Kamperen in Nieuw-Zeeland: voordelig het hele land ontdekken en slapen op de mooiste afgelegen plekken

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Als je echt unieke plekken in het land wilt zien, is kamperen in Nieuw-Zeeland dé manier. Je hebt alle vrijheid om te gaan in de richting die jij wilt. Je komt op plekken die voor “bus-toeristen” onbereikbaar zijn. Met al deze tips en info over (gratis) kamperen in NZ kun je direct op pad.

    Denk je bij kamperen in Nieuw-Zeeland denkt aan zo'n saaie Nederlandse camping waar iedereen een vierkantje gras toebedeeld krijgt voor zijn sleurhut? Waar je 's ochtends na een “mogge buurman” je buren in identiek trainingspak een wandeling ziet maken? Forget it. Dat is kamperen op z'n Hollands.

    Kamperen in Nieuw-Zeeland is het echte kamperen. Middenin de natuur, op plekken waar je niemand tegenkomt en waar je 's avonds de allermooiste sterrenhemel ooit ziet. En dat avond achter avond. Toen ik voor het eerst in Nieuw-Zeeland kwam ben ik echt verslaafd geraakt aan het echte kamperen en roadtrips.

    Wat kost kamperen in Nieuw-Zeeland?

    Uiteraard zijn er de kosten voor het huren van een camper (vergelijk alle prijzen en zie de beste deal) en de brandstof. Verder heb je alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt en of je wilt betalen voor je campingplaats of niet.

    Goede plekken om te kamperen in Nieuw-Zeeland zijn de ‘campsites' van de Department of Conservation (DOC). Dat zijn meer dan 200 kampeerplekken door het hele land die in kosten variëren van gratis tot ongeveer $20 per nacht.

    ‘Serviced campsites' ($20 per nacht)

    Deze kampeerplekken hebben een groot aantal faciliteiten, zoals echte toiletten, stromend water, keuken, warmwater douches, afvalbakken en toegang voor alle soorten voertuigen. Vaak zijn er ook wasruimtes, BBQs en een kookgelegeheid te vinden.

    ‘Scenic campsites' ($15 per nacht)

    Dit zijn kampeerplekken in populaire lokaties, maar met minder faciliteiten. Je vindt er toiletten, stromend water en toegang voor auto of boot. Soms vind je er ook afvalbakken, koudwaterdouches, picnicplekken of een beschutte plek om te koken.

    ‘Standard campsites' ($8 per nacht)

    Hier vind je weer iets minder faciliteiten. De toiletten zijn vaak een gat in de grond of een composterend toilet, water komt uit kraan of meer of beekje. Soms vind je er ook afvalbakken, koudwaterdouches, picnicplekken of een beschutte plek om te koken.

    Persoonlijk vind ik dit de mooiste / leukste campsites. Het is er nooit echt druk en het is voordelig kamperen op een erg mooie plek. Deze is vaak bereikbaar via een heuvelachtige, gravelweg. Het is meer achterafgebied, waar je toch goed met een camper kunt komen.

    Sterren kijken tijdens kamperen in Nieuw-Zeeland
    Waar je ook gaat kamperen in Nieuw-Zeeland, het uitzicht is altijd prachtig

    ‘Basic campsites' (gratis)

    Dit is gewoon een plek om te kamperen,meer niet. Soms een primitief toilet en water uit een voorraadtank, beekje of meer. Vooral in het hoogseizoen kunnen deze plekken rondom populaire gebieden erg druk bezocht worden door backpackers. Een plekje vinden kan soms lastig zijn. Maar door de drukte kan het er wel erg gezellig zijn… En voordelig want gratis.

    ‘Backcountry campsites' (prijs varieert)

    Dit zijn kampeerplekken die je middenin de wildernis tegenkomt. Het zijn plekken waar je kunt overnachtent tijdens een meerdaagse hike-tocht. Prijzen varieren per seizoen en per lokatie.

    ‘Great Walk campsites' ($6 tot $20 per nacht)

    Dit zijn kampeerplekken bij hutten op een van de 60 Great Walks routes. Ze beschikken over toiletten, handenwasfaciliteit en een watervoorraad. Je hebt geen toegang tot de indoor faciliteiten van de hutten zelf.

    Alle DOC kampeerplekken op een rij

    Goedkoop kamperen in Nieuw-Zeeland
    Goedkope kampeerplek met mooi uitzicht en goede hiking-opties

    Bovengenoemde prijzen zijn tarieven voor een volwassene (18+) in 2017. Voor meer informatie en tarieven voor kids of de tarieven als je dit jaren later leest, vind je op de DOC info & tarieven-pagina.

    Let op de borden bij campsites en in de beschrijvingen online of in de apps want sommige plekken zijn alleen toegankelijk als je ‘self contained' bent. Maar geen zorgen, er zijn genoeg kampeerplekken die voor alle soorten kampeerwagens en/of tenten geschikt zijn.

    Alle informatie van de Department of Conservation (DOC), de lokaties van alle kampeerplekken, tarieven en nog veel meer nuttige info vind je op de DOC kampeerpagina.

    Waar kun je nog meer kamperen?

    Naast de vaak schitterend-gelegen kampeerplekken van DOC, zijn er veel meer plekken om gratis of voordelig te kamperen in Nieuw-Zeeland.

    • Kampeerplekken beheert door lokale councils of gemeentes. Het zijn vaak hele voordelige en hele mooie plekken om te kamperen. Net zoals de DOC-kampeerplekken maar dan worden ze door de gemeente gerund.
    • Commerciële ‘holiday parks'. Dit is meer kamperen zoals je gewend bent vanuit Nederland. Mijn voorkeur heeft het niet, maar voor één nacht is het goed te doen. Er zijn veel faciliteiten dus handig als je een keer lekker wilt douchen of een wasje wilt draaien.
    • Hostels of motels met kampeerplaatsen. Goedkoper dan een vakantiepark maar vaak ook minder uitgebereid.

    Het vinden van al deze kampeerplekken is eenvoudig. Gebruik een gratis app en je hebt alle info in je smartphone zitten.

    Kiezen van de juiste camper

    Er zijn veel soorten campers te vinden in Nieuw-Zeeland. Daarom zetten we de belangrijkste soorten (met voordelen en verschillen) voor je op een rij in deze blogpost over kamperen in Nieuw-Zeeland.

    Campers in Nieuw-Zeeland kiezenAls je je kampeertrip aan het plannen bent, zie je al direct hoeveel soorten campers er zijn in landen als Nieuw-Zeeland. Logisch eigenlijk want toerisme is belangrijk voor het land.

    Laten we dus eens kijken naar de voor- en nadelen van elk type camper. Dan zie je meteen welke het beste past bij jouw reisplannen.

    Welke camper is het handigst en meest voordelig?

    Nieuw-Zeeland is echt een ideaal land voor een roadtrip en/of kampeertrip. Er zijn veel camperverhuurders, maar als je goed kijkt, zie je dat er eigenlijk maar een aantal verschillende soorten voertuigen zijn om te kamperen in Nieuw-Zeeland.

    A. Compacte camper (auto, MPV of minivan)

    Spaceships campervans is ooit begonnen met auto's als de Toyota Estima om te bouwen tot superhandige camping auto's waar je heerlijk met 2 personen in kunt slapen.

    Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die dit idee “geleend” hebben en hun eigen versie gemaakt hebben. Ze gebruiken bijna allemaal de Toyota Estima (ook wel bekend als de Previa of Tarago). De Estima is een robuuste en ruime auto (minivan) die al sinds 1990 door Toyota geproduceerd wordt. Het zijn auto's die betrouwbaar en zuinig in gebruik zijn en vele honderduizenden kilometers mee kunnen.

    Voordelen van een compacte camper

    • Efficiënt en zuinig – Vanwege de ruimte kun je er goed in slapen, je spullen opbergen en zelfs koken. Deze campers zijn ook nog eens zuinig in gebruik omdat ze weinig benzine verbruiken.
    • Rijden als een auto – Dit is echt een groot voordeel. Ze rijden als een gewone, luxe auto. Zelfs als je nog niet gewend bent aan het links rijden in Nieuw-Zeeland kun je er prima mee overweg.
    • Compact – Omdat het eigenlijk net auto's zijn, kun je er makkelijk heuvelachtige weggetjes mee rijden of steile, slingerende (gravel) weggetjes. Plekken waar je met een grote camper of motorhome niet kan of mag komen.

    Nadelen van een compacte camper

    Zijn er ook nadelen? Niets is perfect, dus die zijn er inderdaad. Deze kampeerwagens zijn niet ‘self contained' en je kunt er maar met 2 personen in slapen. Er zijn modellen waar je met z'n vieren in kunt zitten, maar dan slapen er 2 buiten in een tentje. Al zijn er tegenwoordig ook compacte campermodellen met een daktent (‘rooftop tent') erop.

    De vraag is, wegen die (kleine) nadelen op tegen alle voordelen… Houd daarbij ook rekening met het allergrootste voordeel: deze campers zijn supervoordelig. De prijs is lager dan een busje of een grote motorhome en ze komen met alles erop en eraan. Check deze tarief-vergelijking en zie de verschillen in prijs en aanbiedingen tussen de diverse merken van deze campers.

    B. Busje als camper

    Kamperen in Nieuw-Zeeland in Toyota Hi-Ace
    Toyota Hi-Ace: camper met ruimte om te staan

    In Nieuw-Zeeland zie je het Toyota Hi-Ace busje vaak als camper rondrijden. Het rijdt net even anders dan bovenstaande compacte campers maar heeft naast de voordelen ook een aantal nadelen.

    Voordelen van busjes als camper

    • Een busje is hoger, waardoor je er zelfs in kunt staan (ja ik als persoon van 1.89m ook redelijk).
    • Ze zijn ‘self-contained' en hebben dus o.a. een aanrecht en stromend water.

    Nadelen van zo'n busje

    • Een busje is groter dan een auto dus niet voor iedereen makkelijk om mee te rijden. Vooral op de smalle en bochtige weggetjes naar alle unieke plekken in Nieuw-Zeeland kan het wat lastig zijn.
    • Ze zijn minder veilig dan een auto of compacte camper omdat er geen kreukelzone is. Je zit direct met je neus op de voorruit, er is geen motorklep en motorblok voor je om de schok van een botsing op te vangen.
    • Een busje als camper is duurder in gebruik. Ze hebben meer brandstof nodig. Je zult dan ook wat vaker aan de pomp staan.

    Kijk eens naar deze vergelijking van de laagste tarieven van de verschillende verhuurders van deze kampeerbusjes.

    C. Motorhome (grootste camper)

    Motorhomes zijn die megagrote kampeerwagens waar alles op en aan zit, van volledige keuken tot badkamer met douche. Het zijn niet direct wagens waar je als backpacker mee op pad gaat. Het zijn echte familiewagens waar je met een groep vrienden of zelfs een hele familie mee kunt kamperen in Nieuw-Zeeland. Naast alle voordelen van ruimte zijn er zeker een aantal nadelen (voor backackers):

    • Motorhomes zijn duurder om te huren en duurder in gebruik (meer brandstof nodig, vaak diesel).
    • Je kunt er niet overal mee komen, gravelweggetjes en smalle weggetjes kun je wel vergeten.

    Als je kijkt naar deze vergelijking van de tarieven voor motorhomes zie je direct wat het aanbod is en wie de voordeligste is.

    Bespaarttip: maak je gehuurde camper goedkoper

    Neem de goedkoopst basisverzekering die je verhuurder aanbiedt (vaak gratis want al inbegrepen). Het eigen risico van deze verzekering kun je afdekken met een losse en voordelige Eigen Risico Verzekering. Deze dekt je eigen risico / waarborg tot €6000 voor slechts een paar euro per dag, zowel van je huurauto, huurmotor en gehuurde camper.

    De beste camper is…????

    Spaceships compacte camper
    Compact en toch volop space om te wonen en slapen met z'n twee

    De keuze is heel persoonlijk… Ik heb gereden in de compacte campers (Toyota Estima) maar ook in de busjes (Toyota Hi-Ace). Mijn favoriet is toch wel de compacte camper, vooral als je in je eentje of met z'n tweeën bent.

    Je kunt er zoveel in kwijt, alles zit erop en eraan (kookgerei, spullen om te slapen, echt alles) en ze rijden zo makkelijk. Je zit net iets hoger dan in een normale auto dus je ziet alles goed. En vooral je mede-reiziger ziet alles prima want de ramen zijn groot.

    Welke wagen je ook kiest om te gaan kamperen in Nieuw-Zeeland, het is handig om je voor te bereiden op het verkeer en de regels. Lees dus vooral ook onze tips om je voor te bereiden op het Nieuw-Zeelandse verkeer.

    Waar en hoe ga je kamperen met je wagen?

    In deze blogpost zag je al hoeveel mooie en voordelige (zelfs gratis) campingsites er in Nieuw-Zeeland zijn. Daar hoeven we nu alleen nog maar aan toe te voegen info over wat ‘self-containment' is, wat dat betekent voor je kampeertrip en waar je kunt wildkamperen in het land.

    Het woord is al enkele maken gevallen, dus nu is het tijd om je alles te vertellen over ‘self containment' en wat het voor je camper en het kamperen zelf betekent.

    Let op: vanaf 2022 gaan de regels voor ‘self contained' campers en dus ook voor wildkamperen compleet veranderen. We hebben al deze wijzigingen met betrekking tot self-contained zijn of maken van je wagen voor je op rij gezet.

    Wat is ‘Self Contained' en hoe kom ik aan het certificaat?

    Zoals al eerder vermeld, zijn bepaalde zeer mooie en gratis kampeerplekken alleen toegankelijk als je een camper hebt die voldoet aan de Nieuw-Zeelandse ‘Self Containment' eisen. Deze eisen betekenen dat de camper beschikt over al deze items:

    • Voorraad vers water, 4 liter per persoon per dag met een minimum van 12 liter per persoon.
    • Een gootsteen.
    • Toilet dat 1 liter per persoon kan opslaan, met een minimumcapaciteit van 3 liter per persoon. Vanaf 2022 is het het een vast toilet is en mag een draagbaar toilet (“porta potty”) niet meer gebruikt worden.
    • Opslagtank voor afvalwater voor 4 liter per persoon per dag, met een minimum van 12 liter per persoon. Als de capaiteit minder is dan de vers-water-tank moet het een gemonitord systeem zijn.
    • Slang (minstens 3 meter) voor afvoeren van afvalwater.
    • Afsluitbare afvalbak.

    Als je camper voldoet aan deze eisen van de New Zealand Standard for Self Containment of Motor Caravans and Caravans (NZS 5465:2001) en officieel gecertificeerd is, zit er zo'n blauwe sticker en certificaat (zie foto's hierboven) op de camper.

    Zitten die sticker en het certificaat er niet, dan is het GEEN ‘Self Containment' camper. Je mag dan NIET op bepaalde speciale campingplekken staan en mag je ook niet wildkamperen (‘freedom camping'). Lees ook onze blogpost over het self-contained systeem en alle veranderingen die doorgevoerd worden.

    Hoe weet ik of mijn toekomstige camper self-contained is?

    Als je op het punt staat om een camper van een andere backpacker, een garage of willekeurige particulier te kopen, ga dan niet af op wat je ziet. Een blauwe self-contained sticker op de camper betekent niet dat het ook echt een self-contained wagen is. Er zijn helaas veel valse stickers in omloop en niet iedereen neemt het even nauw met de regels… Ook in een land als Nieuw-Zeeland.

    Controleer altijd via de Self-Contained Checker Tool van de Nieuw-Zeelandse Motor Caravan Vereniging. Een gratis online service zodat jij zeker weet of je een echte self-contained kampeerwagen koopt.

    Gaan niet-self-contained campers verboden worden in Nieuw-Zeeland?

    Eind 2020 heeft de nieuwe Minister van Toerisme in Nieuw-Zeeland iedereen laten schrikken door te roepen dat hij niet meer wilt dat niet-self-contained campers verhuurt worden. Er zou zelfs sprake zijn van een verbod. Maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Er is nog niets bekend of geregeld. Je kunt dus nog steeds een niet-self-contained camper in Nieuw-Zeeland huren om het land te verkennen.

    Waar kan ik wildkamperen in Nieuw-Zeeland?

    Over wildkamperen in Nieuw-Zeeland vind je op allerlei reisfora veel meningen, tips en meer. Als je uitgaat van de officiele informatie die ik hieronder voor je samenvat, weet je zeker dat je geen boete ($200 direct ter plekke) krijgt tijdens het kamperen in Nieuw-Zeeland.

    Niet kamperen in Nieuw-Zeeland
    Hier niet kamperen
    self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland
    Alleen ‘self contained' campers

    Wildkamperen heet in Nieuw-Zeeland ‘freedom camping' en is toegestaan op ‘public conservation land', tenzij het nadrukkelijk verboden is of alleen toegestaan is voor ‘self contained' voertuigen. Dit wordt via de volgende borden aangegeven.

    Deze Freedom Camping Wet van 2011 geldt niet in de ‘backcountry'. De wattuh? Het verschil tussen ‘frontcountry' en ‘backcountry' is als volgt.

    • ‘Frontcountry' is het gebied dat makkelijk per auto te bereiken is en vaak overdag bezocht wordt. Kortweg, het is de land enkele honderden meters tot paar kilometer in de buurt van een weg.
    • ‘Backcountry' is meer het onbegaanbare gebied. Je kunt er niet met de auto komen, er zijn geen voorzieningen te vinden, geen gebouwen of ontwikkeling. Je vindt er niets, het is de echte wildernis.

    Uitzonderingen: wanneer je niet kunt wildkamperen

    Naast bovenstaande regels zijn er nog plekken (‘conservation areas') waar wildkamperen sowieso niet toegestaan is, zelfs niet voor ‘self contained' voertuigen. Bekijk de hele lijst.

    Een andere uitzondering zijn lokale ‘bylaws' die ervoor zorgen dat je in een bepaald gebied, provincie of gemeente niet kunt wildkamperen. ‘Freedom camping' staat erg ter discussie in Nieuw-Zeeland. Enerzijds omdat het aantal toeristen en dus ook wildkampeerders toeneemt, waardoor de in bepaalde gebieden er niet voldoende faciliteiten zijn. Anderzijds doordat er steeds vaker berichten zijn over (wild)kampeerders die zich misdragen en/of er een zooitje van maken.

    Natuurlijk ben jij niet zo, maar denk er toch aan… Of je nu gaat wildkamperen of gewoon kamperen in Nieuw-Zeeland houd je altijd aan de regel: “leave nothing, only your footprints”. Ruim dus alles op, neem afval mee of gooi het in bakken die daarvoor bedoeld zijn, stook geen vuurtjes waar het niet mag en vervuil meren en rivieren niet met zeep, tandpasta of andere cosmetische troep.

    Meer weten? Lees dan ook onze blogpost over WildKamperen in NZ in de praktijk. Daar gaan we dieper op de regels omtrent wildkamperen in en laten je zien dat ondanks deze regels wildkamperen nog steeds mogelijk is. Zo zie je meer van het echte Nieuw-Zeeland.

    Veranderingen in wildkamperen in Nieuw-Zeeland, vanaf 2022

    Toen Nieuw-Zeeland de grens sloot voor reizigers, aan het begin van de COVID-crisis, is er al snel gesproken over het veranderen van het systeem van wildkamperen en de self-contained certificering. De veranderingen worden vanaf 2022 ingevoerd en wij hebben ze voor je op rij gezet.

    Insider tips voor kamperen in Nieuw-Zeeland

    Met bovenstaande info en tips ga je een geweldige tijd tegemoet. Door te kamperen in Nieuw-Zeeland maak je het echte Nieuw-Zeeland mee. Je ziet dingen die zo mooi zijn dat ze (bijna) niet zijn vast te leggen met een camera, tenzij je professioneel fotograaf bent met dure apparatuur.

    Zijn DOC kampeerterreinen tof om te kamperen in Nieuw-Zeeland?

    In Nieuw-Zeeland zijn ontzettend veel gratis en voordelige kampeerterreinen te vinden. En ja, die zijn allemaal middenin de schitterende natuur en heerlijk afgelegen. Heel anders dan een gemiddel camping in Nederland. Organisatie die deze campings beheren zijn onder andere Department of Conservation en diverse regionale councils.

    Het Department of Conservation of kortweg DOC is in Nieuw-Zeeland verantwoordelijk voor het beheer en behoud van de natuur. Een soort Staatsbosbeheer dus. DOC beheert ook unieke en goedkope kampeerterreinen. Deze terreinen zijn 100% off the beaten path. Je gaat kamperen op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Dit zijn een aantal toffe DOC kampeerterreinen.

    • Gillespies Beach, waar je 's ochtends meteen de oceaan in kunt springen om lekker wakker te worden en daarna een strandwandeling of wandeling langs oude mijnoverblijfselen kunt maken.
    • Waihi Gorge, kamperen tussen de heuvels en de schapen… Echt in the middle of nowhere.
    • Lake Pearson, waar je aan de rand van het meer kunt staan met je camper. Je hebt er een prachtig uitzicht over het meer 's avonds en vroeg in de ochtend.

    Apps voor vinden van kampeerplekken

    Om alle gratis en goedkope kampeerplekken te vinden, zijn er handige gratis apps. Apps die je ook offline kunt gebruiken dus waar je ook bent in Nieuw-Zeeland. Je hebt alle info bij de hand en het kost je geen mobiele data.

    • CamperMate – Een gratis app voor Adroid en Apple boordevol info. Met CamperMate heb je een berg informatie over DOC en de vele andere kampeerplekken, locaties en meningen van andere reizigers op zak. Plus je ziet meteen waar in de buurt er tankstations, plekken voor vers water, het lozen van afvalwater en meer te vinden zijn.
    • Spaceships app – Deze gratis kampeer-app voor Android en Apple, bevat net zoveel info als CamperMate. De database met informatie is identiek, dus alle info die eruit komt, is net zo uitgebreid en alle tips en feedback die je post komt ook in CamperMate terecht. Waarom dan deze kampeer-app gebruiken? Omdat het alleen gratis en budget kampeerplekken voor ‘non-self-contained' wagens laat zien. Je maakt dan nooit meer de fout dat je op de verkeerde camping staat dus geen risico op een fikse boete voor illegaal kamperen.
    • WikiCamps – Ook deze app komt voor Android en Apple, maar ook voor Windows. Het grootste verschil met de andere apps is dat WikiCamps niet gratis is. Krijg je er dan meer voor? Nee want de info is hetzelfde (of zefs iets minder) als bij de gratis apps en de WikiCamps app zelf werkt lastig en irritant. Niet prettig als je onderweg bent en snel een gratis of voordelige kampeerplek op wilt zoeken.

    Deze nieuwe app maakt je kampeertrip nog unieker

    Door te gaan kamperen in Nieuw-Zeeland kom je al op hele unieke en ongerept plekken, maar je kunt deze ervaring nog unieker maken. Sinds kort is er een nieuwe gratis kampeer-app waarmee je super-unieke kampeerplekken kunt vinden. Plekken waar je anders nooit zou komen.

    Met de Campable app (alleen Android) kun je kampeerplekken boeken bij boeren, op het landgoed van mensen, ergens op de oprijlaan of want dan ook. Het zijn allemaal kampeerplekken die niet openbaar zijn, maar zich bevinden op privéterrein van mensen, bedrijven of sportverenigingen. Klinkt vaag? Nou, wat dacht je van:

    • Kamperen bij een boer in de ‘middle of nowhere' waar je 's ochtends direct verse groente of kaas en melk hebt.
    • Aan de rand van een wijngaard kamperen, terwijl je 's avonds geniet van een fles wijn van deze wijngaard die je bij je kampeerplek cadeau krijgt.
    • Overnachten op het land van een schapenboer waar je schaapjes kunt voeren of ermee kunt knuffelen.

    En dan hebben we het over kampeerplekken waar je alleen staat, alleen jij/jullie met je camper en het schitterende uitzicht, of soms met 1 of 2 anderen. Het zijn dan ook allemaal betaalde kampeerplekken, welke vanaf $10 per nacht te boeken zijn via de Campable kampeer-app.

    En daarmee is Campable is goede aanvulling op de eerder genoemde apps. Met die apps vind je alle DOC, gratis en voordelige kampeerplekken. En met Campable pak je af en toe een unieke betaalde kampeerplek mee. Een plek waar nog weinigen geweest zijn. Echt een uniek stukje Nieuw-Zeeland.

    Extra tips voor het kamperen in Nieuw-Zeeland

    • Check de tips voor korting op brandstof in Nieuw-Zeeland. Scheelt je echt een hoop als je een roadtrip met een camper maakt in Nieuw-Zeeland.
    • Maak een stop in grote plaatsen met een Pak 'n Save of Countdown supermarkt. Je kunt dan een berg goedkoop eten inslaan. De kleine supermarktjes van SuperValue en Four Square in dorpjes zijn een stuk duurder. Meer tips voor korting op boodschappen.
    • Geen zin om elke dag zelf te koken tijdens het kamperen in Nieuw-Zeeland? Check onze tips voor voordelig eten onderweg.
    • Zin in een keer goed douchen onderweg of in een echt bed slapen? Boek een hostel of motel (Noordereiland of Zuidereiland). Het is heerlijk om een keertje “luxe” te doen tijdens je kampeer-roadtrip. En met alle besparingen kan het er wel van af.

    En daarmee maak je zelf van je kampeertrip een hele voordelige reis door Nieuw-Zeeland, waarbij je veel kunt zien zonder heel veel uit te hoeven geven. Kamperen is echt ideaal om veel van dit prachtige land te zien en op ongelooflijk mooie plekken te kunnen slapen.

    5 2 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven