NZeTA: alle officiële informatie op rij

Sinds oktober 2019 kent Nieuw-Zeeland het NZeTA oftewel het New Zealand Electronic Travel Authorisation. Een elektronisch document dat sommige reizigers aan moeten vragen voordat ze naar Nieuw-Zeeland kunnen reizen. Helaas is er inmiddels veel onjuiste informatie in omloop. Wij hebben alle officiële NZeTA informatie op een rij gezet, zodat jij niet teveel geld betaalt voor dit “visum”.

Veel landen kennen het Electronic Travel Authorisation (ETA) systeem. Nieuw-Zeeland is in 2019 mee begonnen en noemt het NZeTA. Velen denken dat het NZeTA en visum is, maar dat is het niet!

NZeTA is geen visum, wat is het dan?

Als je naar Nieuw-Zeeland op reis gaat, zul je zien dat er diverse visa zijn die je kunt aanvragen. In ons visum-overzicht voor Nieuw-Zeeland zie je de belangrijkste visa met de voor- en nadelen zodat je heel makkelijk ziet welke voor jou van toepassing is.

De regel is dat als je geen visum voor NZ hoeft aan te vragen, je wel een NZeTA moet aanvragen. Verwarrend? Nee hoor, Nieuw-Zeeland wil graag vooral weten wie het land binnen gaat komen. Als je een working holiday visum of toeristenvisum aanvraagt, hebben ze al je gegevens al dus weten ze wie je bent.

Als je korter dan 3 maanden door Nieuw-Zeeland gaat reizen en dus op een ‘visa waiver' (geen visum) binnenkomt, weten ze nog niets van je en is het New Zealand Electronic Travel Authorisation document nodig.

Voor wie is NZeTA met visa waiver?

Alle informatie op deze pagina is bedoeld voor Nederlanders en Belgen. Niet alleen vanwege de taal waarin wij deze blogpost schrijven 🙂 maar vooral omdat zowel Nederland als België een ‘visa waiver'-land zijn. Reizigers uit deze landen kunnen tot 3 maanden reizen in Nieuw-Zeeland zonder een visum aan te vragen, zij komen op een ‘visa waiver' ( = geen visum nodig) binnen. Maar je hebt dan wel een NZeTA nodig!

NZeTA aanvragen met Nederlands paspoort
NZeTA aanvragen is heel makkelijk met een Nederlands (of Belgisch) paspoort

Wat kost het NZeTA?

Als je het NZeTA via de officiële weg aanvraagd, dus via Immigratie Nieuw-Zeeland, zijn de kosten minimaal:

  • NZ$9 voor het NZeTA
  • NZ$35 voor de  International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL)

Totaal ben je dan slechts NZ$44 kwijt als je het via de officiële app aanvraagt (voor Android of voor Apple). Doe je het online via de officiële site dan zijn de totale kosten NZ$3 hoger. Het loont zich dus om je NZeTA alleen via de officiële kanalen van de Nieuw-Zeelandse immigratie aan te vragen en niet via een van de veel te dure online bureaus!

(deze prijzen waren correct toen we op publiceren drukte op 1 januari 2020)

Wat is het International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL)?

Het IVL oftewel “International Visitor Conservation and Tourism Levy” is een soort toeristenbelasting die gelijk met het NZeTA is ingevoerd. Deze belasting wordt door iedere toerist of working holiday-reiziger betaalt, of je op een visa waiver met NZeTA of een echt visum het land binnen komt.

Bij het aanvragen van een working holiday-visum of toeristenvisum zit de IVL-bijdrage al bij de prijs in. Als je zo'n goedkope NZeTA aanvraagt komen daar de IVL-kosten nog bij zodat iedere toerist deze belasting betaalt.

De enige reizigers die deze toeristenbelasting niet betalen zijn inwoners en residents van Nieuw-Zeeland (of mensen met een gelijkwaardige status zoals Australische paspoorthouders).

Hoe lang duurt aanvraag van NZeTA?

Het duurt maximaal 72 uur voordat je NZeTA is goedgekeurd, maar de meesten horen het nieuws al binnen 10 minuten. Deze verwerkingstijd is gelijk voor zowel het aanvragen via de app als via de site.

Aanvragen via officiële app of website

Zijn er verschillen tussen het NZeTA aanvragen via de officiële app of de officiële site? Zoals je hierboven al gezien hebt, scheelt de prijs een heel klein beetje als je het via de app aanvraagt. Toch zijn er zeker voordelen als je de website gebruikt voor je aanvraag.

De app van Immigration New Zealand is niet geheel betrouwbaar. Als je haast hebt, kun je er makkelijk fouten mee maken en de aanvraag nog een keer moeten doen en betalen. Met de app scan je namelijk je paspoort en de herkenning van cijfers en namen is niet geheel accuraat. Zelfs Immigration New Zealand geeft toe dat je erg voorzichtig moet zijn bij het gebruiken van de app en alles 3x moet controleren.

Pas op: betaal niet teveel voor NZeTA

Het NZeTA is een lucratieve business voor bedrijven die domeinnamen hebben gekocht die lijken op NZeTA. Deze bedrijven doen deze simpele aanvraag voor jou, maar daar betaal je vaak flink voor. Een normale bijdrage vragen voor een geleverde dienst is niets mis mee, maar we zien ook dat er ontzettend hoge prijzen berekend worden voor iets dat je heel makkelijk zelf kunt doen.

Let op: de enige echte officiële website voor het aanvragen van het NZeTA is https://nzeta.immigration.govt.nz/

Sowieso is het handig om op te letten of je officiële documenten als een visum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt op een website met immigration punt govt punt nz in de URL.

En jullie informatie dan?

Al onze informatie is gebaseerd op de officiële informatie van de website van Immigratie Nieuw-Zeeland. Wij zijn geen visumbureau, wij doen de visum-aanvraag niet, wij verdienen geen geld met het aanvragen van visa, maar wij willen graag voorkomen dat jullie teveel geld betalen voor je Nieuw-Zeeland visum of NZeTA. Daarom maken wij pagina's boordevol info zoals deze.

En zoals altijd, heb je vragen over het NZeTA voor Nieuw-Zeeland? Post het gerust hieronder als opmerking en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

5 1 stemmen
Article Rating
Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Scroll naar boven