Wat kost een biertje in Nieuw-Zeeland?

123NZ

123NZ

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Na urenlang in het vliegtuig gezeten te hebben, is het heerlijk om in Auckland te proosten op het begin van jouw Nieuw-Zeelandse avontuur. Er zijn voldoende bars om uit te kiezen. Maar wat kost een biertje in Nieuw-Zeeland? Hoeveel ben je kwijt na je eerste keer Nieuw-Zeelands bier drinken? We zochten het voor je uit.

  Toen we deze blogpost publiceerden was het jaar 2015 en lag de focus puur op de prijs van bier in Auckland. Dit was vanwege het onderzoek Beer Price Index van GoEuro waarbij Auckland op de 50ste plaats – van 75 wereldsteden in totaal – stond. Inmiddels is er veel veranderd en hebben we deze blogpost helemaal ge-update en van nieuwe informatie voorzien.

  Nu, anno 2020, weet je dan precies wat de prijs van een biertje in Nieuw-Zeeland is. Alleen de vraag is wat valt er tegenwoordig onder de term “biertje”? In het land waar ‘craft beer' super-populair is, net zo populair als speciaalbier in Nederland, kunnen we eigenlijk niet meer spreken over de prijs van een “biertje”.

  We gaan dan ook onderscheid maken in de verschillende stijlen bier die je in Nieuw-Zeeland kunt krijgen. Uiteraard zal het traditionele biertje (pils of ‘lager') hierbij niet ontbreken. No worries.

  Is bier in Nieuw-Zeeland duur?

  De vraag of Nieuw-Zeeland een duur of een goedkoop land is, hebben we al diverse keren beantwoord. Daarom leggen we nu de focus op de prijs van bier in Nieuw-Zeeland. Laten we eens kijken wat een biertje in de Nieuw-Zeelandse supermarkt kost.

  Prijs van lokaal bier in Nieuw-Zeeland

  • Monteiths Craft Beer Phoenix (IPA): $3,00 per fles van 330ml ($9 per liter)
  • Garage Project Craft Beer Fugazi (ale): $3,00 per blik van 330ml ($9 per liter)
  • Speights Summit Beer Ultra (low-carb lager): $20 per 12-pack met flessen van 330ml ($5 per liter)
  • TUI (East India Pale Ale): $32 per 24-pack met flessen van 330ml ($4 per liter)
  • Mac's Beer Green Beret (India Pale Ale) of Hop Rocker (NZ-pils): $23 per 12-pack met flessen van 330ml ($5.80 per liter)

  Prijs van buitenlands bier in Nieuw-Zeeland

  • Bitburger Drive Beer Zero (alcoholvrij): $1,99 per blik van 500ml ($3,98 per liter)
  • Oettinger Beer Pilsner (pils): $2,29 per blik van 500ml ($4,58 per liter)
  • Heineken (lager): $44 per 24-pack met flessen van 330ml ($5.55 per liter)

  Alle prijzen zijn gecheckt op 15 november 2020 bij Nieuw-Zeelandse supermarkt Countdown. Je ziet de verschillen, het “wat gewone bier” kost in Nieuw-Zeeland rond $4 à $5 per liter, maar als het van een speciaalbierbrouwerij afkomt, gaat het snel naar $9 à $10 per liter. Het “import-bier” kost zo ongeveer hetzelfde als het Nieuw-Zeelandse bier van de grotere, commerciële brouwerijen.

  Prijs van bier in de Nieuw-Zeelandse horeca

  Allemaal leuk en aardig die informatie over de prijs van bier in Nieuw-Zeeland, maar je zult niet altijd in je hostel of je huurwoning een biertje drinken. Je wilt natuurlijk ook wel eens naar een leukere plek om daar van versgetapt bier te kunnen genieten. Tijd om de prijzen van bier in de horeca te onderzoeken.

  Het belang van het bierglas

  Voordat je na het zien van de prijzen van bier in de horeca in Nieuw-Zeeland gaat roepen “oh wat goedkoop” of “sh*t wat duur” even het volgende… In Nieuw-Zeeland is het standaardglas om een versgetapt biertje uit te drinken een pint. Maar hoeveel is een pint nu precies?

  Dat is een leuke vraag en een mooi onderwerp van discussie.

  • Britse pint (ook wel “imperial pint” genoemd) is precies een biertje van 568ml
  • Amerikaanse pint is exact 473ml bier

  Nieuw-Zeeland is een land met een Britse oorsprong dus daar zullen de pints de Britse pints zijn dus er kan 568ml in zo'n glas. Een logische redenatie, maar de praktijk is anders.

  NZ bier in het zonnetje
  Genieten van Kiwi bier in het NZ-zonnetje

  Net als in Nederland zijn de bekende namen van glazen maatsoorten geworden (we weten allemaal wat te verwachten bij een “vaasje” of “fluitje”), maar de exacte maat is door jaren heen wel veranderd. Zo is het ook in Nieuw-Zeeland, daar kan een standaardbierglas als de “pint” tussen 400ml en 560ml bier bevatten. En dit alles wordt je geserveerd als een pint.

  Aangezien een “pint” geen officièle maat is, kan dat. Het zijn vooral Britten of Kiwi's van Britse afkomst die het opvalt. Voor anderen is een “pint” gewoon het standaardglas van een normaal bier, dus of het nu 400ml, 450ml of dichterbij 568ml zit, het maakt niet zoveel uit. Als het bier maar smaakt. Maar ja, dat maakt het vergelijken van de bierprijzen in de horeca wel iets lastiger.

  Daarom hebben we besloten om een overzicht te maken van een aantal leuke en/of populaire kroegen in de grote steden in Nieuw-Zeeland zodat je en een idee hebt wat een biertje kost en je hebt meteen een aantal leuke plekken om tijdens je reis een biertje te drinken.

  Bierprijzen in leuke kroegen in Auckland

  • 16Tun in Auckland is een “Free House” oftewel een kroeg zonder band met een brouwerij waardoor ze speciaalbier van vele verschillende brouwerijen op tap hebben. Hier vind je alles behalve standaardbier. Bij 16Tun drink je een speciaalbiertje van de tap vanaf $13, maar je kunt ook kiezen uit het uitgebreide assortiment speciaalbier op fles, uit alle delen van Nieuw-Zeeland uiteraard.
  • Vulture's Lane is een andere populaire plek in Auckland voor liefhebbers van speciaalbier. Hier hebben ze duidelijk op de kaart staan welk formaat “pintglazen” ze gebruiken voor hun tapbier.
   • Small: 285ml
   • Pint: 425ml
  • Danny Doolan's (Quay Street West): ideaal om te stappen in het weekend, vaak optredens en altijd druk.
  • Father Ted's (Wellesley St): typisch Ierse pub, ook ideaal voor het vieren van St. Patrick's Day.
   • Export Gold (tap): $9,00
   • Speights (tap): $9,00
   • Hawkes Bay IPA (tap): $10,00
   • Heineken (fles 330ml): $6,00
   • Guinness (tap): $11,00
   • * hoeveel een “pint” bij Father Ted's is kunnen we je helaas niet melden.
  • Fat Camel Bar (Ford Street): echte backpacker-bar waar ze altijd het goedkoopste bier hebben. Helaas zijn zowel de bar als het hostel gesloten vanwege de nasleep van de crisis door Corona.

  Allemaal leuke pubs om te proosten op je Nieuw-Zeelandse avontuur. Wil je sneller meer bars ontdekken, doe dan mee met een ‘pub crawl' (kroegentocht voor fun en drinken) of ga voor een echte craft beer tour als je meer van speciaalbier houdt (en het je ook echt om het proeven gaat).

  Nieuw-Zeelands speciaalbier bij 16Tun in Auckland
  Goede keuze aan Nieuw-Zeelands speciaalbier bij 16Tun in Auckland

  De prijzen van bier in gezellige kroegen in Christchurch

  Dat Christchurch veel leuks te bieden heeft, had je vast al gezien in onze blogpost over deze altijd-veranderende stad. Je kunt dan ook zeker gezellige kroegen vinden om een biertje te drinken. Hier zijn een aantal aanraders.

  • Punky Brewster is te vinden op 22B Tyne Street, Addington in Christchurch. Deze “craft beer fillery” is een afvulstation, 'tap room' (kroeg) en online shop ineen. Je kunt er dus een verscheidenheid aan vers speciaalbier van de tap proeven, maar ook je flessen laten vullen of kiezen uit het assortiment speciaalbier op fles. De uitstraling is zoals het hoort: ruw, onafgewerkt en industrieel. Prijzen voor tapbier beginnen bij $13 voor een “pint”.
  • 12Bar is te vinden op 342 St Asaph Street in Christchurch. Het is dé tent voor live muziek, goed Nieuw-Zeelands speciaalbier van tap en een uitgebreid assortiment speciaalbier uit de hele wereld in fles of blik (drink ter plekke of neem mee naar huis). Ook kun je hier je bestelling ophalen van Beer Library, de online shop voor Nieuw-Zeelands speciaalbier. Prijzen voor tapbier beginne hier bij $12.

  Terugblik op onze originele informatie uit 2015

  Ter vergelijking, hebben we een deel van onze originele blogpost uit 2015 laten staan…. Volgens de 2015 Beer Price Index van GoEuro staat Auckland op de 50ste plaats (van de 75 wereldsteden in totaal) met een gemiddelde prijs van US$ 3,78 (NZ$ 5,85) voor 33cl bier.

  Deze prijs is het gemiddelde van wat je gemiddeld betaalt in de supermarkt (US$ 1,67 of NZ$ 2,58) en in een bar (US$ 5,88 of NZ$ 9,10) voor 33cl bier (flesje). Hoe hoger een stad op deze lijst staat hoe hoger de prijs van bier in die stad. Zo staan Den Haag en Amsterdam een stuk lager (respectievelijk 28 en 31) oftewel bier is daar goedkoper dan in Auckland.

  De Nieuw-Zeelandse krant NZ Herald dook ook meteen op dit nieuws en ging kijken in welke bar in Auckland je het duurste en goedkoopste biertje verkoopt.

  • Spitting Feathers (Wyndham St): NZ$ 4
  • Shakespeare Hotel and Brewery (Albert St): NZ$ 6
  • The Elephant Wrestler (Takapuna): NZ$ 9,60
  • Dominion Bar (Mt Eden): NZ$ 9,50

  Men kwam op een gemiddelde prijs van NZ$ 8 voor een flesje bier (‘lager') en NZ$8 à 9 voor een fles Heineken. Dat laatste is een interessant feit. Bovenstaande prijzen zijn namelijk prijzen voor het populairste bier dat in Auckland geschonken wordt en dat is inderdaad Heineken.

  Genieten van je biertje in Nieuw-Zeeland

  Waar het vooral om gaat, is dat je geniet van je biertje in Nieuw-Zeeland. Je bent immers op reis of gaat er een jaar wonen en werken tijdens je working holiday. Wat je ook drinkt, lager, pils, stout etc en dan van een commerciële brouwerij of van een micro brewery, iedere liefhebber is anders. Geniet vooral. Proost.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven