Met je Nederlandse rijbewijs op reis: van gebruiken in het buitenland tot een nieuwe aanvragen

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Je staat op het punt om te vertrekken naar Nieuw-Zeeland maar hoe zat het nou ook alweer met je Nederlandse of Belgische rijbewijs? Moest je daar nog iets mee doen of kun je er zo mee rijden? No worries. Je hoeft alleen deze blogpost te lezen en alle vragen worden beantwoord.

  Is mijn Nederlandse of Belgische rijbewijs geldig in Nieuw-Zeeland?

  JA, als je een Europees model rijbewijs hebt waar de woorden ‘driving licence' op staan. En dat heeft het moderne Nederlandse en Belgische rijbewijs (zo'n roze plastic kaartje).

  Zeker weten? Jazeker want dit zijn de officiële regels om te mogen rijden in Nieuw-Zeeland met een buitenlands rijbewijs.

  1. Je hebt een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs;
  2. Je hebt geen ontzegging van de rijbevoegdheid in Nieuw-Zeeland gekregen;
  3. Je bent nog niet langer dan 12 maanden in Nieuw-Zeeland;
  4. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is in het Engels
  5. Je hebt geen Nieuw-Zeelands rijbewijs aangevraagd en toegekend gekregen.

  Kun je al deze vragen met JA beantwoorden, dan kun je met je Nederlandse of Belgische rijbewijs in Nieuw-Zeeland rijden tijdens je working holiday of backpack-avontuur. En mocht je deze officiële regels in het Engels na willen lezen, je vindt ze op deze pagina van Waka Kotahi (NZ Transport Agency).

  Nederlands rijbewijs voorbeeld
  Het Nederlandse (Europese) rijbewijs is vaak al voldoende om te gebruiken in het buitenland (en ja dat is inmiddels alweer een verouderd model rijbewijs)

  Is een Internationaal Rijbewijs nodig?

  Nodig? Nee en toch een beetje ja. Het kan namelijk best handig zijn om een vertaling van je rijbewijs of een Internationaal Rijbewijs bij je te hebben. Maar als eerste, iets meer info over wat een Internationaal Rijbewijs precies is. Het is niets meer dan een officiële vertaling van je oorspronkelijke rijbewijs. Het is een papiertje dat je samen met je Nederlandse of Belgische rijbewijs moet kunnen overhandigen. Op zichzelf stelt een Internationaal Rijbewijs niets voor. Het toont dat dat rare roze kaartje van je een officieel rijbewijs is en niet iets dat je zelf in elkaar geflanst hebt.

  Waarom is het wel handig om mee te nemen?

  Er zijn auto- en camperverhuurders in Nieuw-Zeeland die graag lastig doen en perse een Internationaal Rijbewijs willen zien van alle buitenlandse klanten. Ook al heb je zo'n mooi, modern Nederlands of Belgisch rijbewijs met de woorden ‘driving licence' erop. Eigenlijk zou je dergelijke verhuurders links moeten laten liggen en gewoon naar de makkelijker verhuurders moeten gaan. Post je ervaringen met auto/camper-verhuurders hieronder als reactie dan weten andere reizigers waar ze vooral wel heen moeten gaan.

  Neem bijvoorbeeld Avis/Budget autohuur, daar zagen we recent – in februari 2023 – een reiziger het volgende over zeggen: “Bij Avis/Budget op Auckland Airport is een International Rijbewijs of iets Engelstalig wel verplicht! Ze zeiden dat het niet perse nodig was op de weg zelf, maar wel om auto in ontvangst te mogen nemen.” Echter volgens een recente opmerking onder het artikel kwam in januari 2024 het bericht binnen dat Avis op Auckland Airport juist wel perse een Engelse vertaling wilde zien van een Nederlands rijbewijs.

  Aan de andere kant zijn er verhuurders als Spaceships Rentals die het volgende zeggen: “We moeten kunnen zien dat je een geldig rijbewijs hebt en dat het niet een of andere bibliotheekkaart is die je ons laat zien. Daarom zijn de regels simpel: Staat er ‘rijbewijs' (in het Engels) op je Europese rijbewijs? Dan ben je in orde en kun je wegrijden in je Spaceships camper.” (bron)

  Andere verhuurders zijn vaak minder duidelijk en zeggen alleen “full driver licence in English” zonder enige vorm van uitleg of extra info. Daarom is het in zo'n geval altijd goed om van tevoren even te checken of zij ook vinden dat het moderne Nederlandse of Belgische rijbewijs genoeg Engels bevat om aan hun regels te voldoen. Laten we eerlijk zijn, er valt immers weinig meer te vertalen aan zo'n modern rijbewijs met al die pictogrammen.

  Als je dus je huurauto voor Nieuw-Zeeland gaat boeken of een camper voor je road trip, check dan wat de verhuurder als eisen stelt aan het rijbewijs van de huurder. Het kan erg verschillen en duidelijkheid voor vertrek is altijd fijner dan stress ter plekke.

  Waar haal ik een Internationaal Rijbewijs en wat kost het?

  Een Internationaal Rijbewijs kost zowel in Nederland als België tussen €18,95 en €24,95. In Nederland haal je een Internationaal Rijbewijs bij de ANWB. In België ga je daarvoor naar de gemeente waar je bent ingeschreven.

  Zijn er goedkopere alternatieven?

  Jazeker. Nederlanders kunnen bij het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor €5,10 een Echtheidsverklaring aanvragen. Dat kan zowel in Nederland als vanuit het buitenland. Zo'n Echtheidsverklaring is een verklaring in het Engels dat je rijbewijs echt is en geregistreerd staat. Het is een uitleg in het Engels wat dat roze pasje is.

  Wat te doen bij een verloren rijbewijs. Zo vraag je een nieuwe aan!

  Als laatste een ander belangrijk item dat vaker voorkomt dan je denkt: een gestolen of verloren rijbewijs als je lekker aan de andere kant van de wereld aan het reizen bent. Wat nu? Dat hangt ervan af.

  Nog steeds ingeschreven bij de gemeente in Nederland?

  Dan heb je pech. Een nieuw rijbewijs kun je alleen regelen door persoonlijk naar de gemeente te gaan waar je ingeschreven staat. Je bent dan nog officieel woonachtig in Nederland en moet het dan persoonlijk regelen.

  Rijbewijs aanvragen als je bent uitgeschreven

  Dat is iets dat sowieso moet als je langer dan 8 maanden op reis of working holiday gaat (meer info daarover). Maar uitschrijven uit Nederland heeft meer voordelen. Het is niet alleen handig om te doen omdat het moet, maar het heeft ook echt voordelen als het gaat om een verloren of verlopen rijbewijs in het buitenland.

  Doordat je je uitgeschreven hebt én buiten de EU woont, kun je heel makkelijk via het RDW een nieuwe aanvragen.

  Hoe is het om een nieuw rijbewijs vanuit het buitenland aan te vragen?

  Een nieuw rijbewijs aanvragen – omdat je oude verlopen, verloren of gestolen is – vanuit het buitenland is supermakkelijk als je bent uitgeschreven.

  1. Je vraagt bij het RDW aan speciaal formulier aan via hun contactformulier.
  2. Dit formulier ontvang je per post op een Nederlands adres. Vanwege het speciale vakje voor de pasfoto kan het formulier niet elektronische verzonden worden of ingescand worden. Laat het dus bij vrienden, familie of op een virtueel adres afleveren, dan kunnen zij het doorsturen naar je buitenlandse adres.
  3. Vul het formulier in en voeg een pasfoto toe. Stuur het daarna naar het adres van het RDW in Nederland.
  4. Betaal de kosten voor je nieuwe rijbewijs. Dat kan heel makkelijk via je Europese bankrekening bij Wise. Dan kun je ook heel makkelijk de betaling inplannen rond de datum dat je formulier bij het RDW aankomt.
  5. Zodra het RDW je formulier ontvangt en de aanvraag goedkeurt, ontvang je een bevestiging per brief op je Nederlandse adres. Deze bevestiging is een beetje onzin, dus die hoef je ook niet door te laten sturen. Het rijbewijs krijg je snel daarna.
  6. En 5 werkdagen later krijg je het nieuwe rijbewijs op datzelfde Nederlandse adres. Dan is het een kwestie van door laten sturen en je hebt je nieuwe rijbewijs in bezit.
  Bevestiging vervanging rijbewijs NL
  Bevestiging van RDW dat ze je nieuwe Nederlandse rijbewijs gaan maken

  Meer tips voor autorijden in NZ?

  Nu we het toch hebben over autorijden in Nieuw-Zeeland, lees dan meteen onze tips om je voor te bereiden op autorijden in Nieuw-Zeeland. Zo ga je straks goed voorbereid de linkerkant van de weg op. Veel rijplezier.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  123NZ Reisblog

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

  123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  8 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Mirjam
  Mirjam
  Gast
  21 januari 2024 11:52

  Afgelopen december wilden wij een huurauto ophalen bij Avis op AKL airport. Daar werd direct moeilijk gedaan over ons rijbewijs en het feit dat we geen internationaal rijbewijs bij ons hadden. We konden via een of andere vage partij een vertaling laten maken. Dit hebben we niet gedaan. De andere vijf keer in de afgelopen jaren dat we bij Avis in Nieuw Zeeland (ook op AKL airport) huurden is er nooit gevraagd om een IRB. Waarom nu wel is ons niet duidelijk geworden. Mijn vraag blijft (ook gesteld aan Avis en geen antwoord) wat een IRB voor meerwaarde heeft als… Lees verder »

  Esther Hay
  Esther Hay
  Gast
  10 februari 2023 02:59

  Hoi 123NZ! Ik lees met verbazing dat jullie interpretatie van ‘het rijbewijs moet in het Engels zijn’ is dat er de woorden ‘driving licence’ op staan. De legenda is in het Nederlands, dus Nederlandse en Belgische rijbewijzen zijn in het Nederlands. Als je in NZ wilt rijden, moet je officieel een vertaling bij je hebben. Veel verhuurders geven je je auto niet mee zonder IRB of vertaling. Niet omdat ze lastig doen, maar omdat ze de officiële regels volgen. 🙂 Dus het is zeker handig om voor vertrek een IRB te halen. Een andere optie is een vertaling van een… Lees verder »

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Esther Hay
  10 februari 2023 03:13

  Hi Esther… Uit je woorden, begrijpen we dat je een vertaler in NZ bent. Oftewel je hebt er ietwat belang bij om deze felle stelling te nemen. De officiële regels van Waka Kotahi (NZTA) oftewel de officiële Nieuw-Zeelandse regels zijn…. “You can drive in New Zealand without a New Zealand driver licence if: you have a current and valid overseas licence or driver permit, and you haven’t been given a disqualification or suspension in New Zealand, and you came into New Zealand less than 12 months ago, and your overseas licence is in English, or you have an accurate translation,… Lees verder »

  Esther Hay
  Esther Hay
  Gast
  Gereageerd op  123NZ
  10 februari 2023 03:28

  Ik ben zoals ik schreef idd vertaler, maar ik schreef niet uit eigen belang. Het zou juist meer in mijn belang zijn als mensen niet van tevoren een IRB regelen, want dan kloppen ze vaak bij mij aan. Ik wilde duidelijk maken dat jullie interpretatie van het Engels niet juist is. “Your licence is in English” betekent niet dat er in het Engels “driving licence” op staat. Het gaat om de achterkant van het kaartje. De legenda is niet in het Engels, maar in het Nederlands.

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Esther Hay
  10 februari 2023 03:40

  Zoals aangegeven in het artikel KAN het handig zijn om een vertaling/echtheidsverklaring mee te nemen, maar het hoeft niet altijd.

  Het staat ieder vrij om de eigen ervaring of mening te delen, maar bovenstaand artikel is gebaseerd op onze ervaringen… En zoals gezegd: er zijn inderdaad verhuurders in NZ die er moeilijk over doen maar velen ook niet, net zoals de Nieuw-Zeelandse politie geen problemen heeft met ons prachtige roze kaartje.

  Martijn -
  Martijn -
  Gast
  29 mei 2020 11:11

  Top artikel! Geldt dit ook voor Australië? Weten jullie dat toevallig?

  123NZ
  123NZ
  Gast
  Gereageerd op  Martijn -
  3 juli 2020 23:16

  Thanks.
  Grotendeels geldt het ook voor Australië… Daar vragen bepaalde verhuurders ook om een internationaal rijbewijs dus het echtheidsverklaring van het RDW kan daar ook.

  In bepaalde staten, zoals Northern Territory, is het wel verplicht om een vertaling te hebben dus of ANWB-papiertje of RDW-verklaring… En die laatste is officiëler, goedkoper en langer geldig dus handiger als je gaat reizen.

  Scroll naar boven