Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe, wat en waar?

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Over wildkamperen in Nieuw-Zeeland gaan veel verhalen rond. Dat maakt het niet makkelijker om er precies achter te komen wat het nu is en vooral waar ‘freedom camping’ (wildkamperen) is toegestaan in Nieuw-Zeeland. Daarom ga ik alle mythes nu doorprikken en je de regels geven. Zodat jij zorgeloos kunt slapen en 's ochtends met een geweldig uitzicht kunt genieten van je koffie en ontbijt.

    Wat is wildkamperen?

    Wildkamperen betekent letterlijk: kamperen op een plek die daar niet voor aangewezen is. Oftewel overal je tentje opzetten, behalve op een camping. Het grote verschil tussen Europa en Nieuw-Zeeland zit in het woord camping. Voor ons Europeanen is dat een grasveld opgedeeld in vakjes met daarop (sta)caravans en tenten.

    In Nieuw-Zeeland is de definitie van camping anders. Wat Nederlanders een camping noemen is daar een ‘holiday park’, vaste kampeerplekken met faciliteiten zoals een gezamenlijke keuken, entertainment-ruimte, washok en meer.

    Dickey's Flat DOC camping
    Kleine vergoeding in de DOC ‘honesty box' voor je gaat kamperen hier

    Daarnaast heb je in Nieuw-Zeeland veel ‘campsites’ of ‘campgrounds’. Deze kunnen gerund worden door:

    • Department of Conservation (DOC), soort staatsbosbeheer. Meer info over het werk van DOC.
    • Regional councils (gemeentes)
    • Vrijwilligers

    Al deze kampeerplekken variëren van een veld (op een mooie) plek met praktisch geen faciliteiten, waar je gratis of tegen een kleine betaling kunt staan, tot plekken die je bijna een camping zou noemen met alles erop en eraan. Ook daar kun je tegen een vergoeding staan die veel lager is dan je voor een ‘holiday park’ (commerciële camping) zou betalen.

    Mythes over wildkamperen in NZ

    De grootste mythes over wildkamperen waar reizigers mee aan komen zijn dat:

    1. Je mag overal waar je wilt kamperen (mythe)
    2. Kamperen altijd gratis is in Nieuw-Zeeland (mythe)

    Deze 2 mythes zijn compleet fout en dien je zo snel mogelijk te vergeten! Er zijn regels voor (wild)kamperen in Nieuw-Zeeland. En ja, het kan soms gratis en soms tegen betaling van een kleine vergoeding per nacht.

    Wat is wildkamperen in Nieuw-Zeeland?

    “Freedom camping” oftewel het “overal gratis kamperen” dat velen in hun hoofd hebben als ze naar Nieuw-Zeeland komen, moet je even vergeten. In Nieuw-Zeeland moet je wildkamperen meer zien als kamperen in de natuur. Het is kamperen op echt supermooie (daarvoor aangewezen) plekken, bijna in het vrije veld. Soms is het gratis en soms kost het iets.

    Met het geld dat gevraagd wordt voor dit wildkamperen worden faciliteiten als de toiletten onderhouden. En vooral op meer plekken geplaatst. De hoeveelheid toeristen die Nieuw-Zeeland jaarlijks bezoeken legt een grote druk op de kampeerfaciliteiten. En die zijn echt noodzakelijk want je kunt je voorstellen wat de schade aan de natuur is als we allemaal onze behoeftes in de bosjes gaan doen.

    Dickey's Flat camping
    Altijd even de regels lezen voor je ergens gaat (wild)kamperen

    Officiële regels voor wildkamperen

    Officieel is wildkamperen in Nieuw-Zeeland: “Wildkamperen is kamperen op publieke grond dat niet is aangemerkt als camping ground of holiday park” (bron: NZ Government).

    Klinkt eenvoudig maar er zijn veel mitsen en maaren. Er zijn namelijk ook ‘district councils’ (regio-besturen) die eigen regels hebben. En die verschillen onderling heel erg. Het is dus geheel afhankelijk waar je bent en wat de regels ter plekke zijn. En dan heb je ook nog het ‘Department of Conservarion’ (DOC) die weer andere regels heeft voor de gebieden die zij in beheer heeft. En dan zijn er nog verschillen in regels tussen ‘self-contained’ vs ‘niet-self-contained' kampeerwagens.

    Waar mag ik wildkamperen in NZ?

    De vuistregels om te gaan wildkamperen in Nieuw-Zeeland zijn dan ook:

    1. Gebruik gratis apps als CamperMate om te zien waar je mag kamperen.
    2. Doe geen aannames. Kijk en lees de borden. Of vraag eerst aan een ‘local' of bij een i-SITE (VVV) of je op een bepaalde plek mag kamperen.
    3. Ga niet zomaar op prive-terrein staan. Vraag aan de eigenaar of het mag.
    4. Wees niet eigenwijs of krenterig. Een paar dollar voor een nacht kamperen is spotgoedkoop. Vergelijk het maar eens met commerciële campings of een hostel.

    Waar je ook gaat kamperen in Nieuw-Zeeland, gebruik onze gratis kampeergids ‘Kamperen in NZ, voordelig het land ontdekken’ en houd je vooral aan deze regels.

    • Laat alleen voetsporen achter. Neem al je troep mee of gooi het in daarvoor bestemde prullenbakken.
    • Heb respect voor het land. Je bent te gast in Nieuw-Zeeland. Laat het achter zoals jij wilt dat een toerist Nederland achter laat.
    • Doe je behoefte in openbare toiletten en niet tegen een boom oid.
    • Laat niets in meren en rivieren lopen. Geen zeepsop, tandpasta of andere chemische meuk. Niets! Wist je dat veel merken tandpasta en cosmetica miniscule plastic bolletjes bevatten waar het onderwaterleven van naar de knoppen gaat? Gebruik de gratis Beat The Microbead app maar en check je favoriete cosmeticaproducten.

    Werkelijkheid van wildkamperen in NZ

    Het lijkt er misschien op dat met alle regels wildkamperen in Nieuw-Zeeland minder leuk of spontaan is dan je dacht toen je de plannen voor je reis naar Nieuw-Zeeland aan het maken was. Niets is minder waar!

    • ✔️ Ja, je gaat op supermooie plekken slapen. Middenin de natuur. Ook als je ‘niet-self-contained' bent (meer info over ‘self-contained' campers)
    • ❌ Nee, je komt niet op van die gelikte Europese campings terecht. No worries.
    • ✔️ Ja, je moet soms een paar dollar betalen ($5 tot $15 per persoon per nacht) om op sommige mooie plekken te kunnen kamperen en slapen.
    • ❌ Nee, een ‘honesty box’ betekent niet “niemand die het ziet of controleert dus ik betaal niet”. Betaal netjes.
    • ✔️ Ja, gratis kamperen is nog steeds mogelijk. Ook op DOC-kampeerplekken.
    • ❌ Nee, reserveren is niet nodig. Vaak kan er geeneens gereserveerd worden en is het gewoon wie het eerste komt, wie het eerste kampeert. Door gebruik te maken van een gratis camping app zie je hoe druk het ergens is en wat een alternatieve kampeerplek in de buurt is.

    Mocht je besluiten om de regels te breken (Nederlanders zijn toch altijd eigenwijs en houden van het opzoeken – en doorbreken – van de kaders), dan zijn dit de “kostenposten” waar je rekening mee kan houden:

    • $200 ‘instant fine’ (dat betekent direct en altijd prijs, net als een kraslot) als je dingen doet als kamperen op plekken waar het niet mag of afval dumpen waar het niet hoort.
    • $5.000 maximale boete als je veroordeelt wordt voor ongehoord gedrag tegenover ‘enforcement officer’ (council of DOC-medewerker)
    • $10.000 maximale boete als je een mega-afvaldump doet, zoals het legen van je riooltank van je camper op openbaar land.

    Kamperen doe je samen

    Hoera. Je hebt je door alle tips en vooral de do's & dont’s geworsteld. ? Sorry, maar helaas gaat er veel fout op het gebied van (wild)kamperen in Nieuw-Zeeland. (Wild)kamperen komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws in Nieuw-Zeeland.

    • “French freedom camper poos on Dunedin street” (lees artikel)
    • “New Zealand strains under tourist loads” (lees artikel)
    • “Tourists empty unwanted diesel into stormwater drain in Nelson” (lees artikel)
    • “Crackdown on freedom camping in Nelson is working” (lees artikel)

    Laten we dus met z’n allen zorgen dat we het land netjes achterlaten zodat andere reizigers er ook van kunnen genieten. Niet alleen deze avontuurlijke generatie maar ook de volgende.

    5 1 stemmen
    Article Rating

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven