Inpaktips voor je verre reis. Zorg dat je alles mee hebt!

Tijdens je voorbereidingen voor je (werk)vakantie naar Nieuw-Zeeland kun je wel wat hulp gebruiken. Ook al is inpakken voor een reis een persoonlijke kwestie, we geven je graag onze inpaktips. En tips van belangrijke zaken die je voor vertrek dient te regelen.

Belangrijke zaken om mee te nemen of te regelen

Paspoort + visum

Zonder geldig paspoort en zonder geldig visum kan er niet gereisd worden naar Nieuw-Zeeland. Regel dit dus op tijd!

Geldzaken

Een creditcard is bijna een vereiste als je overal in Nieuw-Zeeland wilt kunnen betalen. Prepaid credit card kan ook.

Reisverzekering

Of je voor een working holiday of een backpackreis naar Nieuw-Zeeland gaat, een reisverzekering is een vereiste.

Handige inpaktips om de reis makkelijker te maken

Rijbewijs

Je mag tot 12 maaanden lang met een Nederlands rijbewijs in Nieuw-Zeeland rijden. Een internationaal rijbewijs is handig maar hoeft niet.

Reisgids

Een goede voorbereiding van je reis naar Nieuw-Zeeland is belangrijk. Met een reisgids leer je ontzettend veel over het land en wat te doen en zien.

Gadgets voor op reis

Reisaccessores of gadgets voor op reis zijn zaken die de reis makkelijker en leuker maken, zoals een goede koptelefoon. Maar er is meer.

Kleine rugzak

Een kleine rugzak of dagrusgzak is superhandig als handbagage. En om als dagelijkse rugzak tijdens het hiken in Nieuw-Zeeland te gebruiken.

Wat voor bagage?

Hoe neem je al je spullen mee naar Nieuw-Zeeland? In een koffer, tas, backpack of...???
We helpen je op weg met een handig overzicht en tips.

Het belangrijkste om te onthouden is dat Nieuw-Zeeland een beschaafd land is. Alles dat je dus vergeet kun je daar ook kopen. Er zijn winkels. Stress niet teveel tijdens de voorbereidingen.

Vergeet deze belangrijke zaken vooral niet

 • Paspoort met daaraan je digitale visum, zoals voor working holiday, gekoppeld
 • Geld en credit card: neem vooral niet teveel contant geld mee maar ga voor een (prepaid) creditcard of open een Nieuw-Zeelandse bankrekening (dit kan ook als je alleen maar op reis naar Nieuw-Zeeland gaat). Met een Nederlandse pinpas (Maestro) kun je namelijk NIET in winkels in Nieuw-Zeeland betalen.
 • Reisverzekering (polisblad of pasje meenemen). Wist je dat er speciale reisverzekeringen voor lang op reis (backpacken) of working holiday zijn?
 • Rijbewijs. Je mag tot 12 maaanden lang met een Nederlands rijbewijs in Nieuw-Zeeland rijden. Het meenemen van een internationaal rijbewijs of verklaring van RDW is aan te raden.

Ook handig om mee te nemen

 • Dagrugzak. Zo'n kleine rugzak is ideaal als handbaggage en perfect voor een hikingtrip. Kijk ook meteen even naar de afmetingen en het gewicht van je handbagage. We hebben alle regels over handbagage op een rij gezet.
 • Kleding. Een beetje van alles, winter- en zomerkleding aangezien je werkvakantie 12 maanden kan duren. Je kunt in Nieuw-Zeeland ook veel leuks kopen, dus neem niet teveel mee.
 • Simpel maar handig, 7 items die praktisch niets wegen maar je reis wel makkelijker maken. Bijvoorbeeld als er een scheur in je tas komt of als je ritssluiting afbreekt. Handige items die je weer op weg helpen.
 • Souvenirs en herinneringen aan Nederland, zoals Oranje items, foto's of snoepjes en etenswaren (lees ook onze tips onderaan). Altijd leuk voor de vrienden die je daar maakt.

Mag je eten zoals stroopwafels meenemen naar Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland kent een strikt biosecurity-beleid, waardoor je niet zomaar voedsel, etenswaren, planten e.d. mee mag nemen. Het gaat dan vooral om vers eten en ingrediënten (groente, fruit, vlees, vis etc) dat je niet mee mag nemen.

Bereide producten die commercieel/professioneel zijn bereid en verpakt mag je wel meenemen naar Nieuw-Zeeland. Denk daarbij een typische Hollandse producten als:

 • Stroopwafels
 • Drop
 • Kaas (als het maar niet rauw-melks is en vacuüm verpakt is)
 • Vegetarische producten zoals van de Vegetarische Slager.
 • Nederlands speciaalbier

Deze producten kun je gerust meenemen of opsturen naar Nieuw-Zeeland. Denk er wel aan dat er op bepaalde producten invoerrechten of BTW betaalt moet worden als je teveel meeneemt, zoals bij alcohol en tabak.

Biosecurity en bagage-controle in NZ is minder eng dan je denkt

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland ga je door immigratie en biosecurity. Dit klinkt allemaal veel enger dan dat het is. Immigratie is een eitje als je het juiste visum hebt aangevraagd (working holiday of toerist die lang in Nieuw-Zeeland blijft) of als je ter plekke een 'visa waiver' krijgt (voor reizen korter dan 3 maanden).

Biosecurity oftewel het controleren van je bagage op het invoeren van producten die niet het land in mogen, is ook minder eng dan het klinkt. Het belangrijkste is om alles eerlijk aan te geven op je 'arrival card' die je aan boord van je vlucht naar Nieuw-Zeeland krijgt.

Bij aankomst wordt dan bepaald of je iets mag meenemen. Als je netjes aangeeft dat je voedsel bij je hebt, dan vragen ze wat het is en bepalen of dat het land in mag of niet. En als het niet mag, wordt het weggegooid en is er niets aan de hand. Een boete krijg je pas als je niet eerlijk bent over wat je meeneemt of als je dingen bewust verstopt of achterhoudt.

Lees hier meer over biosecurity in Nieuw-Zeeland (je vindt daar ook een lijst wat wel en meegenomen mag worden qua voedsel). Qua materiële zaken meenemen in je bagage of op laten sturen, kun je het beste even kijken op de Nieuw-Zeelandse douane-website.

Nederlandse producten in Nieuw-Zeeland

Een pakje drop is natuurlijk altijd lekker maar veel hoef je niet mee te nemen. In alle grote Nieuw-Zeelandse supermarkten is een uitgebreid buitenlandschap te vinden met daarin ook diverse typische Nederlandse producten.

Inpakken voor de grote reis valt best mee

Zoals gezegd, inpakken voor een verre reis is persoonlijk en makkelijker dan je denkt. Hopelijk hebben onze inpaktips je geholpen en inspiratie gegeven. En mocht je iets zijn vergeten mee te nemen, je kunt het altijd nog in Nieuw-Zeeland kopen.

5 1 stemmen
Article Rating
Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Scroll naar boven