Een werkvakantie in het buitenland is in 3 stappen geregeld

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Een jaar lang reizen en werken in het buitenland is makkelijker dan je denkt. Zeker als je tussen 18 en 30 jaar bent. Dan is er namelijk een speciaal visum voor een werkvakantie in het buitenland. Verschillende landen bieden deze mogelijkheid. Kijk maar.

  Werken in een koffietentje in Nieuw-Zeeland
  Je kunt kiezen uit zoveel verschillende baantjes voor een working holiday

  Deze werkvakantie in het buitenland, oftewel ‘working holiday', is gebaseerd op een wederzijdse afspraak die Nederland met een aantal landen heeft. Dankzij die afspraken kun jij minstens een jaar reizen en werken in een aantal mooie maar verre landen.

  Maar alleen als je in de groep jonge reizigers valt. Het working holiday visum is bij veel landen vaak gelimiteerd tot en met 30 jaar. Op deze manier kunnen jongeren makkelijk en goedkoop kennismaken met werken en leven in een andere cultuur. Het is dan ook een soort uitwisselingsprogramma.

  Precies daarom moet je de kans grijpen als je in aanmerking komt voor zo'n visum. Voor je het weet ben je te oud en kun je geen working holiday meer doen. Al zijn er tegenwoordig voor reizigers ouder dan 30 jaar alternatieven voor een working holiday.

  Landen die een working holiday programma hebben

  Als Nederlander kun je in een groot aantal landen een werkvakantie buitenland doen. We zetten even de meest populaire landen voor je op rij.

  • Nieuw-Zeeland – Het kleine verre land dat zoveel te bieden heeft. Het is een ideaal land om een werkvakantie te gaan doen. Het land heeft een leuke en open cultuur, het is makkelijk en veilig om er rond te reizen en er is volop werk te doen. Het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland kun je aanvragen vanaf je 18de en tot en met je 30ste jaar. Het visum wordt maar één keer verstrekt, er is geen tweede jaar of zoiets mogelijk maar wel een kleine verlenging.
  • Australië – Een land met behoorlijk meer oppervlakte en daardoor ook zo interessant om rond te reizen. Bovendien zijn er ook volop kansen voor je werkvakantie buitenland. Het working holiday visum kun je aanvragen tot en met je 30ste, maar je kunt ‘m verlengen met nog 2 jaar (zolang je nog binnen de leeftijdsgroep valt als je ‘em aanvraagt). Daardoor kan een werkvakantie in Australië kan maximaal 3 jaar duren. Hoe tof is dat?
  • Canada – Eveneens een groot land met een ontzettend mooie natuur en prachtige cultuur. Ook voor Canada is er een working holiday visum voor Nederlanders tussen 18 en 30 jaar (ook hier is het tot en met je 30ste). Het aantal visa voor Canada is niet onbeperkt zoals voor Australië en Nieuw-Zeeland dus je moet er op tijd bij zijn.
  • Europa – Je vergeet het misschien wel eens, maar dankzij de Europese Unie is er vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Oftewel als Nederlander kun je heel makkelijk (en zonder extra visum) werken in een ander Europees land. Dat maakt het meteen de makkelijkste werkvakantie buitenland die er maar is. Over de grens en toch heel dichtbij.

  Regel zelf je werkvakantie in het buitenland in 3 stappen met deze tips

  Het is niet heel moeilijk om een werkvakantie in het buitenland te gaan doen. Spannend wel, maar lastig is het niet. Het enige dat lastig kan zijn, is de keuze naar welk land je (als eerste) zult gaan. Vaak combineren reizigers diverse landen zodat ze enkele jaren kunnen reizen en werken in het buitenland.

  Stap 1: visum voor je werkvakantie

  Het hebben van het juiste visum is het allerbelangrijkste als je voor een werkvakantie naar het buitenland gaat. Het aanvragen van een visum voor je werkvakantie is helemaal niet moelijk. Tegenwoordig is het een kwestie van een online formulier invullen.

  Vaak dien je nog één of meerdere van de volgende zaken te overleggen:

  • Retourticket (of bewijs dat je weer weg gaat)
  • Bepaald bedrag (op je rekening) om te laten zien dat je voor jezelf kunt zorgen in de eerste weken van je aankomst als je nog geen inkomsten ter plekke hebt
  • Medische verklaring (soms nodig)
  • Een lang-op-reisverzekering waarmee je goed verzekerd bent tijdens reizen en werken in het buitenland. Deze verzekering dien je voor vertrek te regelen, wat ook vaak een eis van het visum is. Dit om te voorkomen dat jij als reiziger het land zelf op kosten jaagt als er iets gebeurd.

  Stap 2: vinden van werk

  Je kunt als een kip zonder kop gaan rondrennen na aankomst overzees, maar je kunt ook van tevoren je voorbereidingen treffen. Er zijn namelijk organisaties die een startpakket verkopen, waarmee je met behulp van een lokale partnerorganisatie supersnel aan het werk bent en waarmee je altijd ter plekke ondersteuning hebt.

  Zo'n lokale partnerorganisatie helpt je tevens met alle belangrijke zaken ter plekke, zoals belastingnummer aanvragen, bankrekening openen, vinden van werk (ze hebben goede contacten bij lokale werkgevers) en wat te regelen als je het land weer gaat verlaten. Voor Nieuw-Zeeland is er het 123NZ-startpakket om alles snel en makkelijk geregeld te hebben.

  Natuurlijk hoef je niet zo'n startpakket te gebruiken. Het hangt er helemaal vanaf wat voor reiziger je bent en hoeveel dingen je zelf wilt regelen of uitzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld ook alvast je buitenlandse bankrekening aanvragen vanuit Nederland, o.a. voor Australië, Nieuw-Zeeland en de USA.

  Het werk dat je tijdens je werkvakantie buitenland kunt dien is heel divers. Exacte regels hangen natuurlijk af van het land waar je heen gaat, maar bij de meesten kun je praktisch elk werk doen. Afgezien van werk waarbij bepaalde opleidingen of vergunningen voor nodig zijn. Zo kun je in Nieuw-Zeeland kiwi's of appels plukken, maar ook in een kroeg werken of op kantoor. Je hebt het helemaal zelf in de hand.

  Stap 3: het plannen van je reis

  Als je dan je papieren (denk ook aan je verzekering) en voorbereiding voor het vinden van werk geregeld heb, kun je je reis gaan plannen. Omdat je werkvakantie buitenland vaak een jaar duurt (maximale geldigheid van je visum) zijn er een paar dingen waar je bij het boeken van je vliegreis aan moet denken.

  • Geldigheid van je ticket: de allergoedkoopste aanbiedingen zijn vaak voor een verblijf van maximaal een paar weken tot een maand of twee. Voor een werkvakantie in het buitenland heb jij dus een ticket nodig dat een jaar geldig is. Maar ook daarvoor zijn hele mooie scherpe aanbiedingen te vinden. Of je gaat met een enkele reis op working holiday.
  • Mag een enkele reis?: Het hangt van het land af waar je je werkvakantie gaat doen. Voor Nieuw-Zeeland mag je op een enkele reis binnen komen als je een working holiday visum hebt. Tegenwoordig is ook zo'n enkele reis behoorlijk goedkoop… Plus, het geeft je zoveel meer flexibiliteit.
  • Wees flexibel en boek ruim van tevoren: het komt je misschien beter uit om op een vrijdag te vertrekken maar wellicht scheelt het je veel euro's als je een dag eerder of later gaat. Speel met de data als je gaat boeken. Kan je echt veel schelen. En wacht niet tot het laatste moment met het boeken van je reis want de prijs gaat alleen maar omhoog.

  En de werkvakantie in een ver buitenland kan beginnen

  Dat is het eigenlijk. Nu hoeft je alleen nog maar in te pakken. Het regelwerk bij een werkvakantie in het buitenland valt best mee. Kwestie van een lijstje maken en alle zaken afwerken en afvinken. Zolang je maar niet te lang wacht want de mogelijkheid van een working holiday-visum laten schieten is echt zonde. Hak dus snel de knoop door voor je 31ste verjaardag en ga ervoor.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven