Travel hacks oftewel handige foefjes om goedkoper te reizen, wie wil dat nu niet? En deze keer laten we je zien hoe je zelf de goedkoopste camper in Nieuw-Zeeland huurt voor je rondreis door dit unieke land. IYKYK.
Weet je wat de overeenkomst is tussen de prijs van een vliegticket, hotelkamer, huurauto of huurcampervan (waar dan ook ter wereld)? Het zijn allemaal prijzen die flexibel zijn en veranderen op basis van factoren zoals tijd van het jaar, weer, vraag & aanbod en nog veel meer.
Als je nog dacht dat er een vaste prijs is voor iets als een huurcamper in Nieuw-Zeeland dan mag je dat idee nu los laten. Reiziger A kan letterlijk honderden dollars/euro’s minder betalen voor dezelfde camper omdat deze reiziger eerder geboekt heeft, om maar een voorbeeld te noemen.
Daarom zetten we in deze blogpost alle tips op rij om te zorgen dat jij de goedkoopste camper in Nieuw-Zeeland boekt. Geld besparen en meer hebben om ter plekke aan een wijnproeverij of een toffe activiteit te besteden is toch heerlijk?
Tijd van het jaar en de invloed op de prijs van je huurcamper in Nieuw-Zeeland
Laten we beginnen met een extreme besparing door te kijken naar de seizoenen en de invloed die dat heeft op de prijs van het huren van een camper. Net zoals bij vakantiebestemmingen in Europa, is het laagseizoen goedkoper dan het hoogseizoen. In Nieuw-Zeeland kan dat echt veel schelen.
- Zomer oftewel hoogseizoen valt in december, januari en februari en is echt de drukste en allerduurste tijd om te reizen in Nieuw-Zeeland. In die maanden hebben de Nieuw-Zeelanders zelf zomervakantie en komen er heel veel buitenlandse toeristen die ook eens een Kerst of Oud & Nieuw met mooi weer willen vieren.
- De wintermaanden in juni, juli en augustus zijn precies het tegenovergestelde. Er komen dan veel minder toeristen naar het land en de Nieuw-Zeelanders hebben geen lange vakantie of lange weekenden. Nartuurlijk is het weer kouder en zijn de dagen korter maar denk niet dat het overal sneeuw en ijs is, no worries. De wintermaanden in Nieuw-Zeeland zullen je verbazen.
- Lente en herfst zijn weer mooie tussenseizoenen zowel qua prijs, drukte en het weer. De maanden maart, april en mei (herfst) en september, oktober en november (lente) zijn ideaal om Nieuw-Zeeland te verkennen als je wilt besparen en ook wat lekkerder weer wilt hebben.
En die prijzen en het besparen dan? Om even grofweg wat voorbeelden te geven… In Nieuw-Zeelandse winter kun je tot wel 80% goedkoper een camper huren in Nieuw-Zeeland. Voor dezelfde camper waar je in december/januari €121 per dag voor betaalt, betaal je in de wintermaanden slechts €22 per dag. Kijk maar eens naar deze prijzen (vul verschillende reisdata in om het verschil in prijs te zien). Door een beetje met je reisdata te spelen, scoor je zo de goedkoopste camper in Nieuw-Zeeland.
Kijk ook nog eens naar ons overzicht & voordelen van alle seizoenen in Nieuw-Zeeland voor meer info over wat je in elk seizoen kunt verwachten. Als je de flexibiliteit hebt, focus je vooral niet teveel op die dure zomermaanden in Nieuw-Zeeland maar ga er net voor of erna op reis. Het scheelt je veel geld.
De beste timing voor de laagste prijs van je camper in Nieuw-Zeeland
Een van de meest gestelde vragen van reizigers is toch wel “nu boeken of toch wachten tot korter voor vertrek?” Voor bijna alles dat werkt met een systeem voor flexibele of vloeibare prijzen geldt dat hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger het is. Zo zitten dergelijke systemen en zulke prijsstrategieën in elkaar. Bekijk het maar eens vanuit de kant van het bedrijf, hoe vroeger men een verkoop heeft, hoe zekerder men is van een goede dekkingsgraad in een bepaalde maand of jaargetijde. Men zal dus altijd de vroegboeker belonen.
Last-minute aanbiedingen bestaan eigenlijk niet in de wereld van het huren van een camper in Nieuw-Zeeland, zeker niet in de drukke zomerperiode. En als er toch een kortingsactie is dan zal het altijd zijn op een prijsniveau dat hoger is dan een vroegboeker betaalt heeft. Flexibele prijzen, weet je nog. Dat betekent dat vanaf het moment dat de prijzen door een verhuurder online gezet worden (vaak met een extra vroegboekkorting erbij), de prijs om de zoveel weken zal stijgen op basis van wat er al geboekt is.
Bespaar geld door je route iets aan te passen
Als iedereen de reisroutes volgt die reizigers op social media of blogs zetten, betekent het dat iedereen dezelfde route rijdt. In Nieuw-Zeeland willen reizigers vaak van Auckland naar Christchurch rijden zodat ze alles kunnen zien en niet twee keer dezelfde route hoeven te rijden. Niets mis mee.
Maar het betekent wel dat verhuurders vaak teveel campers in Christchurch hebben staan en te weinig in Auckland. Die moeten dan ook weer terug, maar om alles met een vrachtwagen doen, is duur. En het aanbieden als een ‘relocation’ werkt vaak ook niet. Daarom bieden veel verhuurders de route van Christchurch naar Auckland goedkoper aan dan andersom. Een lagere prijs voor het huren van een camper om je te belonen dat je flexibel bent om een andere route te rijden. En je ziet gewoon hetzelfde als iedereen die van Auckland naar Christchurch rijdt.
Probeer het zelf door je begin- en eindlocatie te veranderen en zie hoe de prijs verandert. Weer zo’n simpel handigheidje waarmee je een goedkopere camper in Nieuw-Zeeland huurt. Toch weer mooi meegenomen zo’n besparing.
En of je nu van A naar B rijdt of van B naar A, je komt langs dezelfde uitzichten, toffe hikes en geweldige landschappen dus waarom zou je niet voor de route kiezen die je een lagere huurprijs oplevert? Laat je maar eens inspireren door onze – meer alternatieve – reisroutes.
En kies een verhuurder zonder toeslagen of extra kosten
Als we het toch over een enkele reis door Nieuw-Zeeland hebben, dan is het ook goed om te weten dat er camperverhuurders zijn die goedkoop lijken maar door allerlei belachelijke toeslagen onderaan de streep toch duurder uitkomen.
Toeslagen en extra kosten voor simpele dingen als jonge huurders – vaak onder de 21 jaar – of voor ophalen en afleveren van de camper op verschillende locaties. Dat tikt bij sommigen lekker aan.
Daarom kun jij het beter laten aftikken en kiezen voor een verhuurder waar ze deze kosten niet hebben. Een lagere prijs voor je huurcamper moet wel laag blijven als je naar de betaalpagina gaat.
Denk aan het kip & ei motto bij het plannen van je rondreis door Nieuw-Zeeland
Zoals je gezien hebt in dit artikel over travel hacks om de goedkoopste camper in Nieuw-Zeeland te vinden, is flexibiliteit erg belangrijk om een goedkope camper te scoren. Ga dus eerst spelen met de reisperiode en ophaal/afleverlocatie van de camper en maak de boeking, voordat je een vliegreis gaat boeken.
Op je camper kun je flink besparen door flexibel te zijn, maar vliegreizen schelen niet zo heel veel als je een paar dagen eerder of later gaat. Zeker als je alles in dezelfde periode en lekker vroeg boekt. Het aantal huurcampers in Nieuw-Zeeland is beperkt en veel verhuurders zijn volledig volgeboekt op populaire reisdata & -routes dus daar moet je op tijd voor boeken.
Kies het juiste soort camper voor je rondreis en huur goedkoper
Het soort camper dat je kiest, heeft ook invloed op de prijs. Kies je voor compact – alles erop en eraan maar in een kleinere ruimte – of ga je voor groter tot supergroot met meer ruimte waarin je zelfs kunt staan, maar dan wel tegen een hogere prijs?
Het verschil en de voor- en nadelen van elk soort camper in Nieuw-Zeeland hebben we recent gedetailleerd besproken dus daar gaan we nu niet extra op in. Houd in het achterhoofd dat compact altijd goedkoper is en een heerlijke wagen is voor een rondreis, omdat je de meeste tijd toch buiten in de natuur doorbrengt. En als je slaapt, heb je je ogen dicht dus zie je niet hoe compact je camper is.
Kijk ook naar het brandstofverbruik bij het vergelijken van campers
Na de kosten van het huren van de camper in Nieuw-Zeeland, zijn de brandstofkosten de andere grote kostenpost waar je mee te maken krijgt bij een rondreis. Dit hangt natuurlijk geheel af van hoeveel je rijdt en waar je tankt (en met hoeveel extra korting per liter brandstof met deze tips).
Ga je lang op reis en ben je van plan om veel kilometers te maken, dan kan het schelen om een iets minder goedkope camper te boeken maar wel eentje die zuiniger in het verbruik is. De paar tientjes die je extra betaalt voor het huren verdien je terug doordat je minder hoeft te tanken. Het kan echt schelen.
Vergelijk maar eens het brandstofverbruik van campers en de huurprijs. Tip: een compacte camper zal minder verbruiken dan aan groter model.
Een wegbrengcamper is de allergoedkoopste huurcamper: $1 per dag (als je echt flexibel bent)
Als je reisplannen flexibel zijn en je hebt slechts een paar dagen om te reizen, dan is de goedkoopste camper een relocation camper. Dit betekent dat je voor $1 per dag een camper van A naar B moet brengen. Meestal vanaf een minder populaire locatie naar een populaire locatie. Zie ook de uitleg hierboven.
Kan het echt voor $1 per dag met een camper rijden? Ja dat kan! Lees ons artikel over “de roadtrip met gratis huurauto’s” maar eens.
Denk er wel aan dat:
- Extra dagen bijboeken bijna nooit mogelijk is. De camper moet met een reden van de ene locatie naar de andere.
- Je maar een paar dagen tot een week de tijd hebt, vaak maar 3 of 5 dagen.
Een relocation is dan ook iets heel anders dan een enkele reis boeken met een huurcamper. Een relocation wordt ook wel wegbrengwagen genoemd en is omdat de verhuurder de wagen snel op een andere locatie nodig heeft. Een enkele reis – one-way road trip – boeken is ophalen in plaats A en inleveren in plaats B, maar zoals we eerder al zeiden andersom is vaak voordeliger: ophalen in plaats B en inleveren in plaats A.
Kopen in plaats van huren is een andere manier om te besparen
Hoe lang wil je gaan reizen met die goedkoopste camper? Hoe langer je gaat reizen, hoe voordeliger het is om er eentje te kopen en na afloop weer te verkopen.
Maar denk er wel aan dat je met kopen:
- Zelf verstand moet hebben van auto's om een goede koop te doen. Geloof niet de eerste de beste backpacker die je zijn/haar auto wilt verkopen. Denk eraan, de meeste backpackers staan op het punt om Nieuw-Zeeland te verlaten dus het kan ze weinig schelen of ze de waarheid iets mooier voorstellen dan ie is. Gebruik onze tips voor het kopen van een auto of camper zodat je precies weet hoe dat in Nieuw-Zeeland gaat.
- Het risico loopt dat de kosten hoger uitvallen als je pech hebt.
- De kans loopt dat je de wagen aan het einde van je reis niet of met zwaar verlies verkoopt. Vooral als je Nieuw-Zeeland gaat verlaten in een periode dat anderen dat ook doen. Vertrek je juist aan het begin van een druk seizoen, dan verkoop je je camper makkelijker.
Het is een afweging die je zelf moet maken. Hoeveel risico wil je lopen? En kies je graag voor gemak? Er is niets mis met het kopen van een camper, als je maar weet waar je aan begint.
Ga je voor een goedkope of de goedkoopste camper in Nieuw-Zeeland?
Je hebt het helemaal zelf in de hand. De uiteindelijke keuze hangt af van je reisplannen en wensen. Is prijs de belangrijkste factor voor je? Helemaal goed. Heb je iets meer wensen of eisen, dan is de iets minder goedkope optie wellicht beter voor je. Zolang je de camper maar op tijd boekt en je flexibel bent, dan boek je altijd de beste camper voor je reis tegen een mooie prijs.