Dé manier om de beste reisroute door Nieuw-Zeeland te plannen

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Het lijkt simpel om een reisroute door Nieuw-Zeeland te plannen. Het land bestaat uit 2 eilanden, een Noordereiland en een Zuidereiland, is vele malen kleiner dan bijvoorbeeld Australië, dus dat wordt lekker veel zien in een relatief korte tijd.

  Toch missen veel mensen de mooiste plekken van het land door een aantal fouten te maken. Dat gaan we nu samen oplossen!

  De meestgestelde vragen op fora en in Faceboekgroepen zijn toch wel “wat mag ik absoluut niet missen in Nieuw-Zeeland?” en “is dit de beste route om alles te zien?”. Twee vragen die er eigenlijk toe leiden dat veel reizigers niets anders doen dan achter elkaar reizen van “hoogtepunt” naar “hoogtepunt” in de angst ook maar iets leuks te missen.

  Laat het gaan, laat het los! Accepteer deze feiten

  Weet je, om de beste rondreis door Nieuw-Zeeland te hebben kun je maar beter deze feiten accepteren.

  1. Je gaat mooie dingen missen!

  Je gaat ontzettend veel mooie, leuke en unieke dingen zien en meemaken in Nieuw-Zeeland. No worries. Maar realiseer je ook dat het land veel meer te bieden heeft, dan jij ooit in die paar weken kunt zien. Zelfs fanatieke working holiday-gangers of die-hard backpackers die ontzettend veel reizen, redden het niet om alles te zien. Hoe eerder je dat realiseert, hoe rustiger je reist. Trust me. Dus begin maar alvast om een aantal van deze populaire plekken van je lijst te schrappen.

  2. Leuk, mooi en tof zijn subjectieve begrippen

  Het zijn woorden die voor iedereen een andere invulling of betekenis hebben. Wat ik mooi vind, vind jij niets aan en andersom. Het is net als muziek, mijn rockmuziek vinden velen herrie en standaard-top40-meuk vind ik saai. Iedereen is anders, daarom hoort iedereen een andere reisroute door Nieuw-Zeeland te hebben.

  Zonnige winterse roadtrip NZ
  Een roadtrip in de Nieuw-Zeelandse winter geeft je meer zon dan je denkt

  Is er een ultieme reisroute door Nieuw-Zeeland?

  Allemaal leuk en aardig, Martijn, maar in de titel van deze blog post zette je iets over het plannen van de “ultieme reisroute door Nieuw-Zeeland”. Bestaat die dan wel? Jazeker! In de titel stond namelijk ook de beste manier om die reisroute te vinden. En die geef ik je.

  Verwachtingen

  Maar eerst wil ik graag dat je deze vragen beantwoordt: wat verwacht je in Nieuw-Zeeland te zien? Waarom ga je naar Nieuw-Zeeland?

  Wat je reden ook is, je gaat het zien, voelen, ruiken en/of proeven in Nieuw-Zeeland! Het zijn alleen niet de standaardstipjes op de kaart die aan je verwachtingen gaan voldoen. Het land barst bijna uit z'n voegen van mooie natuur, interessante cultuur, smakelijk eten en drinken (zoals het beste speciaalbier in Wellington) etc.

  De énige echte manier om de ultieme route te plannen

  Er is dan ook maar één manier om de beste of mooiste reisroute door Nieuw-Zeeland samen te stellen… Vergeet alle standaarddingen… Negeer je reisgids… Luister niet naar reisagenten… Vergeet de tips van ervaren reizigers (ja ook die Nieuw-Zeeland top10 tips van mij)!

  Spontaan door NZ reizen en superveel zien

  Okay, het klinkt eng om alle tips en adviezen te negeren. Je wilt tenslotte toch lekker veel zien tijdens je rondreis. Je hebt er immers flink wat voor betaald. Ook al zijn tickets tegenwoordig super-goedkoop, je wilt wel waar voor je geld.

  Het makkelijkste om in het koppie te houden, zijn alle prachtige dingen die je gaat missen als je al die standaardtips volgt. Doe het anders! Ga voor route-plannen 2.0.

  • Grote lijnen door de kleine, dunne lijnen te rijden – Pak niet de meest logische route om van A naar B te gaan. Rijd eens om, ga eens binnendoor en ga vooral weg van de grote wegen.
  • Gebruik reis-appsGratis apps als CamperMate of Campable geven je leuke en vaak unieke tips om te doen, zien en slapen in de buurt van je locatie. Scroll er eens door heen en laat je verrassen. Ga dus niet direct naar het stipje dat je eindbestemming is, maar kijk wat er onderweg (in de omgeving) te zien en te doen is. En voor je het weet, beland je ergens waar je zelf nooit gepland zou hebben om heen te gaan.
  • Rijden zonder navigatie – Nieuw-Zeeland is geen Europa. Het aantal wegen is minder dus verdwalen zul je bijna niet. Pak een kaart (het spiraalband-boek van KiwiMaps is mijn favoriet) en bekijk globaal je route van die dag. En denk vooral aan de eerste tip: rijd eens anders. Zelf gebruik ik alleen een navigatie als ik perse ergens binnen een bepaalde tijd moet zijn of om de route in een stad(je) te vinden.

  Mijn spontane stops op de reisroute door Nieuw-Zeeland

  Ik geef je een aantal van mijn favoriete en/of spontane ontdekkingen op een van mijn vele roadtrips door Nieuw-Zeeland. Bezoek ze vooral niet! Haha nee hoor, maar bezoek ze vooral als je het echt wilt en niet omdat ik (of een ander) het aanraadt. Doe het echt eens anders.

  Uitdaging: 10 plekken om nu echt eens over te slaan

  Ik daag je uit! De 10 plekken om te zien… uh negeren in Nieuw-Zeeland! Het zijn zo'n beetje dé standaardtips die je krijgt als je ergens vraagt “wat moet ik echt zien in Nieuw-Zeeland?”

  1. Bay of Islands (mooi maar Paihia voelt erg als “Zandvoort Aan Zee”)
  2. Cape Reinga
  3. Hokitika Gorge (als je geluk hebt, is ie helderblauw maar als je pech hebt, is ie grauw en grijs)
  4. Fox & Franz Josef Glacier
  5. Coromandel Peninsula
  6. Queenstown (tenzij je graag wilt feesten of skiën)
  7. Wanaka (of je doet de Mt. Iron hike en een paar andere maar blijft weg uit het stadje)
  8. Rotorua
  9. Milford Sounds (imho: meest overschatte must-see in Nieuw-Zeeland)
  10. Dunedin

  Zijn dit dan saaie of stomme plekken waar niets te zien of te doen is? In tegendeel, het zijn allemaal leuke en/of prachtige plekken. Maar ze zijn allen erg standaard en komen op vele suggestielijstjes voor. Vandaar deze uitdaging om niet dat standaardlijstje van andere (Nederlandse) reizigers te volgen en je rondreis door Nieuw-Zeeland anders te doen. Al laat je er maar eentje van deze lijst vallen. Doe het anders en zie Nieuw-Zeeland zoals jij het wilt.

  Hoe ga jij van het gebaande pad af?

  Post als commentaar al je tips om andere reizigers te helpen meer van Nieuw-Zeeland te zien. Meer van het onbekende en minder van het bekende natuurlijk. Kom maar op met die suggesties… Of stel gerust een vraag als je zelf meer tips wilt hebben voor je roadtrip.

  4 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven