Is het working holiday visum Nieuw-Zeeland te verlengen?

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Het is misschien wel de meest-gestelde vraag onder reizigers in Nieuw-Zeeland. Tijd om deze eens compleet en uitgebreid te beantwoorden zodat jij direct weet of het mogelijk is om het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland te verlengen.

  Wat is nodig om het working holiday visum Nieuw-Zeeland verlengen?
  Kan het Nieuw-Zeelandse working holiday visum verlengd worden?

  Misschien dat je nu een working holiday van 12 maanden meer dan genoeg vindt, maar neem maar aan dat als je eenmaal in het land bent, je niet meer weg wilt.

  Dat het working holiday visum een unieke kans is om te werken en reizen in Nieuw-Zeeland heb je inmiddels wel door. Wellicht heb je in alle informatie ook gezien dat je dit visum maar één keer kunt krijgen. Daarom zeggen wij altijd, haal er het maximale uit. Je mag tot 12 maanden werken en reizen in Nieuw-Zeeland met dat visum dus waarom zou je korter willen blijven?

  Is een tweede working holiday visum mogelijk voor Nederlanders of Belgen?

  Zodra je gaat reizen door Nieuw-Zeeland kom je ongetwijfeld Engelsen of Canadezen tegen. Zodra de woorden visum verlenging in een gesprek vallen, zullen zij je iets vertellen dat helaas vaak door Nederlandse of Belgische reizigers verdraaid of niet goed onthouden wordt.

  Een ‘working holiday visa extension' (werkvakantie-visum verlenging) van nog eens 12 maanden is alleen mogelijk als je:

  • Engels of Canadees staatsburger bent;
  • Je een 12 maanden working holiday visum hebt;
  • Je in Nieuw-Zeeland bent;
  • Je tussen 18 en 30 jaar bent.

  En dan moet je aan al deze eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een verlenging van je working holiday visum.

  Oftewel als Nederlander of Belg kun je GEEN nieuw 12-maanden-visum via een ‘working holiday extension' aanvragen! Maar dat betekent niet dat verlenging van je visum helemaal niet mogelijk is. Er is hoop.

  Kan het working holiday visum verlengd worden?

  Als Nederlander en Belg is er zeker de mogelijkheid om je working holiday visum te verlengen.

  Verleng je working holiday visum met 3 maanden

  Dat is de enige optie om je working holiday te verlengen dus het is iets dat je moet weten voordat je naar Nieuw-Zeeland gaat. Dan kun je er rekening mee houden.

  Als Nederlandse of Belgische werkvakantie-reiziger kun je namelijk het working holiday visum Nieuw-Zeeland met 3 maanden verlengen als je:

  • Minstens 3 maanden tijdens je working holiday seizoenswerk in ‘horticulture' (tuinbouw: “fruit, vegetable or flower-growing businesses”) of ‘viticulture' (wijnbouw) gedaan hebt. Hier wordt onder verstaan het doen van “planting, maintaining, harvesting or packing crops”.
  • Paspoort nog 3 maanden na de visum-verlenging geldig is.
  • Medische / lang-op-reisverzekering ook geldig is tijdens de 3 maanden verlenging (de meeste kun je vanuit het buitenland verlengen).
  • Al in Nieuw-Zeeland bent.

  Voldoe je aan alle eisen, dan kun je een speciale working holiday extension online aanvragen. Immigration New Zealand heeft dan de volgende informatie van je nodig:

  • Je paspoort + 2 extra, recente pasfoto's
  • Bewijs dat je al 3 maanden het betreffende seizoenswerk hebt gedaan. Je toont dit aan door brieven van je werkgever(s), loonstroken of belastingstukken te laten zien.
  • Bewijs dat je een vliegticket hebt of kunt kopen om Nieuw-Zeeland weer te verlaten.

  Alle andere zaken zoals of je nu al een working holiday visum hebt, of je al eens een working holiday verlenging hebt gehad, of je je goed gedragen hebt, of je gezond bent en of je aanvraag bonafide is, checken ze in hun systeem of vragen ze later apart aan je mocht het nodig zijn.

  Wat als mijn working holiday visum verlopen is door COVID-19?

  Het Nieuw-Zeelandse working holiday visum is geldig voor 12 maanden vanaf het moment dat je Nieuw-Zeeland voor de eerste keer binnen gaat. En vanaf het moment van goedkeuren heb je 12 maanden om het visum te activeren door Nieuw-Zeeland binnen te gaan. Je hebt dus ruim de tijd om je visum te activeren en te gebruiken.

  Maar heb je dankzij de wereldwijde COVID-19/Coronavirus-crisis niet meer de tijd gehad om je visum te gebruiken en is ie daardoor verlopen, dan heb je inderdaad een probleem. Buiten jouw macht heb je het unieke visum niet kunnen gebruiken. Erg vervelend.

  Op dit moment is nog niet bekend hoe de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst met dergelijke gevallen om zal gaan. Daar zal meer duidelijkheid over komen zodra er weer naar Nieuw-Zeeland gereist kan worden.

  Mijn visum is verlopen in Nieuw-Zeeland door COVID-19 en nu?

  Immigratie Nieuw-Zeeland heeft het volgende bekend gemaakt voor reizigers op een tijdelijk visum (werkvakantie, student of toerist)…

  • Als je visum verloopt voor 1 april 2020 en je kunt Nieuw-Zeeland niet meer uit, dan moet je online een nieuw visum aanvragen. Je krijgt dan een tijdelijk visum.
  • Als je visum gaat verlopen tussen 1 april en 9 juli 2020 dan wordt je visum verlengd tot eind september 2020. Een bevestiging wordt naar alle houders van deze visa gestuurd.

  Volg onze blogpost over de gevolgen van COVID-19 en reizen naar Nieuw-Zeeland want daar publiceren we ook constant nieuwe updates.

  Meer vragen over een working holiday of het visum?

  We hebben ook een uitgebreid overzicht van alle vragen (en antwoorden) over een working holiday, het visum en wonen/werken in Nieuw-Zeeland. En zoals altijd, als jouw vraag er nog niet tussen staat, plaats een reactie met de vraag hieronder en we beantwoorden deze zo snel mogelijk.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  5 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Marie
  Marie
  Gast
  16 juni 2021 17:13

  Goed om meer te weten over het verlengen van je visa door COVID-19. Mijn visum is ook verlopen en was benieuwd of deze ook verlengd zou kunnen worden. Helaas val ik buiten de genoemde maanden.

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Marie
  19 juni 2021 09:55

  Hi Marie… Alle informatie over visa en de COVID-19 regels (ook eventuele verlengingen) vind je op de speciale pagina van Immigration New Zealand. Elke situatie is weer anders daarom is het lastig om de vraag zo te kunnen beantwoorden. En bij twijfel, neem contact op met Immigration NZ. Hopelijk gaat het allemaal lukken. Succes.

  Timo
  Timo
  Gast
  13 juli 2020 09:04

  Dank je wel voor dit artikel! Helaas heb ik alleen niet in de horticulture gewerkt. Is het dan alsnog mogelijk om een visitor visa aan te vragen en kun je dan een waiver visum aanvragen of is dat alleen vanuit Nederland?

  Alvast bedankt en misschien ook interessant om deze vraag aan het artikel toe te voegen 🙂

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Timo
  13 juli 2020 10:00

  Hi Timo… Graag gedaan. Altijd fijn om te horen als een artikel in de smaak valt. Voor Nederlandsers is de enige mogelijkheid om een beetje verlenging van het WHV te krijgen, is wat hierboven verneld staat (horticulure of viticulture). Een andere verlenging is niet mogelijk! Maarrrrrrr…. Je kunt na je working holiday visum altijd een toeristenvisum aanvragen als je langer in NZ wilt blijven om wat meer te kunnen reizen. Het toeristenvisum is wat anders dan een ‘visa waiver’ (wat alleen te krijgen is bij aankomst in NZ en slechts 3 maanden reizen zonder visum toestaat). Zie voor een overzicht… Lees verder »

  Timo
  Timo
  Gast
  Gereageerd op  123NZ
  13 juli 2020 12:13

  Hi, ontzettend bedankt voor deze duidelijke uitleg! Alleen de tweede link naar de pagina van immigration nz is niet helemaal goed gegaan.

  Nogmaals bedankt, Timo

  Scroll naar boven