Toffe wandelingen in Nieuw-Zeeland. Waarom kennen zo weinig reizigers deze routes dwars door de prachtige natuur?

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Of je het nu wandelen of hiken noemt, een ding is zeker: te voet kun je het beste genieten van de prachtige natuur in Nieuw-Zeeland. Er zijn zoveel prachtige routes te kiezen om te wandelen in Nieuw-Zeeland. Laten we er dus een aantal uitlichten.

  En niet zomaar een aantal routes, nee deze routes zijn speciaal. Het zijn relatief makkelijke hikes – makkelijk tot gemiddeld – van een paar uur waar je veel moois gaat zien, minder mensen tegenkomt, en die je perfect in je Nieuw-Zeelandse rondreis kunt invoegen.

  Verwacht in dit artikel dus geen meerdaagse hikes of de ultra-populaire die je in elke reisgids of blogpost tegenkomt. We gaan wat meer van het gebaande pad af met toffe maar minder bekende wandelingen in Nieuw-Zeeland. En voor degenen die compleet van het gebaande pad af willen gaan, is er dit artikel.

  Tips om goed voorbereid op pad te gaan als je gaat hiken in Nieuw-Zeeland

  Voordat je op pad kunt in Nieuw-Zeeland, moet je je natuurlijk wel voorbereiden. Waar ga je heen? Hoe zit het met het weer? Wat mag wel en niet?

  De beste voorbereiding voor je hike in Nieuw-Zeeland, is de website van Department of Conservation (DOC). Deze website staat boordevol met alle info die je nodig hebt voor een goede voorbereiding (en het is nog gratis ook al die info). Het aantal tracks waar je uit kunt kiezen, is bijna ontelbaar. En voor de liefhebbers is er ook info over de Great Walks en de bekende meerdaagse hikes.

  Daarnaast kun je een van de vele handige wandelgidsen voor Nieuw-Zeeland lezen. In deze boeken worden vele hikes beschreven door mensen die de routes al gelopen hebben. Het is dus geschreven door hikers voor hikers en bevat daarom meer info dan alleen de hiking info van DOC.

  Op de website van de Mountain Safety Council NZ vind je meer handige tips om goed voorbereid op pad te gaan. Zij hebben ook een Plan My Walk website en app waar je gratis je wandelroute kunt plannen en allerlei alerts kunt krijgen, o.a. met betrekking tot het weer.

  Maar de belangrijkste tip is toch wel: ga nooit wandelen in Nieuw-Zeeland zonder water en snacks als (droog) fruit, mueslirepen of ander krachtvoer. Hydrateren en energie bijtanken is belangrijk, hoe makkelijk of hoe kort een route ook mag lijken. Je wat nooit wat er onderweg gebeurt.

  Mt Iron hike in Wanaka voor een flinke klim met geweldig uitzicht (Zuidereiland)

  Mt. Iron steekt zo'n 250 meter boven het landschap van Wanaka uit en is gevormd door gletsjers. De tocht naar boven is een kleine 5 km en neemt zo'n 1,5 uur (heen en terug) in beslag. Deze kleine en makkelijke hike is geschikt voor iedereen, dus ook voor beginners en mensen met weinig conditie.

  • Hoe lang: 1,5 tot 2 uur (heen en terug, naar boven en naar beneden)
  • Niveau: makkelijk tot gemiddeld inspannend
  • Wat zie je: geweldig uitzicht over Wanaka en de omgeving
  • Meer info: alles over de locatie en hoe er te komen

  De paden op Mt. Iron gaan soms toch wat steiler omhoog dan je zou denken, dus op een warme zonnige dag kan het een pittigere trip worden dan je wellicht in eerste instantie denkt. Niet superpittig maar wel zwaarder dan zomaar een wandeling in een park.

  Eenmaal op de top van Mt. Iron kun je helemaal rondkijken over de omgeving. Je hebt letterlijk 360 graden uitzicht over Lake Wanaka en Lake Hawea. Het diepblauwe water van de meren is een schitterend contrast met bergen en het groen erom heen. Het is echt een uitzicht om even goed voor te gaan zitten en flink wat foto’s te schieten.

  Sawpit Gully Track in Arrowtown voor een gevarieerd rondje met tof uitzicht (Zuidereiland)

  Arrowtown is het historische dorpje bij Queenstown dat veel toeristen trekt. Maar als je kiest voor een hike als de Sawpit Gully Track dan kom je praktisch niemand meer tegen. Op deze hikeroute ga je dwars door de natuur en kun je op je gemak van alles genieten.

  • Hoe lang: 2 tot 3 uur (iets langer als je vaak stopt om foto’s te maken)
  • Niveau: makkelijk tot gemiddeld inspannend
  • Wat zie je: heuvels/berg op, dwars door het bos en prachtig uitzicht over de omgeving
  • Tip: als je tegen de klok in begint (rechtsaf bij de start van de route) dan heb je een pittigere klim aan het begin maar heb je een makkelijkere afdaling aan het eind.
  • Meer info: alles over de locatie en hoe er te komen

  Deze wandelroute begint aan de voet van de heuvel – of is het een berg? – en brengt je door het bos. Je loopt een stuk evenwijdig aan de Arrowtown Rivier, maar hoger dan als je de rivierroute zou doen. Je gaat al snel een flink stuk omhoog – als je tegen de klok in begint – en dit is waar het moois echt begint.

  Voor je het weet loop je door het bosrijke heuvelgebied, langs en over stroompjes (goede waterdichte wandelschoenen zijn een must), zie en hoor je tientallen Tui-vogels. De aparte en gevarieerde geluiden kun je niet missen. Het zijn zoveel Tuis dat je ze goed van dichtbij kunt bewonderen.

  Op een gegeven moment heb je de keuze om af te slaan om German Hill te beklimmen. Dat voegt zo’n 30 tot 45 minuten aan je route toe. Het is even heen en weer de heuvel op om nog beter uitzicht over de omgeving – Arrowtown en Lake Hayes – te hebben. Na terugkomst sta je weer op dezelfde route en kun je verder naar het eindpunt oftewel de plek waar je de auto geparkeerd hebt, bij de Chinese Village.

  Na German Hill is het een supermakkelijke route die dan alleen nog maar geleidelijk naar beneden gaat. Je gaat slingerend door het bos en ziet het beginpunt snel weer opdoemen.

  Moa Point Loop in Akaroa voor een tof rondje schiereiland (Zuidereiland)

  Een mooie manier om van Akaroa te genieten, is via een wandeling. Moa Point Walk is goed te doen voor praktisch iedereen. De glooiingen in het landschap zijn prima te doen en het uitzicht is geweldig.

  • Hoe lang: ongeveer 2,5 uur
  • Niveau: makkelijk tot gemiddeld inspannend
  • Wat zie je: heuvels, blauwe water van Akaroa Harbour, prachtig uitzicht over de omgeving
  • Meer info: alles over de locatie en hoe er te komen

  Deze wandeling gaat door het gebied Children’s Bay Park, wat een schitteren gebied is waar men actief de natuur beschermd maar er tegelijkertijd ook het publiek van laat genieten. Het is een ideale hike om te doen als je Akaroa als een dagtocht vanuit Christchurch bezoekt of als onderdeel van je road trip en je er toch langs komt.

  Tijdens de wandeling geniet je van het panoramische uitzicht op Akaroa Harbour, met het prachtige blauwe water dat omringd is door de groene glooiende heuvels van Banks Peninsula. Ideaal om je Instagram of Pixelfed account lekker te vullen met schitterende NZ-vergezichten en anderen even lekker “jaloers” te maken.

  Het mag dan een relatief korte en makkelijke wandeling zijn, de veelvoud aan verschillende landschappen is echt indrukwekkend.

  Meer toffe hikes in Nieuw-Zeeland

  Deze wandelingen in Nieuw-Zeeland zijn nog maar het begin. Er is nog veel meer te ontdekken. Deze blogpost wordt dan ook regelmatig ge-update. Never stop exploring.

  Wat is jouw mooiste, minder bekende hike die je gedaan hebt in Nieuw-Zeeland? Laat het weten als commentaar hieronder.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven