Zet spiegelmeer Lake Matheson op je reislijst… En deze andere meren! Maak de mooiste ‘mirror lake’ foto’s.

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Lake Matheson is het bekendste spiegelmeer in Nieuw-Zeeland. Maar wist je dat er nog veel meer mooie spiegelmeren in Nieuw-Zeeland zijn? In dit artikel reizen we langs een aantal andere meren waar je van die prachtige spiegelende foto's kunt maken.

  Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat bekend om de bergen en de meren. Voor veel reizigers is het hoogtepunt een stop bij het spiegelmeer Lake Matheson. Niet alleen omdat praktisch elke roadtrippende reiziger er een stop maakt, maar ook omdat de bekende bus- en tourbedrijven hier een stop maken. Dan moet spiegelmeer Lake Matheson wel erg de moeite waard zijn. Zekers. Maar er zijn meer spiegelmeren te vinden in Nieuw-Zeeland. Er zijn volop alternatieven voor Lake Matheson. Alternatieven waar je (bijna) net zo'n mooie foto kunt maken van het landschap dat spiegelt in het donkere water van een meer.

  Lake Matheson: het meest bekende spiegelmeer (een ‘must-see' in Nieuw-Zeeland)

  Natuurlijk heb je Lake Matheson op je roadtriplijst staan. Dit spiegelmeer is het meest bekende spiegelmeer van Nieuw-Zeeland en is ook heel makkelijk te bereiken. Ideaal om die Instagramwaardige foto te maken.

  • Locatie: Lake Matheson Road in Fox Glacier (5 km vanaf het centrum van het dorpje Fox Glacier en slechts 25 km vanaf het grotere dorp Franz Josef)
  • Lopen: vanaf de parkeerplaats is het 20 tot 30 minuten lopen naar de beste fotoplek (Reflection Island)
  • Beste moment voor een foto: Laat in de ochtend of vroeg in de middag oftewel tussen 10 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags. Te vroeg op de dag is het licht te fel en te laat in de middag is het te donker omdat er teveel schaduw is. Ook zijn de watervogels meer actief hoe later op de dag je gaat.
  • Uitzicht: Southern Alps
  • Slapen in de buurt: voordelige accommodatie in Franz Josef of kampeer op DOC camping Gillespies Beach. Franz Josef heeft meer te bieden qua bars en winkels dan Fox Glacier, vandaar de tip om juist daar de nacht door te brengen.
  • Kosten: gratis parkeren

  Onderstaande foto’s van Lake Matheson zijn gemaakt in de winter (juni). Het tijdstip van deze foto’s was vroeg in de middag (links) en laat in de ochtend (rechts). Zoek de verschillen tussen deze foto's die met dezelfde setting op dezelfde locatie gemaakt zijn. Klik op de foto’s voor een grotere versie. Hint: o.a. de vele wolken rondom de bergtoppen op de linkerfoto.

  Lake Gault: het beste alternatief voor Lake Matheson

  Als je Lake Matheson te standaard of te druk vindt, dan kun je ook een wandeltocht naar Lake Gault maken. Dit meer is ook een spiegelmeer en ligt naast Lake Matheson. Het is het minder bekende broertje van Lake Matheson. Vooral omdat de weg er heen langer duurt en meer moeite kost, waardoor de “luiere” reiziger liever naar Lake Matheson gaat.

  • Locatie: Lake Matheson Road in Fox Glacier (5 km vanaf het centrum van het dorpje Fox Glacier en slechts 25 km vanaf het grotere dorp Franz Josef)
  • Lopen: vanaf de parkeerplaats kost het je 3 uur om heen en weer naar de enige fotoplek bij Lake Gault te gaan. Heen kost je bijna 2 uur omdat het vooral heuvel op gaat. De terugweg kun je in een uurtje doen.
  • Waarom doen? Lake Gault is meer uniek dan Lake Matheson. Het pad naar het meer is bijna 20 jaar onbegaanbaar en afgesloten geweest. Pas in 2019 is het opgeknapt en weer geopend.
  • Beste moment voor een foto: Elk moment van de dag is een goed moment, zolang er maar geen wind staat.
  • Uitzicht: Southern Alps
  • Slapen in de buurt: voordelige accommodatie in Franz Josef of kampeer op DOC camping Gillespies Beach. In Franz Josef heb je meer keuze aan accommodatie en winkels dan in het dichtbijzijnde Fox Glacier.
  • Kosten: gratis parkeren

  Is Lake Gault beter of mooier dan Lake Matheson? Of kan niets het klassieke en meest bekende spiegelmeer van Nieuw-Zeeland verslaan? Dat laat ik aan jou over. Bekijk de foto van Lake Gault en oordeel zelf.

  Lake Gault - alternatief spiegelmeer
  Lake Gault is een leuk alternatief als je toch al bij Lake Matheson bent

  Persoonlijk vind ik Lake Gault zeker de moeite waard om te doen nadat je Lake Matheson hebt bezocht. Het is een heerlijke wandeling en Lake Gault is unieker omdat het minder bekend is.

  Lake Ianthe (Matahi): altijd leuk en makkelijk

  Aan de Westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kom je dit spiegelmeer tegen: Lake Ianthe. Het ligt direct naast de weg en is dus makkelijk te bereiken.

  • Locatie: West Coast, direct aan State Highway 6 (SH6)
  • Lopen: niet, je parkeert direct aan de rand van het meer.
  • Waarom doen? Lake Ianthe is een makkelijke stop waar je ook nog eens kunt kamperen, het is een DOC kampeerterrein. Je kunt er dus een korte stop houden, wat eten & drinken en wat foto’s maken. Waarom zou je er niet stoppen?
  • Beste moment voor een foto: Elk moment van de dag is een goed moment, zolang er maar geen wind staat.
  • Uitzicht: heuvels en bos (generiek)
  • Slapen in de buurt: kampeer op DOC camping direct aan het meer (meer info).
  • Kosten: gratis parkeren, kamperen $8 per persoon per nacht.

  Zie de foto’s van spiegelmeer Lake Ianthe en bepaal of het iets is dat jij aan je Nieuw-Zeelandse roadtrip wilt toevoegen. Het is een aanrader omdat het je geen extra tijd kost. Stop er even, kijk hoe het is en bepaal of je er kort of langer wilt blijven. Het is een makkelijke roadtripstop.

  Lake Ianthe - Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Twee typische NZ foto's in één shot: uitzicht op meer met steiger en spiegelmeer (Lake Ianthe)

  St James Walkway Lake: mooi uitzicht en een leuke hike

  Op de grens van de West Coast en Canterbury, langs Lewis Pass, kom je dit spiegelmeer tegen. Het is het begin van een lange, meerdaagse hike: St James Walkway. Ook kun je er kortere wandelingen (1 tot 2 uur) doen.

  • Locatie: langs Lewis Pass Road, State Highway 7 (SH7)
  • Lopen: een paar stappen, je parkeert bijna direct aan het meer.
  • Waarom doen? Het spiegelmeer heeft mooi uitzicht en het is een heerlijke pauze als je de Lewis Pass aan het rijden bent. Ideaal voor een korte stop en wandeling.
  • Beste moment voor een foto: Elk moment van de dag is een goed moment, zolang er maar geen wind staat.
  • Uitzicht: bergen van Southern Alps en omgeving van Lewis Pass
  • Slapen in de buurt: langs de route van de St James Walkway (info over deze meerdaagse hike) vind je een aantal hutten om te kunnen overnachten (geen reservering nodig). Verder is dit meer een korte stop tijdens je Nieuw-Zeelandse roadtrip om even wat te rusten, foto's te maken en wat te eten of drinken.
  • Kosten: gratis parkeren

  De foto hieronder geeft je een goed beeld wat er te zien is bij dit spiegelmeer. Of je nu voor een korte stop gaat of voor de lange 5-daagse hike, deze plek heeft voor elke reiziger wat moois te bieden.

  Spiegelmeer bij St James Walkway - Lewis Pass
  Spiegelmeer bij St James Walkway, aan Lewis Pass Road

  Wat is het mooiste spiegelmeer van Nieuw-Zeeland?

  Ai, dat is een lastige vraag. Deze blogpost en de foto's geven je een goed beeld hoe de omgeving bij elk spiegelmeer eruit ziet. De rest moet je zelf bepalen. Zolang je je maar realiseert dat er meer te zien is en dat er verschillende mooie spiegelende foto’s te maken zijn dan alleen maar bij Lake Matheson. Ga vooral meer van de gebaande paden af in Nieuw-Zeeland.

  En plaats gerust de naam van jouw favoriete spiegelmeer in Nieuw-Zeeland als commentaar hieronder. Er is veel meer te zien en te ontdekken dan alleen de bekende (standaard)plekken in dit mooie land.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven