Wijn proeven in Canterbury op mooie wijngaarden in Waipara Valley

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Zodra je de overtocht hebt gemaakt van Wellington naar het Zuidereiland kan het proeven van de Nieuw-Zeelandse wijn daar verder gaan. De roadtrip gaat ook hier namelijk door prachtige wijngebieden. En deze zetten we nu extra in het zonnetje: Waipara Valley in Canterbury.

  Dit wijngebied ligt op 45 minuten rijden vanaf Christchurch dus ideaal voordat je naar de grootste stad op het Zuidereiland gaat. Of als tussendoortje om de stad juist even te ontsnappen. Christchurch heeft erg veel te bieden maar een dagje de stad verlaten is ook lekker. Zeker als het gaat om het proeven van Nieuw-Zeelandse wijn.

  Welke wijngaarden bezoeken in Waipara Valley (Canterbury)?

  Canterbury produceert zo'n 3,5% van de Nieuw-Zeelandse wijn. De meeste wijngaarden liggen ten noorden van Christchurch. Waipara Valley is waar de meest bekende en vooral leuke wijngaarden in deze regio liggen.

  Zoals al vaker gezegd is, in elke wijnregio van Nieuw-Zeeland kun je eigenlijjk geen foute keuze maken. Er zijn zoveel wijngaarden die elk weer andere wijn maken of juiste andere technieken gebruiken. Waar je ook stopt voor een wijnproeverij, je gaat een leuke tijd hebben.

  In Canterbury en specifiek in Waipara Valley zijn deze wijngaarden aanraders om te bezoeken.

  Terrace Edge

  Terrace Edge is gespecialiseerd in biologische wijn. Op deze wijngaard kom je helemaal tot rust. Het uitzicht is zo ontzettend weids en mooi. Je ziet de glooiende heuvels met de wijnstokken in de verte.

  En de wijn? Klasse. Het ontzettend vriendelijke personeel vertelt wat achtergrond-info voordat de wijn ingeschonken wordt. En men beantwoordt vragen graag. De kwaliteit is super hier, zowel van de witte varianten (Riesling) als ook de rode, vooral Pinot Noir en Syrah.

  Dit is toch wel de leukste en meest relaxte wijngaard van de Waipara Valley. Het beste begin van de wijntocht door Canterbury.

  Pegasus Bay

  Dit is de oudste en meest-klassieke wijngaard in Waipara Valley. Hier is de wijnindustrie in Canterbury begonnen. En zo voelt het ook als je er naar binnen stapt. Het is alsof je in een eeuwenoude proeflokaal in Frankrijk of Spanje staat. Heel traditioneel.

  Het personeel is vriendelijk maar geeft praktisch geen info over de wijn, tenzij je ernaar vraagt. Hier kun je een reeks aan Rieslings proeven, van meer droog tot erg zoet en alles daartussen. Voor liefhebbers van witte wijn – en vooral Riesling – is dit de beste wijngaard om te stoppen voor een proeverij.

  Grey Stone

  Deze wijngaard is kleiner en meer bescheiden in opzet. Hier kun je lekker buiten zitten in de bescheiden tuin. Een soort biergarten maar dan voor wijn. Het personeel kan verschillen hier. De ene die ons wijn kwam brengen vertelde bijna niets, terwijl de andere super-enthousiast was en ook echt wat vertelde over de wijn. Hier hebben we van de meest uitgebreide wijnproeverij genoten, 8 proefglaasjes in totaal.

  Aanraders hier zijn de rode varianten, Pinot Noir en Syrah. Ook hebben we een lekker gelagerde Sauvignon Blanc geproefd. Goed maar niet geweldig.

  Black Estate

  Bij Black Estate draait het vooral om het eten. De wijnproeverij vindt vooral buiten plaats, waarbij je in de kleine hal je volgende proefglas wijn kunt halen. Als je voor het eten gaat, dan zit je pal bovenop de heuvel en kijk je via de vloer-tot-plafond-ramen uit over de omgeving.

  Het is vooral een stijf en beetje snobistisch gedoe hier. Voor vegetariërs is er weinig keuze en voor veganisten al helemaal niet. Iets wat bij veel wijnbedrijven die ook eten aanbieden verbeterd kan worden.

  Wij hebben het hier dan ook kort gehouden. Vooral ook omdat het gerecht waarvoor we kwamen – en die ook op de website aangeprezen werd – helemaal niet meer op het menu stond. Liefhebbers van Duitse Spätzle kunnen hier genieten van de beste Spätzle in Nieuw-Zeeland. Tenminste als ze nog op de kaart staan tegen de tijd dat jij Black Estate een bezoek gaat brengen.

  Uitzicht bij Black Estate wijngaard
  Wijnproeven en eten met uitzicht over de omgeving bij Black Estate

  Wat zijn de kosten van een wijnproeverij?

  Gemiddeld gaat een proefglaasje wijn je $2 kosten in deze wijnregio. Bij de meeste wijngaarden krijg je een proeverij van 5 tot 8 glazen dus betaal je ongeveer $10 tot $16 per proeverij. Als je daarna een fles wijn koopt, hoef je voor de wijnproeverij niet te betalen.

  Kun je deze wijngaarden zelf bezoeken?

  Jazeker, je kunt bij de meeste wijngaarden in Waipara Valley terecht tijdens openingstijden voor een proeverij. Je hoeft niet te boeken of te reserveren. Tenzij je ergens wilt gaan lunchen in het weekend. Dan is het vaak drukker en is een reservering handig. Voor de wijnproeverijen kun je echter gewoon aan komen waaien.

  Wat is het beste gebied voor een wijnproeverij in Nieuw-Zeeland?

  Elk wijngebied in Nieuw-Zeeland is anders. Qua klimaat, grond, ligging van de grond en wat betreft de wijnbedrijven die er gevestigd zijn. Het soort wijnen dat er geproduceerd wordt, is vaak hetzelfde maar als je eenmaal wijnproeverijen in meerdere wijnregio’s hebt gedaan, merk je dat er toch verschillen in de wijn zitten. Dat is ook het mooie van een natuurproduct als wijn. Kleine verschillen aan het begin van het proces, leveren grote smaakverschillen in het eindproduct.

  Er is dan ook geen “beste wijnregio voor wijnproeverijen” aan te wijzen. Het ligt er helemaal aan hoe jouw route door Nieuw-Zeeland loopt. Je komt altijd wel een wijnregio tegen. Het enige verschil dat je zult merken is dat je bij sommige wijngaarden je glas krijgt en zelf kunt bepalen wat je van de kaart wilt proeven en dat ook aan de bar kunt bestellen. Terwijl je bij anderen juist een vaste proeverij krijgt, waarbij men de wijn naar jou komt brengen.

  Lees maar eens mijn artikel over de wijnregio Wairarapa in de buurt van Wellington en hoe het daar is om een wijnproeverij te doen. De wijnproeverij in die regio is ook in de late herfst (mei) gedaan, net als deze tocht langs de wijngaarden in Canterbury.

  Lekkere en voordelige Nieuw-Zeelandse wijn vinden in Nederland

  Nieuw-Zeeland is een echt exportland dus je komt de heerlijke Nieuw-Zeelandse wijnen overal ter wereld tegen, ook in Nederland. Je zult niet direct alle wijnmerken uit dit artikel tegenkomen omdat het vooral kleinere merken zijn die of niet aan export doen of zeer selectief.

  Maar toch is er volop goede en vooral ook voordelige Nieuw-Zeelandse wijn te vinden in Nederland. Kijk maar eens naar deze online aanbiedingen voor lekkere Nieuw-Zeelandse wijn. Of dit NZ wijn-aanbod waar ook leuke voordeeltjes te halen zijn als het gaat om Nieuw-Zeelandse wijn.

  Extra redenen om Waipara Valley te bezoeken

  Als je niet zo’n liefhebber bent van wijn, is het toch leuk om minstens een wijngaard in Canterbury te bezoeken. Het is heerlijk om in het zonnetje te zitten, van het uitzicht te genieten en goede wijn te proeven…. Of iets fris want dat wordt ook geschonken.

  Maar voor liefhebbers van speciaalbier is er nog een extra verrassing. In de omgeving van Waipara Valley ligt ook een kleine craft beer brouwerij waar ze ook nog eens supergoed eten hebben. Ga dus snel door naar het artikel over deze brouwerij in Canterbury en voeg deze ook toe aan je roadtrip.

  En als laatste reden om de wijngaarden van Canterbury te verkennen, is dat je niet via de snelweg (SH1) hoeft te rijden. Je kunt ook binnendoor gaan via de scenic bypass (72). Het is er rustiger, je ziet meer en je komt door allerlei knusse dorpjes.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven