Ervaringen met Transfercar: mijn roadtrip door Nieuw-Zeeland met gratis huurauto’s

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Om te laten zien dat het echt mogelijk is om met een gratis huurauto door Nieuw-Zeeland te crossen, ben ik op pad gegaan. Het doel was een roadtrip met een gratis auto via Transfercar om goedkoop van A naar B te komen en zoveel mogelijk van Nieuw-Zeeland te zien. Dan weten jullie meteen of het systeem van Transfercar echt werkt in de praktijk.

  In de blogpost over gratis autohuren via Transfercar is al verteld over het systeem van relocations van huurauto's via Transfercar. Daar ga ik nu niet verder op in. Tijd om in een gratis huurauto te stappen.

  Rit 1 met Transfercar: Auckland naar Christchurch

  Auckland is de stad waar de avonturen in Nieuw-Zeeland beginnen… Voor de meesten dan. Mijn roadtrip dus ook. Aangezien Auckland vaak een beginpunt is en Christchurch het eindpunt van een reis verwacht ik niet veel gratis huurauto's bij Transfercar te vinden. Ik reageerde daarom meteen toen er een rit van Auckland van Christchurch verscheen op hun website. Deze rit was meteen voor mij.

  • Rit: van Auckland airport naar Christchurch airport
  • Soort auto: Toyota Hiace camper, handgeschakeld (‘self contained')
  • Verhuurder: EuroCamper
  • Aantal gratis dagen: 4
  • Aantal gratis kilometers: onbeperkt
  • Ferry: gratis voor voertuig en bestuurder (passagier erbij was zo geregeld via Interislander ferry)
  • Extra voorwaarden: eigen risico van de verzekering NZ$2000,-

  Het ophalen van deze gratis huurauto ging vlotjes. EuroCamper zit in Auckland aan Beach Road in Mangere. Dit is makkelijk te bereiken met de trein vanaf Britomart. De mensen waren erg vriendelijk en je wordt als een normale klant behandeld.

  De Toyota Hiace camper was van superkwaliteit. Het was voor mij de eerste keer om met deze wagen te rijden, mar mijn ervaring was meteen zeer positief. De camper was voorzien van alle gemakken, zoals water en toilet en is gecertificeerd als ‘self contained'. Je kunt er praktisch overal mee kamperen.

  Tip: gebruik de app Campermate (voor Android en iOS) om alle gratis en bijna gratis kampeerplekken in Nieuw-Zeeland te vinden. Ook verswaterpunten en andere belangrijke zaken voor kamperen zijn met die app te vinden.

  Gratis camper met Transfercar
  Genieten van het uitzicht bij Lake Taupo

  Met deze gratis huurauto hebben we op supermooie plekken gestaan tussen Auckland en Christchurch. De 4 gratis dagen om de rit te voltooien waren voldoende om het rustig aan te doen en onderweg veel te zien. Onze slaapplekken onderweg waren:

  • Five Miles Bay bij Lake Taupo, direct aan het meer (gratis). Schitterend uitzicht op zonsondergang over het meer.
  • Whites Bay bij Blenheim, DOC site (NZ$6 per persoon). Superlokatie aan privéstrand dus mooi uitzicht over zee en een schitterende sterrenhemel.
  • Amberley Beach, op 45km van Christchurch (NZ$15 voor ‘powered site' voor twee personen). Lokatie die handig is vanwege afstand tot Christchurch, maar wel saai. Wel strand (kiezelstrand) vlakbij. Je hebt helaas geen uitzicht op het strand vanaf je camper.

  Rit 2: van Christchurch naar Greymouth

  De tweede gratis autohuur via Transfercar is een korte rit geworden. Er waren veel ritjes terug naar Auckland beschikbaar, maar daar hadden we nog geen zin in. Greymouth was een leuk tussendoortje.

  • Rit: van Christchurch airport naar Greymouth
  • Soort auto: Mazda Demio, automaat
  • Verhuurder: Apex Car Rental
  • Aantal gratis dagen: 2
  • Aantal gratis kilometers: 500km (extra kilometers á 25 Kiwi-cent per kilometer)
  • Extra voorwaarden: eigen risico van NZ$2000,- (gedekt via de eigen, voordelige eigen-risicoverzekering)

  Een niet zo goeie deal… Want waarom het aantal kilometers beperken op zo'n korte rit? Maar ach, het is wel een gratis huurauto tot je beschikking hebben, dus ik moet niet zo zeuren. Bovendien past onze rit precies binnen die kilometerlimiet (we zaten er maaar 8 km over heen).

  Het ophalen gaat wederom vlot. Vanaf Christchurch airport gaat een gratis pendelbus naar de Apex-lokatie een paar kilometer verderop. De ontvangst is door een ontzettende verveelde gozer die zo afgezaagd mogelijk door het papierwerk gaat. Daarna kunnen we naar onze auto.

  Gratis autohuur via Transfercar
  Gratis autohuur via Transfercar

  Wat een afgetrapte bak is dat zeg. Een Mazda Demio die net 100.000 op de teller heeft maar aan alle kanten (zelfs de bovenkant) onder de krassen zit. En van binnen is de wagen waarschijnlijk met een vieze doek schoongemaakt. We moesten direct bij een eerste stop de voorruit ontvetten en schoonmaken.

  Nou ik weet wel dat ik geen auto via Apex ga huren. Nog een voordeel van een gratis huurauto via Transfercar, je kunt diverse verhuurmaatschappijen uitproberen. Dan weet je straks tenminste waar je echte een goede auto voor weinig geld kunt huren.

  Rit 3: van Christchurch terug naar Auckland

  Maar jullie waren toch in Greymouth? Hoe ben je daar dan weggekomen? Simpel, de reden dat we naar Greymouth gingen was om een ander soort rit te maken, met de TranzAlpine trein naar Christchurch. Altijd eens willen doen maar nooit tijd voor gehad. Met al het geld dat we via Transfercar hebben bespaard op de autohuur kon die treinreis er wel vanaf.

  Tijd om naar Auckland terug te gaan. Op naar de volgende rit…. Het liefste weer met een camper zodat we meer DOC-sites en andere (bijna) gratis kampeerplekken kunnen verkennnen. Bij een eerdere rit naar Auckland grepen we mis. Yep dat kan ook bij Transfercar, een andere backpacker kan je net voor zijn. Gelukkig kwamen we snel deze rit tegen…

  • Rit: Christchurch naar Auckland
  • Soort auto: El Cheapo 8-seata
  • Verhuurder: Jucy
  • Aantal gratis dagen: 5
  • Aantal gratis kilometers: onbeperkt
  • Ferry: gratis voor voertuig (bestuurder en passagier bij te boeken via verhuurder à NZ$65 per persoon)
  • Extra voorwaarden: borg NZ$2000,- en eigen risico van NZ$2000,- (wederom gedekt via onze losse, voordelige eigen-risicoverzekering)

  Precies waar we op hoopten, een gratis huurauto via Jucy (Spaceships was de andere naam die ons bij de aanmelding te binnen schoot). Dat is het ook het leuke aan Transfercar je weet nooit van te voren wie de verhuurder is. Dat weet je pas als je de deal krijgt.

  Roadtrip met jucy via Transfercar
  Jucy brengt ons weer terug naar Auckland

  De grote groene Toyota MPV van Jucy (helaas geen camper/slaapversie) is zo opgehaald. Vanaf Christchurch airport haalt Jucy je met een busje op en ben je zo op weg. Tenminste als het Jucy kantoor niet al te druk is.

  De wagen zelf is al ruim 200.000 kilometer op pad geweest en dat is te zien. Maar wederom niet zeuren, we rijden gratis van Christchurch naar Auckland.

  Jucy heeft ook de ferry overtocht geregeld dus we hoeven ons alleen maar op tijd bij de boot te melden. Ons streven was om flink te roadtrippen op het Noordereiland dus zijn praktisch meteen van Christchurch naar Picton gereden. Wel nog een nachtje in Nelson geweest, waar we het begin van de gratis roadtrip vierden met echte Duitse schnitzel. Gewoon omdat het kan.

  Via Napier, Rotorua en een rondje op Coromandel gingen we naar Auckland. Qua verbruik viel onze Jucy-mobiel best mee, ongeveer 1 liter op 13km. Best te doen dus. Zeker als je tankt voor NZ$1,58 (denk aan je kortingsbonnen voor brandstof). Inleveren bij Jucy was niet zo spannend: hallo, hoi, sleutels afgeven en doei. Standaard zoals bij elk autoverhuurbedrijf dus.

  Is gratis auto's huren via Transfercar een goede keuze?

  Als je flexibel bent en je wilt goedkoop rondreizen en toch veel van Nieuw-Zeeland zien, dan is Transfercar ideaal. Het brengt je zeer voordelig van A naar B en geeft je flexibiliteit (met extra dagen) om dat met een roadtrip te doen. Verder wordt je door de verhuurbedrijven als normale klant behandeld. Ze zijn echt blij met je dat je die bepaalde auto voor ze weg wilt brengen.

  Maar als je een echte roadtrip door Nieuw-Zeeland wilt maken en daar lang over wilt doen, dan is Transfercar niet de juiste oplossing voor jou. Dan kun je beter via de normale weg een voordelige auto huren.

  Tip om je relocation roadtrip extra voordelig te houden

  Als je van plan bent om met relocations goedkoop door Nieuw-Zeeland te reizen, regel dan zelf een eigen-risicoverzekering. Dat is echt supergoedkoop en dekt het bedrag dat je moet betalen uit de eigen risico als je met je huurauto of -camper (ook relocations) schade rijdt. Dan hoef je geen dure verzekering bij de autoverhuurder af te sluiten en kun je praktisch gratis via een relocation door Nieuw-Zeeland reizen.

  Probeer het vooral zelf uit, boek een gratis huurauto bij Transfercar. En laat vooral hieronder je ervaringen of vragen als commentaar achter. Veel plezier.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven