Alle mogelijkheden voor het vinden van werk in Nieuw-Zeeland na COVID

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Handig leesvoer voor iedereen die zoekt naar tijdelijk (seizoens)werk in Nieuw-Zeeland. Oftewel de reizigers met een working holiday visum. Er is veel gebeurt de laatste jaren. Dit alles heeft invloed op hoe makkelijk of moeilijk het gaat worden om werk te vinden. Lees snel verder.

  Als eerste, iedereen met een startpakket had het altijd supermakkelijk. Deze reizigers hadden toegang tot de unieke job database van onze Nieuw-Zeelandse partnerorganiatie. Tenminste vroeger, voor COVID. Zodra de grens van Nieuw-Zeeland weer opengaat, zullen de vaste startpakketten ook weer terugkomen. Voor nu kun je alles perfect zelf regelen met de losse modules.

  Dat gemak gecombineerd met onderstaande feiten over de situatie in Nieuw-Zeeland maakt het makkelijker om werk te vinden.

  Tekort aan arbeidskrachten in de fruitsector?

  De oogst in de kiwifruit-, druiven- (wijn) en appelsector is in Nieuw-Zeeland altijd goed tot zeer goed. En de kwaliteit van het fruit is ook nog eens zeer hoog. Een mooie opsteker voor Nieuw-Zeeland dus. Alleen moet al dat fruit wel geplukt en ingepakt worden zodat het klaar is voor export. En dat moet nu gebeuren.

  Werken in Nieuw-Zeeland: appels plukken in Hawke's Bay
  Fruitig werk in Nieuw-Zeeland | foto: Tim Whittaker

  Daardoor is er volop werk te vinden als fruitplukker. Regio's waar ze altijd hard mensen nodig hebben zijn Northland, Bay of Plenty, Hawkes Bay en Marlborough. En denk aan de wijnregio's, zoals Wairarapa bij Wellington of Waipara bij Christchurch.

  Belangrijke tip: regel je accommodatie op tijd als je gaat fruitplukken. Sommige bedrijven hebben campings voor hun werkers maar over het algemeen dien je zelf voor accommodatie te zorgen. En zeker gezien het volgende punt kan dat soms lastig worden.

  Hoe groot is de toestroom van toeristen straks?

  Het is de verwachting dat in de reisperiode na COVID veel mensen naar Nieuw-Zeeland te willen reizen. Er zijn de laatste jaren al ontzettend veel toeristen die dit mooie land hebben bezocht. Het werd elk jaar weer drukker in de populaire zomerperiode in Nieuw-Zeeland.

  Dat is altijd al een mooie kans geweest voor iederen die op zoek is naar tijdelijk werk. Ook in de toerisme-sector was altijd veel werk te doen en waren tijdelijke krachten altijd nodig. Denk daarbij aan tour operators, hotels, motels, hostels, restaurants, koffietentjes etc. Hoe dat straks gaat worden als de grens weer open is, is nog even afwachten.

  Werk en accommodatie vinden

  Maar er was ook altijd een nadeel… Accommodaties zoals hostels waren veel sneller volgeboekt. Ook als je rondreist in Nieuw-Zeeland is het belangrijk om nu je hostel op tijd te boeken. Als je ergens langer wilt blijven om te werken, zet dan ook meteen je hostel voor langere tijd vast. Dan weet je zeker dat je altijd een bed hebt om in te slapen.

  Als je langer dan 3 maanden op dezelfde plek blijft, kan het voordelig zijn om op zoek te gaan naar een optie voor samenwonen, zoals een studentenhuis of woongroep. Dit wordt ‘flatting' in Nieuw-Zeeland genoemd. Kijk voor de mogelijkheden op TradeMe of NZ Flatmates.

  Tip: gebruik de voordelen die je hebt om werk te vinden

  Klinkt logisch, maar gebruik alle voordelen die je hebt om tijdelijk werk in Nieuw-Zeeland te vinden. Om er een paar te noemen:

  • Unieke jobdatabase – Voor degenen met een startpakket, grasduin door de baantjes die onze partnerorgansatie je aanbiedt en toestuurt.
  • Talenkennis – Als Nederlander spreek je meerdere talen. Voor een bedrijf dat klanten heeft uit alle werelddelen kun jij dus een goede aanwinst zijn. Zoek die bedrijven en kijk bij de vacatures. Denk daarbij aan camperverhuurbedrijven, au pair organisaties of bedrijven in de wijnsector.
  • Bijdehand – Als Nederlander ben je vaak net even wat bijdehanter en gebekter dan de Kiwi's. Je kunt dus prima verkoper worden of werver van donateurs voor een goede doel.

  Vooruitzichten op vinden van werk in Nieuw-Zeeland

  Helaas is daar nu nog weinig over te zeggen. Iedereen wacht met smart wanneer de grens weer opengaat. Of en hoe dat gevolgen heeft voor het reizen en het vinden van tijdelijk werk is dan ook lastig te voorspellen. Echter de mogelijkheden voor een working holiday in Nieuw-Zeeland zullen niet zomaar verdwijnen.

  Het Working Holiday Visum is er nog steeds, al staat het op pauze voor iederee die nog in Europa is. Ook zal er altijd behoefte zijn aan tijdelijke en flexibele werknemers. Al zal dat wellicht de eerste jaren na COVID wat minder zijn dan in de vette jaren ervoor.

  Stop niet met dromen over een working holiday, maar maak het mogelijk voor jezelf. Plaats je vragen, of plannen hieronder als commentaar en inspireer anderen om te blijven reizen en werken waar dan ook ter wereld.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven