Voordat je kunt werken in Nieuw-Zeeland heb je een IRD-nummer nodig. Hoe het aanvragen van dat belastingnummer in Nieuw-Zeeland gaat, lees je hier. Dat maak je working holiday een stuk makkelijker!
Zonder bankrekening en belastingnummer is het lastig werken in Nieuw-Zeeland. Gelukkig zijn er ook manieren om het op een zeer makkelijke manier te regelen. Laten we eerst eens kijken wat de regels precies zijn.
Hoe open je een bankrekening in Nieuw-Zeeland?
Een bankrekening is in Nieuw-Zeeland niet zomaar geregeld. Vanwege de Anti-Money Laundering Act uit 2009 is het allemaal een stuk strenger. Om te beginnen heb je de volgende documenten nodig.
- Identificatie met bijvoorbeeld je paspoort: een Nieuw-Zeelands paspoort of een buitenlands paspoort (da's makkelijk want je hebt een Nederlands of Belgisch paspoort).
- Bewijs van je adres in Nieuw-Zeeland, zoals:
- gas/electrarekening, waterrekening of huurovereenkomst (max. 3 maanden oud)
- post van bank of belastingdienst (max. 12 maanden oud)
Dat Nieuw-Zeelandse adres is eens stuk lastiger want veel banken accepteren het niet als je met een adresverklaring van je hostel aankomt. Vroeger werkt een hosteladres nog weel, maar inmiddels wordt het vaak niet meer geaccepteerd.
Een alternatief is het gebruiken van een virtueel adres in Nieuw-Zeealand, dat is een organisatie die jouw postzaken regelt en bijhoudt. Zodra er post is, bewaren ze het voor je, scannen het in en emailen het of sturen het door. Het hangt er helemaal van af hoe je je voorkeuren online instelt.
Het nadeel hiervan is dat de opbouw van het adres vaak niet door het adressysteem van de bank herkent wordt. Het hoofdadres past maar je kunt de toevoeging van appartement of suite niet toevoegen omdat het geen officieel geregistreerd adres is.
Aanvragen van je belastingnummer (IRD-nummer)
Door veranderingen in 2015 is ook dit lastiger geworden. Je dient namelijk zowel je eigen belastingnummer te laten zien als ook een Nieuw-Zeelands bankrekeningnummer.
Wat is nodig om een IRD-nummer aan te vragen?
Dit heb je nodig als je een belastingnummer in Nieuw-Zeeland wilt aanvragen voor je werkvakantie:
- Gegevens uit je Nederlandse of Belgische papoort.
- Het visumnummer wat staat op de goedkeurinsbrief/mail staat die je van Immigratie Nieuw-Zeeland hebt ontvangen. Check ook je online account bij Immigratie Nieuw-Zeeland.
- Jouw Nederlandse belastingnummer. Dat is je BurgerServiceNummer (BSN).
- Een Nieuw-Zeelandse bankrekening. Je moet aan kunnen tonen dat je een bankrekening in Nieuw-Zeeland hebt door een overzicht van de bank met je naam of bankrekeningnummer te laten zien.
Je eigen belastingnummer is je Nederlandse Burgerservicenummer (BSN) dus dat is makkelijk.
Zonder bankrekening in Nieuw-Zeeland kun je ook je IRD-nummer niet aanvragen. Dit betekent dat het een stuk lastiger geworden is en vooral veel meer tijd kost om dit alles aan te vragen en te regelen.
Gelukkig zijn er anno 2020 daar ook weer oplossingen voor. Als je in Nederland alvast een gratis Wise Borderless bankrekening – dat is een Nieuw-Zeelandse bankrekening met pinpas erbij – aanvraagt, dan kun je daarmee in Nieuw-Zeeland een IRD belastingnummer aanvragen.
De bankrekening van Wise ken je wellicht ook als TransferWise Borderless. In maart 2021 hebben ze het woord “transfer” laten vallen en zijn ze verder gegaan als Wise. In deze blogpost lees je alles over de naamsverandering.
Kan ik echt een IRD-nummer aanvragen met Wise?
Jazeker. Als je een gratis Wise Borderless Account neemt, krijg je een echt Nieuw-Zeelands bankrekeningnummer. En daarmee kun je het Nieuw-Zeelandse belastingnummer (IRD-nummer) aanvragen. Vele reizizgers hebben dit al gedaan!
Bovendien heb je met Wise (voorheen TransferWise) ook een bankrekening in andere landen en betaal je praktisch overal wereldwijd met de pinpas in de plaatselijk valuta. Oftewel het is een groot feest van besparingen. Waarom zou je die kaart met bankrekening niet aanvragen?
Kan ik werken in Nieuw-Zeeland zonder belastingnummer?
Nu zijn er vast lezers die nu denken: “kan ik alvast werken in Nieuw-Zeeland zonder IRD-nummer?”. Jazeker je kunt beginnen met werken terwijl de aanvraag voor je IRD-nummer nog loopt, maar je betaalt dan wel een hoger belastingtarief. Zodra je IRD-nummer bekend is, moet je deze meteen aan je werkgever laten zien of geven.
Hoeveel belasting betaal ik in Nieuw-Zeeland?
De verdeling van de inkomstenbelastingschijf in Nieuw-Zeeland is als volgt.
Voor elke dollar van je inkomen | Belastingtarief |
---|---|
Tot en met $14.000 | 10,5% |
Meer dan $14.000 maar minder dan $48.000 | 17,5% |
Meer dan $48.000 maar minder dan $70.000 | 30% |
Alles boven $70.000 | 33% |
Dit overzicht van de belastingtarieven in Nieuw-Zeeland is correct voor 2020. Het systeem werkt net als in Nederland, tot de bedragen genoemd betaal je X% belasting, daarboven de volgende schijf etc. Net zolang tot elke dollar uit je inkomsten gekoppeld zijn aan een bepaald belastingpercentage.
Regel je alles zelf of laat je het doen?
De regels voor het aanvragen van je belastingnummer in Nieuw-Zeeland en een bankrekeningnummer zijn door de jaren heen strenger geworden. Bovenstaande info is de meest recente info. We updaten deze blogpost steeds als er nieuwe informatie is.
De grote vraag blijft altijd… Ga je dit allemaal zelf regelen of laat je het doen? Voor het zelf regelen hebben we alle info al gegeven. Kies je voor gemak, dan zijn er onze working holiday startpakketten waarin dit soort bureaucratische financiële zaken al geregeld zijn.
Met onze startpakketten nemen wij en onze partnerorganisatie ter plekke deze zaken uit handen zodat jij alleen maar je reis hoeft te plannen! Wij regelen al die saaie zaken… En nog veel meer natuurlijk. Je hebt dan namelijk voor de duur van je visum (12 maanden) alle ondersteuning in Nieuw-Zeeland die je maar nodig hebt.
Aan jou de keuze: zelf alles regelen of het laten doen? Wat het ook wordt, je gaat een geweldige tijd tegemoet in Nieuw-Zeeland. Dat is zeker, welke keuze je ook maakt. Have fun.