Het winterse gevoel in Nieuw-Zeeland: wit, lekker fris en toch zonnig

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  De Nieuw-Zeelandse winter is anders dan je gewend bent in Nederland. In Nieuw-Zeeland ligt niet het hele land vol sneeuw en ijs. In dit artikel gaan we je laten zien dat de Nieuw-Zeelandse winter een heerlijke tijd is, met sneeuw en ijs maar vooral ook met veel zon.

  Zon? Jazeker. In de winter in Nieuw-Zeeland kun je heerlijke zonnige dagen hebben, gevolgd door frisse of zelfs koude nachten. Het is tenslotte winter. Maar dat maakt ook dat de winter een prachtige tijd is om te reizen door Nieuw-Zeeland. Iets dat ook al in de blogpost over alle redenen om te reizen in Nieuw-Zeeland in de winter onder de aandacht werd gebracht.

  Feiten over de Nieuw-Zeelandse winter

  Winter in Nieuw-Zeeland begint in juni en eindigt eind augustus. Nieuw-Zeeland houdt de meteorologische seizoenen aan, dus winter is van 1 juni tot en met 31 augustus. Het is nu dus echt winter op het zuidelijk halfrond. Facebook en andere social media lopen alweer vol met prachtige foto's van het winterse landschap.

  En dat terwijl Nederland, België en andere delen van Europa genieten van de zomer. Heerlijk die tegengestelde seizoenen. Zet dus je virtuele beanie op, doe je sjaal om en wandel met warme laarzen en al met ons mee door de Nieuw-Zeelandse winter.

  Volg de zon in NZ winter
  Volg de zon tijdens je winterse roadtrip in Nieuw-Zeeland

  De Nieuw-Zeelandse winter kan best koud zijn, maar niet zo erg als je wellicht denkt. Zolang je maar aan het volgende denkt: het zuiden is kouder dan het noorden (ook dat is omgekeerd vergeleken met Europa).

  Oftewel in Dunedin of Queenstown kan het vriezen en sneeuwen, terwijl het in Auckland nog steeds warm (benauwd) of klam en nat kan zijn. Al zijn er prachtige gebieden om te skiën in Nieuw-Zeeland, dat betekent niet dat het land een soort ijstijd ondergaat als het winter is.

  Kamperen in de Nieuw-Zeelandse winter

  Als je de woorden ‘winter' en ‘kou' hoort, denk je misschien niet direct aan kamperen. Toch is de winter een hele mooie tijd om Nieuw-Zeeland per camper te verkennen. Het is er rustiger, de zon schijnt nog steeds volop en het landschap is door Moeder Natuur verandert. Je gaat dus een heel ander soort Nieuw-Zeeland meemaken als je rondreist in de NZ winter.

  Kidds Bush Reserve Camping - ochtend
  Wakker worden in de Nieuw-Zeelandse winter op Kidds Bush Reserve (DOC camping)

  Om je trip zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken in de winter, heb ik deze tips voor je.

  • Laagjes, laagjes, laagjes. Met laagjes kleding blijf je beter warm in de koude nachten van het Zuidereiland. Neem een extra dekbed of slaapzak mee. Als je een camper huurt, kun je vaak gratis of tegen een klein bedrag een extra dekbed of deken mee krijgen. Doe het! Neem ook extra kleding mee die als warme laagjes kunnen dienen, zoals een trui van Merinowol, een gewone dikke trui of een winddichte jas.
  • Wees flexibel. In de winter is het nog belangrijker om flexibel te zijn in de route die je wilt rijden. Houd het weerbericht en de gaten en volg de zon. Nieuw-Zeeland is het land van vier seizoenen in één dag en vooral in de winter zijn er gebieden waar het heerlijk zonnig is terwijl de rest van het land kloteweer heeft. Ga dus de zon volgen en niet de regen/sneeuwbuien. Wees bereid om je route te veranderen of juist andersom te rijden.
  • Maak gebruik van het daglicht. Als je reist in de winter van Nieuw-Zeeland zul je op iets andere tijden gaan slapen dan je wellicht gewend bent. Maak gebruik van het daglicht als het er is. Ga vroeger naar bed (het is toch koud en donker) en sta eerder op. Dan ben je al tussen 8 en 9 uur 's ochtends op pad en heb je tot 5 à 6 uur in de middag voordat het weer donker is. Geniet van de zon.

  Hoe zijn de wegen in de NZ winter?

  Als je je zorgen maakt of je sneeuwkettingen nodig hebt in de winter in Nieuw-Zeeland, wees dan gerust. De situatie op de weg valt reuze mee. Sneeuwkettingen zijn alleen nodig als de winter vergevorderd is EN als je het diepe, diepe Zuiden van het Zuidereiland in gaat OF als je naar sommige skigebieden gaat.

  De volgende wegen in Nieuw-Zeeland kunnen in de winter wel eens ondergesneeuwd of bevroren raken, of zelfs tijdelijk afgesloten zijn in winter:

  • Lindis Pass (SH 8) op het Zuidereiland
  • Lewis Pass (SH 7) op het Zuidereiland
  • Arthurs Pass (SH73) op het Zuidereiland
  • Desert Road (SH 1) op het Noordereiland

  Gebruik altijd de informatie van New Zealand Transport Agency om te zien hoe de weg die dag is, voordat je aan je roadtrip van die dag begint.

  Zonnige winterse roadtrip NZ
  Een roadtrip in de Nieuw-Zeelandse winter geeft je meer zon dan je denkt

  Skiën in Nieuw-Zeeland

  Liefhebbers van sneeuw denken maar aan één ding als ze het woord winter horen: skiën (of snowboarden). Als jij zo'n winterse liefhebber bent, dan kun je je in Nieuw-Zeeland prima vermaken in de winter. Over het algemeen loopt het skiseizoen in Nieuw-Zeeland van eind juni tot eind september.

  Regel nu alvast je Nieuw-Zeelandse ski-pas online. Op deze plekken kun je trouwens heerlijk skiën en snowboarden.

  Mt. Ruapehu (Noordereiland)

  Mount Ruapehu is het bekendste skigebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is onderdeel van het Tongariro Nationale Park en heeft skigebieden: Whakapapa en Tūroa.

  Whakapapa is het grootse skigebied van Nieuw-Zeeland, terwijl Tūroa als wild en speels wordt aangemerkt. Lees er alles over op de officiële website van de Mt. Ruapehu skigebieden.

  Taranaki (Noordereiland)

  Aan de linkerkant (Westkant) van het Zuidereiland ligt in Taranaki het skigebied Manganui. Dit skigebied wordt ook wel het meest toegankelijke skigebied van Nieuw-Zeeland genoemd. Iedere skier of snowboarder – van beginner tot gevorderd – kan zich hier vermaken. Je vindt meer details op de officiële website,

  Wanaka & Queenstown (Zuidereiland)

  Queenstown is als “adrenaline capital of New Zealand” waarschijnlijk wel het meest bekende Nieuw-Zeelandse stadje, ongeacht het seizoen. De bekende skigebieden hier zijn Coronet Peak en The Remarkables.

  Alle info vind je op de offciële website dus daar hoeven we weinig aan toe te voegen. Behalve dan dat je online heel voordelig een skipas voor Queenstown kunt kopen.

  In het kleinere Wanaka vind je skigebied Treble Cone. Dit skigebied is het grootste skigebied van het Zuidereiland. Het heeft de langste ‘vertical rise' en roemt zichzelf vooral om het feit dat het er minder druk is. Ook beschikt het over legendarisch off-piste terrein.

  Omgeving Christchurch (Zuidereiland)

  Rondom Christchurch zijn diverse skigebieden te vinden. Dat is ook niet verwonderlijk want Canterbury is een ontzettende grote provincie. De volgende skigebieden in Canterbury zijn aanraders.

  Winter in Nieuw-Zeeland - skigebied Dobson
  Genieten van de winter in Nieuw-Zeeland: skiën in Canterbury

  Schaatsen in Nieuw-Zeeland

  Als echte Hollander, vraag je je natuurlijk af of er ook geschaatst kan worden in Nieuw-Zeeland? Je zult het misschien niet geloven maar er zijn zeker liefhebbers te vinden in Nieuw-Zeeland die graag schaatsen, ook Kiwi's.

  Bekijk het overzicht hieronder voor tips waar je kunt schaatsen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Al zal de ervaring anders zijn dan in Nederland. Minder mensen, grotere ijsvlaktes dus ook risico dat niet het gehele meer goed en dik bevroren is. Let dus goed op voordat je ergens het ijs op gaat. De meren hieronder zijn tips waar afgelopen jaren geschaatst kon worden. Dat betekent dus niet dat het ook dit jaar kan. Gebruik je verstand en wees voorzichtig.

  • Lake Ida is de beste plek vanaf Christchurch om te schaatsen
  • Lake Evelyn, Lake Lyndon, Lake Clearwater, Lake Camp en Red Lakes zijn ook geschikt om te schaatsen.

  Of ik zelf hier al geschaatst hebt? Helaas nog niet maar daar gaat dit winterseizoen (2021) verandering in komen, Binnenkort zal deze blogpost ge-update worden met foto's en meer info over hoe het is om te schaatsen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

  Waarom zou jij niet reizen in de winter in Nieuw-Zeeland?

  Als je een zomerpersoon bent dan is het logisch dat de Nieuw-Zeelandse winter niets voor jou is. Maar voor de meeste reizigers is de winter juist een heerlijke tijd om Nieuw-Zeeland te verkennen. Ik spreek uit ervaring. Mijn mooiste roadtrips hebben allen plaatsgevonden in de winter.

  Post je vragen of redenen waarom de NZ winter (n)iets voor jou is als commentaar hieronder. Vragen beantwoord ik graag en wellicht heb ik nog wat extra informatie om je te overtuigen van de voordelen van reizen in de winter.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven