Als je naar Nieuw-Zeeland komt om van de prachtige natuur te genieten dan wil je er natuurlijk zo dichtbij mogelijk komen en er zoveel mogelijk van zien. Velen kiezen voor een self-contained camper. Recent zijn er veranderingen in het systeem van self-contained certificeringen doorgevoerd. Voorkom verrassingen en lees er hier alles over.
Wat was een self-contained camper ook alweer? Als jouw camper self-contained is of je wilt 'em self-contained (laten) maken dan heb/krijg je een (nu nog blauwe sticker) als bewijs. Daarmee mag je met jouw camper kamperen op plekken waar het bord ‘self-contained only' staat. Kampeerplekken voor self-contained campers worden vaak wildkampeerplekken genoemd en zijn vaak gratis.
Het systeem van campers die gecertificeerd self-contained zijn, staat al een tijd onder druk. Vooral omdat de populariteit van wildkamperen (en het idee dat dat alleen kan als je self-contained bent), explosief is gestegen. Rond het jaar 2000 waren het zo'n 10.000 reizigers die kwamen wildkamperen in Nieuw-Zeeland, terwijl in 2019 zo'n 250.000 reizigers de keuze hiervoor maakten. Er is ook veel kritiek door de lokale bevolking op het systeem.
Veranderingen aan het systeem self-contained kamperen tussen 2022 en 2025
Na vele discussies en rake uitspraken door de Minister van Toerisme zijn de wijzigingen aan het systeem van gecertificeerd self-contained nu bekend. En wij hebben alle info tot in de detail voor je op rij gezet. Dit gaat er gebeuren tussen 2022 en 2025. Het complete pakket aan wijzigingen wordt gefaseerd ingevoerd.
Veranderingen in zomer 2022-2023 (december 2022 – februari 2023)
- Het Nieuw-Zeelandse parlement past de Freedom Camping Wet uit 2011 aan.
- Wildkamperen in een wagen moet dan gebeuren met een gecertificeerde self-contained wagen, tenzij de eigenaar van het terrein aangeeft dat non-self-contained kampeerwagens ook toegestaan zijn.
- Nieuwe keuringen voor het self-contained certificaat kunnen alleen gedaan worden als de wagen een vast toilet heeft. Draagbare toiletten (“Porta Potti’s”) zijn dan niet meer toegestaan als je jouw wagen gecertificeerd wilt hebben.
- Wagens die dan nog een blauw self-contained certificaat hebben, kunnen dan nog steeds wildkamperen. Bestaande oude certificaten zijn dan nog geldig om aan te tonen dat je wagen gecertificeerd self-contained is.
- Boetes voor illegaal wildkamperen worden vanaf nu gemaild naar de eigenaar van de wagen. Je hebt vanaf nu nog maar 14 dagen om de boete te betalen in plaats van 28 dagen nu.
- Regels voor wildkamperen worden gehandhaafd op land van Waka Kotahi New Zealand (Transport Agency) en Toitū Te Whenua Land Information New Zealand.
Veranderingen in winter 2023 (juni – augustus 2023)
- Certificeringen voor het self-contained certificaat worden vanaf nu gedaan door bestaande instanties op basis van de vrijwillige bestaande standaard, waarbij je een blauw self-contained certificaat krijgt. Of het wordt gedaan door nieuwe certificeringsinstanties op basis van de technische eisen, waarbij je een groen self-contained certificaat krijgt.
- Blauwe certificaten, bestaande of nieuwe, zijn nog steeds geldig.
- Kampeerders kunnen een centraal register raadplegen om te zien of een wagen echt gecertificeerd is als self-contained. Dit pakt de namaakcertificaten aan die in omloop zijn.
- Boetes voor illegaal wildkamperen gaan omhoog (nu is dat nog NZ$200).
Veranderingen in zomer 2023-2024 (december 2023 – februari 2024)
- Vanaf nu mogen alleen de nieuwe officiële certificeringsinstanties wagens keuren en het certificaat voor self-contained afgeven.
- Er worden alleen nog maar groene self-contained certificaten afgegeven.
- Blauwe self-contained certificaten worden niet meer uitgegeven maar bestaande blauwe certificaten blijven nog wel geldig als bewijs dat je wagen self-contained is.
Veranderingen in winter 2024 (juni – augustus 2024)
- Huurcampers voor wildkamperen moeten nu een groen self-contained certificaat hebben.
- Blauwe certificaten zijn niet meer geldig of huurcampers.
Veranderingen in zomer 2024 – 2025 (december 2024 – februari 2025)
- Alle wagens die gebruikt worden voor wildkamperen moeten nu een groen self-contained certificaat hebben. Dat geldt dus ook voor privéwagens, bijvoorbeeld als je zelf een wagen koopt als je in Nieuw-Zeeland bent.
- Blauwe self-contained certificaten zijn nu op geen enkele wagen meer geldig.
Wil je de officiële informatie doorlezen, dan is er deze handige fact sheet.
Wat betekenen deze verandering aan self-contained voor jouw reisplannen?
Voorlopig nog niets. Eind 2023 zullen backpackers de gevolgen van de veranderingen gaan merken. Als je dan namelijk door Nieuw-Zeeland wilt gaan reizen met een auto die je zelf tot camper ombouwt, dan krijg je te maken met de nieuwe, strengere eisen voor het self-contained maken van je camper.
Vanaf 2024 moet je opletten met het kopen van een camper met een blauw self-contained certificaat. Vanaf eind 2024 zijn die certificaten niet meer geldig en omdat deze compacte campers niet of lastig self-contained te maken zijn volgens de nieuwe eisen voor het groene certificaat zul je zo'n wagen minder makkelijk kunnen verkopen. De waarde van de wagen zal rond die tijd sowieso flink dalen.
Wat is het verschil tussen een blauw en een groen certificaat?
De eisen om een wagen gecertificeerd self-contained te maken volgens de eisen van het groene certificaat zijn strenger. Het draait allemaal om het toilet. Waar je bij het blauwe certificaat nog een compact draagbaar model campingtoilet kon gebruiken, zolang deze gebruikt kon worden in een totaal opgezette camper, mag dat bij het groene certificaat niet meer.
Het toilet moet bij de nieuwe eisen voor het groene certificaat een vast toilet zijn. Vast als in compleet vastgezet in de wagen waarbij het afval of in een tank onder de wagen of in een verwijderbare cassette onder het toilet terecht komt. Deze cassette kun je dan eruit halen om te legen op een speciale plek voor dit afval. Het toilet mag niet meer in z'n geheel verwijderd moeten worden om dit te doen.
En mijn huidige blauwe self-contained certificering?
Die is nu nog een geldig maar dat verandert in 2024 en 2025. Vanaf eind 2024, begin 2025 is alleen het nieuwe, groen certificaat voor self-contained geldig.
Wat verandert er als ik non-self-contained wil rondreizen?
Als je van plan bent om met een non-self-contained camper te gaan reizen dan verandert er helemaal niets voor je. Je kunt nog steeds op de duizenden voordelige kampeerplekken staan die voor dat type wagen geschikt is, al vanaf $8 per dag op de mooiste, afgelegen lokaties.
Waarom de veranderingen in self-contained certificering?
De laatste jaren is het toerisme in Nieuw-Zeeland ontzettend gegroeid. En met een bloeiende toerisme-industrie komen ook nadelen, zoals backpackers die zich minder bewust zijn van de schoonheid van het land en hoe we dit met z'n allen zo moeten houden.
Wildkamperen (freedom camping) en vooral backpackers in kleine campers zijn veel (negatief) in het nieuws geweest. Vooral omdat veel kleine campers door de mazen van de wet gaan en het self-contained certificaat gebruiken waar het niet voor bedoeld is. Velen zien dit certificaat als de toegang tot mooie, unieke kampeerplekken en denken dat ze anders niet op zulke mooie afgelegen plekken kunnen kamperen.
Ja de wagens voldoen aan de oude eisen, maar velen gebruiken hun wagen er niet naar. Er wordt in de bosjes geplast/gepoept in plaats van het eigen toilet te gebruiken omdat zo'n potje toch niet zo handig of fijn is. Afvalwater wordt in de natuur gedumpt omdat de kleine tank volzit of niet goed werkt. Zomaar een greep uit incidenten die de laatste jaren regelmatig gerapporteerd zijn.
Wist je dit? Niet-self-contained zijn, is helemaal geen beperking!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (wild)kamperen kan ook als je niet-self-contained bent. Je kunt dan ook op zeer mooie en afgelegen plekken middenin de natuur kamperen. Gebruik een gratis app als CamperMate en je ziet waar je allemaal kunt kamperen in Nieuw-Zeeland.
Gratis kamperen moet je nu echt uit je hoofd zetten… Een kleine bijdrage van een paar dollar per nacht zorgt dat organisaties als DOC (Department of Conservation) de natuur en de kampeerplaatsen in stand kunnen houden… En meer faciliteiten kunnen plaatsen.
Check onze post ‘Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe, wat en waar?' voor nog meer info over het nieuwe “wildkamperen” in Nieuw-Zeeland.
Wat vinden reizigers ervan?
Wat vind jij van deze veranderingen in het self-containment certificeringssysteem? Ga jij je reisplannen of de manier van rondreizen aanpassen hierdoor? Plaats je reactie of toevoeging hieronder. Vragen mogen natuurlijk ook. We beantwoorden ze graag.