Score een goedkoop vliegticket met onze handige tips. De goedkoopste dag om vliegtickets te boeken vind je zo.

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    De beste deal of gewoon een lekker goedkoop vliegticket, wie wil dat nu niet? Als je bespaart op je vliegreis heb je meer geld te besteden ter plekke. Of je nu naar Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook heen gaat, er is altijd een manier om goedkoper te vliegen. En met deze tips help ik je op weg.

    Deze blogpost is geheel verfrist en staat boordevol met nieuwe informatie en tips om de goedkoopste dag te vinden om vliegtickets te boeken. Wat je bestemming ook wordt, deze tips werken echt. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen voor Nieuw-Zeeland die met deze tips gevonden zijn.

    Deze tips gebruik ik zelf al jaren om de beste deal te vinden voor mijn reizen. Je hoeft er geeneens student voor te zijn of een bepaalde leeftijd te hebben. Iedereen – jong en oud – kan een goedkoop vliegticket naar een bestemming naar keuze vinden met deze handige tips.

    Oh ja, en laten we dan ook meteen de online meest-genoemde tip (zeg maar gerust mythe) ontkrachten: zoeken naar een goedkope vliegreis in incognito modus maakt niets uit!

    Wat is de goedkoopste dag om een vliegticket te boeken?

    Is er een goedkopere dag van de week om vliegtickets te boeken? De dag van de week kan zeker uitmaken tijdens je reis. Zorg dat je op een dinsdag, woensdag of donderdag reist. Dat zijn de goedkoopste dagen. Waarom? Veel mensen gebruiken graag het weekend om te reizen voor een lange reis, dan kost de vakantie nog geen vakantiedagen van het werk en is de vakantie langer. Zakelijk wordt er veel op maandag en vrijdag gereisd (begin en einde van de werkweek).

    Allemaal momenten dat er relatief meer mensen willen reizen, dus zijn de prijzen hoger (economische wet van vraag en aanbod). Als jij op minder populaire dagen reist, zul je dat merken in een lagere ticketprijs.

    Worden prijzen en aanbiedingen voor vliegtickets op dinsdag gepubliceerd?

    En de goedkoopste dag om te boeken, is dat ook dinsdag of woensdag? Tja dat wordt wel vaak gezegd maar ik heb het nog niet zo gezien in de praktijk. Er wordt gezegd dat airlines aanbiedingen vaak op een dinsdag publiceren, maar is dat wel zo? Maar welke dinsdag dan? Als het bijvoorbeeld voor Air New Zealand op dinsdag is, dan is het voor reizigers in Nederland pas maandag. En voor een Amerikaanse airline is de dinsdag alweer woensdag voor reizigers in Nieuw-Zeeland.

    De beste dag om te boeken, is nog steeds de dag dat jij de beste deal of laagste prijs voor je reis voorbij ziet komen. Zie je een goedkoop vliegticket dat bij je reisplannen en budget past, wacht dan niet te lang en boek het meteen. Ikzelf heb topdeals op elke dag van de week geboekt.

    Wat is het beste moment om te boeken: kort of lang van tevoren?

    Echte last-minutes voor lange reizen bestaan tegenwoordig niet echt meer. Luchtvaartmaatschappijen hebben handige computersystemen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Superlage prijzen vlak voor vertrek zul je dus voor dergelijke lijnvluchten (bijna) niet meer tegenkomen. Last-minutes zijn meer iets voor organisatie die vakantiereizen (aantal stoelen) ingekocht hebben en die – wegens tegenvallende vraag – dumpen vlak voor vertrek.

    Diverse onderzoeken en jaren praktijkervaring hebben aangetoond dat je tickets voor je lange reis het beste 4 tot 6 maanden voor vertrek kunt boeken. Dan zijn over het algemeen de prijzen het laagst.

    Belang van de locatie: kies een voordelige luchthaven als start of overstap

    Een tip die meer invloed heeft op de prijs van je vliegreis dan de dag van de week. De vertreklocatie maakt uit! Je ticketprijs hangt ook af van de locatie. Een regionaal (kleiner) vliegveld rekent lagere kosten dan een groot vliegveld. En dat merk je in de ticketprijs. Maar aan de andere kant, kan een druk en groot vliegveld ook betekenen dat er meer concurrentie tussen maatschappijen is, waardoor juist daar de prijzen het laagst zijn.

    Tevens heb je te maken met seizoensinvloeden, zoals (zomer)vakantie. Als het in Nederland vakantieperiode, dan wil iedereen op reis dus meer vraag waardoor prijzen hoger zijn en aanbiedingen eerder weg zijn. Maar als een nabijgelegen land geen vakantieperiode heeft, dan kun je daar een super-lage prijs scoren. Zo kan het heel voordelig en makkelijk zijn om bijvoorbeeld van Düsseldorf of Frankfurt te vertrekken. Je kunt namelijk ook nog eens goedkoop reizen met de trein naar deze luchthavens en steden: al vanaf €17,90 naar Duitsland.

    Zorg sowieso altijd dat je luchthavens in omringende steden of lande probeert als je zoekt naar de laagste ticketprijs. Dan zie je meteen of er een goedkopere optie (redelijk) bij jou in de buurt zit. Zoals gezegd, met de trein ben je snel en goedkoop op een luchthaven in Duitsland, België en zelfs Engeland.

    Een (extra) overstap kan heel voordelig en leuk zijn

    Omdat veel reizigers het fijn vinden om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te zijn, kan het jou veel geld schelen als je voor de minder snelle route kiest. Of het nu gaat om een extra overstap of een lange tussenstop, het kan je veel geld schelen.

    Een voordeel van een langere overstap (10 tot 20 uur) is dat je op veel vliegvelden de stad in kan met een gratis stadstour. Maar je kunt ook relaxen of slapen in een gratis hotel dat de airline je aanbiedt. China Southern Airlines geeft je een gratis hotel en een gratis metrokaart (om de stad te verkennen) bij een lange overstap. Ook kun je zelf een overstap van een paar dagen inbouwen om je reis te onderbreken en te relaxen om ook wat van het overstapland te zien. Je kunt heel voordelig een overstap in Abu Dhabi plannen met Etihad Airways.

    Door een iets minder directe route (met een extra overstap) te kiezen, kun je dus ook flink besparen. Zo bespaarde ik eens US$100 op een route naar de USA door het stukje (Atlanta, GA – Orlando, FL – Atlanta, GA) toe te voegen. Als verslaafde aan vliegen, maakt zo'n extra route het voor mij extra leuk. En de besparing op de totale kosten is dan een extra bonus.

    Laat superzoekmachines het werk doen om de allerlaagste prijs te vinden

    In plaats van dat jij allerlei websites of online reisbureaus afgaat op zoek naar de laagste prijs voor je vliegreis, kun je het ook over laten aan een gespecialiseerde reiszoekmachine. Deze doorzoekt alle prijzen en deal die er maar zijn, waar ze ook zijn en toont jou de laagste prijs. Ze verkopen zelf geen tickets maar laten je precies zien wie op dat moment een bepaald vliegticket tegen de laagste prijs aanbiedt.

    Het is zo makkelijk en kan je veel geld schelen. Probeer het maar en zie de deals.

    Omdat je precies ziet wie welke deal tegen welke prijs aanbiedt, kun je zelf bepalen of je daar wilt boeken of niet. En zo niet, dan heb je een mooie richtlijn qua prijs en route/datum combo om bij je favoriete vluchtboekingswebsite te boeken of bij de airline direct. Elke reiziger heeft een andere voorkeur.

    Start simpel: zoek voor één ticket, voor één persoon

    Ook al reis je met meerdere personen. Selecteer altijd één persoon als je net aan het zoeken bent naar het goedkoopste ticket. Dan weet je namelijk altijd wat op dat moment de allerlaagste prijs is. Als je direct voor meerdere personen zoekt en er zijn niet genoeg stoelen in de goedkoopste categorie dan geven alle systemen je meteen de volgende (minder) goedkope stoel voor je hele reisgezelschap. Als je voor één persoon zoekt en je weet eenmaal de laagste ticketprijs dan heb je iets om naar te streven.

    Wat is goedkoper of makkelijker: 2x een enkele reis of 1x een retour?

    De keuze tussen twee enkele reizen of één retour hangt af van je reisplannen en je bestemming. Afhankelijk van waar je heen gaat, op welk visum en je plannen kun je ook kiezen voor een enkele reis. Zo hoef je met het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland helemaal geen retourticket te hebben. Een enkele reis is dan voldoende.

    Als je goed plant, kan het je veel geld schelen en je bent super-flexibel met je reisplannen. En wie weet wat je allemaal nog wilt gaan doen na dat jaar werkvakantie. En kijk maar eens hoeveel voordelige enkele reizen er zijn.

    Ook als toerist kun je met een enkele reis naar Nieuw-Zeeland, zolang je ook een ticket hebt voor een vlucht het land weer uit. Twee enkele reizen zijn ook een retour. Some kan het echt schelen als je met airline A op een enkele reis naar Nieuw-Zeeland gaat en met airline B met een enkele reis weer naar huis.

    Laat die mooie aanbieding niet lopen: you snooze you loose

    Een mooie Engelse uitdrukking die aangeeft dat je nooit moet wachten als je een goedkope vliegreis hebt gevonden die precies in je plannen past. Je bent namelijk niet de enige die op zoek is naar manieren om goedkoop te vliegen die supermooie aanbiedingen zijn weg voor je het weet.

    Dit geldt vooral in de periode waarin we nu zitten, na de wereldwijde Corona-pandemie waardoor landen zoals Nieuw-Zeeland lange tijd niet bereikbaar waren voor toeristen. Nu er weer gereisd kan worden, wil echt iedereen weer reizen om dergelijke landen te bezoeken. Prijzen gaan nu sneller omhoog door economische invloeden, beschikbaarheid van vliegtuigen en personeel. Dat zie je vooral in de populaire reisperiode zoals de Nieuw-Zeelandse zomer. Wacht dus niet te lang met boeken.

    Air New Zealand vliegtuigen - zicht op vleugel
    Op reis naar Nieuw-Zeeland: ticket & verzekering allemaal geregeld. Klaar voor vertrek!

    Foutje bedankt met een ‘error fare', kan dat ook in Nederland?

    Als je per se op een bepaalde dag wilt vliegen of de makkelijkste en snelste route wilt, dan kun je deze tip voor goedkoop vliegen overslaan. Maar als je echt op zoek bent naar de allerlaagste prijs en je bent flexibel qua reisdatum en de maatschappij, dan is dit dé tip om goedkoop te vliegen voor jou: ‘error fares'.

    ‘Error fares' zijn letterlijk fouten in het boekingssysteem van een airline waar jij van kunt profiteren. Als je geduld hebt en goed zoekt, kun je of heel goedkoop vliegen of voor een superlage prijs in business class vliegen. Je moet dan wel flexibel met je plannen zijn omdat foutjes niet altijd gehonoreerd worden door de airline. Het kan gebeuren dat je boeking binnen een paar dagen geannuleerd wordt en je het geld terugkrijgt.

    Hoe vind je zo'n ‘error fare'? Je kunt zelf door een handige boekingsite vol aanbiedingen napluizen maar je kunt ook Secret Flying in de gaten houden. Zij publiceren error fares zodra ze die spotten. Denk er wel aan dat je supersnel boekt want als het eenmaal bekend is dat er een error fare is, zal een airline het snel fixen. En vooral dat je met een ‘error fare' veel minder zekerheden en rechten hebt. Er zijn voldoende voorbeelden waar een mooie ‘error fare' boeking alsnog last-minute door de maatschappij geannuleerd werd. Het is een mooi spel dat echte liefhebbers graag spelen.

    Vliegtuig dat klaar staat voor vertrek, aan de gate aan de rechterkant. Links geeft uitzicht over het vliegveld
    Zoek goed en boek snel, dan vlieg jij ook goedkoper

    Goedkope vliegtickets boeken via incognito-modus maakt niets uit! [mythe]

    Als laatste, stip ik nog even een tip aan waar in fora en Facebook-groepen vaak tot discussie leidt. Het is een “tip” die helaas nog steeds door velen wordt gegeven: ga in incognito-modus browsen en verwijder je cookies, anders verhogen websites hun prijs als je wilt boeken.

    Het is nu 2024 en deze mythe is NOG STEEDS EEN MYTHE en deze tip is gewoonweg niet waar!

    Door de jaren heen, heb ik in dit artikel vaak verwezen naar allerlei onderzoeken en analyses van experts om degenen die nog steeds in Google Chrome's Incognito Modus geloven te laten zien dat je niet zoveel waarde moet hechten aan het “onzichtbaar zijn” via incognito. Echter, alles wordt eigenlijk gezegd in onderstaande comic.

    Comic by Skeleton_Claw mocking Google Chrome's Incognito Mode
    Zo maakt artiest Skeleton_Claw op eenvoudige wijze duidelijk wat er mis is met Google Chrome's Incognito Mode

    Details over de mythe die Incognito Mode heet: incognito browsen maakt je niet onzichtbaar

    Incognito modus (privé browsen) in je browser betekent helemaal niet dat je onzichtbaar bent. Websites kunnen je nog steeds volgen en zien wat je doet. Naast cookies bestaat er ook iets als ‘fingerprinting' of ‘cookieless tracking' om je online gedrag te meten (of volgen zoals men in de volksmond vaak zegt).

    De jarenlange rechtszaak tegen Google over Incognito Mode is ten einde. Alle details staan beschreven in het artikel ‘The Incognito Mode Myth Has Fully Unraveled' van Wired, maar ik zet hieronder een aantal hoogtepunten voor je op rij.

    • Google heeft ermee ingestemd om miljarden gegevensrecords te verwijderen die zijn verzameld van gebruikers van de Incognitomodus.
    • Op de pagina met de Incognitomodus moet expliciet vermeld worden dat Google gegevens van websites van derden verzamelt “ongeacht welke browser- of browsermodus je gebruikt” en wordt vermeld dat “sites en apps van derden die met de services integreren, nog steeds gegevens kunnen delen met Google”

    En cookies dan? Heeft het zin om die te verwijderen?

    Cookies zijn de oude manier zijn om online gedrag te registreren. Het gaat daarbij om jouw web-ervaring beter of leuker te maken. Bijvoorbeeld dat een website onthoudt dat je bent ingelogd zodat je niet steeds opnieuw hoeft in te loggen. Maar ook om je informatie te laten zien die bij jouw profielgroep past, relevante informatie zodat je website XYZ of dienst ABC nuttig, handig of leuk vindt. En ja dat kan ook een bepaalde prijs zijn. Het hanteren van verschillende prijzen voor verschillende doelgroepen is zo oud als de weg naar Rome.

    Een flesje drinken is in een grote supermarkt in een winkelcentrum goedkoper dat in een stalletje of winkeltje op een station of vliegveld. Bij de ene ben je veel prijsbewuster en heb je de mogelijkheid om prijzen te vergelijken bij de concurrent, terwijl je bij de andere snel iets wilt hebben tegen de dorst voordat je trein of vliegtuig vertrekt.

    Zo ook met prijzen van hotelkamers en vliegtickets naar je favoriet bestemming. Er is geen vaste prijs, maar er zijn tientallen tot zelfs honderden verschillende prijzen op basis van een reeks variabelen.

    • Zo betaalt een vroegboeker vaak veel minder voor een vliegticket dan een last-minute boeken omdat die last-minute boeker vaak moet reizen – bijvoorbeeld zakelijk waardoor het bedrijf betaalt. De vroegboeker heeft meer tijd en vergelijkt meer terwijl de laatboeker betaalt wat er dan voorhanden is, een hogere prijs.
    • En zo betaal je vaak meer voor een vliegreis van A naar B zonder tussenstop terwijl van A naar B met een tussenstop in C vele malen goedkoper kan zijn. Reden? Veel mensen houden niet van een tussenstop en willen rechtstreeks vliegen: meer vraag dus een hogere prijs dan het ticket waar de vraag lager is.

    Het tussendoor verhogen van de prijs na een aantal keer kijken, zou wel heel raar zijn. Dat gaat namelijk tegen alle psychologische-economische theorieën in. Stel je voor, een verkoper in een winkel en een klant die lang twijfelt. Deze verkoper zal de klant op vele manier proberen over te halen, van “ik heb ‘m zelf ook” tot “ik zal eens kijken of ik een extra korting kan geven, speciaal voor jou”. Een prijsverhoging zal een klant altijd afschrikken, zeker na een lang proces van wikken en wegen.

    Wat velen vergeten is dat je niet de enige bent die een reis aan het boeken is, terwijl jij nog een het vergelijken bent, heeft een ander die mooie deal al geboekt. Vaak zijn er meer enkele stoelen beschikbaar per vlucht tegen de allerlaagste prijs. Zijn die op, dan gaan de volgende X aantal stoelen tegen een iets hogere prijs weg. En zo gaat het spelletje door totdat alle stoelen op die vlucht geboekt zijn.

    Je kunt je cookies verwijderen maar denk niet dat het tracken daarmee ten einde is. Er zijn tegenwoordig betere methodes voor online marketeers om data te vergaren.

    Ook goedkoop vliegen naar je volgende bestemming?

    Met deze tips om goedkoop te vliegen weet je zeker dat je straks niet teveel betaalt voor je vliegticket. En kom je nog een tip tegen die hier niet instaat, deel ‘m met ons. Post ‘m hieronder als commentaar.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    2 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Alex Timmer
    Alex Timmer
    Gast
    2 maart 2018 20:08

    Top artikel!!

    Ik heb er veel aan. Ik ga op zoek naar de beste prijs voor Nieuw Zeeland volgend jaar januari.

    Als jij toevallig wat tegenkomt hoor ik het graag….
    Groet Alex en Brigitte

    Martijn
    Martijn
    Gast
    Gereageerd op  Alex Timmer
    2 maart 2018 21:58

    Hi Alex… Thanks. Altijd fijn om te horen dat de tips van pas komen. Een extra tip voor je… December en januari zijn de drukke zomermaanden in Nieuw-Zeeland. Ook de Kiwi’s zelf vieren dan massaal zomervakantie. En er gaan veel toeristen die kant op. Dus als je een goede aanbieding spot, dan niet te lang wachten met boeken. Prijzen zullen voor die periode niet lager worden, maar alleen hoger. Ongeveer 6 tot 7 maanden van tevoren zal een goed moment zijn om te boeken. Nu zie ik nog niet de superaanbiedingen. Houd vooral ook ons overzicht van aanbiedingen in de… Lees verder »

    Scroll naar boven