Bereid je voor op autorijden in Nieuw-Zeeland met deze tips. Zo ga je vol zelfvertrouwen de weg op.

123NZ

123NZ

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Tijdens je working holiday ga je Nieuw-Zeeland vast verkennen per auto. Het is namelijk de meest flexibele optie om dit prachtige land te ontdekken. Je kunt gaan en staan waar je wilt. En onze tips voor veilig autorijden in Nieuw-Zeeland helpen je letterlijk op weg.

  Met de auto kun je helemaal je eigen route bepalen in Nieuw-Zeeland. Wil je ergens stoppen, dan stop je. Wil je linksaf, dan ga je linksaf. De hop-on/hop-off bussen zijn ook leuk, maar toch net even minder flexibel dan een eigen auto of zo'n voordelige huurauto.

  Zoals je inmiddels weet, rijden ze in Nieuw-Zeeland links. Het voelt al snel heel vertrouwd, maar de eerste kilometers is het echt wennen. Vooral bij rotondes de eerste keer en na een stop moet je de knop weer op links rijden zetten. Ook zijn er zaken en regels die het autorijden in Nieuw-Zeeland net even anders maken.

  Nederlands of internationaal rijbewijs?

  In Nieuw-Zeeland mag je tot een jaar rijden met je Nederlandse rijbewijs. Blijf je langer, bijvoorbeeld als je emigreert dan moet je echt je rijbewijs omzetten naar een Nieuw-Zeelandse. En dat is super-makkelijk als Nederlander zijnde omdat de Nederlandse rij-opleidingen staan goed aangeschreven in Nieuw-Zeeland.

  Een internationaal rijbewijs halen is dus niet nodig, maar kan handig zijn als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Veel autoverhuurbedrijven in Nieuw-Zeeland accepteren je Nederlandse rijbewijs. Je Nederlandse rijbewijs is namelijk deels in het Engels (zie de tekst ‘driving licence' bovenaan maar eens). Kiwi's snappen wat het is. Plus onze traditionle roze kleur voor het rijbewijs valt overal ter wereld op. Meer info vind je in onze uitgebreide blogpost ‘Wijs op reis met je rijbewijs'.

  Oh en ga je met een huurauto op pad, sluit dan in Nederland een voordelige ‘eigen risicoverzekering' voor auto en camper af. Dan hoef je niet die dure verzekering van de verhuurder te nemen.

  Ken de Nieuw-Zeelandse verkeersregels! Lees de New Zealand Road Code

  Voordat je op reis gaat, is het handig om de Nieuw-Zeelandse Road Code te lezen. Dat zijn alle regels die ze daar in het verkeer hebben. Bereid je alvast voor en lees de NZ Road Code online. Het is handig om dat al in Nederland te doen, voordat je begint aan je working holiday of backpacking avontuur. Of doe een gratis online test om te zien of je de Nieuw-Zeelandse verkeersregels een beetje kent.

  Doe rustig aan onderweg en neem de tijd (om te genieten)

  Laat het haastige Nederland los en doe het vooral rustig aan op de weg in Nieuw-Zeeland. Je zult zien men heeft er echt minder haast dan de gemiddelde automobilist in Nederland. Neem vooral je tijd als je een kruising nadert, stop echt als er een stopbord staat en kijk heel goed.

  De meeste ongelukken die in Nieuw-Zeeland voorkomen waar buitenlandse reizigers bij betrokken zijn, gebeuren op kruispunten en door ongeduldig gedrag. Kijk liever een aantal keer goed en wacht met oprijden als je het niet helemaal vertrouwd.

  Wees ook voorbereid op de onverwachte en aparte tegenliggers die je soms tegenkomt daar. Een kudde schapen of koeien midden op de weg, als je lekker aan het genieten bent van je roadtrip op de Zuidereiland, is heel normaal. Ga op tijd rustig rijden als je deze dieren al in de verte op de weg ziet lopen.

  Met de auto Nieuw-Zeeland verkennen
  De dingen die je meemaakt tijdens je roadtrip in NZ. Voor je het weet ben je omringt door schapen of koeien.

  Pas je snelheid aan: “drive to the conditions”

  Dit is de belangrijkste tip om te onthouden als het gaat om veilig rijden met een auto in Nieuw-Zeeland. Pas je aan aan de omstandigheden, zoals de weg, het weer en de snelheidslimiet.

  Veel wegen in Nieuw-Zeeland zijn geasfalteerd of met ‘chip seal' maar zijn bochtig en heuvelachtig. Houd je aan de snelheid, 100 km/u op de meeste snel- en autowegen. Als er een inhaalverbod geld (dubbele strepen) houd je er ook aan. Dat is er niet voor niets.

  Meestal is het namelijk of druk en gevaarlijk op dat stuk of het is totaal onoverzichtelijk. Inhalen kun je het beste doeen bij een ‘passing lane'. En ben je zelf een van de langzaamste blijf dan ook links rijden en blokkeer de snelle inhaalbaan niet.

  Het weer kan snel omslaan in Nieuw-Zeeland. Zo kan het aan de ene kant van de heuvel prachtig zonnig zijn, terwijl het aan de andere kant al stormt en regent. Pas je rijgedrag tijdig aan.

  Hoofd in de wolken bij Whangarei
  Voor je het weet, slaat het weer om en zit je met je hoofd in de wolken

  Verkeersregels of situaties die extra aandacht verdienen, zoals onverzekerde Kiwi's

  • In Nieuw-Zeeland is het verboden om tegen de rijrichting te parkeren langs de weg (bij parallel-parkeren). Als je een parkeerplek langs de weg ziet maar aan de andere kant dan dien je echt eerst om te keren en dan in te parkeren.
  • Autoverzekering is niet verplicht in Nieuw-Zeeland dus er rijden best veel Kiwi's rond zonder autoverzekering. Als je een ongeluk krijgt of schade rijdt wat niet je schuld is, kun je alsnog voor de kosten opdraaien als de tegenpartij niet verzekerd is. Vooral als je in een huurauto of -camper rijdt en de verhuurder de schade dus niet op de tegenpartij kan verhalen. Je kunt je hiertegen beschermen en indekken door een eigen-risicoverzekering af te sluiten voor je op reis gaat. Zo'n verzekering kost weinig, zeker in verhouding tot de potentiële kosten van schade aan je huurauto/camper.
  • Niet alle spoorwegovergangen hebben signalen en de meesten hebben geen spoorbomen. Wees voorzichtig bij het oversteken.
  • Bellen of Whatsappen in de auto is verboden.
  • Ook in Nieuw-Zeeland zijn er autogordels, dus gebruik ze ook!
  • Rijden onder invloed van drank of drugs is uit den boze.

  Die laatste twee zijn niet anders dan in Nederland. Controles zijn streng en de boetes flink. Waar je ook aan zal moeten wennen, zijn de harde reclames om veilig autorijden te promoten. In Nieuw-Zeeland gelooft men in de confrontatie, dus de reclames over veilig autorijden zijn heel anders dan je in Nederland gewend bent. Kijk maar eens naar deze.

  Autorijden in Nieuw-Zeeland is best logisch

  Het grootste verschil met Nederland is het links rijden. Als je daar eenmaal aan gewend, valt het autorijden best mee. Vooral als je het rustig aan doet. Laat het gehaast uit de Nederlandse Randstad thuis en het komt helemaal goed met je.

  Als je kiest voor een voordelige auto huren in Nieuw-Zeeland dan vind je zo'n folder vaak in de auto of krijg je ‘m van de autoverhuurder aangeboden. Handig om even door te lezen onder het genot van een kop koffie voor je de weg op gaat.

  Oh en als laatste tip… Als je in Nieuw-Zeeland gaat rijden met een “eigen” auto, die je daar hebt gekocht, denk dan aan de verzekering.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll to Top