Van aankomst in Nieuw-Zeeland tot het vinden van werk

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Nou daar sta je dan op Auckland International airport, na een heerlijk relaxte vlucht met KLM en Air New Zealand. Op zoek naar de Airbus Express om naar het hostel in de stad te gaan. Gelukkig zijn die blauwe Airbussen goed te vinden. Met 40 minuten sta je dan ook op de stoep van je hostel, het YHA City in mijn geval. Het Nieuw-Zeelandse avontuur is dan echt begonnen.

  Na alle voorbereidingen was ik nu klaar voor de grote uitdaging: een jaar wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Tenminste dat was de bedoeling, uiteindelijk ben ik er ruim 3 jaar blijven “plakken”. Het is namelijk een geweldig land waar je maar geen genoeg van kunt krijgen.

  Voor mij betekende het Nieuw-Zeelandse avontuur het wiel opnieuw uitvinden en dan helemaal zelf. Waarom? Helaas had ik te laat van het begrip working holiday (werkvakantie) gehoord en was daarom net te oud om voor dat visum in aanmerking te komen. Ik had dan ook geen lokale organisatie die me met alles hielp en tips kon geven om alles sneller en makkelijker te laten verlopen.

  Dit was de zelfstandige manier. Eigenlijk nog een reden waarom ik met 123NZ begonnen ben. Iedereen tussen de 18 en 30 jaar moet gewoon weten dat het zo makkelijk is om een werkvakantie of working holiday in Nieuw-Zeeland te doen. Als je die kans mist, wordt het allemaal veel lastiger, niet alleen met betrekking tot het visum.

  Op zoek naar het belangrijkste: werk!

  Maar we dwalen af, het ging over mijn eerste weken in Nieuw-Zeeland. Als eerste het verblijf. Het YHA-hostel was makkelijk op afstand te regelen (en met YHA was het liefde op het eerste gezicht, vandaar dat zij nu ook in de 123NZ-startpakketten zitten). Uiteraard voor een paar dagen want je hebt geen idee waar je terecht gaat komen om te werken. Ik merkte echter dat het het makkelijkste was om een vaste basis in Auckland te houden. Mijn doel was namelijk werk vinden in lijn met mijn opleiding en eerdere werkervaring (marketing). De tijd van vakantiewerk lag achter mij.

  En als je zoekt naar kantoorwerk dan kom je al snel uit op Auckland. De meeste commerciële organisaties en bedrijven zijn daar namelijk gevestigd. In Wellington vind je vooral overheidsinstanties en in Christchurch een kleine selectie aan bedrijven. Vandaar dat Auckland mijn vaste basis werd.

  Omdat ik in het laagseizoen (september dus vroege lente) in Nieuw-Zeeland was aangekomen vielen de kosten voor het YHA-hostel erg mee. Normaal gesproken kost een week namelijk zeven losse dagen, maar nu kon ik per week een deal maken waarbij een week me maar vijf of zes dagen kostte. Ideaal.

  Leuke combi: solliciteren en reizen

  Niet dat ik constant in Auckland zat… Nee ik combineerde solliciteren ook met reizen. Aangezien je vacatures uit het hele land tegenkomt, moet je je niet laten afschrikken door de locatie. Reageer op alles dat leuk en interessant is. Zodra een bedrijf je uitnodigt voor een gesprek, kun je plannen wanneer je daar kunt zijn. De prijzen van vluchten binnen Nieuw-Zeeland vallen best mee. Je probeert natuurlijk alles zoveel mogelijk te bundelen zodat je bijvoorbeeld meerdere gesprekken in één week in Wellington hebt.

  Het is dan wel zaak om het grootste deel van je bagage ergens op te slaan (kan in de meeste hostels of bij de 123NZ-partnerorganisatie als je met een 123NZ-startpakket reist) zodat je met alleen handbagage (groot genoeg om voor een week aan spullen mee te nemen) rond kunt reizen.

  Aangezien er nog geen reden was om meteen weer terug te gaan naar Auckland bleef ik vaak nog wat langer plakken in een bepaalde stad. Wat ook weer handig is om de lokale bedrijven te leren kennen en wellicht binnen te stappen om je voor te stellen.

  Het meest ideale is als je bij je sollicitatie een bijdrage van het bedrijf in je reiskosten kunt krijgen. Zo heb ik eens meegemaakt dat een bedrijf me zo graag wilde spreken dat de vliegreis en hotelovernachting betaald werden. Dat was een mooie trip naar Hokitika en Greymouth op het Zuidereiland. En ook nog eens goed voor het ego.

  Tussen het zoeken naar werk is er tijd over om de stad waar je verblijft te bekijken, leuke dingen te doen en alvast andere zaken voor te bereiden, zoals het openen van een bankrekening. Echter de meeste (financiële) zaken kun je pas echt doen als je werk gevonden heb.

  Ook al heb je een zakcentje mee voor de eerste tijd in Nieuw-Zeeland, kun je pas echt relaxen en leuke dingen doen als je weet dat er ook weer geld binnenkomt, als je werk gevonden hebt. Dat was dan ook de hoofdtaak van mijn eerste weken in Nieuw-Zeeland.

  Leef als een ‘local'

  Belangrijk is dan ook om een soort van vast schema aan te houden… Sta op tijd op, ga voor een goed ontbijt en koffie en ga dan aan de slag om de vacatures op (bedrijfs)websites te checken, kranten te lezen (gratis in de openbare bibliotheek) en je mail te checken op reacties van eerdere sollicitaties. En natuurlijk om nieuwe sollicitaties te schrijven. In de middag is er dan voldoende tijd om te chillen en de stad of omgeving te bekijken.

  Het grote voordeel van een vaste basis is, dat je ook precies te weten komt waar je voordeeltjes kunt halen. Je ziet de koffietent waar je bij je koffie een gratis muffin krijgt (Hollywood Bakery). Je ontdekt waar in de stad de wifi gratis is. Je merkt dat er ergens gratis kranten of iets anders uitgedeeld wordt. Je begint alvast als een ‘local' te leven.

  Voor mij was deze periode van werk zoeken en de omgeving ontdekken binnen een maand voorbij. Ik kwam namelijk in aanraking met een organisatie die jonge Kiwi's helpt bij hun werkvakantie naar bijvoorbeeld Engeland of Canada, maar die ook vele Europeanen opvangt en ondersteunt bij hun werkvakantie in Nieuw-Zeeland. Ja, je hebt het goed geraden: dat was IEP (International Exchange Programmes) / Work New Zealand (en nu dus ook de lokale partner van 123NZ).

  Ruim 3 jaar heb ik voor IEP gewerkt en heb van binnenuit gezien hoe zij vele Nederlanders, Duitsers, Fransen en andere nationaliteiten op weg helpen om van hun werkvakantie in Nieuw-Zeeland een fantastische tijd te maken. Alles waar ik weken over had gedaan om uit te vinden, te zoeken en te ontdekken, lag hier gewoon kant en klaar in een pakket.

  Daardoor kunnen alle deelnemers ook nog eens supersnel werk vinden tijden hun werkvakantie. Nog zo'n reden waarom ik bij terugkomst in Nederland begonnen ben met 123NZ. Als een werkvakantie zo makkelijk kan, dan moet echt iedereen het weten. Zo'n kans om tot een jaar te wonen, reizen en werken in Nieuw-Zeeland mag je gewoon niet mis lopen.

  En zo is het dus gekomen dat 123NZ het licht zag in 2013… Alles om jullie te laten zien hoe leuk en hoe makkelijk je een werkvakantie in Nieuw-Zeeland kunt organiseren met behulp van de IEP / Work New Zealand pakketten die je hier als 123NZ Ready to Work of 123NZ Biologisch Werk kunt krijgen. Startpakketten voor Nieuw-Zeeland die je werkvakantie een vliegende start geven: vervoer van luchthaven naar de stad, eerste nachten in een tof hostel, SIM-kaart, bankzaken zo geregeld en nog veel meer zit er allemaal bij in.

  Pfew is het toch weer een lang verhaal geworden… Wil je nog meer weten, geef dan maar een gil.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven