Wijzigingen self-contained kamperen in NZ op rij

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je naar Nieuw-Zeeland komt om van de prachtige natuur te genieten dan wil je er natuurlijk zo dichtbij mogelijk komen en er zoveel mogelijk van zien. Velen kiezen voor een self-contained camper. Recent zijn er veranderingen in het systeem van self-contained certificeringen doorgevoerd. Voorkom verrassingen en lees er hier alles over.

  Wat was een self-contained camper ook alweer? Als jouw camper self-contained is of je wilt 'em self-contained (laten) maken dan heb/krijg je een blauwe sticker als bewijs. Daarmee mag je met jouw camper kamperen op plekken waar het bord ‘self-contained only' staat.

  De eisen voor self-contained gaan we niet herhalen want die staan hier al op een rijtje. Die eisen waar we het in deze post over hebben, worden officieel ‘Self Containment Standard – NZS 5465:2001' genoemd oftewel de NZS 5465-standaard.

  Self-contained sticker NZS5465
  Zo ziet de officiële self-contained sticker (NZS5465) eruit

  Veranderingen aan self-contained en wildkamperen (2021)

  Doordat er kampeerders zijn die het systeem van self-contained en wildkamperen “misbruikt” hebben, is er al een tijd veel discussie hierover in Nieuw-Zeeland. Sinds Nieuw-Zeeland de grens heeft gesloten door COVID-19, heeft de regering deze kans aangegrepen om het wildkamperen en de eisen rondom self-contained verder aan te passen en vooral aan te scherpen.

  De nieuwe Minister voor Toerisme (meneer Nash) heeft al sinds zijn aantreden aangegeven geen fan te zijn van het huidige systeem. Daarom heeft hij na vele opmerkelijke uitspraken en rond-de-tafel-sessie het volgende gepresenteerd.

  Voorgestelde veranderingen aan self-contained in 2021-2022

  Er zijn nog geen concrete veranderingen doorgevoerd maar dit zijn de voorstellen waar Nieuw-Zeeland aan zit te denken:

  1. Een verplichting dat wildkamperen (“freedom camping) alleen nog maar mag in een self-contained camper!
  2. Of de verplichting dat wildkampeerders alleen nog maar in een self-contained camper mogen kamperen, tenzij ze staan op een kampeerplek met toiletvoorzieningen!
  3. Hogere boetes als men kampeert op plekken waar dat niet mag (“freedom camping fines”). Denk aan boetes tot NZ$1.000 of zelf inbeslagname van de camper!
  4. Nog strengere eisen aan wat een camper self-contained maakt!

  Dat zijn de vier voorstellen die nu op tafel liggen. De komende maanden heeft het Nieuw-Zeelandse publiek inspraak en gaat men er verder over vergaderen. Zodra er nieuws is, zal deze blogpost meteen aangepast worden.

  Eerdere veranderingen aan eisen self-contained (2018)

  Begin 2018 zijn de regels voor self-containment aangescherpt. Hieronder vind je de eisen aan self-contained zoals ze toen gemaakt zijn.

  Het draait om het toilet

  De grootste verandering is wel die met betrekking tot het toilet. In de nieuwe certificeringseisen moet deze namelijk gebruikt kunnen worden in een totaal opgezette camper. Het bed moet volledig uitgeklapt zijn en dan moet het toilet nog steeds passen en te gebruiken zijn.

  Er zijn namelijk teveel kleine wagens die tot self-contained zijn omgebouwd maar daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Deze categorie wagens zat al jaren aan de grenzen van de self-containment-eisen. Daar is nu iets aan gedaan.

  Wanneer gaan de nieuwe eisen in?

  Elke camper die sinds 2018 voor een self-contained certificering is gegaan, moet voldoen aan deze nieuwe, strengere eisen.

  En mijn huidige certificering?

  Als je nu nog een geldig self-contained certificaat op je wagen hebt zitten dan blijft die voorlopig nog geldig. Voorlopig.

  Zo is self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland aangegeven
  Zo zie je precies met wat voor soort camper je mag kamperen, self-contained in dit geval

  Tijdelijke uitzondering voor kleine campers (2018)

  In 2018 kwam ook deze tijdelijke uitzondering… Kleine wagens en ‘people movers' (MPVs) die nu zijn gecertificeerd zijn volgens de Self Containment standaard NZS 5465:2001 krijgen een tijdelijke uitzondering waarmee het huidige certificaat geldig blijft voor deze wagens.

  Redenen voor deze uitzonderingen

  • Er is onderling wat discussie over de interpratie over de nieuwe toilet-eis: “…even with the bed made up.”
  • Lokale instanties hebben nog steeds overlast van wildkampeerder in deze kleine campers waardoor in bepaalde gebieden een algeheel verbod op wildkamperen dreigt, iets waar de nieuwe certificering niets aan kan veranderen.
  • ‘Portable toilets' (pop-up poopers) oftewel draagbare, kampeertoiletten voldoen niet aan de NZ Building Code standaard waar ook in de self-containment certificering naar verwezen wordt. Hier is men wat later achtergekomen dus dit wordt nog onderzocht.

  En daardoor zijn alle huidige NZS 5465:2001 self-contained certificaten voor kleine campers nog steeds geldig. Tijdelijk dan, want dit kan binnenkort veranderen.

  Voor welke kleine campers geldt dit?

  Er is een lijst opgesteld met kleine campers waar deze tijdelijke uitzondering voor geldt. Eigenlijk bedoelt men daarmee te zeggen: alle auto's / people movers die omgebouwd zijn tot camper vallen onder deze tijdelijke regel maar die willen we zo snel mogelijk uit het self-contained programma hebben.

  Chrysler Grand Mitsubishi Rvr Suzuki Apv
  Honda Elysion Nissan Elgrand Toyota Alphard
  Honda Odyssey Nissan Largo Toyota Ambulance
  Honda Step Wagon Nissan Mistral Toyota Estima
  Isuzu Rodeo Nissan Praire Joy Toyota Granvia
  Kia Carnival Nissan Presage Toyota Noah
  Mazda Mpv Nissan Safari Toyota Previa
  Mercedes Benz Viano Nissan Serena Toyota Qualis
  Mitsubishi Delica Nissan Vanette Nv200 Toyota Regius

  + Alle andere people movers / kleine auto's die tot camper verbouwd zijn / MPVs die nog niet met naam en toenaam op deze lijst staan.

  Waarom de veranderingen in self-contained certificering?

  De laatste jaren is het toerisme in Nieuw-Zeeland ontzettend gegroeid. En met een bloeiende toerisme-industrie komen ook nadelen, zoals backpackers die zich minder bewust zijn van de schoonheid van het land en hoe we dit met z'n allen zo moeten houden.

  Wildkamperen (freedom camping) en vooral backpackers in kleine campers zijn veel (negatief) in het nieuws geweest. Vooral omdat veel kleine campers door de mazen van de wet gaan en het self-contained certificaat gebruiken waar het niet voor bedoeld is. Velen zien dit certificaat als de toegang tot mooie, unieke kampeerplekken en denken dat ze anders niet op zulke mooie afgelegen plekken kunnen kamperen.

  Ja de wagens voldoen aan de oude eisen, maar velen gebruiken hun wagen er niet naar. Er wordt in de bosjes geplast/gepoept in plaats van het eigen toilet te gebruiken omdat zo'n potje toch niet zo handig of fijn is. Afvalwater wordt in de natuur gedumpt omdat de kleine tank volzit of niet goed werkt. Zomaar een greep uit incidenten die de laatste jaren regelmatig gerapporteerd zijn.

  Niet-self-contained is geen beperking

  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (wild)kamperen kan ook als je niet-self-contained bent. Je kunt dan ook op zeer mooie en afgelegen plekken middenin de natuur kamperen. Gebruik een gratis app als CamperMate en je ziet waar je allemaal kunt kamperen in Nieuw-Zeeland.

  Gratis kamperen moet je nu echt uit je hoofd zetten… Een kleine bijdrage van een paar dollar per nacht zorgt dat organisatie als DOC (Department of Conservation) de natuur en de kampeerplaatsen in stand kunnen houden… En meer faciliteiten kunnen plaatsen.

  Check onze post ‘Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe, wat en waar?' voor nog meer info over het nieuwe “wildkamperen” in Nieuw-Zeeland.

  Gratis kamperen non-selfcontained in NZ
  Ook met een non-self-contained compacte camper kun je gratis of voordelige kamperen

  Gevolgen voor mijn roadtrip of camper?

  Veel gevolgen zullen de nieuwe regels niet hebben voor je trip. Je gaat sowieso een geweldige tijd in Nieuw-Zeeland hebben. Je zult alleen je verwachting of perceptie aan moeten passen aan de nieuwe werkelijkheid. Hier wat tips om je roadtrip makkelijker te maken.

  • Staar je niet blind op het hebben van een self-contained certificaat. Ja, je (toekomstige) kleine camper heeft er eentje maar dat kan spoedig veranderen. De regels blijven aangescherpt worden. Koop je nu een compacte camper dat al een certificaat heeft, houdt er dan rekening mee dat de waarde van de wagen kan zakken als de nieuwe regels in de praktijk toegepast gaan worden.
  • Wil je perse self-contained zijn, kies dan voor een grotere camper (busje of motorhome) en niet voor een compacte omgebouwde auto.
  • Kijk eens goed waar je met een niet-self-contained camper allemaal kunt staan. Deze smartphone app geeft alleen niet-self-contained campingplaatsen aan. Dat zijn echt veel kamperplekken op zeer mooie plekken.
  Camper met zonsondergang bij Lake Taupo
  Zo ziet een echte self-contained camper er uit

  Wat vinden reizigers ervan?

  Wat vind jij van deze veranderingen in het self-containment certificeringssysteem: terecht of onterecht? Plaats je reactie of toevoeging hieronder.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top