Alle officiële wijzigingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij: dit verandert er vanaf 2023

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als je naar Nieuw-Zeeland komt om van de prachtige natuur te genieten dan wil je er natuurlijk zo dichtbij mogelijk komen en er zoveel mogelijk van zien. Velen kiezen voor een self-contained camper. Recent zijn er veranderingen in het systeem van self-contained certificeringen doorgevoerd. Voorkom verrassingen en lees er hier alles over.

  Wat was een self-contained camper ook alweer? Als jouw camper self-contained is of je wilt ‘em self-contained (laten) maken dan heb/krijg je een (nu nog blauwe sticker) als bewijs. Daarmee mag je met jouw camper kamperen op plekken waar het bord ‘self-contained only' staat. Kampeerplekken voor self-contained campers worden vaak wildkampeerplekken genoemd en zijn vaak gratis.

  Het systeem van campers die gecertificeerd self-contained zijn, staat al een tijd onder druk. Vooral omdat de populariteit van wildkamperen (en het idee dat dat alleen kan als je self-contained bent), explosief is gestegen. Rond het jaar 2000 waren het zo'n 10.000 reizigers die kwamen wildkamperen in Nieuw-Zeeland, terwijl in 2019 zo'n 250.000 reizigers de keuze hiervoor maakten. Er is ook veel kritiek door de lokale bevolking op het systeem.

  Veranderingen aan het systeem self-contained kamperen tussen 2023 en 2025

  Na vele discussies en rake uitspraken door de Minister van Toerisme zijn de wijzigingen aan het systeem van gecertificeerd self-contained in 2021 bekend gemaakt. Het exacte moment van invoeren heeft daarna nog even op zich laten wachten, maar sinds 7 juni 2023 is het zover.

  De nieuwe ‘Self-contained Motor Vehicles Legislation Act' is wet geworden! En wij hebben alle info tot in de detail voor je op rij gezet. Dit gaat er gebeuren tussen 2023 en 2025. Het complete pakket aan wijzigingen wordt gefaseerd ingevoerd.

  Wat er niet verandert aan self-contained kamperen

  Laten we eerst beginnen met het positieve nieuws: alles dat niet verandert in de nieuwe wet van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland.

  • Kamperen in een tent valt niet onder deze self-contained wet, dat was zo en dat blijft zo.
  • Kamperen op commerciële kampeerterreinen oftewel ‘holiday parks'. Deze parken hebben hun eigen regels en beschikken over veel faciliteiten dus daar kun je als non-self-contained kampeerder altijd terecht.
  • Kamperen op privéterrein. De eigenaar van het land stelt hier de regels.

  En voor degenen die hun camper nog willen laten certificeren onder de oude regels met een blauw certificaat dat kan nog tot 7 juni 2024.

  7 juni 2023: alle veranderingen bij de start van de nieuwe wet self-contained kamperen

  Vanaf nu kunnen alleen campers met een vast toilet gecertificeerd worden als self-contained. Je kunt nu niet meer self-contained worden door een draagbaar toilet (“PortaPotti”) in je wagen te hebben of monteren, zelfs als je deze vastzet kan het niet meer.

  Als jouw camper een draagbaar toilet heeft en al gecertificeerd is als self-contained, dan blijft deze certificering geldig tot de datum die op je certificaat staat of tot 7 juni 2025, afhankelijk van welke datum eerder komt.

  Midden juli 2023 verandert er het volgende

  Het nieuwe boetesysteem met verhoogde boetes wordt dan van kracht. De reden van deze datum is de vele toeristen en  bezoekers vanwege het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal Vrouwen 2023 dat op 20 juli 2023 van start gaat. De boete gaat van $200 naar $400. Boetes worden onder andere gegeven voor:

  • Wildkamperen in een niet-self-contained voertuig in strijd met de nationale regel
  • Het niet tonen van een garantiekaart in een motor voertuig tijdens het wildkamperen (tenzij het gebied is toegestaan voor niet-self-contained voertuigen)
  • Wildkamperen in een niet-self-contained voertuig met meer mensen dan waarvoor het voertuig gecertificeerd is voor
  • Voorbereidingen treffen om te wildkamperen in een niet-self-contained voertuig in strijd met de landelijke regel
  • Voorbereidingen treffen om te wildkamperen in een zelfstandig voertuig met meer personen dan waarvoor het voertuig is gecertificeerd.

  Uitzondering op het nieuwe boetesysteem zijn personen die dakloos zijn en in hun wagen leven. Zij kunnen geen boete krijgen, maar moeten door de handhavingsambtenaar naar de juiste instanties worden verwezen.

  7 december 2023: veranderingen 6 maanden na aanname van de nieuwe wet

  Het systeem van het certificeren van campers als self-contained gaat over op het nieuwe system van groene certificeringsstickers. Deze zijn dan 4 jaar geldig sinds uitgifte. Er zullen dan ook meer nieuwe bedrijven en/of personen aangesteld worden die gemachtigd zijn om de keuring te doen en het nieuwe certificaat uit te geven.

  7 juni 2024 gaat er het volgende veranderen

  Vanaf nu kunnen er alleen nog maar groene self-contained certificaten uitgegeven worden!

  7 december 2024 is een grote verandering voor verhuurders van campers

  Op deze datum moeten verhuurders van campers over gaan op het nieuwe system van groene self-contained certificeringsstickers/certificaten. Tot die tijd gelden de blauwe certificaten nog voor huurcampers.

  7 juni 2025 is de datum van het eindpunt van deze grote veranderingen

  Vanaf dan geldt voor elke camper in Nieuw-Zeeland de nieuwe wet rondom self-contained en moeten ze allemaal gecertificeerd zijn onder het nieuwe systeem en dus een groene sticker op de camper hebben. Blauwe self-contained certificaten die een datum hebben die verder in de toekomst ligt vervallen nu ook. Geen enkele camper kan nu nog self-contained zijn met een blauw certificaat!

  Alle officiële informatie op rij in een handige fact sheet

  In onderstaand schema zie je alle veranderingen kort en bondig op rij staan. Dan weet je precies waar je aan toe bent en wanneer. Download deze informatie gerust.

  Alle veranderingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij - beschikbaar gesteld door MBIE NZ
  Alle veranderingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij – beschikbaar gesteld door Ministry of Business & Innovation (CC-BY 4.0)

  Wat betekenen deze verandering aan self-contained voor jouw reisplannen?

  Voorlopig nog niets als je Nieuw-Zeeland gaat verkennen per gehuurde camper – heb je deze huurcamperdeals gezien? – of een tweedehands camper die je ter plekke koopt die al self-contained gecertificeerd is. Let wel op de datum waarop de certificering afloopt van de camper die je gaat kopen want als deze korter geldig is dan de officiële datum van 7 juni 2025 zal je camper eerder en sneller in waarde afnemen. Als je gaat huren heb je sowieso nergens last van want de verhuurder zorgt ervoor dat jouw wagen aan alle eisen voldoet.

  Als je je eigen camper nog wilt laten certificeren onder de oude regels met een blauw certificaat dan kan dat nog tot 7 juni 2024. Vanaf december 2023 worden de nieuwe groene certificaten met bijbehorende eisen actief, maar je kunt dan nog steeds je wagen laten certificeren onder de oude regels tot 7 juni 2024.

  Vanaf 2025 moet je opletten met het kopen van een camper met een blauw self-contained certificaat. Vanaf midden 2025 zijn die certificaten niet meer geldig en omdat deze compacte campers niet of lastig self-contained te maken zijn volgens de nieuwe eisen voor het groene certificaat zul je zo'n wagen minder makkelijk kunnen verkopen. De waarde van de wagen zal rond die tijd sowieso flink dalen.

  Zo is self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland aangegeven
  Zo zie je precies met wat voor soort camper je mag kamperen, self-contained in dit geval

  Wat is het verschil tussen een blauw en een groen certificaat?

  De eisen om een wagen gecertificeerd self-contained te maken volgens de eisen van het groene certificaat zijn strenger. Het draait allemaal om het toilet. Waar je bij het blauwe certificaat nog een compact draagbaar model campingtoilet kon gebruiken, zolang deze gebruikt kon worden in een totaal opgezette camper, mag dat bij het groene certificaat niet meer.

  Het toilet moet bij de nieuwe eisen voor het groene certificaat een vast toilet zijn. Vast als in compleet vastgezet in de wagen waarbij het afval of in een tank onder de wagen of in een verwijderbare cassette onder het toilet terecht komt. Deze cassette kun je dan eruit halen om te legen op een speciale plek voor dit afval. Het toilet mag niet meer in z'n geheel verwijderd moeten worden om dit te doen. Al zijn de exacte eisen wat nu precies wordt verstaan onder een “vast toilet” nog niet bekend.

  Self-contained sticker NZS5465
  Self-contained sticker NZS5465 zoals dat er nu nog uitziet

  En mijn huidige blauwe self-contained certificering?

  Die is nu nog een geldig maar dat verandert in 2025, tenzij de afloopdatum van je huidige certificering eerder valt. Vanaf midden 2025 is alleen het nieuwe, groen certificaat voor self-contained geldig.

  Wat verandert er als ik non-self-contained wil rondreizen?

  Als je van plan bent om met een non-self-contained camper te gaan reizen dan verandert er helemaal niets voor je. Je kunt nog steeds op de duizenden voordelige kampeerplekken staan die voor dat type wagen geschikt is, al vanaf $8 per dag op de mooiste, afgelegen locaties.

  Waarom de veranderingen in self-contained certificering?

  De laatste jaren is het toerisme in Nieuw-Zeeland ontzettend gegroeid. En met een bloeiende toerisme-industrie komen ook nadelen, zoals backpackers die zich minder bewust zijn van de schoonheid van het land en hoe we dit met z'n allen zo moeten houden.

  Wildkamperen (freedom camping) en vooral backpackers in kleine campers zijn veel (negatief) in het nieuws geweest. Vooral omdat veel kleine campers door de mazen van de wet gaan en het self-contained certificaat gebruiken waar het niet voor bedoeld is. Velen zien dit certificaat als de toegang tot mooie, unieke kampeerplekken en denken dat ze anders niet op zulke mooie afgelegen plekken kunnen kamperen.

  Ja de wagens voldoen aan de oude eisen, maar velen gebruiken hun wagen er niet naar. Er wordt in de bosjes geplast/gepoept in plaats van het eigen toilet te gebruiken omdat zo'n potje toch niet zo handig of fijn is. Afvalwater wordt in de natuur gedumpt omdat de kleine tank volzit of niet goed werkt. Zomaar een greep uit incidenten die de laatste jaren regelmatig gerapporteerd zijn.

  Wist je dit? Niet-self-contained zijn, is helemaal geen beperking!

  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (wild)kamperen kan ook als je niet-self-contained bent. Je kunt dan ook op zeer mooie en afgelegen plekken middenin de natuur kamperen. Gebruik een gratis app als CamperMate en je ziet waar je allemaal kunt kamperen in Nieuw-Zeeland.

  Gratis kamperen moet je nu echt uit je hoofd zetten… Een kleine bijdrage van een paar dollar per nacht zorgt dat organisaties als DOC (Department of Conservation) de natuur en de kampeerplaatsen in stand kunnen houden… En meer faciliteiten kunnen plaatsen.

  Check onze post ‘Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe, wat en waar?' voor nog meer info over het nieuwe “wildkamperen” in Nieuw-Zeeland.

  Gratis kamperen non-selfcontained in NZ
  Ook met een non-self-contained compacte camper kun je gratis of voordelige kamperen

  Wat vinden reizigers ervan?

  Wat vind jij van deze veranderingen in het self-containment certificeringssysteem? Ga jij je reisplannen of de manier van rondreizen aanpassen hierdoor? Plaats je reactie of toevoeging hieronder. Vragen mogen natuurlijk ook. We beantwoorden ze graag.

  5 2 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven