Voor reizigers die wat krap in de tijd zitten, is er deze Zuidereiland reisroute om in 10 dagen (een stuk) van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland te zien. Als je meer tijd hebt, dan zie je hier ook meteen wat je kunt toevoegen om deze reisroute naar het volgende niveau te brengen. Let’s level up!
De 123NZ Reisroute-Tweaker voegt toffe tips toe aan elke route
Heb je enig idee hoeveel verschillende “beste”, “mooiste” of “meest geweldige” reisroutes door Nieuw-Zeeland er online te vinden zijn? Veel… Misschien wel teveel. Om het plannen van je eigen reisroute makkelijker te maken, wil ik beginnen met een experiment. Waarom net als alle andere bloggers steeds weer een “eigen reisroute” publiceren. Er is al zoveel te vinden online. Wellicht is het handiger voor de planning van nieuwe reizigers om eens een bestaande reisroute te gaan doorspitten en verbeteren.
Niet zomaar verbeteren, ik ga het naar een hoger niveau brengen. Als gamende blogger is het heerlijk om level up te gaan. In een nieuwe serie blogposts, gaan we dus ‘next level' – misschien wel ‘boss level' – zodat jij nog makkelijker jouw Nieuw-Zeelandse reisroute maakt. Ik heb het al eens eerder gezegd, DE beste reisroute bestaat niet. Jouw eigen reisroute is jouw persoonlijk keuze om wat wel en wat niet te zien in Nieuw-Zeeland en dat is de voor jou beste reisroute. Mijn aanvullende tips aan de hand van die bestaande routes en plannen gaan je daarbij helpen.
Een korte & snelle reisroute over het Zuidereiland: 10-daagse rondreis
Laten we beginnen met de 10-daagse reisroute over het Zuidereiland van Jimmy Grant die ik online tegenkwam. In deze leuke video van zo'n 10 minuten ‘New Zealand South Island | 10 Day Road Trip Itinerary’ (via Youtube) neemt hij je mee op zijn reis over het Zuidereiland.
Een redelijk snelle reis want hij is in 10 dagen over het Zuidereiland gecrost. Het is dus een mooi begin om een next level reisroute te maken voor reizigers die veel in korte tijd willen zien of die gewoon haast hebben. Daar gaan we.
Zuidereiland reisroute dag 1: direct van Christchurch naar Lake Tekapo
Jimmy… “Google Maps zegt drie uur, maar geloof me, je doet er waarschijnlijk zo'n vier uur over, want man, die uitzichten zijn gewoon prachtig. Welkom op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Achter me ligt het Tekapo-meer, en dit wordt het beginpunt van je 10-daagse route. Dus laten we gaan.
Vandaag hebben we het over een 10-daagse roadtrip rond Zuidereiland Nieuw-Zeeland. Je kunt dit zowel met de klok mee als tegen de klok in doen, maar als je het met de klok mee doet, worden de uitzichten volgens mij veel mooier. Maar als je het tegen de klok in doet, heb je die lange afstanden er wel uit. Maar de uitzichten, elke bocht die je maakt is gewoon ongelooflijk. Het maakt niet uit welke kant je op gaat, want je wordt altijd verrast door het uitzicht dat net binnenkomt. Ik blijf verbaasd zeggen omdat het gewoon zo geweldig is. Let wel, je gaat ongeveer 2000 kilometer rijden op deze roadtrip, dus vergeet niet voldoende rust te nemen, voldoende te stoppen, en zorg ervoor dat de benzinetank vol is, want als je van de ene bestemming naar de andere gaat, zul je geen tankstation in de buurt zien.
Zorg er dus voor dat je een volle tank hebt. Ik wil me ook alvast verontschuldigen omdat ik sommige plaatsnamen misschien verkeerd uitspreek. Ik zal mijn best doen. Maar nogmaals, sorry aan alle Kiwi's die dit zien en die waarschijnlijk tegen me zullen schreeuwen over de juiste uitspraak. Sorry. We landen in Christchurch, maar we blijven er niet rondhangen. Maak je geen zorgen, we komen aan het eind weer terug. We springen meteen in onze huurauto en gaan rechtstreeks naar Lake Tekapo, en het duurt ongeveer drie uur om daarheen te rijden. Afhankelijk van of je vroeg geland bent, kom je rond het middaguur aan in Lake Tekapo.
Als je daar aankomt, neem dan het landschap in je op, neem even de tijd dat je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bent. Je kunt deze eerste dag koel houden. Maak een wandeling rond Lake Tekapo zelf of ga naar de Good Shepherd Church, gebouwd ter ere van God en als gedenkteken voor de pioniers van het district.”
Martijn’s aanvulling… Als je Lake Tekapo in de late lente, vroege zomer bezoekt, ga dan zeker de vele Lupine bloemen zien langs het meer. Vanaf de Good Shepherd Church kun je langs de oever lopen en ga je veel van deze paars/roze gekleurde bloemen zien. Ook is er een parkeerterrein vlak voor de kerk, waar je ontzettend veel van deze kleurrijke en bekende bloemen ziet.
Bij Lake Tekapo kun je op een aantal manier heel mooi en voordelig overnachten. Het prachtige & moderne YHA hostel in Tekapo – Haka House – dat recent compleet verbouwd is en en nu nog mooie glazen voorgevel heeft voor nog mooier uitzicht op het meer – is weer open. Het is ideaal voor iedereen die voordelig in een goed bed wilt slapen.
Voor de kampeerders onder ons, kun je het beste naar een meertje naast Lake Tekapo gaan – Lake McGregor campsite (voor elk voertuig) of Lake Alexdrina campsite (voor self-contained alleen) – zijn kampeerterreinen die precies tussen Lake Tekapo en het iets kleinere Lake Alexandra inliggen. Deze liggen naast het meer, net iets uit het dorp en je hebt er ‘s nachts geweldig uitzicht op de sterrenhemel. Het is er echt pikdonker dus ideaal voor het maken van sterrenfoto’s.
Jimmy gaat verder… “De nacht wordt beter. Nu hangt dit natuurlijk af van het weer. Lake Tekapo maakt deel uit van het Aoraki McKinsey International Dark Sky Reserve. Nu is dit een van de acht in de hele wereld. Als het donker wordt, komt de nachtelijke hemel tot leven met miljoenen sterren en zelfs een glimp van het sterrenstelsel. Ga naar de top van Mount John, waar je een kijkje kunt nemen door een van de vele telescopen in het Mount John Observatorium”.
Dag 2: genieten van Lake Tekapo en dan naar Mt Cook
Jimmy… “Op de tweede dag gaan we vroeg opstaan, koffie pakken en een glimp opvangen van de zonsopgang die over de Good Shepherd Church komt. Ga naar de parkeerplaats van de Lake Tekapo Hot Pools. En als je er gisteravond niet bent geweest, gaan we vandaag naar de top van Mount John. Neem de gemakkelijke route. Die is niet te vermoeiend. Het kost je ongeveer een uur om boven te komen. Als je de top bereikt, zie je een ander uitzicht op Lake Tekapo zelf en het dorp waar je net vandaan komt. En als je het gevoel hebt dat je dit pad niet kunt lopen, is er helemaal bovenaan een parkeerplaats waar je toch die geweldige uitzichten in je op kunt nemen.”
Martijn’s aanvulling… Mt John Walkway is zeker een hike die de moeite waard is. Niet te moeilijk en met mooi uitzicht over de omgeving als je boven bent. Kijk maar.
Jimmy gaat verder… “Als je je auto op de parkeerplaats van Hot Pools hebt staan, laat hem daar gewoon staan, pak je tas, pak je zwemspullen, en ga meteen naar de Hot Pools, want na twee dagen binnen moet je ontspannen in de Hot Pools. Twee dagen reizen is gewoon veel te veel. Het is er tijd voor: achterover leunen, ontspannen in de Hot Pools met een geweldig uitzicht op Lake Tekapo en de bergen erachter.
Maar als relaxen in een zwembad niet je ding is dan hebben ze ook een ijsbaan en een snow tube park, wat me zeker tof leek om te doen, maar ik moest wel naar mijn volgende bestemming. En die volgende stop is Mount Cook Village.
Dit zou anderhalf uur moeten duren, maar je rijdt langs Lake Pukaki. Je zult ongeveer 42 kilometer op deze weg doorbrengen met dit prachtige blauwe meer aan je rechterhand. Dit is Lake Pukaki en wat een prachtig uitzicht. Je doet er waarschijnlijk eerder tweeënhalf uur over dan anderhalf uur. Houd daar maar rekening mee. Dit meer is enorm groot, dus ik weet al dat ik veel zal stoppen voordat ik in mijn hotel ben.”
Martijn’s aanvulling… De route van vandaag en de uitzichten over het meer en de bergen, ken je van de vele foto's op social media. Veel stoppen ga je zeker doen. Het is een erg mooie route.
Jimmy gaat verder… “Dat ziet er geweldig uit. Tot de volgende, nummer twee, Lake Pukaki. Landschappelijke stop nummer drie. Nu, als we bij Mount Cook Village komen, want dat hangt af van hoeveel meer tijd we in Lake Tekapo hebben doorgebracht dan wat we wilden en hoe vaak we bij L Lake Pukaki zijn gestopt, is er waarschijnlijk niet veel dat je gaat willen doen. Maar nogmaals, ze hebben wel het sterrenkijken zelf, want nogmaals, er is weinig tot geen lichtvervuiling en ze organiseren ook enkele sterrenkijktochten. Kijk daar dus zeker eens naar.”
Martijn’s aanvulling… Waar te slapen in Mt Cook? Voor de liefhebbers van hotels of hostels is er een goede maar beperkte keuze dus wacht niet te lang met boeken. De reizende kampeerders kunnen het beste gaan staan op het White Horse Hill kampeerterrein van DOC. Dan slaap je aan de voet van de bergen, heb je ‘s nachts weer mooi uitzicht op de donkere hemel en de sterrren en ben je vlakbij de hikes en wandelroutes. Douchen kun je doen in Mt Cook Village waar een openbare douche is die op muntgeld werkt.
Dag 3: omgeving van Mt Cook verkennen
Jimmy… “Op dag drie staan we weer vroeg op en maken we een tamelijk gemakkelijke wandeling over het Tasman Glacier Trail. Welkom bij de Blauwe Meren. Waarom is het groen? Er zijn drie afzonderlijke paden op deze wandeling en ik zou zeker aanraden de tijd te nemen om ze alle drie te doen. Het kost je ongeveer twee uur om ze allemaal te doen, maar het geeft je een ander perspectief en verschillende uitzichten op Mount Cook zelf, Tasman Lake en de gletsjer en de ijsbergen, waar je recht op af kunt gaan en ze kunt aanraken. Als we Mount Cook Village hebben verlaten, rijden we in tweeënhalf uur naar Wanaka, waar je de eerste levendige stad tegenkomt.”
Martijn’s aanvulling… Wanaka is kleiner dan Queenstown maar lijkt er wel op. Het is hip & populair, ligt aan een meer en je kunt er in de winter goed skiën en snowboarden. En je hebt er natuurlijk de bekende Wanaka Boom. Een iconisch uitzicht en populaire foto op social media. Accommodaties in Wanaka zijn beperkt en snel volgeboekt, vooral in de zomervakantie (december/januari) en lange weekenden door officiële vrije dagen (dan gaan Kiwi's graag op pad). Bekijk de aanbiedingen van hotels en motels in Wanaka.
Kampeerders raad ik aan om te slapen op Kidds Bush Reserve Campsite van DOC. Het ligt iets buiten Wanaka – ongeveer 40 minuten – op de oevers van Lake Hawea. Het is er vaak heerlijk rustig, er is voldoende plek en je hebt er beschutting en afgescheiden plekken door bomen en struiken. Winters zijn er lekker fris dus neem een extra deken mee. En zwemmen in de winter (midden juni) is dat te doen? Jazeker, heerlijk verfrissend kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Tip voor liefhebbers van speciaalbier (NZ Craft Beer): Ga in Wanaka naar Ground Up of Rhyme & Reason, deze brouwerijen liggen in dezelfde straat. Ground Up heeft mijn voorkeur: kleiner, gezelliger, betere brouwsels en goed eten.
Dag 4: beklimmen van Mt Iron in Wanaka
Jimmy gaat verder… “Dag vier is een doe-dag. Dit is de eerste keer dat je wakker wordt en dan in hetzelfde bed gaat slapen zonder je zorgen te maken dat je ergens naartoe moet reizen. Als we nog steeds zin hebben in die avonturen, maak dan een wandeling op de 240 meter hoge top van Mount Iron. Dit gaat je ruwweg anderhalf uur kosten en je krijgt een 360 graden panoramisch uitzicht over Lake Wanaka en Lake Hawea. De top van Mount Iron is een beetje koud, het waait maar wat maakt het uit als je dit uitzicht hebt? Het is gewoon spectaculair.
Als je toch op de begane grond wilt blijven, bekijk dan zeker het skatepark. Zelfs als je niet skate, zie je daar een aantal geweldige bewegingen. Of je kunt een kleine wandeling maken om de hoek van Lake Wanaka. En als je een aspirant-fotograaf bent, dan heb je er vast van gehoord: hashtag ThatWanakaTree. Yep, ik meen het. Zo heet het. Google het maar eens.”
Martijn’s aanvulling… Hier heb ik weinig op Jimmys tips aan te merken. Deels omdat Wanaka en de activiteiten beperkt in omvang zijn en deels omdat het spot on is. Mt Iron is een toffe hike met geweldig uitzicht, zoals ik al eens schreef.
Dag 5: sneeuwpret
Jimmy gaat verder… “Dag vijf is voor de skiërs en de snowboarders, want we gaan naar Cadrona. Dit skigebied is voor iedereen. Als je een beginner bent, gemiddeld, gevorderd of extreme sporten liefhebber, er is van alles voor iedereen.
Wil je er de hele dag doorbrengen, pak dan een dagkaart voor de hele dag. Anders, als je 's middags ergens moet zijn, pak dan een halve dagpas waar je 's ochtends gebruik van kunt maken of 's middags andersom. En je hoeft je geen zorgen te maken over overpakken voor deze reis, want ze hebben elk item te huur. Dat zijn ski's, snowboards, ski-jassen, mutsen, handschoenen en een helm. Ze hebben het allemaal, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het gewicht van je tas. Dus na een volle dag skiën gaan we terug in de tijd in het Cadrona Hotel. Deze plek werd eind 1800 geopend en het lijkt alsof het niet meer gerenoveerd is sinds de dag dat het geopend werd. Ga lekker zitten met een drankje voordat we onze drie uur durende rit voortzetten naar Te Anau, waar we gaan uitrusten, onze batterijen opladen en een maaltijd in een plaatselijk restaurant nemen omdat we vroeg opstaan voor dag zes, Milford Sound.”
Martijn’s aanvulling… Het spreekt voor zich dat de invulling van deze dag alleen geldt als je in de winter naar Wanaka gaat. Of vroeg in de lente want lente-skiën is vaak ook mogelijk in Nieuw-Zeeland. Persoonlijk ben ik geen fan van Cadrona of de andere populaire skigebieden bij Wanaka of Queenstown maar dat is voor iedereen anders. Mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere skigebieden hoger in Canterbury en meer in de buurt van Christchurch, zoals Dobson.
Ga je in de herfst, lente of zomer deze roadtrip doen dan kun je in plaats van skiën er mooi een dagje (of meer) in Queenstown aan vast plakken. Daar is genoeg te doen en te zien, sowieso meer dan in Wanaka.
In 5 dagen al veel gezien van het Zuidereiland en er komen nog meer toffe tips aan
Aan de ene kant is het verbazingwekkend hoeveel je kunt zien en doen in een paar dagen. Deze reisroute over – een deel – van het Zuidereiland is typisch gemaakt door een haastige reiziger, ideaal voor Amerikanen. Zij reizen altijd snel en voor een redelijk korte tijd omdat de vakantiedagen beperkt zijn. Zelf zou ik meer dagen reizen zodat je een groter gebied van het Zuidereiland kunt verkennen.
Vandaar ook dat ik zelf steeds extra dingen toevoeg om te doen en zien. Al heb ik me nog ingehouden omdat er vast meer mensen zijn die veel van het Zuidereiland in een korte tijd willen zien. No worries. Op naar de volgende 5 dagen van deze reisroute.
Dag 6: Milford Sound
Jimmy gaat verder… “Reken op drie uur rijden naar Milford Sounds en zorg voor een volle tank benzine, want het volgende tankstation is pas als je er zelf bent.
En als je in de winter rijdt, neem dan zeker sneeuwkettingen mee. Probeer vroeg te boeken, zo niet als eerste, want er zullen niet veel toeristen zijn en het water zal stil liggen. Het zal ongerept zijn, wat een perfecte Instagram-foto oplevert met de bergen en de weerspiegeling daarvan in het water zelf. Als je van de boot stapt, pak dan wat snacks want we maken een rit van vier uur naar de avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland, Queenstown. Daar aangekomen is er geen rust voor de goddelozen. Laat je haar los en als je daar zin in hebt, is er aan clubs in de omgeving geen gebrek. Je zult dansen tot een uur of drie 's nachts. Ga zeker niet in het centrum boven een club logeren als dat niet jouw scene is.”
Martijn’s aanvulling… Te Anau en Miford Sound zou ik niet zo tussen Wanaka en Queenstown in proppen. Beter is het om eerst Queenstown goed te verkennen en daarna op pad te gaan naar Te Anau. Of je dan voor Doubtful Sound of Milford Sound moet gaan is een goede en bekende vraag.
Milford Sound en Doubtful Sound zijn beide prachtige fjorden in het Fiordland National Park van Nieuw-Zeeland. Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen die twee dus de keuze is aan jou.
- Milford Sound is makkelijker te bereiken dan Doubtful Sound. Milford Sound is over de weg bereikbaar. Doubtful Sound daarentegen vereist een boottocht over Lake Manapouri, gevolgd door een busreis over de Wilmot Pass om het te bereiken.
- Doubtful Sound is qua oppervlakte groter dan Milford Sound. Doubtful Sound strekt zich uit over 40 kilometer en heeft drie verschillende armen, terwijl Milford Sound ongeveer 15 kilometer lang is.
- Vanwege de toegankelijkheid trekt Milford Sound doorgaans meer bezoekers dan Doubtful Sound. Het is een populaire toeristische bestemming en kan behoorlijk druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Doubtful Sound daarentegen biedt een meer afgelegen en rustige ervaring, met minder toeristen.
- Beide fjorden hebben een adembenemende natuurlijke schoonheid, maar ze hebben verschillende kenmerken. Milford Sound staat bekend om zijn torenhoge granieten pieken, zoals Mitre Peak, en dramatische watervallen die langs de kliffen naar beneden storten. Het landschap in Milford Sound is ruiger en spectaculairder. Doubtful Sound daarentegen biedt een meer serene en afgelegen omgeving. Het staat bekend om zijn rustige wateren en dichtbegroeide regenwouden.
- In Milford Sound kun je zeehonden, dolfijnen en af en toe een pinguïn zien. Doubtful Sound staat bekend om zijn inwonende groep tuimelaars, pelsrobben en soms zelfs zeldzame Fiordland kuifpinguïns. Bovendien wordt Doubtful Sound minder bezocht door rondvaartboten, wat een rustigere ervaring oplevert en betere kansen om wilde dieren te zien.
Dag 7: vrije dag in Queenstown
Jimmy gaat verder… “Dag zeven blijven we rond Queenstown hangen en worden we echte toeristen. Wil je nog een dagje skiën of snowboarden, dan is het dichtstbijzijnde resort Coronet Peak, dat op ongeveer 20 minuten rijden van Queenstown ligt. Als je in de omgeving wilt blijven, wat dacht je dan van wat winkelen in Queenstown?
Koop een souvenir, of laat de adrenaline nog eens pompen met zip lining bij zip trek, en eindig de dag met het kijken naar de zonsondergang met uitzicht op Lake Wakatipu.”
Martijn’s aanvulling… Queenstown is de adrenalinehoofdstad van Nieuw-Zeeland. Het stadje is populair bij reizigers, vanwege de gezelligheid en het avondleven en de vele activiteiten die je in elk seizoen in de omgeving kunt doen. Denk daarbij aan: skiën, snowboarden, bungeejumpen, luge, hiken en meer.
Arrowtown is een historisch dorpje vlakbij Queenstown. Toeristen zijn dol op de “klassieke” winkeltjes in het winkelstraatje. In de herfst kun je hier de gouden/geel- en roodgekleurde bladeren aan de vele bomen zien zitten. Als je deze herfstkleuren mee wilt maken, dan is de maand april de perfecte maand om dat te doen. In mei zijn de kleuren er ook nog wel maar veel bladeren zijn dan al afgevallen. In de omgeving van Arrowtown kun je een aantal mooie hikes doen.
Ook kun je in de omgeving van Queenstown wijngaarden bezoeken en heerlijke Nieuw-Zeelandse Pinot Noir (rode wijn) proeven, waar de Otago regio om bekend staat. Langs de weg van Queenstown naar Cromwell kom je vanzelf de wijngaarden tegen. Stop er bij eentje of een paar om te zien of ze een ‘cellar door' hebben en een proeverij aanbieden. Een aanrader is Gibstone Winery.
Dag 8: van Queenstown naar Franz Josef
Jimmy gaat verder…”Dag acht, en het is tijd om het met avontuur gevulde Queenstown te verlaten. Maar eerst gaan we een ritje maken naar Glenorchy. De rit naar Glenorchy duurt ongeveer 45 minuten. Maar als je daar aankomt, maak dan de zeer gemakkelijke wandeling en aanschouw de Glenorchy Lagoon, en probeer je ogen open te houden om te zien hoeveel soorten vogels je kunt zien. Bereid je nu voor op de lange afstand, want hier wordt het rijden een beetje heftig.
We verlaten Glenorchy en gaan rechtstreeks naar gletsjergebied, Franz Josef. Maar begin niet met het bedenken van autospelletjes, want deze volgende reis van vijf uur wordt saai. Geloof me, dat is het niet. Je rijdt door het grootste beschermde gebied van Nieuw-Zeeland en de uitzichten worden steeds beter. Er zijn genoeg ruststops op de rit naar Franz Josef, maar mijn nummer één aanbevolen ruststop is Shipwreck in Haast, waar je zowel het uitzicht op de zee als op het bos krijgt, waar het letterlijk voelt alsof je schipbreuk lijdt op een paradijselijk eiland dat nog nooit iemand heeft aangeraakt.”
Aanvulling van Martijn… De rit van Queenstown naar Glenorchy duurt een uur. De weg is bochtig dus je kunt niet hard rijden en je gaat vast een paar keer stoppen om van het uitzicht te genieten. Zowel met mooi weer als met slecht weer is het indrukwekkend wat je ziet als je naar Glenorchy rijdt. Je waant je in dit dorpje aan het einde van de wereld. Maak wat foto's van het beroemde rode schuurtje of de omgeving. Eet wat in de leuke cafeetjes of ga voor een (lange) hike in de omgeving.
Dag 9: van Franz Josef naar Christchurch
Jimmy gaat verder… Dag negen is zo'n beetje de laatste volle dag van je 10-daagse epische roadtrip. Je wilt er beslist het beste van maken. Ga naar de voet van de Franz Josef gletsjer, maar wees voorzichtig met het lopen van dit pad, want er is geen bescherming tegen de extremen. Neem zonnebrandcrème mee in het hoogtepunt van de zomer of een regenjack als het stortregent, want er is helemaal geen dekking boven je. Je loopt tot een uur heen en terug over het pad waar de gletsjer ooit op stond.
Maar als je geen zin hebt in de wandeling, zijn er een paar helikopterbedrijven die je tot boven Franz Josef Glacier zelf brengen. Van Franz Josef is het helaas op de terugweg naar Christchurch, waar we de volgende dag een vlucht terug krijgen. Maar vergeet niet te stoppen in Arthur's Pass of waar dan ook dat je die laatste blik op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kunt werpen. Maar pas wel op voor de Nieuw-Zeelandse alpenpapegaai alias Kea. Ze zien er vriendelijk en majestueus uit, maar ze beginnen aan je auto te pikken. De rubberen stukjes op je deur, de buitenspiegels aan de zijkant, ze zijn er dol op.
Martijn’s aanvulling… Door iets langer in dit gebied te blijven, kun je beide gletsjers goed vergelijken. Ga zowel Fox Glacier als Franz Josef Glacier zien. Er naar toe lopen is al indrukwekkend en leuk. Of je er op gaat lopen met een excursie of erover heen gaat vliegen en landen met een helikopter, laat ik aan jou over. Mijn voorkeur heeft het niet – ik laat de natuur graag de natuur en bekijk het meer vanaf afstand.
En door langer in deze omgeving te blijven – 2 tot 3 dagen – geeft je ook de tijd om het mooie en bekende Spiegelmeer oftewel Lake Matheson te bekijken, of het minder bekende meer ernaast. Lees er alles over in ons artikel over dit beroemde Spiegelmeer.
Jimmy gaat verder… “Tegen de tijd dat je in Christchurch aankomt, is het waarschijnlijk al donker. Ga naar de levendige kant, pak wat eten, neem wat te drinken en maak nieuwe vrienden. En denk na over de goede tijden die je hebt gehad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.”
Dag 10: Christchurch verkennen
Jimmy… “Dag 10 en we kunnen de activiteiten blijven uitstellen tot het laatste moment, afhankelijk van hoe laat die vlucht is vanaf Christchurch International. Verken de stad, ga naar de eigenzinnige koffieshop voor die ochtend cafeïne inname. Maak een wandeling door de kleurrijke New Regent Street. En als je nog een wandeling in je hebt, ga dan naar Victoria Park (in Cashmere), waar je kunt uitkijken over Lyttleton Harbour. Onthoud dat er genoeg te doen is op het Zuidereiland en dat dit slechts mijn versie is van een epische 10-daagse roadtrip over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om je eigen roadtrip rond het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland te maken.”
Martijn’s aanvulling… Tja, Christchurch en de vele dingen die er te doen zijn. Net zoals de andere steden in Nieuw-Zeeland slaan veel reizigers de stad over: “ik ben niet naar Nieuw-Zeeland gekomen voor een stad”. Prima maar vergeet niet dat er ook veel te doen en zien is in de omgeving, zoals Akaroa of de wijngebieden in de buurt van Christchurch.
Is het een fijne route om het onderste stuk van het Zuidereiland te verkennen?
Jimmy heeft een leuke maar vooral een erg snelle reisroute over het Zuidereiland gedaan. Ideaal voor reizigers die niet zoveel tijd om te reizen hebben, maar voor de meeste Nederlanders of Belgen die meer tijd hebben, zou ik langer over deze route doen – ongeveer 2 tot 3 keer zo lang – om onderweg meer te kunnen doen en zien, geheel afhankelijk van hoeveel tijd jij hebt om het Zuidereiland te verkennen.
En vanaf daar kun je de route uitbreiden met meer gebieden, zoals The Catlins in het verre zuiden. Dit is zo’n beetje het meest afgelegen en zeker mooiste gebied van het Zuidereiland. Maar ook Dunedin en het stuk langs de kust tussen Dunedin en Christchurch kun je dan toevoegen. Voeg er nog 2 weken aan toe en je kunt dat allemaal zien. Met 4 tot 6 weken kun je echt veel van het hele Zuidereiland zien.
Heb je vragen over deze reisroute of wil je zelf je Zuidereiland reisroute laten checken, post het hieronder als commentaar.