10 Tips om goedkoop te vliegen! Zo vind je zelf het goedkoopste ticket naar jouw verre bestemming

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Als je het voornemen hebt om weer flink te gaan reizen nu het weer kan, dan kun je met deze tips goedkoop vliegen. Bespaar op je reis, dan kun je of vaker reizen of meer dingen ter plekke doen. Of je nu naar Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook heen gaat, er is altijd een manier om goedkoper te vliegen. En met deze tips help ik je op weg.

    Ik heb deze blogpost net weer flink ge-update en van nieuwe information en tips voorzien. Wat je bestemmig ook wordt, deze tips werken echt. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen voor Nieuw-Zeeland die met deze tips gevonden zijn. Dit zijn echt mijn favoriete tips die ik zelf steeds gebruik om een goedkope vliegreis te boeken. Je hoeft er geeneens student voor te zijn. Iedereen kan goedkoop vliegen naar zijn favoriete bestemming met deze handige tips.

    Oh ja, en laten we dan ook meteen de online meest-genoemde tip (zeg maar gerust mythe) ontkrachten: zoeken naar een goedkope vliegreis in incognito modus maakt niets uit!

    . Kies een voordelige luchthaven: locatie, locatie, locatie

    Dit motto van makelaars geldt ook in de reiswereld. Je ticketprijs hangt ook af van de locatie. Een regionaal (kleiner) vliegveld rekent lagere kosten dan een groot vliegveld. En dat merk je in de ticketprijs. Maar aan de andere kant, kan een druk en groot vliegveld ook betekenen dat er meer concurrentie tussen maatschappijen is, waardoor juist daar de prijzen het laagst zijn.

    Tevens heb je te maken met seizoensinvloeden, zoals (zomer)vakantie. Als het in Nederland vakantieperiode, dan wil iedereen op reis dus meer vraag waardoor prijzen hoger zijn en aanbiedingen eerder weg zijn. Maar als een nabijgelegen land geen vakantieperiode heeft, dan kun je daar een super-lage prijs scoren. Zo kan het heel voordelig en makkelijk zijn om bijvoorbeeld van Düsseldorf of Frankfurt te vertrekken. Je kunt namelijk ook nog eens goedkoop reizen met de trein naar deze luchthavens en steden: al vanaf €17,90 naar Duitsland.

    Zorg sowieso altijd dat je luchthavens in omringende steden of lande probeert als je zoekt naar de laagste ticketprijs. Dan zie je meteen of er een goedkopere optie (redelijk) bij jou in de buurt zit. Zoals gezegd, met de trein ben je snel en goedkoop op een luchthaven in Duitsland, België en zelfs Engeland.

    #2. Zoek voor één ticket: begin met één persoon

    Ook al reis je met meerdere personen. Selecteer altijd één persoon als je net aan het zoeken bent naar het goedkoopste ticket. Dan weet je namelijk altijd wat op dat moment de allerlaagste prijs is. Als je direct voor meerdere personen zoekt en er zijn niet genoeg stoelen in de goedkoopste categorie dan geven alle systemen je meteen de volgende (minder) goedkope stoel voor je hele reisgezelschap. Als je voor één persoon zoekt en je weet eenmaal de laagste ticketprijs dan heb je iets om naar te streven.

    #3. Welke dag van de week is het voordeligst om een vliegticket te boeken?

    Deze regel is door de jaren heen wat verandert. Het geldt dus zeker nog, maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Zorg dat je op een dinsdag of woensdag reist. Dat zijn de goedkoopste dagen. Waarom? Veel mensen gebruiken graag het weekend om te reizen voor een lange reis, dan kost de vakantie nog geen vakantiedagen van het werk en is de vakantie langer. Zakelijk wordt er veel op maandag en vrijdag gereisd (begin en einde van de werkweek).

    Allemaal momenten dat er relatief meer mensen willen reizen, dus zijn de prijzen hoger (economische wet van vraag en aanbod). Als jij op minder populaire dagen reist, zul je dat merken in een lagere ticketprijs.

    #4. Kies je voor een enkele reis of retour?

    Afhankelijk van waar je heen gaat, op welk visum en je plannen kun je ook kiezen voor een enkele reis. Zo hoef je met het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland helemaal geen retourticket te hebben. Een enkele reis is dan voldoende. Als je goed plant, kan het je veel geld schelen en je bent super-flexibel met je reisplannen. En wie weet wat je allemaal nog wilt gaan doen na dat jaar werkvakantie. En kijk maar eens hoeveel voordelige enkele reizen er zijn.

    Ook als toerist kun je met een enkele reis naar Nieuw-Zeeland, zolang je ook een ticket hebt voor een vlucht het land weer uit. Twee enkele reizen zijn ook een retour. Some kan het echt schelen als je met airline A op een enkele reis naar Nieuw-Zeeland gaat en met airline B met een enkele reis weer naar huis.

    #5. Laat die mooie aanbieding niet lopen: you snooze you loose

    Een mooie Engelse uitdrukking die aangeeft dat je nooit moet wachten als je een goedkope vliegreis hebt gevonden die precies in je plannen past. Je bent namelijk niet de enige die op zoek is naar manieren om goedkoop te vliegen die supermooie aanbiedingen zijn weg voor je het weet.

    Dit geldt vooral in de periode waarin we nu zitten, na de wereldwijde Corona-pandemie waardoor landen zoals Nieuw-Zeeland lange tijd niet bereikbaar waren voor toeristen. Nu er weer gereisd kan worden, wil echt iedereen weer reizen om dergelijke landen te bezoeken. Prijzen gaan nu sneller omhoog door economische invloeden, beschikbaarheid van vliegtuigen en personeel. Dat zie je vooral in de populaire reisperiode zoals de Nieuw-Zeelandse zomer. Wacht dus niet te lang met boeken.

    Air New Zealand vliegtuigen - zicht op vleugel
    Op reis naar Nieuw-Zeeland: ticket & verzekering allemaal geregeld. Klaar voor vertrek!

    #6. Een (extra) overstap kan heel voordelig en leuk zijn

    Omdat veel reizigers het fijn vinden om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te zijn, kan het jou veel geld schelen als je voor de minder snelle route kiest. Of het nu gaat om een extra overstap of een lange tussenstop, het kan je veel geld schelen.

    Een voordeel van een langere overstap (10 tot 20 uur) is dat je op veel vliegvelden de stad in kan met een gratis stadstour. Maar je kunt ook relaxen of slapen in een gratis hotel dat de airline je aanbiedt. China Southern Airlines geeft je een gratis hotel en een gratis metrokaart (om de stad te verkennen) bij een lange overstap. Ook kun je zelf een overstap van een paar dagen inbouwen om je reis te onderbreken en te relaxen om ook wat van het overstapland te zien. Je kunt heel voordelig een overstap in Abu Dhabi plannen met Etihad Airways.

    Door een iets minder directe route (met een extra overstap) te kiezen, kun je dus ook flink besparen. Zo bespaarde ik eens US$100 op een route naar de USA door het stukje (Atlanta, GA – Orlando, FL – Atlanta, GA) toe te voegen. Als verslaafde aan vliegen, maakt zo'n extra route het voor mij extra leuk. En de besparing op de totale kosten is dan een extra bonus.

    #7. Kort of lang van tevoren boeken?

    Echte last-minutes voor lange reizen bestaan tegenwoordig niet echt meer. Luchtvaartmaatschappijen hebben handige computersystemen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Superlage prijzen vlak voor vertrek zul je dus voor dergelijke lijnvluchten (bijna) niet meer tegenkomen. Last-minutes zijn meer iets voor organisatie die vakantiereizen (aantal stoelen) ingekocht hebben en die – wegens tegenvallende vraag – dumpen vlak voor vertrek.

    Diverse onderzoeken en jaren praktijkervaring hebben aangetoond dat je tickets voor je lange reis het beste 4 tot 6 maanden voor vertrek kunt boeken. Dan zijn over het algemeen de prijzen het laagst.

    #8. Laat superzoekmachines het werk doen

    Een beetje reiziger kent ze inmiddels en gebruikt ze, de superzoekmachines van de reiswereld. Ik heb het dan over apps of sites als Google Flights, Kayak en Skyscanner. Deze meta-zoekmachines verzamelen tarieven van veel reisorganisaties wereldwijd en sorteren deze op o.a. laagste prijs of snelste verbinding.

    Zodra je klikt op boeken, kom je bij een online reisbureau in Griekenland, Canada of waar dan ook uit. Je boekt de reis dan bij hen en Kayak of Skyscanner krijgen een beloning voor het aanbrengen van een nieuwe klant. Daar is niets mis mee, maar je kunt het handiger en net zo voordelig aanpakken.

    Zo kan het ook en bespaar je net zoveel

    Via die zoekmachines boek je dus via een onbekende, verre reisorganisatie. Maar je kunt het handiger aanpakken en nog steeds goedkoop vliegen met de aanbiedingen die je hebt gevonden. Zelf gebruik ik dergelijke sites alleen om te kijken bij welke airline, met welke data en op welke vertrek- en aankomstvliegveld de aanbiedingen het scherpst zijn.

    Boeken doe ik nooit via deze meta-zoekmachines. Ik gebruik ze om de laagste prijs of de best-geprijsde route te vinden maar daarna ga ik naar de website van de luchtvaartmaatschappij of naar een goede & vertrouwde Nederlandse boekingssite waar ik graag zaken mee doe. Daar bouw ik dezelfde route op en boek direct bij hen.

    Is de prijs dan nog steeds zo laag? Bijna altijd wel. Het kan een tientje ofzo schelen, maar dat heb ik graag over voor het feit dat ik a) een onbekende tussenpersoon er tussenuit haal en b) boek op een website die ik ken en vertrouw. Waarom scheelt het ietsjes? Omdat al die buitenlandse online reisbureautjes die je in Kayak tegenkomt of een stukje van hun commissie opofferen om de allerlaagste prijs aan te kunnen bieden of met een iets ander wisselkoers rekenen.

    Zijn al die online reisagenten via Kayak of Skyscanner dan slecht? Nee joh, dat zeg ik nu ook weer niet. Ik ken alleen verhalen van slordige afhandeling via Kayak of slechte service van reisbureaus achter Skyscanner. Ik boek dan ook liever op sites die ik ken en vertrouw.

    Nog meer data om inzicht te krijgen in vliegprijzen

    Als je dol bent op uitzoeken en informatie probeer dan ook Matrix van ITA Software eens. Dan heb je pas een goed beeld van de prijzen van een vliegreis op een bepaalde route. Wow. Je kunt er niet boeken. Deze software – waar veel reissites op draaien – geeft alleen info. Boeken kun je dan weer doen via de betrouwbare online boekingssite waar je al graag zaken mee doet of direct bij de airline.

    #9. Foutje bedankt met een ‘error fare'

    Als je persé op een bepaalde dag wilt vliegen of de makkelijkste en snelste route wilt, dan kun je deze tip voor goedkoop vliegen overslaan. Maar als je echt op zoek bent naar de allerlaagste prijs en je bent flexibel qua reisdatum en de maatschappij, dan is dit dé tip om goedkoop te vliegen voor jou: ‘error fares'.

    ‘Error fares' zijn letterlijk fouten in het boekingssysteem van een airline waar jij van kunt profiteren. Als je geduld hebt en goed zoekt, kun je of heel goedkoop vliegen of voor een superlage prijs in business class vliegen. Je moet dan wel flexibel met je plannen zijn omdat foutjes niet altijd gehonoreerd worden door de airline. Het kan gebeuren dat je boeking binnen een paar dagen geannuleerd wordt en je het geld terugkrijgt.

    Hoe vind je zo'n ‘error fare'? Je kunt zelf door een handige boekingsite vol aanbiedingen napluizen maar je kunt ook Secret Flying in de gaten houden. Zij publiceren error fares zodra ze die spotten. Denk er wel aan dat je supersnel boekt want als het eenmaal bekend is dat er een error fare is, zal een airline het snel fixen.

    #10. Worden prijzen en aanbiedingen voor vliegtickets op dinsdag gepubliceerd?

    Dit is een tip voor goedkoop vliegen die ik vaak tegenkom op fora en Facebook maar die ik zelf nog niet bevestigd heb zien worden in de praktijk. Er wordt gezegd dat airlines aanbiedingen vaak op een dinsdag publiceren, maar is dat wel zo? Maar welke dinsdag dan? Als het bijvoorbeeld voor Air New Zealand op dinsdag is, dan is het voor reizigers in Nederland pas maandag. En voor een Amerikaanse airline is de dinsdag alweer woensdag voor reizigers in Nieuw-Zeeland.

    Als jij ervaring hebt met een lagere ticketprijs op dinsdag, post het dan hieronder als commentaar. Het is altijd fijn om het artikel te kunnen uitbreiding met info en tips gebaseerd op jullie ervaring.

    Vliegtuig dat klaar staat voor vertrek, aan de gate aan de rechterkant. Links geeft uitzicht over het vliegveld
    Zoek goed en boek snel, dan vlieg jij ook goedkoper

    Browsen in incognito-modus maakt niets uit

    Als laatste, stip ik nog even een tip aan waar in fora en Facebook-groepen vaak tot discussie leidt. Het is een veelgegeven tip: ga in incognito-modus browsen en verwijder je cookies, anders verhogen websites hun prijs als je wilt boeken. Dit is gewoonweg niet waar!

    Het is een lang technisch verhaal om uit te leggen, maar ik zal het kort houden en de technische details besparen. De korte versie is in elk geval dat cookies de oude manier zijn om online gedrag te registreren. Het gaat daarbij om jouw web-ervaring beter of leuker te maken. Om je informatie (ook de juiste prijs) te laten zien die bij jouw profielgroep past. Tussendoor de prijs verhogen na een aantal keer kijken, zou wel heel raar zijn.

    Dat gaat namelijk tegen alle psychologische-economische theorieën in. Stel je voor, een verkoper in een winkel en een klant die lang twijfelt. Deze verkoper zal de klant op vele manier proberen over te halen, van “ik heb ‘m zelf ook” tot “ik zal eens kijken of ik een extra korting kan geven, speciaal voor jou”. Een prijsverhoging zal een klant altijd afschrikken, zeker na een lang proces van wikken en wegen.

    Incognito browsen maakt je niet onzichtbaar

    Incognito modus (privé browsen) in je browser betekent helemaal niet dat je onzichtbaar bent. Websites kunnen je nog steeds volgen en zien wat je doet. Naast cookies bestaat er ook iets als ‘fingerprinting' of ‘cookieless tracking' om je online gedrag te meten (of volgen zoals men in de volksmond vaak zegt). Lees de mythes over incognito modus maar eens.

    Nu zijn er inmiddels updates geweest van de populaire browsers waardoor sommigen claimen dat website niet meer kunnen merken of je in incognito-modus de website bezoekt. Helaas zijn er ook erg handige jongens en meisjes die daar dan weer een oplossing voor vinden. Lees “Despite Mitigation Attempts Websites Can Still Detect When Using Google Chrome Incognito Mode” maar eens.

    Ook in juni 2020 was er weer interessant nieuws te lezen over het feit dat je in de incognitomodus in Chrome nog steeds traceerbaar bent: “Incognitomodus toch niet helemaal ‘incognito' in Chrome?” (artikel op Dutch Cowboys).

    Veel mensen realiseren zich het niet, maar Google geeft het zelf al aan dat incognitomodus niet werkt zoals velen denken dat het werkt: “As we clearly state each time you open a new incognito tab, websites might be able to collect information about your browsing activity.” zegt de woordvoerder van Google, Jose Castaneda. En zoals bekend, heeft Google in 2023/2024 geschikt in een rechtszaak over het tracken van gebruikers in incognitomodus: “Google schikt in privacyzaak van 5 miljard dollar om volgen incognito-gebruikers”.

    Wat bedrijven met het volgen (tracken) van klanten doen, is simpel: jouw alsnog verleiden om de vlucht bij hen te boeken. Daarom zie je na je bezoek aan reiswebsites en luchtvaartmaatschappijen al die reclames. Lees ook ‘Het mysterie rondom vliegticketprijzen: hoe zit het nu echt?' voor meer achtergrondinfo.

    En als ik verschillende browser gebruik?

    Dat was een goede manier om ‘fingerprinting' te omzeilen, maar op 14 februari 2017 verscheen het bericht dat ‘fingerprinting' vanuit verschillende browsers nu succesvol te koppelen is. Oftewel, websites kunnen nu ook je gedrag volgen van de ene browser naar de andere. Lees het hele artikel ‘Websites Can Now Track You Online Across Multiple Web Browsers' maar eens.

    Ook goedkoop vliegen naar je volgende bestemming?

    Met deze tips om goedkoop te vliegen weet je zeker dat je straks niet teveel betaalt voor je vliegticket. En kom je nog een tip tegen die hier niet instaat, deel ‘m met ons. Post ‘m hieronder als commentaar.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    2 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Alex Timmer
    Alex Timmer
    Gast
    2 maart 2018 20:08

    Top artikel!!

    Ik heb er veel aan. Ik ga op zoek naar de beste prijs voor Nieuw Zeeland volgend jaar januari.

    Als jij toevallig wat tegenkomt hoor ik het graag….
    Groet Alex en Brigitte

    Martijn
    Martijn
    Gast
    Gereageerd op  Alex Timmer
    2 maart 2018 21:58

    Hi Alex… Thanks. Altijd fijn om te horen dat de tips van pas komen. Een extra tip voor je… December en januari zijn de drukke zomermaanden in Nieuw-Zeeland. Ook de Kiwi’s zelf vieren dan massaal zomervakantie. En er gaan veel toeristen die kant op. Dus als je een goede aanbieding spot, dan niet te lang wachten met boeken. Prijzen zullen voor die periode niet lager worden, maar alleen hoger. Ongeveer 6 tot 7 maanden van tevoren zal een goed moment zijn om te boeken. Nu zie ik nog niet de superaanbiedingen. Houd vooral ook ons overzicht van aanbiedingen in de… Lees verder »

    Scroll naar boven