Rondje speciaalbier in Wellington, ‘craft beer capital of New Zealand’

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als liefhebber van speciaalbier oftewel ‘craft beer', mag je Wellington niet overslaan! De hoofdstad van Nieuw-Zeeland heeft zich uitgeroepen tot de ‘craft beer capital of New Zealand'. En dat is terecht. Ga maar mee op dit rondje in Wellington om te zien wat voor moois er gebrouwen wordt.

  En er wordt letterlijk veel heerlijks gebrouwen in mijn favoriete stad Wellington. Er zijn een paar mooie biermerken opgestart in deze stad, waaronder Garage Project en Tuatara (die laatste is inmiddels door DB Breweries oftewel Heineken gekocht).

  Het succes van deze ‘craft beer' brouwerijen heeft geleid tot een groot aantal kroegen met dezelfde specialisatie, met alleen speciaalbier op tap en fles. Deze hebben zich gespecialiseerd in het serveren van een uniek assortiment speciaalbieren uit het hele land, de hele wereld eigenlijk.

  Brouwerijen in Wellington

  Je kunt jezelf niet ‘craft beer capital of New Zealand' noemen zonder brouwerijen. In Wellington vind je dan ook tientallen brouwerijen/brouwerijtjes die gespecialiseerd zijn in ‘craft beer'.

  Garage Project

  Deze brouwerij is gevestigd in een voormalig benzinestation (68 Aro Street, Aro Valley in Wellington). Maar dat wist je natuurlijk al als je eens hun Aro Noir (The Dark Side of the Street) hebt gedronken. Het benzinestation staat prominent op het etiket van dat stout-biertje.

  Garage Project brouwerij in Wellington
  Hier vind de magie van het Garage Project speciaalbier plaats

  In de brouwerij zelf kun je flessen bier kopen (niet verrassend) maar ook een meegebrachte fles laten vullen. Uiteraard kun je lekker kletsen met de mensen over bier, souvenirs kopen en wat proeven. Maar het echte proeven gebeurt enkele deuren verderop, waar hun Tap Room (kroeg) is gevestigd. Daar zijn praktisch alle smaken Garage Project te krijgen. Maar daarover meer hieronder.

  Wat maakt Garage Project nou anders dan andere ‘craft beer' brouwerijen?

  • Artwork op de etiketten – Zeg maar graffiti op de etiketten. Het is altijd kleurrijk en opvallend.
  • Verrassend – Het assortiment speciaalbier dat ze brouwen is niet standaard. Ze werken heel veel met ‘limited editions'. Proef het nu anders is het weg. En dat werkt, je wilt altijd weer de nieuwste bieren proeven.
  • Zelfstandig – Ze zijn (nog) niet door een grote brouwerij gekocht, dus het is nog steeds kleinschalig ‘craft beer' gemaakt door liefhebbers.
  Garage Project speciaalbier - Dirty Boots
  Garage Project valt altijd op door het artwork

  Een aantal van mijn Garage Project favorieten zijn:

  • Dirty Boots – American pale ale, geïnspireerd door grunge (“hop in to the mosh pit”)
  • Pils 'n Thrills – pilsner gebrouwen met Amerikaans hop. Nooit gedacht dat ik van een “gewoon pilsje” enthousiast zou worden. Aanrader!
  • Hellbender – American barleywine, sterk spul (vooral ook qua smaak).

  Black Dog Brewery (inmiddels gesloten)

  Over kleinschalig gesproken. Black Dog Brewery maakte echt kleinschalig speciaalbier. Het brouwerijtje zit midden in de stad, op 19 Blair Street in Wellington. Dit is een zijstraat van het bekende Courtenay Place met al z'n kroegen en winkels.

  Update 2020: helaas is Black Dog niet meer actief in Wellington. Het was eigenlijk een speciaalbiermerk van DB Breweries oftewel Heineken. Enkele bieren werden in de kleine brouwerij gebrouwen maar het vaste assortiment kwam gewoon uit de grote brouwketels van DB.

  Black Dog brouwerij in Wellington
  Biertje(s) drinken naast de brouwketels

  Black Dog is brouwerij en proeflokaal in één. Je zat letterlijk om de brouwketels heen van het bier te genieten. Dichter bij de bron kun je als liefhebber niet komen.

  Bij Black Dog had ik toentertijd de Special Agent (IPA) gedronken. Deze viel me helaas iets tegen. Veel minder hoppig dan verwacht van een IPA. Het was zelfs een wat vlakke smaak.

  Kroegen gespecialiseerd in speciaalbier

  De kroegen in Wellington kun je in 3 categorieën indelen:

  1. Top Beer Bars
  2. Bars with Good Beer
  3. Regular Bars

  Die derde categorie, de gewone kroegen, laten we links liggen. De echte liefhebber van speciaalbier gaat alleen naar die eerste twee soorten barren. Kom, dan gaan we er een aantal bezoeken.

  Garage Project Tap Room

  Dit is de plek waar je praktisch alle speciaalbieren van Garage Project kunt proeven. Alle reguliere bieren en huidige ‘limited editions'. Het is een klein stukje door lopen vanaf de brouwerij. De inrichting in industrieel. Twee dingen vallen je meteen op, de hoeveelheid tapkranen en de ‘flux capacitor' (hetgene dat het tappen van een goed biertje mogelijk maakt).

  Hier proefde ik in 2017 voor het eerst de Hellbender, de 11,2% sterke ‘American barleywine'. Deze hakt er qua smaak goed in. Ook qua sterkte, als je niet zorgt voor een goede bodem. Hellbender wordt dan ook als een van de weinige bieren bij Garage Project in een wat kleiner glas geschonken.

  Garage Project Hellbender
  Garage Project Hellbender (in het verkeerde glas)

  Ben je nog niet bekend met Garage Project bier ga dan voor een 'tasting', waarbij je allerlei soorten in kleine glaasjes krijgt. Bestel er wat typische Nieuw-Zeelandse snacks bij en je hebt hier de tijd van je leven. Als liefhebber van speciaalbier verveel je je niet bij Garage Project.

  Adres van de Garage Project Tap Room: 91 Aro St, Aro Valley, Wellington 6021 in Nieuw-Zeeland

  Hashigo Zake cult beer bar

  Een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn: verstopt, knus en vol bierkennis. In Taranaki Street ga je een poortje door en meteen links de trap af om bij Hashigo Zake te komen. Er is volop ruimte om te zitten, met z'n tweeën of een groep(je).

  Steam Funk bij Hashigo Zake bar
  Steam Funk bij Hashigo Zake

  De collectie speciaalbier is geweldig. Net zoals de kennis van het personeel. Is jouw favoriete ‘craft beer' er niet dan vinden zij aan de hand van jouw smaakomschrijving een vergelijkend biertje. Ik ga hier meteen voor een Steam Funk (Sour Berliner Weisse) van Deep Creek, een brouwerij uit Auckland waar ik recent fan van werd.

  Adres van Hashigo Zake: 25 Taranaki St, Te Aro, Wellington 6011 in Nieuw-Zeeland

  Malthouse

  Dit is voor mij de minst interessante ‘craft beer' kroeg die ik die avond bezoek. Malthouse is makkelijk te vinden, te midden van vele andere kroegen in het populaire en gezellige Courtenay Place. Het is meer een hipster-kroeg, waar speciaalbier gedronken wordt omdat het “in” is.

  Pernicious Weed bij Malthouse in Wellington
  Pernicious Weed van Garage Project

  De bieren op tap en in de koelkasten zijn indrukwekkend. Je vindt er ook vele Europese (vooral Belgische) speciaalbieren. Alleen de omgeving en het publiek zijn niet mijn ding. Ook al staan er houten tafels en dito banken, het is allemaal te gemaakt.

  Hier gaat een Pernicious Weed van Garage Project in het glas. Heerlijk. En daarna is het snel een andere drinklokaal opzoeken.

  Adres van Malthouse: 48 Courtenay Place, Te Aro, Wellington 6011 in Nieuw-Zeeland

  Complete kroegentocht in Wellington

  Wil je de ‘craft beer scene' in Wellington echt goed verkennen, ga dan voor de officiële speciaalbier-kroegentocht. Kost je niets, alleen de consumpties natuurlijk. Bij elke deelnemende bar kun je een stempelkaart vinden. Neem ‘m me en laat ‘m afstempelen bij elke kroeg die je bezoekt. Als ie vol is, krijg je… (vast iets leuks). Ikzelf heb de stempelkaart links laten liggen, dus heb geen idee wat een volle kaart oplevert.

  Bekijk de complete lijst van deelnemende zaken, van brouwerijen tot kroegen met goed speciaalbier in Wellington, en ga op ontdekkingstocht.

  Meer proeven in Wellington?

  Wellington heeft als speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland nog zoveel meer ‘craft beer pubs' en brouwerijen te bieden. Bekijk dan zeker ook even mijn andere blogposts over de geweldige stad Wellington.
  Bekijk de andere kant van Wellington en zie & proef meer.

  Maar er is meer, veel meer. In de blogpost “In Wellington is meer te doen: tips voor een geslaagde trip” lees je er alles over. Die blogpost bevat ook veel info als je niet van speciaalbier houdt. Wellington heeft het allemaal. Veel plezier.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven