Zo open je een buitenlandse bankrekening voor vertrek: van Australië tot Nieuw-Zeeland en vele landen er tussenin

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Voordat je naar het buitenland gaat om te genieten van je working holiday, lange reis of digital nomad avontuur, wil je natuurlijk weten hoe het openen van een bankrekening ter plekke gaat. En vooral of dat al vanuit Nederland te doen is? Hoe makkelijk is het als je bij aankomst al een actieve bankrekening in de plaatselijke valuta hebt, zodat je meteen geld kunt ontvangen. Het goede nieuws is, JA dat is zeker mogelijk en het is makkelijk om te doen. Kijk maar.

    Vroegȃh moest je wachten tot je in Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook aankwam, om dan persoonlijk naar de bank te gaan om een lokale bankrekening te openen. Je kon dan achteraan een rij aansluiten, wachten tot je aan de beurt bent. Of nog erger, een afspraak willen maken om een bankrekening te openen en dan te horen krijgen dat je pas weken later aan de beurt bent. Gelukkig zijn de tijden verandert en kan het nu makkelijker dan ooit tevoren. En vooral al voor vertrek. Je kunt nu een buitenlandse bankrekening openen voordat je op reis gaat.

    De knappe koppen van Wise (voorheen TransferWise), die het eerder al voor elkaar kregen om heel goedkoop geld wereldwijd over te maken (lees ook mijn ervaringen hiermee), hebben nu dé oplossing voor het openen van een lokale bankrekening: Multi-Currency Account oftewel een grenzeloze bankrekening in vele valuta wereldwijd met een pinpas zodat je ook kunt betalen in winkels.

    Open een buitenlandse bankrekening voor vertrek voor deze landen & valuta

    Met een Wise Multi-Currency Account kun je verschillende valuta's aanhouden, bewaren en beheren waarbij je voor veel van die valuta's een bankrekening in die valuta krijgt. Zo kun je dus de plaatselijk valuta ontvangen – als loon of uitbetaling – op je eigen bankrekening maar ook betalingen doen in winkels of online maar ook het als contant geld pinnen.

    Het openen van een Multi-Currency Account met Bankrekening is heel makkelijk (en gratis):

    1. Open gratis een Multi-Currency Account (is in een minuutje geregeld).
    2. Kies de valuta waar je deze in wilt openen, bijvoorbeeld Amerikaanse Dollar, Australische Dollar, Britse Pond, Euro of Nieuw-Zeelandse Dollar (deze keuzelijst wordt steeds uitgebreid door Wise). Het maakt niet uit welke valuta je kiest, de anderen kun je later toevoegen via de app.
    3. Je krijgt dan direct de bankgegevens van je lokale bankrekening oftewel een Australische, Amerikaanse, Britse, Europese, Nieuw-Zeelandse, Canadese bankrekening of welke basisvaluta je ook gekozen hebt voor je buitenlandse bankrekening.
    4. Je vult je adres in, kiest voor een pinpas (of niet) en bepaal het startbedrag dat je op je account wilt zetten (dit kan veranderen want Wise past deze regel nogal eens aan)
    5. Daarna gaat Wise in de achtergrond een en ander controleren – zoals banken ook doen – en is je account geopend. Met een paar dagen ontvang je dan je plastic pinpas in huis (als je daarvoor gekozen hebt). De digitale versie van de pinpas kun je per direct in je account gebruiken, bijvoorbeeld door toe te voegen aan Apple Pay of je Google Wallet.

    Je kunt nu ongeveer 50 valuta's op je account zetten, zodat je met je pinpas altijd in een lokale valuta kunt betalen. Gemakkelijk en goedkoop.

    Open een Amerikaanse Bankrekening via Wise

    Als je van plan bent om voor langere tijd in de USA te reizen, gaat emigreren of er tijdelijk gaat werken dan is de Amerikaanse bankrekening via Wise een uitkomst. Als Nederlander of Belg kun je nu heel makkelijk een bankrekening in Amerika openen zodat je betalingen in Amerikaanse Dollars (USD) kunt ontvangen. Ook handig voor digital nomads met opdrachtgevers in Amerika of affiliate-uitbetalingen. En zo open je een Amerikaanse bankrekening via Wise.

    1. Maak een gratis Wise Multi-Currency Account, als je die nog niet hebt. Heb je al een account dan kun je naar de volgende stap om via de website of app de Amerikaanse bankrekening toe te voegen.
    2. Voeg USD als valuta toe aan je Wise Account. In het overzicht van de valuta die nu actief zijn in je account zie je aan het einde van het overzicht de optie staan om een nieuwe valuta te open.
    3. Klik op je (net-toegevoegde USD account) en klik op de knop/link onder de woorden USD Balance, klik op het getal. Daarmee toon je de gegevens  van je Amerikaanse bankrekening.

    Deze Amerikaanse bankrekening komt compleet met ACH & Wire routing number, rekeningnummer en is van het type ‘checking account' (betaalrekening). Geef deze bankrekening gegevens door aan je Amerikaanse opdrachtgever of werkgever, dan kun je betalingen zoals loon ontvangen in USD. Mocht men een verklaring nodig hebben dat deze rekening van jou is en op jouw naam staat, dan kun je dat in hetzelfde scherm regelen bij Wise. Zie het screenshot hieronder dan zie je waar je op moet klikken ‘Get proof of account details' voor zo'n verklaring.

    Screenshot van een Amerikaanse bankrekening via Wise
    Zo open je een Amerikaanse bankrekening via Wise waar je betalingen in USD mee kunt ontvangen

    Open een Australische Bankrekening via Wise

    Voor veel mensen is het wennen maar met Wise kun je echt in een aantal landen een lokale bankrekening openen waarmee je loon kunt ontvangen en betalingen kunt doen. Zo ook in Australië. Daar open je voor vertrek een bankrekening in Australische dollars in slechts een paar stappen.

    1. Open een gratis Wise Multi-Currency Account. Als je al een account hebt, dan log je in via de website of app om de Australische bankrekening toe te voegen.
    2. Voeg AUD als valuta toe aan je Wise Account. In het overzicht van de valuta die nu actief zijn in je account zie je aan het einde van het overzicht de optie staan om een nieuwe valuta te open.
    3. Klik op je (net-toegevoegde AUD account) en klik op de knop/link onder de woorden AUD Balance. Daarmee toon je de gegevens van je Australische bankrekening.

    Geef de Australische bankrekening gegevens door aan je Australische werkgever en je ontvangt je Australische loon op je AUD-bankrekening. Mocht je werkgever een verklaring willen zien dat deze bankrekening van jou is en op je naam staat, dan kun je dat ook via Wise regelen. Zie het screenshot hieronder dan zie je die optie staan: “Get proof of account details. This is a document stating that this AUD balance is registered to your Wise account.”

    Screenshot van een Australische bankrekening via Wise
    En zo heb je Australische bankrekening via Wise waar je alles mee kunt doen zoals het ontvangen vaan loon in AUD

    Open een Canadese Bankrekening via Wise

    Gaat je working holiday naar Canada, dan is het fijn om te weten dat je via Wise ook een Canadese bankrekening voor vertrek kunt openen. Hiermee heb je een volwaardige Canadese bankrekening om je loon in Canadese Dollars mee te ontvangen. En zo op je de Canadese bankrekening.

    1. Heb je nog geen Wise-account, open deze dan gratis online. Heb je wel al een account, prima. Dan kun je via de website of app de Canadese bankrekening toevoegen.
    2. Voeg CAD als valuta toe aan je Wise Account. In het overzicht van de valuta die nu actief zijn in je account zie je aan het einde van het overzicht de optie staan om een nieuwe valuta te open.
    3. Klik op je (net-toegevoegde CAD account) en klik op de knop/link onder de woorden CAD Balance. Daarmee toon je de gegevens van je Canadese bankrekening.

    Ook kun je via dat scherm een verklaring regelen waarmee je kunt aantonen dat deze Canadese bankrekening van jou is en op jouw naam staat. Vooral Canadese werkgevers vragen nogal eens om zo'n verklaring. Met 1 klik heb je dat online geregeld in je Wise-account. Kijk maar eens in onderstaand screenshot dan zie je waar het staat.

    Screenshot van een Canadese bankrekening via Wise
    En zo heb je een volledige Canadese bankrekening via Wise, met verklaring dat het je eigen bankrekening is

    Open een Nieuw-Zeelandse Bankrekening via Wise

    En voor je working holiday in Nieuw-Zeeland open je net zo makkelijk een bankrekening voor vertrek. Zo'n Nieuw-Zeelandse bankrekening is ook handig voor digital nomads of anderen die betalingen in Nieuw-Zeelandse dollars willen ontvangen. Je krijgt er ook een verklaring bij dat het je eigen bankrekening is dus je kunt deze ook gebruiken bij het aanvragen van het Nieuw-Zeelandse belastingnummer. Maar eerst even je NZD-bankrekening regelen voor je op reis gaat en zo doe je dat.

    1. Regel een gratis Wise Multi-Currency Account, wat slechts enkele minuten tijd in beslag neemt. Zo makkelijk is het. Als je al een Wise-account hebt, dan kun je de volgende stap volgen om via de website of app de Nieuw-Zeelandse bankrekening toe te voegen.
    2. Voeg NZD als valuta toe aan je Wise Account. In het overzicht van de valuta die nu actief zijn in je account zie je aan het einde van het overzicht de optie staan om een nieuwe valuta te open.
    3. Klik op je (net-toegevoegde NZD account) en klik op de knop/link onder de woorden NZD Balance en het getal eronder (bankrekeningnummer). Daarmee toon je de gegevens van je Nieuw-Zeelandse bankrekening.

    Deze bankrekeninggegevens geef je aan je werkgever door zodat je het loon in NZD kunt ontvangen. Heel makkelijk en voordelig. Je hoeft niet meer naar een ouderwets bankfiliaal om een rekening te openen. Je bent al helemaal klaar als je in Nieuw-Zeeland aankomt.

    Screenshot van een Nieuw-Zeelandse bankrekening via Wise
    Je Nieuw-Zeelandse bankrekening is klaar voor gebruik. Heel makkelijk en veilig via Wise

    Alle valuta's waar een plaatselijke bankrekening mee kunt openen

    Zoals je hierboven al ziet, met Wise kun je in veel van de populaire working holiday-landen een bankrekening openen voordat je daar aankomt. Maar er zijn nog meer landen waar je via Wise een bankrekening kunt openen. De lijst ziet er nu als volgt uit.

    • Australische bankrekening in Australische Dollar
    • Amerikaanse bankrekening in Amerikaanse Dollar
    • Canadese bankrekening in Canadese Dollar
    • Europese bankrekening in Euro's  (een goed alternatief voor je Nederlandse bankrekening)
    • Engelse bankrekening in Britse Pond
    • Hongaarse bankrekening in Hongaarse Forint
    • Nieuw-Zeelandse bankrekening in Nieuw-Zeelandse Dollar
    • Roemeense bankrekening in de Leu valuta
    • Singaporese bankrekening in Singapore Dollar
    • Turkse bankrekening in Turkse Lira

    Zodra Wise de lijst verder uitbreidt, zal ik dat ook doen met dit artikel. Bij kleine wijzigingen zul je een verandering in de ‘aangepast op' datum zien maar bij grote wijzigingen zodat het een geheel nieuw artikel wordt, zullen beide data bovenaan veranderen.

    Valuta's die je op je Multi-Currency Account kunt zetten

    Je hebt nu gezien hoe makkelijk Wise is om een plaatselijke bankrekening voor vertrek te openen. Maar er zijn meer voordelen. Je kunt op je Wise Multi-Currency Account ook valuta aanhouden en ermee betalen. Deze zitten dan in een potje/wallet (zonder bankrekening erbij) en worden gebruikt als je in die valuta met de pinpas een betaling doet. Het hele process hoe dit werkt, is al eens in detail uitgelegd dus ik zal je nu alleen laten zien welke valuta je aan kunt houden in je account.

    AED – Dirham van de Verenigde Arabische Emiraten HKD – Hong Kong Dollar PKR – Pakistaanse roepie
    AUD – Australische dollar HUF – Hongaarse Forint PLN – Poolse zloty
    BDT – Taka van Bangladesh IDR – Indonesische Roepia RON – Roemeense Leu
    BGN – Bulgaarse lev ILS – Israëlische shekel SEK – Zweedse kroon
    BWP – Botswaanse Pula INR – Indiase roepie SGD – Singaporese dollar
    CAD – Canadese Dollar JPY – Japanse Yen THB – Thaise Baht
    CHF – Zwitserse Franc KES – Keniaanse Shilling TRY – Turkse Lira
    CLP – Chileense Peso KRW – Zuid-Koreaanse Won TZS – Tanzaniaanse Shilling
    CNY – Chinese Yuan LKR – Sri Lankaanse roepie UAH – Oekraïense Hryvnia
    CRC – Costa Ricaanse Colón MAD – Marokkaanse Dirham UGX – Oegandese Shilling
    CZK – Tsjechische kroon MXN – Mexicaanse Peso USD – Amerikaanse dollar
    DKK – Deense kroon MYR – Maleisische Ringgit UYU – Uruguayaanse Peso
    EGP – Egyptisch Pond NGN – Nigeriaanse Naira VND – Vietnamese dong
    EUR – Euro NOK – Noorse kroon XOF – West-Afrikaanse CFA-frank
    GBP – Britse pond NPR – Nepalese roepie ZAR – Zuid-Afrikaanse Rand
    GEL – Georgische Lari NZD – Nieuw-Zeelandse dollar ZMW – Zambiaanse kwacha
    GHS – Ghanese Cedi PHP – Filippijnse Peso

    De Wise bankrekening en pinpas zijn eigenlijk net als een prepaid creditcard. Je kunt alleen uitgeven wat je er zelf op hebt gezet. Elke valuta is als het ware een apart bakje. Tussen de valuta's kun je in de app heel makkelijk wisselen. Je zet Euro's zo om in Engelse Ponden of Amerikaanse Dollars. In de app zie je precies de eerlijke koers die je op dat moment krijgt en je ziet de minimale kosten die Wise rekent voor het omzetten.

    Op het moment dat jij een betaling wilt doen in een bepaalde valuta en dat valuta-bakje is leeg, dan zet het system het automatisch om van een bakje waar wel nog geld in zit. Zijn al je valuta-bakjes leeg (oftewel is je kaart leeg) dan zal de betaling niet gedaan kunnen worden. Je geeft dus nooit meer uit dan je hebt. Ideaal om op de kosten te letten als je op reis bent.

    Kosten van deze unieke bankrekening voor reizigers

    Maar dan de belangrijkste vraag voor ons Nederlanders. Wat gaat me dit kosten? Het aanvragen en openen van de bankrekening is gratis. Verder zien de kosten – als die er al zijn – als volgt uit:

    • Openen van de bankrekening: gratis
    • Aanhouden van zo'n 50 valuta's in je account/bankrekening: gratis
    • Plaatselijke bankrekening openen (diverse landen): gratis
    • Kosten van de pinpas (eenmalig): 7 euro
    • Omzetten van valuta's: vanaf 0,43% (afhankelijk van de valuta)
    • Geld uit muur pinnen: gratis tot 200 euro per maand in 2 of minder opnames (of gelijkwaardig in plaatselijke valuta), daarna 1,75% van het bedrag + 50 cent.
    • Ontvangen van betalingen op je Multi-Currency Bankrekening: gratis

    Zoals je gewend bent van Wise zijn de kosten laag en transparant. En om valuta's om te zetten, geven ze je altijd de eerlijke normale koers en niet een aangepaste (ongunstigere) koers zoals banken en wisselkantoren doen.

    Is de Wise bankrekening veilig?

    Veel reizigers wereldwijd maken al een tijdje goedkoop geld over via Wise, ook toen het nog TransferWise heette. Ikzelf gebruik alleen nog maar Wise voor mijn internationale overboekingen. Het is voor mij al jaren de enige goede en voordelige oplossing om internationale bankzaken te regelen.

    Wise is een officieel financieel instituut en is geregistreerd bij de Engelse Financiële Autoriteit (Financial Conduct Authority). Hiermee zijn ze wettelijk verplicht om het geld te bewaren op een laag-risico bankrekening bij partnerbanken. Het geld dat jij naar ze overmaakt of op je Multi-Currency Bankrekening stort, komt op een aparte rekening terecht dat los staat van de bankrekening die Wise gebruikt om het bedrijf te runnen. Je geld is dus veilig.

    Wie kan een buitenlandse bankrekening openen? Alleen reizigers of ook zakelijk?

    Het Multi-Currency Account is aan uitkomst voor wereldreizigers, backpackers en working holiday reizigers. Je kunt dan in veel landen in de lokale valuta betalen. En in een aantal landen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, USA en Engeland, beschik je over een lokale bankrekening waarmee je gratis betalingen kunt ontvangen. Het is een echte bankrekening, die op jouw naam staat, en als een normale bankrekening gebruikt kan worden. Je kunt er je loon op ontvangen en betalingen/overboekingen zoals voor huur, gas, water en licht doen, maar ook je dagelijkse boodschappen betalen via de pinpas.

    Daarmee is het ook dé perfecte oplossing voor Digital Nomads oftewel reizende ZZP'ers. Of ZZP'ers die betalingen in buitenlandse valuta zoals Australische of Amerikaanse Dollars, Britse Ponden etc. willen ontvangen. Jouw opdrachtgevers kunnen nu heel makkelijk jouw facturen betalen in hun lokale valuta. Je hebt een plaatselijke bankrekening en komt nog professioneler over. Bovendien heb je geen verlies door koerswisselingen of overboekingskosten.

    Wise is ideaal voor reizigers

    Als reisverslaafde en digital nomad ben ik zeer blij met het grenzeloze account van Wise. Ik gebruik Wise overal ter wereld; de bankrekening om geld te ontvangen in allerlei valuta en de betaalpas om in winkels mee te betalen in de plaatselijke valuta.

    Lees mijn ervaringen met de pas in de praktijk maar eens. Ga jij er ook voor? Ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je ervaringen of vragen achter als reactie onder deze post. Vele vragen zijn inmiddels binnengekomen, deze zijn allemaal beantwoord en hier op rij gezet. Check dat artikel ook, dan zie je meteen of jouw vraag over Wise al beantwoord is.

    4.7 3 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    39 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Amy Djasmin
    Amy Djasmin
    Gast
    24 augustus 2023 21:57

    Kan een Zuid Koreaans bedrijf en/of persoon geld overmaken naar een Wise account?

    Kim
    Kim
    Gast
    26 juni 2023 16:56

    De Egyptische pond staat nu erg laag.
    Kan ik een wise account aanmaken en bv 2000 euro storten. Tegen de lage koers?
    Mocht de valuta omhoog gaan, toch tegen de oude koers pinnen?
    Gr Kim

    G.H. de Wind
    G.H. de Wind
    Gast
    28 december 2022 16:12

    Geld uit muur pinnen: gratis tot $250 pe rmaand (of gelijkwaardig in plaatselijke valuta) Mijn vraag wat zijn de kosten als je dit bedrag overschrijdt?

    Aussie
    Aussie
    Gast
    10 september 2022 09:23

    Wonende in Australië maar pensioen en straks AOW ontvangen wij op de ING rekening. Nu betalen wij al 2 euro per maand extra aan hun omdat ze zogenaamd zo druk zijn met ons. Postadres gebruiken tien kregen we allerlei (dreigende) brieven dat ze dit allemaal aan de belastingdienst moesten doorgeven enzo. Wilde geen problemen veroorzaken voor onze dochter in NL dus geen postadres gebruikt. Is het voor ons verstandig om naar Wise te gaan?

    Boudewijn Muller
    Boudewijn Muller
    Gast
    10 mei 2022 13:36

    Kan ik met zo’n rekening ook iemand in het buitenland machtigen voor die rekening?

    Ron
    Ron
    Gast
    4 mei 2022 11:21

    Ik vraag me af als een surinamer ook een wise rekening kan openen. Zou een oplossing zijn voor veel ondernemers een een betaal gemak.

    Bert
    Bert
    Gast
    26 maart 2022 14:35

    Hallo Martijn,
    Ik heb diverse reactie gelezen en die zijn allemaal positief.
    Daarom overweeg ik om voor mijn bestaande Saint Vincent Ltd.(IBC) een wise account te openen. Het gaat dus om een al 17 jaar oude company.
    Lukt dat…..?

    Walter van der Laan
    Walter van der Laan
    Gast
    22 november 2021 12:16

    Hallo Martijn, met het openen van een Amerikaans Dollar account, kan een oud-werkgever uit Amerika daar ook pensioen op storten? Deze stuurt nu namelijk cheques (die Nederlandse banken niet meer verwerken) en geeft aan alleen op een Amerikaanse rekening te kunnen storten.

    Geer
    Geer
    Gast
    20 oktober 2021 17:13

    wanneer komt de Zweedse krone ..?

    Daisy
    Daisy
    Gast
    24 juli 2021 14:49

    Hoi Martijn, ik heb in Wise 2000 euro op mijn euro Balance staan en wil deze overmaken naar Georgië; begrijp ik het goed dat een persoon of een instelling in Georgië een Wise (balance) rekening kan openen in euro’s waarop ik de 2000 euro stort? Of anders: Het verschil in fee voor fast transfer = 24,45 euro (met creditcard) of low cost transfer = 16,34 euro (via mijn bankrek.nr) vind ik nog best veel. Is het beter/goedkoper om eerst de 2000 euro op mijn euro balance te zetten en van daaruit over te maken naar Georgië? Dank alvast voor je… Lees verder »

    Scroll naar boven