10 Tips om goedkoop te vliegen! Zo vind je het goedkoopste ticket

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je het voornemen hebt om na de COVID-19-crisis nog meer te gaan reizen komende tijd, dan kun je met deze tips goedkoop vliegen. Bespaar op je reis, dan kun je of vaker reizen of meer dingen ter plekke doen.

  Opstijgend KLM toestel met regenboog
  Geen pot met goud maar je vindt wel een goedkope reis bij deze regenboog 🙂

  Ik heb deze blogpost net weer flink ge-update en van nieuwe information en tips voorzien. Of je nu gaat naar Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika of welke verre bestemming dan ook, deze tips werken echt. Kijk maar eens naar dit overzicht van aanbiedingen die met deze tips gevonden zijn.

  Dit zijn echt mijn favoriete tips die ik zelf steeds gebruik om een goedkope vliegreis te boeken. Je hoeft er geeneens student voor te zijn. Iedereen kan goedkoop vliegen naar zijn favoriete bestemming met deze handige tips.

  Oh ja, en laten we dan ook meteen de online meest-genoemde tip (zeg maar gerust mythe) ontkrachten: zoeken naar een goedkope vliegreis in incognito modus maakt niets uit!

  #1. Locatie, locatie, locatie

  Dit motto van makelaars geldt ook in de reiswereld. Je ticketprijs hangt ook af van de locatie. Een regionaal (kleiner) vliegveld rekent lagere kosten dan een groot, belangrijk vliegveld. En dat merk je in de ticketprijs. Maar aan de andere kant, kan een druk en groot vliegveld ook betekenen dat er meer concurrentie tussen maatschappijen is, waardoor juist daar de prijzen het laagst zijn.

  Goedkoop vliegen tip: luchthavens dichtbij
  Zoek ook op andere luchthavens voor een aanbieding om goedkoop te vliegen

  Zorg sowieso altijd dat je het vinkje bij ‘alternatieve luchthavens' of ‘luchthavens dichtbij' aanvinkt als je zoekt naar de laagste ticketprijs. Dan zie je meteen of er een goedkoper vliegveld bij je in de buurt zit.

  Kijk ook eens naar de ‘Aviation Price Index' waarin de gemiddelde ticketprijs per 100 reiskilometer per land is weergegeven. Zo zie je dat Nederland (€29,49) vele malen duurder is met ‘full-service airlines' dan Duitsland (€8,58) of België (€14,92). Handig als je vlakbij de Belgische of Duitse grens woont, maar ook voor Randstedelingen. Met een trein van NS International of Deutsche Bahn ben je zo op een vliegveld net over de grens.

  #2. Zoek voor één ticket

  Ook al reis je met meerdere personen. Selecteer altijd één persoon als je net aan het zoeken bent naar het goedkoopste ticket. Dan weet je namelijk altijd wat op dat moment de allerlaagste prijs is. Als je direct voor meerdere personen zoekt en er zijn niet genoeg stoelen in de goedkoopste categorie dan geven alle systemen je meteen de volgende (minder) goedkope stoel voor je hele reisgezelschap. Als je voor één persoon zoekt en je weet eenmaal de laagste ticketprijs dan heb je iets om naar te streven.

  #3. Midden in de week maar zondag niet

  Zorg dat je op een dinsdag of woensdag reist. Dat zijn de goedkoopste dagen. Waarom? Veel mensen gebruiken graag het weekend om te reizen voor een lange reis, dan kost de vakantie nog geen vakantiedagen van het werk en is de vakantie langer. Zakelijk wordt er veel op maandag en vrijdag gereisd (begin en einde van de werkweek).

  Allemaal momenten dat er relatief meer mensen willen reizen, dus zijn de prijzen hoger (economische wet van vraag en aanbod). Als jij op minder populaire dagen reist, zul je dat merken in een lagere ticketprijs.

  #4. Enkele reis of retour?

  Afhankelijk van waar je heen gaat, op welk visum en je plannen kun je ook kiezen voor een enkele reis. Zo hoef je met het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland helemaal geen retourticket te hebben. Een enkele reis is dan voldoende. Als je goed plant, kan het je veel geld schelen en je bent super-flexibel met je reisplannen. En wie weet wat je allemaal nog wilt gaan doen na dat jaar werkvakantie. En kijk maar eens hoeveel voordelige enkele reizen er zijn.

  #5. You snooze you loose

  Een mooie Engelse uitdrukking die simpelweg aangeeft dat je nooit moet wachten als je een goedkope vliegreis hebt gevonden die precies in je plannen past. Je bent namelijk niet de enige die op zoek is naar manieren om goedkoop te vliegen die supermooie aanbiedingen zijn weg voor je het weet.

  Emirates toestel gaat opstijgen
  Leukste van de reis: opstijgen en landen. En een extra overstap kan veel geld schelen.

  #6. Een overstap kan heel voordelig zijn

  Omdat veel reizigers het fijn vinden om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te zijn, kan het jou veel geld schelen als je voor de minder snelle route kiest. Of het nu gaat om een extra overstap of een lange tussenstop, het kan je veel geld schelen.

  Een voordeel van een langere overstap (10 tot 20 uur) is dat je op veel vliegvelden de stad in kan met een gratis stadstour. Maar je kunt ook relaxen of slapen in een gratis hotel dat de airline je aanbiedt. China Southern Airlines geeft je een gratis hotel en een gratis metrokaart (om de stad te verkennen) bij een lange overstap.

  Door een iets minder directe route (met een extra overstap) te kiezen, kun je dus ook flink besparen. Zo bespaarde ik eens $100 op een route naar de USA door het stukje (Atlanta, GA – Orlando, FL – Atlanta, GA) toe te voegen. Als verslaafde aan vliegen, maakt zo'n extra route het voor mij extra leuk. En de besparing op de totale kosten is dan een extra bonus.

  #7. Kort of lang van tevoren boeken?

  Echte last-minutes voor lange reizen bestaan tegenwoordig niet echt meer. Luchtvaartmaatschappijen hebben handige computersystemen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Superlage prijzen vlak voor vertrek zul je dus voor dergelijke lijnvluchten (bijna) niet meer tegenkomen. Last-minutes zijn meer iets voor organisatie die vakantiereizen (aantal stoelen) ingekocht hebben en die – wegens tegenvallende vraag – dumpen vlak voor vertrek.

  Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je tickets voor je lange reis het beste 18 weken (4,5 maanden) voor vertrek kunt boeken. Dan zijn over het algemeen de prijzen het laagst.

  #8. Laat superzoekmachines het werk doen

  Een beetje reiziger kent ze inmiddels en gebruikt ze, de superzoekmachines van de reiswereld. Ik heb het dan over apps of sites als Kayak en Skyscanner. Deze meta-zoekmachines verzamelen tarieven van veel reisorganisaties wereldwijd en sorteren deze op o.a. laagste prijs of snelste verbinding.

  Zodra je klikt op boeken, kom je bij een online reisbureau in Griekenland, Canada of waar dan ook uit. Je boekt de reis dan bij hen en Kayak of Skyscanner krijgen een beloning voor het aanbrengen van een nieuwe klant. Daar is niets mis mee, maar je kunt het handiger en net zo voordelig aanpakken.

  Zo kan het ook en bespaar je net zoveel

  Via die zoekmachines boek je dus via een onbekende, verre reisorganisatie. Maar je kunt het handiger aanpakken en nog steeds goedkoop vliegen met de aanbiedingen die je hebt gevonden. Zelf gebruik ik dergelijke sites alleen om te kijken bij welke airline, met welke data en op welke vertrek- en aankomstvliegveld de aanbiedingen het scherpst zijn.

  Boeken doe ik nooit via deze meta-zoekmachines. Ik ga daarna naar de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij of een bekende Nederlandse boekingssite die ik vertrouw en waar ik graag zaken mee doe. Daar bouw ik dezelfde route op en boek direct bij hen.

  Is de prijs dan nog steeds zo laag? Bijna altijd wel. Het kan een tientje ofzo schelen, maar dat heb ik graag over voor het feit dat ik a) een onbekende tussenpersoon er tussenuit haal en b) boek op een website die ik ken en vertrouw. Waarom scheelt het ietsjes? Omdat al die buitenlandse online reisbureautjes die je in Kayak tegenkomt of een stukje van hun commissie opofferen om de allerlaagste prijs aan te kunnen bieden of met een iets ander wisselkoers rekenen.

  Zijn al die online reisagenten via Kayak of Skyscanner dan slecht? Nee joh, dat zeg ik nu ook weer niet. Ik ken alleen verhalen van slechte of slordige afhandeling en ik boek liever op sites die ik ken en vertrouw.

  Nog meer data om inzicht te krijgen in vliegprijzen

  Als je dol bent op uitzoeken en informatie probeer dan ook Matrix van ITA Software eens. Dan heb je pas een goed beeld van de prijzen van een vliegreis op een bepaalde route. Wow. Je kunt er niet boeken. Deze software – waar veel reissites op draaien – geeft alleen info. Boeken kun je dan weer doen via de betrouwbare online boekingssite waar je al graag zaken mee doet of direct bij de airline.

  #9. Foutje bedankt met een ‘error fare'

  Als je persé op een bepaalde dag wilt vliegen of de makkelijkste en snelste route wilt, dan kun je deze tip voor goedkoop vliegen overslaan. Maar als je echt op zoek bent naar de allerlaagste prijs en je bent flexibel qua reisdatum en de maatschappij, dan is dit dé tip om goedkoop te vliegen voor jou: ‘error fares'.

  ‘Error fares' zijn letterlijk fouten in het boekingssysteem van een airline waar jij van kunt profiteren. Als je geduld hebt en goed zoekt, kun je of heel goedkoop vliegen of voor een superlage prijs in business class vliegen. Je moet dan wel flexibel met je plannen zijn omdat foutjes niet altijd gehonoreerd worden door de airline. Het kan gebeuren dat je boeking binnen een paar dagen geannuleerd wordt en je het geld terugkrijgt.

  Hoe vind je zo'n ‘error fare'? Je kunt zelf door een handige boekingsite vol aanbiedingen napluizen maar je kunt ook Secret Flying in de gaten houden. Zij publiceren error fares zodra ze die spotten. Denk er wel aan dat je supersnel boekt want als het eenmaal bekend is dat er een error fare is, zal een airline het snel fixen.

  #10. Boeken op een dinsdag?

  Dit is een tip voor goedkoop vliegen die ik vaak tegenkom op fora en Facebook maar die ik zelf nog niet bevestigd heb zien worden in de praktijk. Er wordt gezegd dat airlines aanbiedingen vaak op een dinsdag publiceren, maar is dat wel zo? Maar welke dinsdag dan? Als het bijvoorbeeld voor Air New Zealand op dinsdag is, dan is het voor reizigers in Nederland pas maandag. En voor een Amerikaanse airline is de dinsdag alweer woensdag voor reizigers in Nieuw-Zeeland.

  Als jij ervaring hebt met een lagere ticketprijs op dinsdag, post het dan hieronder als commentaar. Eens kijken of we deze tip echt aan de lijst met tips voor goedkoop vliegen kunnen toevoegen.

  Goedkope vlucht komt aan op vliegveld
  Zoek goed en boek snel, dan vlieg jij ook goedkoper

  Browsen in incognito-modus maakt niets uit

  Als laatste, stip ik nog even een tip aan waar in fora en Facebook-groepen vaak tot discussie leidt. Het is een veelgegeven tip: ga in incognito-modus browsen en verwijder je cookies, anders verhogen websites hun prijs als je wilt boeken. Dit is gewoonweg niet waar!

  Het is een lang technisch verhaal om uit te leggen, maar ik zal het kort houden en de technische details besparen. De korte versie is in elk geval dat cookies de oude manier zijn om online gedrag te registreren. Het gaat daarbij om jouw web-ervaring beter of leuker te maken. Om je informatie (ook de juiste prijs) te laten zien die bij jouw profielgroep past. Tussendoor de prijs verhogen na een aantal keer kijken, zou wel heel raar zijn.

  Dat gaat namelijk tegen alle psychologische-economische theorieën in. Stel je voor, een verkoper in een winkel en een klant die lang twijfelt. Deze verkoper zal de klant op vele manier proberen over te halen, van “ik heb ‘m zelf ook” tot “ik zal eens kijken of ik een extra korting kan geven, speciaal voor jou”. Een prijsverhoging zal een klant altijd afschrikken, zeker na een lang proces van wikken en wegen.

  Incognito browsen maakt je niet onzichtbaar

  Incognito modus (privé browsen) in je browser betekent helemaal niet dat je onzichtbaar bent. Websites kunnen je nog steeds volgen en zien wat je doet. Naast cookies bestaat er ook iets als ‘fingerprinting' om je online gedrag in de gaten te houden en je doelgerichte informatie (zoals een prijs voor een product die bij jouw profielgroep past) te laten zien. Lees de mythes over incognito modus maar eens.

  Nu zijn er inmiddels updates geweest van de populaire browsers waardoor sommigen claimen dat website niet meer kunnen merken of je in incognito-modus de website bezoekt. Helaas zijn er ook erg handige jongens en meisjes die daar dan weer een oplossing voor vinden. Lees “Despite Mitigation Attempts Websites Can Still Detect When Using Google Chrome Incognito Mode” maar eens.

  Grote bekende websites zijn al bezig om deze nieuwe technieken te implementere zodat ze nog steeds kunnen zien dat je in incognito-modus bent. Zo ontzichtbaar je dus niet.

  Ook in juni 2020 was er weer interessant nieuws te lezen over het feit dat je in de incognitomodus in Chrome nog steeds traceerbaar bent: “Incognitomodus toch niet helemaal ‘incognito' in Chrome?” (artikel op Dutch Cowboys).

  Veel mensen realiseren zich het niet, maar Google geeft het zelf al aan dat incognitomodus niet werkt zoals velen denkten dat het werkt: “As we clearly state each time you open a new incognito tab, websites might be able to collect information about your browsing activity.” zegt de woordvoerder van Google, Jose Castaneda.

  Wat bedrijven met het volgen (tracken) van klanten doen, is simpel: jouw alsnog verleiden om de vlucht bij hen te boeken. Daarom zie je na je bezoek aan reiswebsites en luchtvaartmaatschappijen al die reclames. Lees ook ‘Het mysterie rondom vliegticketprijzen: hoe zit het nu echt?' voor meer achtergrondinfo.

  En als ik verschillende browser gebruik?

  Dat was een goede manier om ‘fingerprinting' te omzeilen, maar op 14 februari 2017 verscheen het bericht dat ‘fingerprinting' vanuit verschillende browsers nu succesvol te koppelen is. Oftewel, websites kunnen nu ook je gedrag volgen van de ene browser naar de andere. Lees het hele artikel ‘Websites Can Now Track You Online Across Multiple Web Browsers' maar eens.

  Ook goedkoop vliegen naar je volgende bestemming?

  Met deze tips om goedkoop te vliegen weet je zeker dat je straks niet teveel betaalt voor je vliegticket. En kom je nog een tip tegen die hier niet instaat, deel ‘m met ons. Post ‘m hieronder als commentaar.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Martijn is het creatieve brein achter dit reisblog. Als Nieuw-Zeeland-verslaafde blogt hij graag over de minder bekende plekken in dit schitterende land. Van toffe plekken om te overnachten tot coole festivals of evenementen, er komt veel uit zijn toetsenbord gerold. Alles om jullie te inspireren.
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Alex Timmer
  Alex Timmer
  Gast
  2 maart 2018 20:08

  Top artikel!!

  Ik heb er veel aan. Ik ga op zoek naar de beste prijs voor Nieuw Zeeland volgend jaar januari.

  Als jij toevallig wat tegenkomt hoor ik het graag….
  Groet Alex en Brigitte

  Martijn
  Martijn
  Gast
  Gereageerd op  Alex Timmer
  2 maart 2018 21:58

  Hi Alex… Thanks. Altijd fijn om te horen dat de tips van pas komen. Een extra tip voor je… December en januari zijn de drukke zomermaanden in Nieuw-Zeeland. Ook de Kiwi’s zelf vieren dan massaal zomervakantie. En er gaan veel toeristen die kant op. Dus als je een goede aanbieding spot, dan niet te lang wachten met boeken. Prijzen zullen voor die periode niet lager worden, maar alleen hoger. Ongeveer 6 tot 7 maanden van tevoren zal een goed moment zijn om te boeken. Nu zie ik nog niet de superaanbiedingen. Houd vooral ook ons overzicht van aanbiedingen in de… Lees verder »

  2
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top