De meest-gestelde vragen op dit moment zijn toch wel “wanneer kan ik weer naar Nieuw-Zeeland reizen?” en “gaat de manier van reizen naar Nieuw-Zeeland veranderen zodra de grens weer open is?”. Deze vragen en hoe het nieuwe normaal voor reizen naar Nieuw-Zeeland eruit kan zien, worden allemaal behandeld in deze blogpost. Lees snel verder.
Niet dat we nu direct alle antwoorden hebben of meer weten dan anderen. Deze blogpost is vooral mijn persoonlijke blik op het moment dat Nieuw-Zeeland weer buitenlandse reizigers en toeristen toelaat. Het is een soort vooruitblikkende fantasie. Laat gerust jouw aanvulling of mening hierover achter als commentaar.
Nieuwe normaal voor reizen naar Nieuw-Zeeland
Als Nieuw-Zeeland straks haar grens voor reizigers en toeristen weer opent (meer info over wanneer de grens opengaat), zal het bijna een feestdag zijn. Voor reizigers maar vooral voor de inwoners en bedrijven in de reiswereld. Toch zal het – vooral in het eerste jaar – anders in Nieuw-Zeeland zijn, dan hoe reizigers in voorgaande jaren het land hebben ervaren.
Extra van de rust genieten in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland staat inmiddels bekend als een van de landen die het Coronavirus en de COVID-19-crisis snel en goed aangepakt heeft. De impact in het land is minimaal, zeker als je het vergelijkt met Nederland of andere Europese landen.
Toekomstige reizigers zullen nu helemaal gaan zien hoe heerlijk het is om even te “verdwijnen” in de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland om weg te zijn van de COVID-stress en -maatregelen. Even heerlijk met de tent of camper genieten van de Nieuw-Zeelandse natuur.
Nieuw-Zeeland wordt populairder dan ooit
Dat zal ook betekenen dat het groene en 100% pure imago van Nieuw-Zeeland een extra lading krijgt. Nieuw-Zeeland wordt dan helemaal gezien als het mooie groene land waar de pandemie praktisch aan voorbij gegaan is. Oftewel, er zullen meer reizigers op vakantie of ‘working holiday’ naar Nieuw-Zeeland willen gaan. Wie wil er nu niet voor langere tijd in het paradijs verblijven?
Reizen naar Nieuw-Zeeland zal duurder worden
In eerste instantie zal het zeker duurder zijn om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Er zullen namelijk minder vluchten naar Nieuw-Zeeland gaan. En de maatschappijen die vliegen, zullen strengere maatregelen met betrekking tot hygiëne en schoonmaken hebben. Oftewel hogere kosten. De lage prijzen van minder dan €500 voor een enkeltje zullen niet meteen terugkomen.
Uiteraard zullen er straks zeker goede aanbiedingen zijn als de hele wereld weer mag reizen, maar gemiddeld zal de prijs hoger zijn. Zeer waarschijnlijk. Vergeet ook niet, dat als de Nieuw-Zeelandse grens eenmaal opengaat, ook de Nieuw-Zeelanders zelf weer massaal naar het buitenland zullen gaan.
Ook zij kunnen nu namelijk niet reizen omdat alleen essentiële reizen naar het buitenland zijn toegestaan. Het was nu al te merken, op het moment dat Aucklanders weer mochten reizen in het land, waren tickets naar bijvoorbeeld Queenstown meteen uitverkocht. Men wil reizen en als het kan, zullen velen dat meteen doen. Zodra de Nieuw-Zeelandse grens opengaat, zal er meteen een grote vraag naar vluchten ontstaan: buitenlandse toeristen die het land in willen en Kiwi's die het land uit willen.
Het wordt nog belangrijker om onze tips voor het vinden van een goedkoop ticket naar Nieuw-Zeeland te gebruiken.
De prijs van reizen in Nieuw-Zeeland zal veranderlijk zijn
De vele bedrijven in de Nieuw-Zeelandse toerisme-sector zullen blij zijn als zodra er weer buitenlandse toeristen het land in mogen komen. Je zult dus ook zeker weer meer aanbiedingen op activiteiten en dergelijke in Nieuw-Zeeland zien, maar dat zal niet lang duren. Toeristen maken over het algemeen dezelfde fout door zich blind te staren op de “zomermaanden” en vooral in december en januari te reizen.
Daarmee wordt direct weer de “schaarste” van voorheen gecreëerd. Er is dan meer vraag, hetzelfde aanbod en dus weer een kort seizoen waarin iedereen zijn geld moet verdienen oftewel snel stijgende prijzen voor hotels, hostels en het huren van campers en auto’s,
Zorg ervoor dat als de grens weer open gaat, je en lang in het land blijft en op een moment gaat waarin het nog niet zo druk is of wanneer de meeste toeristen weer weg zijn. Nieuw-Zeeland is het hele jaar mooi en eigenlijk zijn lente en de nazomer/herfst nog mooier en beter om te reizen dan het drukke zomerseizoen.
Je geniet veel meer van het land als je langer blijft
Als de grenzen van Nieuw-Zeeland opengaan en buitenlandse reizigers weer welkom zijn, heeft het absoluut geen zin om voor een week of twee naar Nieuw-Zeeland te gaan. Ja echt waar, het gebeurde voorheen vaker dan je denkt, mensen die in 2 tot 4 weken “alles van het land” wilden zien.
Er is nu geen betere reden om voor langere tijd naar Nieuw-Zeeland te gaan, of het nu voor maximaal 12 maanden op een ‘working holiday visum’ is of tot 6 maanden op een toeristenvisum. Zo maak je de duurdere vliegreis weer goed en geniet je veel beter van het prachtige Nieuw-Zeeland.
Zelfs als COVID weer op zou leven in Nieuw-Zeeland, dan is nog niet veel aan de hand. Je weet dat je er goed zit. De regering is daadkrachtig en communiceert helder en duidelijk. Je hebt in Nieuw-Zeeland alles tot je beschikking, het is immers een beschaafd land.
Aangekondigde voorstellen door Minister van Toerisme
Op 18 november 2020 heeft de kersverse Minster van Toerism de reiswereld flink in beroering gebracht met een aantal uitspraken en voorstellen. Deze zijn nog niet in de praktijk gebracht, het zijn nog steeds voorstellen.
Nieuw-Zeeland wil rijkere reizgers aantrekken
“What I'm saying is, all our marketing effort will go into high net worth individuals who are looking for a piece of paradise at the moment as they sit in lockdown in New York or London.”
These would be the sort of tourist who “flies business class or premium economy, hires a helicopter, does a tour round Franz Josef and then eats at a high-end restaurant”
Dat waren de letterlijke woorden van meneer Nash, de Nieuw-Zeelandse Minister van Toerisma. Hij wil dat het land meer toeristen met geld het land aantrekt en wil geen focus op backpackers. Lees er meer over in dit nieuws-artikel.
Een verbod op ‘non-self-contained' campers
Ook dit is een voorstel, maar het is echt gezegd. De Minister wil een verbod op het verhuren van campers die niet ‘self-contained' zijn. Kopen en verkopen van deze campers mag wel en je mag ze gebruiken, maar het (ver)huren zou dan niet meer mogen.
Meneer Nash wil geen “toeristen die in de rivieren schijten” waren zijn letterlijke woorden. Inmiddels is er ook gereageerd door voor- en tegenstanders en uiteraard door de Nieuw-Zeelandse reiswereld.
Hoe het verder is gegaan na deze ferme woorden na zijn aantreden weten we sinds midden april 2021 ook. De eerste voorstellen om het systeem te veranderen, van wildkamperen en self-contained vs niet-self-contained, zijn inmiddels openbaar gemaakt.
Het zijn nu nog maar voorstellen waar de Nieuw-Zeelandse bevolking en allerlei belangenorganisaties op kunnen reageren. Zodra er een definitief besluit tot verandering bekend is, kun je het in deze blogpost en onze andere artikelen over kamperen in Nieuw-Zeeland lezen. We houden je op de hoogte.
Er zal straks een tekort zijn aan auto's en campers
In de wereld van de auto- en camperverhuur. Dit is iets wat je wereldwijd in populaire roadtrip- of vakantielanden ziet. Overal ter wereld zijn verhuurders van auto's en campers flink bezig geweest om een (groot) deel van hun vloot te verkopen. Vanwege het feit dat reizigers niet of met mondjesmaat naar het land kwamen.
Zo is het ook in Nieuw-Zeeland. Vele verhuurders hebben de vloot ingekrompen, vaak met 50% tot 75% van het totaal. Dit betekent dat straks, als er weer gereist kan worden, de kans groot is dat er een tekort aan auto's en campers zal zijn, vooral in de drukke zomerperiode. Ook al de prijs van het huren van een auto of camper in Nieuw-Zeeland omhoog gaan (minder aanbod, veel vraag dus hogere prijzen).
Het is dus verstanding om nu al een boeking met flexibele voorwaarden te doen voor je reis in 2022 (of later) als je een goede aanbieding tegenkomt. Praktisch alle verhuurders bieden nu ontzettend veel flexibiliteit voor als je reisplannen toch weer veranderen, iets dat sommigen al deden voordat de Coronacrisis uitbrak.
Wanneer gaat de grens weer open?
Dat is de vraag die iedereen nu stelt. De laatste info hierover vind je in onze COVID-19 update blogpost die we regelmatig van nieuwe, officiële informatie voorzien.
Iedereen die nu een datum roept, roept maar wat. Er is gewoon nog niets bekend en dat zal ook nog niet gebeuren. Voor Nieuw-Zeeland is het van belang dat de bevolking eerst bescherming heeft via het vaccinatieprogramma. Vanaf juni/juli 2021 begint het vaccineren van de gewone bevolking. Men is nu eerst bezig ‘frontline workers' en zorgpersoneel in te enten.
Houdt ook vooral de pagina’s van de Nieuw-Zeelandse overheid en Immigration New Zealand in de gaten voor de allerlaatste info.
Of komen er eerst reisbubbels of Coronavrije reiszones?
Een reisbubbel oftewel een Coronavrije reiszone is de manier om vrij te kunnen reizen tussen twee landen die beiden het Coronavirus goed en snel aangepakt hebben. Dit is iets dat al langer in het nieuws is voor Nieuw-Zeeland.
Het is de verwachting dat als de Nieuw-Zeelandse grens weer open zal gaan, dat eerst zal gebeuren door deze reisbubbels te creëren met gelijkgestemde landen. Landen die de COVID-crisis ook goed en snel aangepakt hebben. Uiteraard zijn dat ook de landen die dichtbij Nieuw-Zeeland liggen, zoals Australië en de Pacific eilanden.
Op 6 april 2021 zal de Nieuw-Zeelandse regering een aankondiging doen met betrekking tot een vrije-reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en Australië. Dan kunnen Kiwis weer naar Australië en Australiërs weer naar Nieuw-Zeeland zonder in verplichte quarantaine te moeten gaan. Je leest snel meer hierover.
Is iedereen straks weer welkom in Nieuw-Zeeland?
Een land dat afhankelijk is van toerisme zal die bedrijfstak zo snel mogelijk weer zien opbloeien. En uiteraard willen zien groeien. Of iedereen meteen weer welkom is, zullen we moeten zien. Waarschijnlijk zullen er eerst reisbubbels gecreëerd worden met bepaalde landen. Maar daar hebben we het al over gehad.
Zullen de eisen voor Nieuw-Zeelandse visa veranderen?
Niemand die het nu weet, maar je kunt je voorstellen dat dat zeker een mogelijkheid is. Waar kun je dan aan denken?
- Wellicht een bewijs dat je ingeënt bent tegen het Coronavirus (een soort van vaccinatieboekje)?
- Misschien moet je een negatieve COVID-test hebben voordat je op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland mag?
- En wellicht een COVID-test ondergaan als je aankomt in Nieuw-Zeeland?
- Of misschien de verplichting om bij aankomst in Nieuw-Zeeland eerst in quarantaine te gaan?
Allemaal tijdelijke oplossingen die mogelijk kunnen zijn. Maar zoals al eerder gezegd, daar is nu nog niets van bekend.
Extra genieten als je straks in Nieuw-Zeeland bent
Voor nu is afwachten het enige dat er is. Houd de officiële bronnen van vooral de Nieuw-Zeelandse overheid en Immigration NZ in de gaten en stop met zoeken naar meer informatie. Die info er is nu gewoonweg niet. Als het er wel is, zul je dat als eerste op de officiële websites zien staan.
Als de grens eenmaal weer open is, wordt het extra genieten voor je. Zorg dat je de tijd neemt en maak je niet druk over wat je allemaal wel en niet “moet” zien. Je bent straks een van de eersten van de buitenlandse reizigers die het land weer gaat ontdekken. Er is veel moois te zien en laat de gedachte dat je iets gaat missen weg. Neem je tijd en ga echt van Nieuw-Zeeland genieten. Het is het waard.
Tja, leuk, maar geen nieuws over wat wel en niet kan.Dit is nog niet duidelijk en we moeten afwachten
Dat klopt, Jan. Dit artikel is dan ook een opiniestuk over hoe het reizen naar Nieuw-Zeeland er uit kan zien zodra de grens weer open is. Al het nieuws over COVID/Corona in Nieuw-Zeeland en of de grens weer opengaat (en wanneer) wordt behandeld in onze blogpost ‘Welke gevolgen heeft COVID-19 voor je reis naar Nieuw-Zeeland’ De korte versie op dit moment is: De grens van Nieuw-Zeeland is nog steeds gesloten voor reizigers en toeristen. Vanaf 2022 zal de grens iets verder open gaan om het land weer met de rest van de wereld te verbinden. Of en hoe reizigers naar… Lees verder »