Maak je CV Nieuw-Zeelands en solliciteer succesvoller

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Of je nu tijdelijk werk zoekt of iets voor langere tijd tijdens je working holiday in Nieuw-Zeeland, de eerste indruk telt altijd. En die eerste indruk is bijna altijd je CV. Zorg er dus voor dat je Nederlandse CV alvast is omgezet naar een Nieuw-Zeelandse. Dan solliciteer je succesvoller.

  Het zijn drukke tijden op de arbeidsmarkt… Bedrijven ontvangen op elke vacature vele honderden soms duizenden reacties. Wil je opvallen, dan moet je echt goed opvallen met je CV. Dat geldt overal ter wereld dus ook in Nieuw-Zeeland. Poets dus je Nederlandse CV op en zorg dat het aan de Nieuw-Zeelandse eisen voldoet.

  Zo maak je een Nieuw-Zeelands CV

  Een CV maken die geschikt is om in Nieuw-Zeeland mee te soliciteren, is best makkelijk. Er zijn alleen een aantal regels waar je aan moet denken.

  • Je CV moet natuurlijk volledig in de Engelse taal zijn (het mooiste is natuurlijk in het Britse Engels omdat dat dicht bij Nieuw-Zeelands Engels ligt dan Amerikaans Engels).
  • Jouw vaardigheden moeten er goed naar voren komen. Dit noemen ze in Nieuw-Zeeland de 'technical and personal skills'.
  • Werkervaring (‘work experience') tonen is een belangrijk onderdeel van het Nieuw-Zeelandse CV.
  • Opleiding en theoretische achtergrond zijn ook zeer belangrijk en staan bekends als ‘qualifications and education'.
  • Vrijwilligerswerk (‘community and volunteer experience') doet het ook altijd goed dus vermeld dat ook zeker op je Nieuw-Zeelandse CV.
  • Leg op de CV ook wat meer uit over de bedrijven waar je gewerkt hebt of de organisatie waar je vrijwilligerswerk gedaan hebt. Beddrijven die iedereen in Nederland kent, hebben ze in Nieuw-Zeeland nog nooit van gehoord. Vermeld dan ook altijd het aantal medewerkers van het bedrijf, welke branche het is, de lokatie en website-adres.

  Het uiterlijk van je CV is niet veel anders dan in Nederland. Houd het zakelijk en netjes. Deze voorbeelden van NZ CV's geven je een goed voorbeeld hoe een CV in Nieuw-Zeeland eruit ziet. Gebruik ze vooral als voorbeeld om jouw CV geschikt te maken voor Nieuw-Zeeland.

  Maak je CV Nieuw-Zeelands
  Van je Nederlandse CV een Nieuw-Zeelandse versie maken is best makkelijk | foto: Bram

  Poets je CV op: vermeld alle ervaring

  Met het oppoetsen van je CV bedoelen we niet dat je je Curriculum Vitae mooier moet gaan maken dan hij in werkelijkheid is. Liegen is niet echt handig om je CV te verbeteren. Ooit komt het namelijk altijd uit.

  Wat wij bedoelen met oppoetsen, is ervaringen uit je studie-, werk-, of privé-omgeving neemt en die duidelijker of prominenter weergeeft. Vaak zijn er namelijk zaken die jij als vanzelfsprekend beschouwd dus die je misschien niet op je CV zet, maar die voor een toekomstige werkgever best belangrijk of interessant zijn.

  Natuurlijk zorg je in eerste instantie dat je CV duidelijk, foutloos en kort maar krachtig is (twee A4-tjes is echt het maximale).

  Poets je CV op met vakantiewerk of bijbaantjes

  Dit is vooral interessant als je vakantiewerk of een bijbaantje gedaan hebt dat in het verlengde van je studie ligt of dat raakvlakken heeft met de baan waar je op solliciteert. Denk hierbij ook aan stages, afstudeeropdrachten, bijscholing of vrijwilligerswerk.

  Alles waarmee je kunt laten zien dat je je kennis in de praktijk gebracht hebt of waarmee je bepaalde kwaliteiten van jezelf kunt aantonen, zijn de moeite waard om op je CV te zetten. Heb je bijvoorbeeld het jeugdelftal van je lokale voetbalclub getraind, dan is dat een mooi voorbeeld hoe je personen / een team gemotiveerd hebt. Of denk aan de leiderschapskwaliteiten die je daarbij ontwikkeld hebt.

  Poets je CV ook op met reizen of werkvakantie

  Een pakketreis naar Ibiza is niet echt de moeite waard om te vermelden op een CV. Maar als je meer gedaan hebt, bijvoorbeeld werken in het buitenland of zelfstandig een continent bedwongen hebt, dan is het wel weer de moeite om dat op je CV te zetten. Dit toont o.a. doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Werkgevers zijn dol op dat soort info.

  Vooral als je een werkvakantie (working holiday) gedaan hebt is dat een groot pluspunt voor een werkgever. Je hebt namelijk aangetoond dat je niet bang bent om iets nieuws te proberen in een andere omgeving of cultuur. Heb je tijdens je werkvakantie ook nog eens werk gedaan dat in het verlengde van je studie of je toekomstige werk ligt, dan is dat helemaal een pluspunt.

  Jouw werkvakantie in Nieuw-Zeeland
  Het werken en reizen in Nieuw-Zeeland ga je nooit vergeten

  Bovendien praat het altijd erg lekker tijdens een sollicitatiegesprek als je kunt zeggen “nou toen ik terugkwam uit Nieuw-Zeeland…”. Want laten we eerlijk zijn, voor velen zijn Australië en Nieuw-Zeeland nog steeds het einde van de wereld en als jij daar een jaar gewerkt hebt tijdens een werkvakantie levert dat altijd mooie aandacht op.

  Vermeld vooral ook je werk en specifieke taken van het werk of projecten (als het relevant is) tijdens je werkvakantie. Je kunt op een werkvakantie namelijk veel meer doen dan alleen simpel vakantiewerk… Je kunt ook je werkvakantie gebruiken om werkervaring in je studie- of gewenste werkrichting op te doen. Professioneel werk zeg maar.

  Handige CV-tips in Nieuw-Zeeland maar ook Nederland

  Reizen en werken in het buitenland geeft je zeker extra aandacht tijdens een sollicitatie. Maak er dan ook gebruik van. Succes met het verder verbeteren oftewel oppoetsen van je CV. En het solliciteren op je nieuwe of volgende baan of het nu in Nieuw-Zeeland of Nederland is. Deze CV-tips komen wereldwijd van pas.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven