Is er een alternatief als working holiday voor 31 jaar en ouder? Of voor een tweede working holiday visum?

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    De meest gestelde vraag online is toch wel of er mogelijkheden zijn voor een working holiday als je ouder bent dan 30 jaar. En de tweede is “kun je een tweede working holiday visum aanvragen als je er al een hebt gehad?”. Wij zetten 5 alternatieven op rij als “working holiday” voor 31 jaar en ouder of als je “nog een keer” naar Nieuw-Zeeland wilt.

    Landen die een working holiday visum kennen, zoals Nieuw-Zeeland, hebben praktisch allemaal de leeftijd van 30 jaar als maximale leeftijd. Zodra je 31 jaar bent, kom je niet meer in aanmerking voor het visum. Jammer maar helaas.

    Daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat je het working holiday visum aanvraagt voordat je 31 wordt. Hierdoor kun je in Nieuw-Zeeland het visum gebruiken als je al 31 bent, zolang je de aanvraag maar doet als je 30  jaar bent.

    Zodra je 31 wordt, is het echt te laat… En helaas zijn er best veel reizigers die ernaast grijpen. Vandaar onze zoektocht naar alternatieven voor een working holiday voor 31 jaar of ouder.

    Wat je ook gaat doen, doe geen illegale dingen!

    Voordat we de zoektocht naar zo’n alternatieve working holiday beginnen, even een belangrijke huishoudelijke mededeling: DOE GEEN ILLEGALE DINGEN! Kijk een paar afleveringen van Border Security New Zealand / Australia en je ziet meteen welke gevolgen het kan hebben, als je illegale dingen doet zoals:

    • Werken op een toeristenvisum (zwart werken)
    • Willen werken zonder het juiste visum te hebben
    • Langer blijven en/of blijven op een verlopen visum

    Doe het niet. Doe het niet. Doe het niet!

    Als je de regels breekt, dan zal het je een keer dwars gaan zitten. Het hoeft niet nu te zijn maar kan best later in je leven zijn. Een “overstay” van je visum, een visum geweigerd worden of zelfs toegang tot een land geweigerd worden, blijft in je dossier staan en zal je  hinderen als je een visum of “visa waiver” voor dat land aan wilt vragen als je jaren later eens wilt terugkomen.

    Waarom is er een leeftijdsgrens bij een working holiday?

    Alles heeft een grens. Bij het working holiday visum is dat bij veel landen op 30 jaar gezet. Zo is het nu eenmaal. Het is een speciaal visum voor jonge reizigers – op basis van een wederzijdse overeenkomst tussen dat land en Nederland – waarbij de maximumleeftijd op 30 jaar is gezet (tot en met 30 jaar bij veel landen, waaronder Nieuw-Zeeland).

    Zal die leeftijdsgrens gaan veranderen? Je weet het nooit maar zeer onwaarschijnlijk is het wel. Kijk maar naar Australië. Daar is al een aantal jaar sprake van het verhogen van de leeftijd van het working holiday visum naar 35 jaar. Terwijl dat nog steeds niet gebeurd is.

    Vooral omdat het working  holiday een wederzijdse afspraak is, dus ook Nederland (en andere Europese landen) zullen het eens moeten worden dat Australiërs ook tot en met hun 35ste naar Europa kunnen komen op een working holiday. Daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat zo’n verandering op zeer korte termijn er gaat komen…. En voor Nieuw-Zeeland al helemaal niet. Daar worden de emigratieregels alleen maar strenger.

    Bay of Islands - geweldig uitzicht | foto: Paroa Bay Winery
    Het typische uitzicht in Nieuw-Zeeland dat velen missen en graag nog een working holiday willen doen

    Alle alternatieven voor een working holiday voor 31 jaar en ouder

    Bestaat het echt? Dat hangt er helemaal vanaf hoe jij het working holiday ziet. Het is bedoeld als manier voor inwoners van verschillende landen om elkaars cultuur te leren kennen door in een ander land een bepaalde tijd te wonen, reizen en werken, tussen 1 en 3 jaar, maar voor de veel landen staat het op 1 jaar.

    Sommige reizigers zien het inmiddels als een manier om niet alleen kennis te maken met een land maar richten zich vooral op het werken en minder op het reizen. Sommigen zien het zelfs als een eerste stap richting immigratie.

    Als jij het ook zo ziet, dan zijn er geen alternatieven! Maar als je het ziet als een manier om een tijd in een land te zijn en het echt te leren kennen, dan zijn er zeker legale alternatieven te vinden.

    #1: ga als toerist naar Nieuw-Zeeland

    Het Nederlandse paspoort is een van de krachtigste paspoorten ter wereld. Als Nederlander kunnen wij super-makkelijk 166 landen bezoeken volgens de Global Passport Index. Als bezoeker, als toerist bedoelen we dan. Daarmee staat het Nederlandse paspoort op de tweede plaats van machtigste paspoorten ter wereld.

    Hoe tof is dat? Zoveel landen waar we als Nederlander heen kunnen gaan als toerist. Voor onze zuiderburen is het 165 landen en een derde plaats, wat nog steeds een supercool paspoort is om te hebben. De wereld ligt open voor Nederlanders en Belgen. Daar heb je geen working holiday visum voor nodig.

    Ga lekker als toerist naar die landen en geniet van de tijd die je daar kunt doorbrengen. In een aantal van die landen kun je maximaal 3 maanden blijven als toerist, dus dat is lekker veel zien en doen.

    #2: wordt Digital Nomad (dat is ook als toerist maar dan anders)

    “Maar ik wil kunnen werken”, zullen sommigen dan roepen, “dus die vorige optie is helemaal geen alternatief working holiday voor 31 jaar en ouder”. Klopt, maar het gaat erom dat we flexibel en creatief zijn in de zoektocht naar zo’n alternatief.

    Als jouw doel is om 3 maanden lang in een ander land dan Nederland te zijn, dan is optie 1 een top-oplossing. Denk er maar eens goed over na wat jij nu precies wilt.

    Het tweede alternatief ligt in het verlengde van de vorige optie want ook hierbij ga je als toerist naar deze andere landen. Als toerist, waardoor je niet kunt werken in dat land. Denk aan het motto “doe geen illegale dingen”.

    Werken op locatie wereldwijd
    Wereldwijd werken als Digital Nomad, ZZP-er of gewoon of afstand.

    Digital Nomads, bloggers, ZZP-ers en mensen die op afstand kunnen werken bij een flexibele werkgever hebben de oplossing al in handen. Jullie hebben al werk of werken al voor opdrachtgevers, dus waarom ga je niet op afstand vanuit een ander land werken? Zolang je maar nog steeds voor die Nederlandse of Belgische opdrachtgevers of bedrijven werkt en in je eigen lang geregistreerd staat en belasting betaalt.

    Je neemt zo geen werk weg uit het land waar je je op dat moment bevindt, maar je brengt juist wel geld naar het betreffende land omdat je er als toerist eet, leeft en reist zolang als het toegestaan is. We hebben megaveel info voor digital nomads hier op rij gezet.

    #3: ga reizen en werken in Europa en vind het Nieuw-Zeeland-gevoel daar

    Weet je nog dat Nederlandse of Belgische paspoort dat je hebt? Dat geeft je recht op de fijne voordelen van Europa: vrij verkeer van goederen, mensen en diensten. Oftewel, je kunt overal in Europa heen om voor onbepaalde tijd te gaan werken. Da’s pas een alternatief working holiday voor 31 jaar en ouder. Geen visum meer nodig.

    Het grappige is dat velen zich blindstaren op die verre “ideale” landen zoals Australië, Canada of Nieuw-Zeeland maar dat er in Europa ook veel moois te ontdekken is, soms (deels) vergelijkbaar met die landen. Denk als alternatief voor Nieuw-Zeeland maar eens aan Wales, Noorwegen of Oostenrijk.

    Wees creatief, flexibel en gebruik de mogelijkheden die Europa je biedt om daar grenzeloos te werken als Nederlander of Belg. De Europese Unie heeft zelfs al een site met tips en vacatures voor je gemaakt. Makkelijker wordt het niet!

    Aankomst op treinstation Wenen
    In Europa is nog veel te ontdekken… Oostenrijk heeft best veel weg van Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland in Europa: Malta

    Er zijn een aantal landen in Europa waar je zeker het Nieuw-Zeeland-gevoel gaat krijgen. Oostenrijk is er eentje van met z'n bergen en de vele hikes die je er kunt doen. Maar er is een Europees land dat nog veel meer op Nieuw-Zeeland lijkt: Malta.

    • Het is een klein eiland
    • Ze rijden er aan de linkerkant van de weg
    • De inwoners spreken Engels (het is een van de officiële talen)
    • Het heeft Britse invloeden, ook net als Nieuw-Zeeland
    • Je vindt er ruige natuur en mooie plekken om te hiken… Alleen nu heb je er ook nog een stukje cultuur en geschiedenis bij.

    Voor mij is Malta de perfecte plek in Europa als je het Nieuw-Zeeland-gevoel wilt ervaren. En de combinatie met de Italiaanse invloeden en het eten maakt het helemaal geweldig. En no worries want Malta is veel minder toeristisch dan je denkt, vooral als je buiten het toeristenseizoen gaat. In de periode januari tot en met april heb je heerlijke zonnige dagen (korte-broeken-en-jandals-zonnig) en nog lekker weinig toeristen.

    De reis naar Malta is makkelijk en voordelig. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen en zie hoe goedkoop je vliegt naar Malta. Een appartement of woning heb je ook zo gevonden en is prima te betalen. Het is een ideale plek om te wonen en werken als een working holiday visum er niet meer in zit voor jou.

    #4: emigratie oftewel definitief vertrekken

    Niet dat het nu een makkelijk alternatief is. De landen die een working holiday visum uitgeven, hebben vaak ook een wat strenger emigratiebeleid. Maar mogelijk is het zeker, als je over de juiste achtergrond, opleiding en ervaring beschikt.

    Praat eens met een emigratie-adviseur (wij hebben daar geen verstand van) of blader door de officiële website van de immigratiedienst van je favoriete verre land.

    #5: zoek speciale evenementen wereldwijd en ga daar werken

    Regelmatig zijn er prestigieuze evenementen wereldwijd waarbij vaak internationale werknemers nodig zijn. Denk aan de World Expo die in 2020-2021 in Dubai plaats vond. Bij dergelijke evenementen, waarbij bezoekers vanuit de hele wereld komen, zijn vaak internationale medewerkers nodig op allerlei gebieden. Vaak is het dan ook makkelijker om aan een tijdelijk werkvisum te komen voor dat betreffende land.

    Denk maar eens na welke grote evenementen er nog meer plaats gaan vinden in de komende jaren. Het zijn er meer dan je denkt. Toch een mooie kans om in een ander land te gaan werken, zeker gezien het feit dat zo'n evenement meer dan een jaar voorbereidingstijd nodig heeft.

    Alle bezwaren alvast ontkracht en vragen beantwoord

    Mocht je nu gaan roepen dat het niet is wat je had verwacht van een alternatief working holiday voor 31 jaar en ouder of allerlei bezwaren gaan roepen, dan zijn de volgende paragrafen voor jou.

    Het is zo lastig want…..

    “ik spreek de taal niet”… “ik weet niet waar ik moet beginnen”… “hoe wat waar”?

    Dat zijn allemaal argumenten die je nu alvast verzint om het niet te hoeven doen. Waar een wil is, is een weg is een Hollands spreekwoord dat hier zeker opgaat. Als jij echt in een ander land wilt wonen en misschien zelfs wilt werken, dan vind je je draai.

    Of dat nu op afstand werken is voor een Nederlands of Belgisch bedrijf of werken in een ander Europees land. Je komt er wel, als je maar wilt. “If you put your mind to it, you can accomplish anything” zei Doc Brown al in Back to the Future.

    Ik wil graag een baan of functie waar alles al geregeld is

    Dan kun je lang zoeken want de banen waarbij je wordt uitgezonden naar een ander land zijn schaars. Of heel saai (overheid enzo). Stop met het zoeken naar hapklare brokken en maak het voor jezelf mogelijk. Velen zijn je voor gegaan.

    Natuurlijk zijn er organisaties die werk aanbieden in het buitenland, maar houd er wel rekening mee dat er ook heel veel schimmige sites naar voren komen als je Googled naar werken in buitenland en alles geregeld willen hebben.

    Een goede site om te beginnen is Yobbers, een soort uitzendbureau voor over de grens werken.

    Wat als ik het niet leuk vind in een ander land?

    Dan kom je weer terug naar Nederland. Het is niet anders dan op working holiday gaan, als toerist ergens heengaan of meer permanent ergens in Europa heengaan. Spullen kun je verkopen of tijdelijk opslaan. Je blijft altijd Nederlander, zolang je geen andere nationaliteit aanneemt. Je kunt altijd weer terug naar Nederland.

    En in Nederland, kun je je weer inschrijven en op alle sociale voorzieningen terugvallen. Het is zo makkelijk.

    Is dit theoretisch of echt waar?

    Je bent niet de enige die de kans gemist heeft om een working holiday te doen. Wat de reden ook is, velen weten er toch een draai aan te geven. Zo ben ik zelf voor een permanent visum in Nieuw-Zeeland gegaan… En reis daarnaast nog steeds regelmatig rond om langer in andere landen te blijven.

    De optie om op een visa waiver 3 maanden ergens te blijven en op afstand te werken voor opdrachtgevers in andere werelddelen. heb ik zelf afgelopen jaar gedaan. Ideaal om zo het werken op afstand en het reizen te kunnen combineren.

    Er zijn meer reizigers die er hun eigen draai aan hebben gegeven. Kijk maar:

    Schitterende zonsondergang wereldwijd
    Een alternatief working holiday voor 31 jaar en ouder maak je zelf. Er is wereldwijd zoveel moois te ontdekken. Laat je niet beperken!

    Beste tip om je plan te verwezenlijken

    Je moet zelf zorgen dat je plannen werkelijkheid worden. Het mag dan lastig lijken als er geen working holiday visum voor 31 jaar of ouder is, maar onmogelijk is het niet. Het is jouw leven. Wat doe je later liever? Praten over de avonturen die je wereldwijd beleefde in het streven naar het uit laten komen van je reis/werkdroom of over “ja maar als er wel een visum was dan….” terwijl je nog steeds in Nederland zit? Met wat-alsen bereik je niets.

    Laat de vragen en feedback maar komen. Het is een populair en gevoelig onderwerp dus vertel in de comments gerust hoe het jou wel (of niet) gelukt is om in een ander land te werken en/of wonen. Deel vooral je tips en suggesties.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    2 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    A.g.h. van Vugt
    A.g.h. van Vugt
    Gast
    4 februari 2023 06:45

    Goedemorgen !ik zou graag willen werken in Melbourne als glazenwasser voor 3 of 4 maanden !mijn leeftijd is 52 en ben alleenstaand graag zou ik op deze manier Australië willen ontdekken
    Kan iemand mij hierin advies geven. mijn plan is om dit in 2024 te verwezenlijken.
    Graag hoor ik van jullie wat mijn opties zijn met vriendelijke groeten bas van vugt

    Scroll naar boven