Bijzondere feestdagen in Nieuw-Zeeland: National Crate Day. Dit kan alleen maar in Nieuw-Zeeland!

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Naast de officiële feestdagen zijn er ook nog onofficiële feestdagen in Nieuw-Zeeland. Dagen die ontzettend tof en gezellig zijn, maar volledig verzonnen zijn. De eerste zaterdag van de Nieuw-Zeelandse zomer is er zo één: National Crate Day. Een dag die draait om het vieren van het begin van de zomer op een leuke manier: geniet van een biertje, eten en goede muziek in de zon. Lees snel verder voor meer info.

  National Crate Day of gewoon Crate Day in het kort, is een onofficiële feestdag om het begin van de zomer in Nieuw-Zeeland te vieren. Deze “feestdag” is bedacht door Duncan Heyde, een DJ van radiozender The Rock FM. Het doel is simpel: na de donkere winter kunnen Kiwi's weer naar buiten om in de zon van een biertje te genieten. Het woord ‘crate' in Crate Day staat dan ook voor een kratje bier.

  Wanneer is Crate Day in Nieuw-Zeeland?

  Crate Day valt altijd op de eerste zaterdag van december, wat meteen de eerste zaterdag in de Nieuw-Zeelandse zomer is. Zoals je weet begint de zomer in Nieuw-Zeeland op 1 december dus de eerste zaterdag daarna is Crate Day. Easy as. Door de jaren heen is National Crate Day steeds populairder geworden en worden er meer en meer evenementen en feesten georganiseerd.

  Voor veel liefhebbers van een goed biertje (craft beer fans) en lekker muziek – rock, metal en alternatief – is Crate Day een vaste feestdag geworden. Als je niet vrij bent op Crate Day dan neem je gewoon vrij want die eerste zaterdag van de zomer moet goed gevierd worden. Het is voor velen een traditie geworden.

  NZ bier in het zonnetje
  Genieten van Kiwi bier in het NZ-zonnetje

  Zo vier je Crate Day – waar je ook bent

  Moeilijk is het niet om aan deze onofficiële feestdag in Nieuw-Zeeland mee te doen. Er zijn echter wel een aantal “regels” waar je je aan “dient te houden”, de 10 geboden van Crate Day. Deze regels van Crate Day zijn ook nog eens mooi verwoord. 🙂

  1. Gij zult 's middags beginnen – klokslag 12 in de middag gaat het dan ook van start
  2. Gij zult luisteren naar The Rock Crate Day Hundy – zet The Rock FM aan voor de Crate Day top 100
  3. Gij zult uw stubbies en uw singlet dragen – dresscode: hele korte broek en hempje
  4. Gij zult uw Crate of Origin steunen – drink het bier van een lokale brouwerij, het bier dat bij jou om de hoek gemaakt wordt
  5. Gij zult geen salade maken
  6. Gij zult uw buren respecteren
  7. Gij zult alleen vlees op de BBQ gooien
  8. Gij zult op uw vrienden passen, zelfs op Dave
  9. Laat de zon je dag en je spullen niet bederven
  10. Gij zult altijd de regels 1 t/m 9 in gedachten houden, om ervoor te zorgen dat we doorgaan met The Rock
  Klaar voor National Crate Day
  Helemaal klaar voor National Crate Day met Nieuw-Zeelands speciaalbier

  Is Crate Day voor iedereen? Hoe kun je het allemaal vieren?

  Zoals je al hebt gezien, moet je deze “feestdag” niet al te serieus nemen. Het is een mooi moment om een feestje of een BBQ te organiseren. Het is Kiwi-humor op z'n best. De regels zijn allemaal niet zo strict en kun je makkelijk aanpassen. Dus liefhebbers van speciaalbier pak vooral een heerlijk lokaal gebrouwen biertje erbij. Veganisten en vegetariërs ga voor heerlijke groenten op de barbecue of een vlees-alternatief.

  Maak er op jouw manier een toffe dag van. Geniet van de zon, het is zomer – in Nieuw-Zeeland dan. Geniet met een heerlijk Nieuw-Zeelands speciaalbiertje. Als je in Nieuw-Zeeland bent en in de buurt van Wellington, dan hebben we deze speciaalbiertips in voor je met de beste adresjes voor een leuke tijd.

  Bestaat Crate Day nog steeds?

  Crate Day is altijd een onofficiële “feestdag” geweest dus eigenlijk heeft het nooit bestaan. Radiostation The Rock – waar het allemaal begonnen is – heeft zich enkele jaren geleden al gedistantieerd van Crate Day omdat deze dag haaks staat op verantwoord alcohol gebruik (in de oorspronkelijke regels stond dat je die dag een ‘crate' oftewel een krat bier – wat 12 x 745ml in Nieuw-Zeeland is – moest drinken).

  Maar laten we deze dag vooral zien als het begin van de Nieuw-Zeelandse zomer en laten we dat vieren met lekker eten, een goed gezelschap en een heerlijk speciaalbiertje erbij. Het gaat om de kwaliteit van alles en niet de kwantiteit.

  En de liefhebbers in Nederland dan?

  Voor iedereen in Nederland is het allesbehalve een mooie zomerse dag… Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om te genieten van een lokaal gebrouwen biertje en goede muziek. Vier Crate Day in Nederland op je eigen en wellicht iets meer winterse manier. Alles is mogelijk. Of pak er eens een Nieuw-Zeelands biertje bij als je in de Nieuw-Zeelandse Crate Day sfeer wilt komen. Er zijn nog steeds een aantal online shops in Nederland waar je NZ-bier kunt bestellen en overal in Nederland laten bezorgen.

  Alles is mogelijk op Crate Day. Vier het op je eigen manier en geniet! Veel plezier. Proost!

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven