Aanvulling op ‘Backpacken in Nieuw-Zeeland: de ultieme voorbereiding’

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Op collega-reisblog Backpackcentrale kwamen we een artikel tegen over de voorbereidingen voor backpacken in Nieuw-Zeeland. Een uitgebreid artikel dat goed in elkaar steekt, maar waar wij toch iets op willen aanvullen. Niet dat er fouten in staan. Nee, het mist een stukje van de huidige realiteit. Wij borduren dus even verder op deze voorbereidingen voor backpacken in Nieuw-Zeeland door onze collega's.

  Het originele artikel is leuk om te lezen en levert goede info op. Maar met onze aanvullingen hieronder wordt het pas echt dé ultieme voorbereiding op backpacken in Nieuw-Zeeland.

  Kosten van eten in Nieuw-Zeeland

  De zin “besluit je om zelf eten te koken, dan is dat over het algemeen wat duurder dan in Nederland” in hun blogpost geeft meteen een hardnekkige mythe aan. Het wordt vaak gezegd door backpackers in Nieuw-Zeeland dat de kosten van eten hoger zijn in Nieuw-Zeeland dan in Nederland. Persoonlijk vinden wij dat het best meevalt. Hoogste tijd om dit in cijfers uit te drukken.

  Wil je de kosten van levensonderhoud tussen landen vergelijken dan is de Big Mac Index van The Economsist onze favoriet. Deze index is goed te begrijpen zonder dat je afgestudeerd econoom hoeft te zijn.

  Big Mac Index (July 2016)
  Big Mac Index (juli 2016)

  Het komt erop neer dat de Big Mac een van de weinige producten is die wereldwijd overal hetzelfde is: “burger van rundvlees met verse sla, smeltkaas, uitjes, augurk en speciale Big Mac-saus op een 3-delig sesambroodje”. Perfect om te vergelijken wat je in elk land met je geld kunt doen.

  Kijkend naar de Big Mac Index van juli 2016 (we hebben deze post net ge-update) zien we dat de kosten van een Big Mac in Nieuw-Zeeland en de Euro-zone praktisch gelijk zijn. Nederland staat er helaas niet los op. We graven dus nog even dieper in de cijfers.

  Prijs van boodschappen: Nederland vs Nieuw-Zeeland

  Om de vergelijking compleet te maken, zijn we even de supermarkt in geweest. We hebben het boodschappenlijstje van statistiekensite Numbeo gebruikt. Met 2 kleine aanpassingen: geen sigaretten (wie rookt er nu nog?) en geen verse tomaten maar in blik (makkelijker tijdens je rondreis). Met dat lijstje zijn we naar de bekendste supermarkten van Nederland (Albert Heijn) en Nieuw-Zeeland (Countdown) gegaan.

  Boodschappen Nederland

  (in euro)

  Nieuw-Zeeland (in dollar)
  Appels: Granny Smith (1 kg) € 2,79 $3,49
  Bananen (1 kg) € 1,89 $3,49
  Rundergehakt (1 kg) € 6,00 $7,99
  Fles rode wijn (0,75 liter) € 3,99 $6,99
  Kipfilet (zonder vel, zonder botten, 1 kg) € 7,50 $15,00
  Lokaal bier (1 liter) € 1,38 $3,80
  Eieren (doos van 12 stuks) € 1,79 $3,50
  Import bier: Duits (blik van 500 ml) € 0,79 $2,39
  Kropsla (1 stuks, niet voorgesneden) € 0,86 $3,49
  Heel witbrood € 1,19 $1,00
  Lokale kaas (1 kg) € 10,00 $10,00
  Volle melk (gekoeld, vers, 1 liter) € 0,59 $1,83
  Uien (1 kg) € 1,39 $1,70
  Sinaasappels (1 kg) € 1,40 $2,50
  Aardappelen (1 kg) € 1,50 $1,70
  Witte rijst (1 kg) € 1,63 $2,60
  Tomatenblokjes (blik) € 0,49 $0,80
  Water (1,5 liter fles) € 0,57 $1,00
  TOTAAL € 45,73 $73,27

  Zijn de boodschappen in Nieuw-Zeeland goedkoper of niet?

  Wat zegt de tabel hierboven nu? Om het mandje met Nieuw-Zeelandse boodschappen goed te kunnen vergelijken met Nederland rekenen we het om naar Euro's en nemen we ook de veranderingen in de wisselkoers mee. Bij een lage dollarkoers krijg je namelijk meer Nieuw-Zeelandse dollars voor je geld en worden je boodschappen goedkoper.

  Daarvoor nemen we de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar van afgelopen jaar en kijken we naar de laagste en hoogste koers en het gemiddelde daarvan. De prijs van onze Nieuw-Zeelandse boodschappen wordt dan…

  Wisselkoers (afgelopen jaar) 1 NZ dollar is Boodschappen Nieuw-Zeeland (in euro) % verschil met €45.73
  laag € 0,5556 €40,71 -12,34% = goedkoper
  gemiddeld € 0,6082 €44,56 -2,63% = goedkoper
  hoog € 0,6607 €48,41 5,53% = duurder

  Tips om je boodschappen in Nieuw-Zeeland goedkoper te maken

  De kosten van eten zijn in Nieuw-Zeeland over het algemeen gelijk of zelfs lager dan in Nederland. De beste tips om je boodschappen goedkoper te maken, zijn:

  • Denk aan de kortingskaart bij supermarkt Countdown of New World (bij die laatste heb je alleen op het Zuidereiland een gratis kaart voor de aanbiedingen nodig).
  • Let op aanbiedingen! Er gaat al snel 20 tot 50% van de prijs van een product af. Heel wat meer dan 5 of 10 cent korting in de bonus bij Albert Heijn.
  • Koop groente en fruit in het seizoen, dan zijn ze het goedkoopst. En koop ze vooral bij kleinere (Chinese) supermarkten of groenteboertjes / stalletjes langs de weg.
  • Koop huismerk of budget-producten, zoals Homebrand, Pam's of Select. Deze zijn vaak van dezelfde kwaliteit en dus net zo lekker. Je vindt ze vaak op de onderste planken in de supermarkt.

  Check ook onze tips voor goedkoop eten in Nieuw-Zeeland, zelf koken maar ook voordelig uit eten.

  Of ga door naar de volgende pagina voor updates over de kosten van vervoer, kosten van drinken en meer tips voor als je gaat backpacken in Nieuw-Zeeland.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top