The Catlins: het mooiste afgelegen gebied in Nieuw-Zeeland dat veel reizigers vergeten en overslaan

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  In de zoektocht naar de beste reisroute of het mooiste om te zien in Nieuw-Zeeland is het apart om te zien dat velen The Catlins overslaan. Maar ja, raar is dat ook niet want het is een afgelegen stuk van het Zuidereiland. Maar voor mij – en een aantal anderen – is het wel het mooiste afgelegen gebied in Nieuw-Zeeland. Kijk maar….

  The Catlins is een gebied in het uiterste zuiden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het is de onderrand van het Zuidereiland, verder dan Dunedin en vooral weg van de bewoonde wereld. Je vindt er een aantal dorpjes en ontzettend veel toffe dingen om te doen en zien.

  Met The Catlins is het eigenlijk net zo als met de andere “vergeten” gebieden in Nieuw-Zeeland – East Cape route op het Noordereiland en Forgotten World Highway (en heel Taranaki eigenlijk) – het ligt voor veel reizigers te ver van de standaardroute die ze willen rijden. Of een veelgemaakte fout: door alleen maar State Highways (SH) te willen rijden. Tijd voor verandering, tijd om een echt op ontdekking te gaan.

  Wat is The Catlins en waar ligt het precies?

  Verscholen in de zuidelijke hoek van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland ligt het verborgen pareltje dat bij veel reizigers nog zo onbekend is: The Catlins. Dit unieke en verbluffend mooie gebied, met een verscheidenheid aan zeldzame en bedreigde wilde dieren is een ongerept gebied. Het geeft je een unieke ervaring tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland.

  Je vindt er afgelegen stranden en prachtig regenwoud en toffe watervallen. The Catlins is een plek waar je je helemaal alleen kunt voelen en tijd voor jezelf kan nemen, in combinatie met de geweldige natuur. Het voelt alsof je helemaal weg bent van de bewoonde wereld in dit mooiste afgelegen gebied in Nieuw-Zeeland.

  Hoe kom je bij The Catlins?

  Een eigen auto – zie aanbiedingen voor huurauto's – of camper (check alle camperhuurdeals) is een must als je The Catlins wilt bezoeken. Daarmee kun je de Southern Scenic Route door The Catlins in jouw eigen tempo verkennen. Je kunt deze prachtige route op twee manieren benaderen.

  • Vanaf Dunedin ga je verder naar het zuiden, naar Balclutha, om vanaf daar verder zuidelijk naar Owaka te gaan. Vanaf daar kun je de Southern Scenic Route volgen om de magie van The Catlins mee te maken.
  • Vanaf Invercargill ga je naar Kapuka en Gorge Road om de Souther Scenic Route te volgen.

  Wat maakt The Catlins tot een must-see in Nieuw-Zeeland?

  The Catlins heeft voor elk wat wils, of je nu een wandelaar, een strandganger, een natuurliefhebber of zelfs een fotograaf bent. Je kunt na elke bocht of bij elke stop iets nieuws ontdekken en een nieuwe onvergetelijke ervaring opdoen. Je ziet er dingen die echt alleen in The Catlins te vinden zijn.

  Het is niet alleen een gebied waar zeldzame en bedreigde wilde dieren leven. Het is ook een gebied met een rijke koloniale geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1830 toen het gebied door Britse kolonisten werd bewoond.

  Wat je echt gezien en gedaan moet hebben in The Catlins

  The Catlins is zo’n uniek en zeldzaam juweeltje dat het bijna niet uitmaakt wat je doet of waar je stopt. De rit door het afgelegen gebied is al een unieke ervaring. Daarom is het ook zo jammer dat dit gebied bij veel reizigers nog zo onbekend is. Hier ga je juist het echte Nieuw-Zeeland zien; de ruige natuur en de vele dieren. Dit is wat je kunt verwachten in The Catlins.

  Mooi weer of slecht weer, het maakt eigenlijk niet uit als je naar The Catlins gaat
  Mooi weer of slecht weer, het maakt eigenlijk niet uit als je naar The Catlins gaat

  De mooiste verlaten stranden om kennis te maken met de ‘locals’

  The Catlins mag dan een relatief klein gebied zijn, het bevat wel enkele van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland. Denk aan ruige kustlandschappen en gevarieerde fauna. Hier zijn er een aantal die zeker de moeite waard zijn om er even te stoppen.

  Purakaunui Bay: Deze afgelegen baai aan de zuidkust van The Catlins ligt 20 km ten zuiden van Owaka en is vlakbij de Purakaunui Waterval. Je vind hier helderblauw water en een lekker zandstrand. Prachtige kliffen bij een schitterend strand, wie vind dat nu niet mooi?

  Ook vind je er een kampeerterrein van het Department of Conservation (DOC) met 40 plekken voor wagens of tenten, waar je voor $10 per nacht kunt kamperen.

  Catlins River Mouth: Dit strand ligt aan de monding van The Catlins River en is een populaire plek voor dierenliefhebbers maar ook voor surfers. Je kunt er de meest uiteenlopende vogels spotten, maar ook zie je er dolfijnen en zeeleeuwen.

  Bij aflandige wind uit het noordwesten kun je hier heerlijk surfen. Het wordt er nooit echt druk, het voordeel van afgelegen stranden en/of surfplekken. Pas wel op voor haaien en muistromen (“rips”).

  Tautuku Bay: Deze afgelegen baai – praktisch een privestrand – wordt omringd door inheems struikgewas en is een populaire plek om vogels te kijken. Hondenliefhebbers gaan hier ook voor een wandeling omdat de hond vaak los kan lopen, als er geen ‘wildlife’ in de buurt is.

  Jack’s Bay: Deze bijna schilderachtige locatie vind je op 6 km van Owaka. Het is de ideale plek om wilde dieren zoals zeeleeuwen te spotten of naar een prachtige zonsopgang te kijken. Of om er foto’s van te maken die een aanwinst voor je online foto-accounts zullen zijn. Dit strand is gezinsvriendelijk.

  Cannibal Bay: Een wat lugebere naam voor een mooie – en mijn favoriete – plek met wit zand en blauw/groen water. Het ligt ongeveer 3 km ten noorden van Owaka; je gaat ongeveer 8 km over een smalle gravelweg. Daarom kom je er ook niet zoveel toeristen tegen. De naam komt uit de tijd lang geleden dat er enkele menselijke resten door een landmeter zijn gevonden. Dit is de perfecte plek om zeeleeuwen in het wild te zien. Er liggen er zoveel te luieren op het strand dat je ze niet kunt missen. Pas goed op, kijk waar je loopt en houd vooral afstand.

  Ontmoeting met zeeleeuwen in The Catlins
  Ontmoeting met zeeleeuwen op strand Cannibal Bay in The Catlins (wees gerust, foto is gemaakt met zoomlens)

  Unieke en weelderige regenwouden met inheemse bomen

  Je vindt zowel beuken als Podocarp – Rimu, Matai, Totara en Kahikatea bomen – inheemse bossen in The Catlins. Het Catlins regenwoud is uniek omdat het een van de weinige gematigde regenwouden ter wereld is dat in zand groeit. Plekken om de bomen te bewonderen en de bossen te ontdekken zijn:

  • Awakiki Bush
  • Cannibal Bay
  • Pounawea
  • Owaka Valley
  • Chloris Pass op weg naar The Wisp
  • Catlins River
  • Houipapa
  • Purakaunui Falls
  • Uitkijkplatform op de Puaho weg
  • Papatowai
  • Florence Hill uitkijkplek
  • Wandeling naar de caves
  • McLean Falls
  • Ten westen van Chaslands farmland
  • Langs de Waikawa Rivier
  • Curio Bay
  • Route naar Slope Point en Waipapa Point

  De scheve en verwaaide bomen van Slope Point

  Aan Slope Point wijd ik graag nog een stukje tekst en natuurlijk foto’s. Dit zuidelijkste puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – reden 1 om er heen te gaan – is wellicht ook het winderigste stuk van Nieuw-Zeeland.

  En dat is meteen ook reden 2 om bij Slope Point te stoppen want je vindt er ook de unieke kromme, omgebogen bomen. Door de koude lucht van de Antarctische Oceaan wordt de wind zo krachtig dat de bomen, die deze wind moeten ondergaan op de volkomen open stuk land, voortdurend krom en verwaaid zijn.

  Grotten, spuitgaten en watervallen om te ontdekken

  Als je de prachtige, ruige en toch ook zachten natuur van Nieuw-Zeeland echt wilt zien en meemaken, is een bezoek aan The Catlins-regio een must. Of je nu op zoek bent naar een rustige hike door prachtige bossen, een ontdekkingstocht door grotten, of een kans om getuige te zijn van de rauwe kracht van de vele watervallen, The Catlins heeft voor elk wat wils.

  Watervallen in The Catlins regio

  Een van de beste redenen om The Catlins te bezoeken is vanwege de vele watervallen. Er is niet een bepaalde plek waar je heen kunt gaan om al deze watervallen te zien, ze liggen verspreid over de hele regio. En dit zijn de mooiste watervallen om te bezoeken in The Catlins.

  McLean Falls: Deze waterval ligt bij Owaka, en is een van de populairste toeristische attracties in de omgeving. Om er te komen neem je het McLean Falls Track vanaf de parkeerplaats, een wandeling van 30 minuten door bos.

  Purakaunui Falls: Deze waterval ligt bij het dorp Owaka en is ook een populaire toeristische attractie. Om er te komen neem je het Purakaunui Falls Track vanaf de parkeerplaats, een wandeling van 20 minuten door inheems bos.

  Purakaunui Falls - Catlins
  Zit, geniet en maak een toffe foto van Purakaunui Falls – een van de vele watervallen in The Catlins

  Niagara Falls: Bekende naam, maar anders dan die hele bekende Niagara watervallen. Deze Nieuw-Zeelandse waterval ligt bij de stad Invercargill en is een van de spectaculairste in de regio Catlins. Om er te komen neem je het Niagara Falls Track vanaf de parkeerplaats, wat een wandeling van 45 minuten door inheems bos is.

  Andere toffe watervallen om te bezoeken zijn:

  • Matai Falls
  • Koropuku Falls
  • Barrs Falls

  Zie voor meer informatie over watervallen in de regio

  Grotten in The Catlins regio

  The Catlins-regio in Nieuw-Zeeland staat meer bekend om de prachtige watervallen en kustlandschap dan om de grotten. Er zijn echter een paar grotten in het gebied die zeker het bezoeken waard zijn.

  Cathedral Caves zijn het lastigste om te bekijken zijn. De grotten van Cathedral Caves bij het dorp Papatowai zijn uniek en prachtig maar je kunt er alleen komen bij laag water. Hoe laat en wanneer dat is vind je hier. Neem om er te komen de Cathedral Caves Track vanaf de parkeerplaats, een wandeling van 40 minuten door inheems bos (meer info)

  Jack’s Blowhole: Dit is een natuurlijk spuitgat gelegen bij het dorp Papatowai. De blowhole is bereikbaar via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Vanaf de blowhole kun je een 2.7 km makkelijke hike doen om meer van de natuur en de vele vogels te zien.

  Er zijn meer dan genoeg redenen om te stoppen tijdens je roadtrip door The Catlins
  Er zijn meer dan genoeg redenen om te stoppen tijdens je roadtrip door The Catlins

  Toffe hikes of wandelingen om te doen in The Catlins

  Je bent natuurlijk niet naar Nieuw-Zeeland gekomen om de hele dag in de auto te zitten. Het is tijd om actief te worden en The Catlins goed te gaan verkennen. Het is tijd om te gaan hiken. Dit is de beste manier om The Catlins te verkennen.

  Er zijn veel wandel/hike-routes in het gebied, en elke route brengt je naar een andere hoek van deze prachtige plek. Onderstaande hikes voeren allemaal door het regenwoud en langs de prachtige kustlijn. Het is een geweldige manier om de pracht van The Catlins te ervaren.

  De ‘Curly River Walkway’ is een retourwandeling van 3,5 km die je door een schilderachtige vallei voert, omgeven door dicht struikgewas. De wandeling volgt de Curly River en loopt door een prachtig bos van rimu- en totarabomen, waar je een verscheidenheid aan inheemse vogelsoorten kunt zien.

  De ‘Kekerengu River Walkway’ is een retourwandeling van 2,5 km die je door een prachtig kustbos voert, langs de Kekerengu River. De wandeling biedt een prachtig uitzicht op de kust en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan inheemse vogelsoorten te zien, waaronder de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk.

  De ‘Walkway through the Wild’ is een retourwandeling van 6 km die je door een gevarieerd landschap van kustbossen, wetlands en rotsstranden voert. De wandeling biedt panoramische uitzichten op de kust en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan inheemse vogelsoorten te zien, waaronder de kiwi en de zeldzame geelkop.

  Nugget Point is meer een korte wandeling naar een iconisch punt dan een echte hike. Nugget Point – ook wel ‘The Nuggets' genoemd – ligt vlakbij Kaka Point. Je parkeert je auto of camper op de parkeerplaats en gaat dan te voet via een gebaand pad naar het uitkijkplatform (het is ongeveer 20 minuten heen en terug). Daar kun je door de golven versleten rotsen zien die best veel lijken op goudklompjes (nou snap je ook de naam Nugget Point). De 9,5-meter hoge vuurtoren is trouwens gebouwd rond 1869.

  Tijdens de wandeling kun je zeeleeuwen op de rotsen op zeeniveau zien, links van het pad of onder de vuurtoren. Je ziet ook een scala aan zeevogels die allen Nugget Point hun thuis noemen.

  Vuurtoren bij Nugget Point in The Catlins regio
  Een makkelijke wandeling naar mooi uitzicht: Nugget Point in The Catlins regio

  De paden en wandelingen in The Catlins zijn ook bijzonder omdat ze niet zwaar toeristisch zijn, zodat je kunt genieten van een gevoel van afzondering en wildernis in relatief korte afstand tot de toeristische hotspots.

  Zie de website van DOC voor meer details over hiken in The Catlins.

  Plannen van je rondreis door The Catlins: waarom en hoe lang

  Persoonlijk vind ik Catlins een gebied dat je echt gezien moet hebben als je gaat roadtrippen in Nieuw-Zeeland. Het is met recht het mooiste afgelegen gebied in Nieuw-Zeeland. De werkelijkheid is echter dat de meeste reizigers het overslaan omdat het niet in hun schema past: te ver uit de standaardroute. Mocht je dus de tijd hebben en/of je route willen uitbreiden met iets unieks: voeg The Catlins toe. Alle reizigers die wel mijn tips hebben opgevolgd waren er wild enthousiast over.

  The Catlins is echt een “once in a lifetime” ervaring en vooral een echte Nieuw-Zeelandse ervaring. Je weet past wat je gemist zou hebben als je er zelf geweest bent. Omdat het een relatief klein gebied is, kun je het grootste deel ervan in een paar dagen zien. Veel tijd hoeft het je niet te kosten.

  Tussen de 2 tot 5 dagen is voldoende om veel te zien in The Catlins, afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Het is beter om de wintermaanden te vermijden omdat het gebied gevoelig is voor stormen en de watervallen of sommige hikes ontoegankelijk kunnen zijn. De lekkerste tijd om The Catlins te bezoeken is tussen november en april/mei.

  Pinguïns spotten in The Catlins
  Ook deze lokale bewoners ga je tegenkomen tijdens je trip door The Catlins: pinguïns

  Wil je nog meer weten over The Catlins?

  Dit artikel is al behoorlijk gedetailleerd geworden. Sorry, not sorry. Ben gewoon een Catlins fanboy. 🙂 Maar mocht je nog vragen hebben, laat het weten via het opmerkingenveld onderaan. Of laat weten hoe jij The Catlins ervaren hebt.

  5 1 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven