Ultieme alternatieven voor bank en bankrekening als jouw financiële zaken net als jij vaak de grens over gaan

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Als reiziger of digital nomad gaan we vaak de grens over. Logisch en makkelijk. Echter als bankzaken de grens over gaan, wordt alles vaak lastig of duur. Het wordt dan ook tijd om de logge, dure, klassieke Nederlandse bank te vervangen door een modern, online en veilig betaalsysteem dat jouw levensstijl wel begrijpt. En dan ook goedkoper en makkelijker is, waar in de wereld je ook bent.

  Banken in Nederland veranderen hun tarieven en diensten regelmatig. Vaak is dat niet om het beter of makkelijker te maken, maar wel duurder en frustrerender. Daarom is het zo fijn dat die moderne alternatieven er zijn. Deze zijn niet alleen makkelijk, snel en veilig, maar ook vaak gratis te open omdat ze een “pay as you go” aanpak hebben en een lage-kosten-model hanteren.

  Als je denkt “mijn bank is prima, ik ben tevreden” no worries, dan is deze blogpost niet voor jou. Even goede vrienden. Maar als je nieuwsgierig bent, hoeveel je kunt besparen (in geld en moeite) met moderne online bank- en betaalsystemen, lees dan vooral door.

  Wat zijn de online alternatieven voor een traditionele bank?

  Moderne online alternatieven voor een traditionele bank zijn er steeds meer. De drie meest-bekende zijn:

  • Wise (vroeger TransferWise) is bekend van de verschillende buitenlandse bankrekeningen die je gratis kunt openen. Zo open je vanuit de app, nog voor vertrek, een Nieuw-Zeelandse, Amerikaanse, Canadese of Australische bankrekening. Je geld houdt je aan in de lokale valuta van het land waar je heengaat en je betaalt dus overal zonder extra wisselkosten.
  • Revolut lijkt een beetje op Wise maar biedt toch iets andere financiële diensten aan. Het grootste voordeel van Revolut is dat je daarmee iDEAL-betalingen kunt doen, net zoals je met een traditionele Nederlandse bankrekening doet. Bovendien kun je hiermee ook verschillende buitenlandse valuta aanhouden, zodat je in veel landen in de plaatselijke valuta kunt betalen. En ze zijn zeer voordelig om geld naar andere rekeningen (nationaal en internationaal) over te maken. Een Revolut rekening open je online zonder kosten zodat je kunt kijken of het iets voor jou is.
  • N26 is een Duitse online bank die bezig is met een flinke opmars in Nederland en andere Europese landen. Zij bieden een gratis Europese bankrekening waarmee je Nederlandse betalingen kunt ontvangen en doen. N26 is de perfecte mix van een traditionele bank (depositogarantiestelsel) en de moderne online alternatieven. Ook zij bieden zeer voordelige manieren aan om geld internationaal over te maken want ze hebben de oplossingen van Wise geïntegreerd in hun systemen. N26 is momenteel erg populair en neemt maandelijks maar een beperkt aantal nieuwe klanten aan. Wil je een bankrekening bij N26 dan kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

  Bekijk hier een uitgebreide vergelijking van deze alternatieven voor een bankrekening en een overzicht van de voordelen van de online bank- en betaalsystemen.

  Alternatief waarmee je met IDEAL kunt betalen. Kan dat?

  Voor gebruik in Nederland is het natuurlijk handig als het moderne alternatief voor een bankrekening ook betalen met en via iDEAL ondersteunt. Hierbij is Revolut de winnaar omdat zij kunnen werken met betalen via iDEAL. Bij de meeste bedrijven waar je kunt kiezen voor iDEAL, kun je Revolut kiezen als bank en is je betaling zo gedaan.

  De grote vraag is dan alleen nog, kun je ook een Tikkie betalen via deze virtuele betalings/bank-alternatieven? Helaas nog niet. Hierin worden Revolut, Wise en N26 niet ondersteunt, dus je kunt ze niet kiezen in het lijstje met banken als je een Tikkie wilt betalen.

  Gaat dat nog veranderen? Waarschijnlijk wel. Aangezien Revolut betalen via iDEAL ondersteunt, zullen zij waarschijnlijk de eerste zijn die ook een betaalverzoek via Tikkie ondersteunen.

  En in de tussentijd, kun je gewoon snel en voordelig geld overmaken via Revolut, Wise of N26 als de afzender in plaats van een Tikkie even zijn/haar bankrekeningnummer stuurt. Je kunt dan het beste kiezen voor Revolut of N26 omdat zij een overboeking van jouw virtuele Nederlandse rekening naar een andere Nederlandse rekening gratis doen. Wise vraagt daar een klein bedrag aan kosten voor.

  Bij welke alternatieve bankrekening krijg je een Maestro bankpas?

  Maestro is nog steeds een populair betaal- en pinsysteem in Nederland. Het is uniek voor ons land omdat wereldwijd veel landen een ander systeem van Visa of MasterCard gebruiken. Daarom kun je met een standaard Nederlandse pinpas niet betalen in Nieuw-Zeelandse winkels.

  Deze moderne online bank-alternatieven geven je de mogelijkheid om een pinpas van Maestro te bestellen.

  • Revolut – hierbij kun je ook een virtuele bankpas aanmaken voor extra gemak en veiligheid, een Visa debit card waar je wereldwijd mee kunt betalen o.a. via Google Pay. Als je een fysieke pinpas gaat aanvragen (gaat makkelijk via de app), kun je kiezen voor een Maestro pinpas of een Visa debit card.
  • N26 – aangezien N26 een Duitse bank is, snappen ze Europese klanten heel goed. Daarom kun je ook hier een Maestro pinpas aanvragen, naast een debit card van MasterCard die je dan wereldwijd kunt gebruiken. En een N26 bankrekening open je gratis in een paar minuten.

  Met een Maestro pinpas kun je in alle winkels in Nederland betalen via pin (contactloos en via chip met insteken). Als je een Visa of MasterCard debit card hebt (geen Maestro) dan kun je in Nederland bij een select aantal winkelketens betalen, o.a. Dekamarkt en Albert Heijn To Go (niet de gewone AH-winkels).

  Maestro wordt in Nederland vanaf 1 juli 2023 uitgefaseerd zodat je dan overal met een kaart van Visa Debit of MasterCard Debit kunt betalen, maar voor nu is het superhandig om te kiezen voor een alternatieve bank die een Maestro pinpas aanbiedt.

  Pinpas bij gratis bankrekening
  Maestro of Visa pinpas bij gratis bankrekening voor reizigers en digital nomads

  Is er een alternatief dat rente op (spaar)geld geeft?

  Van de bekende online alternatieven voor een traditionele bank is Revolut de enige die je rente biedt op het (spaar)geld dat je daar hebt staan. De rente varieert en is ook afhankelijk van het soort pakket (abonnement) dat je afneemt. Vergelijk alle pakketten van Revolut of lees meer over wat Revolut nu precies is en hoe het werkt.

  Bij de andere twee staat je geld op een “betaalrekening” en ontvang je geen rente op het geld dat op je account staat.

  Is er een goed alternatief voor bunq Free en de bunq Travel Card?

  bunq was ooit de uitdager van de traditionele bank in Nederland met allerlei vernieuwingen en verbeteringen. Helaas heeft ook deze bank recent veranderingen doorgevoerd en zaken als een gratis bankrekening of een Travel Card afgeschaft. Is er dus een alternatief voor bunq Travel Card of voor een gratis bankrekening zoals bunq Free?

  Jazeker. Een zeer goed alternatief voor bunq Free wordt geboden door Revolut (open online je Revolut account) of het bekende Wise (een Wise bankrekening open je gratis). Zij zijn ook ideaal voor reizigers omdat je dan ook andere valuta aan kunt houden en daarmee kunt betalen. Zo bespaar je flink op wisselkosten. Kijk maar eens hoe makkelijk Wise voor reizigers is.

  Voor iedereen die op zoek is naar een gratis bankrekening kan prima de overstap maken naar de Duitse bank N26. Dit is ook een moderne bank die alles online doet en die je een gratis Europese bankrekening biedt.

  Wat is het beste alternatief voor een gezamenlijke rekening

  De moderne online bank N26 biedt een geweldig alternatief voor een gezamenlijke rekening. Zij bieden Shared Spaces aan waarmee je samen een bankrekening kunt beheren. Het is niet helemaal hetzelfde als een traditionele gezamenlijke bankrekening maar het komt wel heel dicht in de buurt.

  Je hebt bij de Shared Spaces van N26 niet het gezamenlijke eigendom over een bankrekening, maar je beheert beiden de rekening via een “Power of Attorney”. Hiermee geeft de hoofdrekeninghouder een ander toestemming om de rekening ook te beheren. Lees meer over hoe N26 een gezamenlijke bankrekening biedt.

  Beheer je geld met N26 pinpas
  Met een gratis bankrekening van N26 kun je meer doen: beheer je geld op jouw manier

  Goed alternatief voor geld ontvangen via buitenlandse cheque

  Steeds meer Nederlandse banken stoppen met het verwerken van buitenlandse cheques. Hoe moet je dan je buitenlandse geld ontvangen als er geen cheques meer gebruikt kunnen worden?

  Hier komt bank-alternatief Wise ter redding. Via Wise kun je namelijk gratis een buitenlandse bankrekening openen. Een Amerikaanse bankrekening waarmee je betalingen van Amerikaanse bedrijven of organisaties kunt ontvangen. Je hoeft dan geen ouderwetse cheque te ontvangen. Degene die jou geld stuurt, kan het direct overmaken op je Amerikaanse bankrekening van Wise. En via de app zet je het heel voordelig om in Euro's.

  Dat maakt Wise zo ontzettend interessant voor iedereen (persoon of bedrijf) die geld van een buitenlandse organisatie ontvangt. Of je nu spullen via Amazon verkoopt of in dienst bent bij een Amerikaans bedrijf. De internationale bankrekeningen van Wise zijn net als een plaatselijke bankrekening die je in het land zelf zou kunnen openen. Je krijgt een bankrekeningnummer en alle vereisten (routing code, BSB nummer etc) waarmee anderen geld naar jou kunnen overmaken.

  Hoe dit allemaal werkt en gaat lees je in de blogpost over het makkelijk openen van een buitenlandse bankrekening.

  Welke bankrekening of betaalapp geeft de meeste extra’s?

  Als je dol bent op extra’s bij je bankrekening of betaal-app, Revolut biedt de meeste extra’s (afhankelijk van het pakket dat je kiest) van alle moderne alternatieven voor een bank of bankrekening. Hierbij kun je denken aan:

  • Reisverzekering
  • Voordelig of kostenloze toegang tot lounges op vliegvelden
  • Extra's als je vlucht vertraagd is
  • Vergoeding als je niet naar een concert of voorstelling kunt
  • Aankoopbescherming en verzekering van je aankopen.

  Om een aantal van de extra’s te noemen die een Revolut-rekening je biedt. En je opent makkelijk en snel een Revolut-rekening. Je kunt ontzettend veel doen met een pakket zonder kosten, zodat je rustig kunt beslissen of je later een wat uitgebreider bank- of financieelpakket wilt.

  Revolut - geldzaken binnen handbereik
  Gratis aanmelden bij Revolut via de app: snel toegang tot alle voordelen

  Bij welke online bankrekening is mijn geld gegarandeerd via het Europese depositogarantiestelsel?

  Als de zekerheid van het Europese depositogarantiestelsel, waarbij het geld op je bankrekening tot €100.000 gegarandeerd is mocht er iets verkeerd gaan met de bank of het bedrijf, dan zijn dit de keuzes voor je:

  • N26 is een volwaardige Duitse bank. Het geld op je rekening (tot €100.000) is dus gegarandeerd volgens het Duitse (Europese) depositogarantiestelsel. Zie voor meer info over N26 en de veiligheid van je geld.
  • Revolut is nu ook een echte bank met banklicentie. Ook hier is het geld op je bankrekening (tot €100.000) gegarandeerd volgens het Litouwse (Europese) depositogarantiestelsel. Revolut heeft recent de overstap van aanbieder van e-geldrekening naar volwaardige bank gemaakt. Meer info over deze garantie bij Revolut.

  Alle alternatieven voor een bankrekening naast elkaar

  Om de keuze makkelijker te maken voor je heb ik alle voordelen en nadelen van deze alternatieven voor een bankrekening of bank voor je op rij gezet. Dan zie je welke optie de beste en makkelijkste voor jou is.

  Welk alternatief raad jij aan?

  Alle blogposts die ik schrijf zijn gebaseerd op de eigen ervaring. Het is geen theoretisch verhaal maar mijn echte ervaring uit de praktijk.

  Voor mij als reiziger en digital nomad is Wise (oftewel TransferWise) onmisbaar omdat zij de meeste buitenlandse bankrekeningen en buitenlandse valuta aanbieden. Daarmee kun je in ontzettend veel valuta betalen en geld ontvangen, bijna overal ter wereld. Vandaar alle artikelen die ik over Wise heb geschreven, van de buitenlandse bankrekeningen tot de pinpas voor reizigers en meer. Alles om de keuze in alle moderne betaalmogelijkheden voor jullie makkelijker te maken. En als er vragen zijn, laat het dan gerust weten. Meer check vooral ook het ultieme FAQ-artikel waarin alle vragen van reizigers over Wise beantwoord worden.

  Revolut is een zeer goed alternatief om ernaast te gebruiken als het doen van iDEAL-betalingen belangrijk is. Voor mij is Revolut een goede tweede… Nou ja, eigenlijk een gedeelde eerste plaats, vooral als ik in Nederland ben of daar betalingen wil doen. Hun ondersteuning van iDEAL en de extra's zijn geweldig en maakt ze toch wel superieur aan de anderen.

  N26 hangt er voor mij een beetje bij en wordt sporadisch gebruikt. De app en manier van geld overmaken is super en ze hebben het voordelige geld overmaken via Wise mooi ingebouwd. Ze hebben ook een goede en voordelige zakelijke bankrekening die weer beter te koppelen is aan betaaldiensten als Mollie of PayNL Dat is dan weer een goede keuze voor ZZP-ers of Digital Nomads die zelf producten of diensten online verkopen.

  Welke alternatieve bankrekening of online bank ga jij kiezen?

  Laat je ervaring met deze bank-alternatieven weten of plaats een vraag hieronder als je meer wilt weten. Vragen zijn er om beantwoord te worden en dat doe ik graag.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Jeroen
  Jeroen
  Gast
  5 februari 2022 19:15

  Hoi Martijn, bedankt voor je interessante blog! Ik heb een vraag over Wise, op hun website kon ik het niet vinden. Zijn er kosten verbonden het versturen van geld tussen een eigen Nederlandse rekening en de Wise-rekening? Is het bedrag dan direct beschikbaar om uit te geven of duurt het een paar dagen? Ik overweeg een rekening te openen om vooral online aankopen te doen en de kaart in Paypal te gebruiken, daarnaast voor op reis. Dan zou ik het enkel het te betalen bedrag als tegoed willen hebben maar euro’s die ik over heb makelijk weer terugstorten op mijn… Lees verder »

  Scroll naar boven