:20

  Hoi Martijn,

  Leuk om je verhaal te lezen.
  Ik herken veel in wat jij schrijft.
  Ben zelf in Australie wezen backpacken en ben erg benieuwd naar NZ en de mogelijkheden om daar te ondernemen of te werken tegen een goed salaris.

  zie je reactie graag tegemoet.

  Mvgr Casper

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Casper Bezemer
  18 april 2014 21:24

  Hi Casper… Goed oim te horen dat je deze blogpost leuk vond. Nieuw-Zeeland is een geweldig land met ontzettend veel mogelijkheden, zowel op het gebied van het vinden van werk als op het gebied van zelf iets ondernemen. Wat betreft werk, ben je met een Europese achtergrond populair. Met je kennis loop je daar net een paar jaartje voor. En wat betreft het ondernemen, daar kun je hier alles ovwer lezen: https://www.business.govt.nz/starting-and-stopping/entering-a-business/starting-a-business Val je eigenlijk nog in de working holiday categorie oftewel 30 jaar of jonger? Dan kun je via het werkvakantiesysteem heel makkelijk proeven aan het leven in Nieuw-Zeeland.… Lees verder »

  Scroll naar boven