Wijs op reis met je rijbewijs: alles dat er kan gebeuren uitgelegd

123NZ

123NZ

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Je staat op het punt om te vertrekken naar Nieuw-Zeeland maar hoe zat het nou ook alweer met je Nederlandse of Belgische rijbewijs? Moest je daar nog iets mee doen of kun je er zo mee rijden? No worries. Je hoeft alleen deze blogpost te lezen en alle vragen worden beantwoord.

  Is mijn Nederlandse of Belgische rijbewijs geldig in Nieuw-Zeeland?

  JA, als je een Europees model rijbewijs hebt waar de woorden ‘driving licence' op staan. En dat heeft het moderne Nederlandse en Belgische rijbewijs (zo'n roze plastic kaartje).

  Nederlands rijbewijs voorbeeld (met Engelse tekst)
  Zie je de internationale tekst staan op het Nederlandse rijbewijs?

  Zeker weten? Jazeker want dit zijn de officiele regels om te mogen rijden in Nieuw-Zeeland met een buitenlands rijbewijs.

  1. Je hebt een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs;
  2. Je hebt geen ontzegging van de rijbevoegdheid in Nieuw-Zeeland gekregen;
  3. Je bent nog niet langer dan 12 maanden in Nieuw-Zeeland;
  4. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is in het Engels (= er staan de woorden ‘driving licence' op);
  5. Je hebt geen Nieuw-Zeelands rijbewijs aangevraagd en toegekend gekregen.

  Kun je al deze vragen met JA beantwoorden, dan kun je met je Nederlandse of Belgische rijbewijs in Nieuw-Zeeland rijden tijdens je working holiday of backpack-avontuur. En mocht je deze officiële regels in het Engels na willen lezen, je vindt ze op deze pagina van Waka Kotahi (NZ Transport Agency).

  Is een Internationaal Rijbewijs nodig?

  Nodig, nee! Het kan soms handig zijn. Maar als eerste, iets meer info over wat een Internationaal Rijbewijs precies is. Het is niets meer dan een officiële vertaling van je oorspronkelijke rijbewijs. Het is een papiertje dat je samen met je Nederlandse of Belgische rijbewijs moet kunnen overhandigen. Op zichzelf stelt een Internationaal Rijbewijs niets voor. Het toont dat dat rare roze kaartje van je een officieel rijbewijs is en niet iets dat je zelf in elkaar geflanst hebt.

  Waarom is het wel handig om mee te nemen?

  Er zijn auto- en camperverhuurders in Nieuw-Zeeland die graag lastig doen en perse een Internationaal Rijbewijs willen zien van alle buitenlandse klanten. Ook al heb je zo'n mooi, modern Nederlands of Belgisch rijbewijs met de woorden ‘driving licence' erop. Eigenlijk zou je dergelijke verhuurders links moeten laten liggen en gewoon naar de makkelijker verhuurders moeten gaan. Post je ervaringen met auto/camper-verhuurders hieronder als reactie dan weten andere reizigers waar ze vooral wel heen moeten gaan.

  Waar haal ik een Internationaal Rijbewijs?

  Een Internationaal Rijbewijs kost zowel in Nederland als België ongeveer €25. In Nederland haal je een Internationaal Rijbewijs bij de ANWB. In België ga je daarvoor naar de gemeente waar je bent ingeschreven.

  Zijn er goedkopere alternatieven?

  Jazeker. Nederlanders kunnen bij het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor €4,50 een Echtheidsverklaring aanvragen. Dat kan zowel in Nederland als vanuit het buitenland. Zo'n Echtheidsverklaring is een verklaring in het Engels dat je rijbewijs echt is en geregistreerd staat. Het is een uitleg in het Engels wat dat roze pasje is.

  Wat te doen bij een verloren rijbewijs

  Als laatste een ander belangrijk item dat vaker voorkomt dan je denkt: een gestolen of verloren rijbewijs als je lekker aan de andere kant van de wereld aan het reizen bent. Wat nu? Dat hangt ervan af.

  Nog steeds ingeschreven bij de gemeente in Nederland?

  Dan heb je pech. Een nieuw rijbewijs kun je alleen regelen door persoonlijk naar de gemeente te gaan waar je ingeschreven staat. Je bent dan nog officieel woonachtig in Nederland en moet het dan persoonlijk regelen.

  Rijbewijs aanvragen als je bent uitgeschreven

  Dat is iets dat sowieso moet als je langer dan 8 maanden op reis of working holiday gaat (meer info daarover). Maar uitschrijven uit Nederland heeft meer voordelen. Het is niet alleen handig om te doen omdat het moet, maar het heeft ook echt voordelen als het gaat om een verloren of verlopen rijbewijs in het buitenland.

  Doordat je je uitgeschreven hebt én buiten de EU woont, kun je heel makkelijk via het RDW een nieuwe aanvragen.

  Hoe is het om een nieuw rijbewijs vanuit het buitenland aan te vragen?

  Een nieuw rijbewijs aanvragen – omdat je oude verlopen, verloren of gestolen is – vanuit het buitenland is supermakkelijk als je bent uitgeschreven.

  1. Je vraagt bij het RDW aan speciaal formulier aan via hun contactformulier.
  2. Dit formulier ontvang je per post op een Nederlands adres. Vanwege het speciale vakje voor de pasfoto kan het formulier niet elektronische verzonden worden of ingescand worden. Laat het dus bij vrienden, familie of op een virtueel adres afleveren, dan kunnen zij het doorsturen naar je buitenlandse adres.
  3. Vul het formulier in en voeg een pasfoto toe. Stuur het daarna naar het adres van het RDW in Nederland.
  4. Betaal de kosten voor je nieuwe rijbewijs. Dat kan heel makkelijk via je Europese bankrekening bij Wise. Dan kun je ook heel makkelijk de betaling inplannen rond de datum dat je formulier bij het RDW aankomt.
  5. Zodra het RDW je formulier ontvangt en de aanvraag goedkeurt, ontvang je een bevestiging per brief op je Nederlandse adres. Deze bevestiging is een beetje onzin, dus die hoef je ook niet door te laten sturen. Het rijbewijs krijg je snel daarna.
  6. En 5 werkdagen later krijg je het nieuwe rijbewijs op datzelfde Nederlandse adres. Dan is het een kwestie van door laten sturen en je hebt je nieuwe rijbewijs in bezit.
  Bevestiging vervanging rijbewijs NL
  Bevestiging van RDW dat ze je nieuwe Nederlandse rijbewijs gaan maken

  Meer tips voor autorijden in NZ?

  Nu we het toch hebben over autorijden in Nieuw-Zeeland, lees dan meteen onze tips om je voor te bereiden op autorijden in Nieuw-Zeeland. Zo ga je straks goed voorbereid de linkerkant van de weg op. Veel rijplezier.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?
  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  2 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Martijn -
  Martijn -
  Gast
  29 mei 2020 11:11

  Top artikel! Geldt dit ook voor Australië? Weten jullie dat toevallig?

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Martijn -
  3 juli 2020 23:16

  Thanks.
  Grotendeels geldt het ook voor Australië… Daar vragen bepaalde verhuurders ook om een internationaal rijbewijs dus het echtheidsverklaring van het RDW kan daar ook.

  In bepaalde staten, zoals Northern Territory, is het wel verplicht om een vertaling te hebben dus of ANWB-papiertje of RDW-verklaring… En die laatste is officiëler, goedkoper en langer geldig dus handiger als je gaat reizen.

  Heb je deze blogposts al gelezen?

  2
  0
  Wat vind jij hiervan? Reacties zijn fijn!x
  ()
  x
  Scroll to Top