Van accommodatie-stress tot nachtelijke Zoom-meetings: de hilarische uitdagingen in het leven van Digitale Nomaden!

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Instagram staat er vol mee: reizigers die met een laptop en cocktail in de zon aan een zwembad of op het strand liggen. Op deze manier leven als een Digitale Nomade, wie wil dat nu niet? Werken en reizen tegelijk, heerlijk. Maar laten ze wel alles zien? Zijn er geen uitdagingen of tegenvallers? In deze blogpost ga je een aantal echte uitdagingen zien die ik als Digitale Nomade mee heb gemaakt.

    Als je vanwege die mooie foto’s op Instagram als Digitale Nomade wilt gaan reizen, is het tijd voor een ‘reality check’. Veel van die foto’s worden alleen gemaakt voor ‘The Gram’ waarna de betreffende Digitale Nomade snel weer naar binnen rent om verder te werken op een plek waar men de tekst op het scherm wel kan zien. Waarom deze foto’s nog steeds gemaakt worden – en vooral hoe – is altijd een leuke discussie op fora voor echte Digitale Nomaden. Je scoort er wel lekker mee als je zo’n Digital Nomad lifestyle op je sociale kanalen laat zien.

    Neem een kijkje in het echte leven van Digitale Nomaden

    Is het leven als Digitale Nomade dan niet tof? Zeker wel, maar niet zo glamoureus als dergelijke Instagramfoto’s je doen geloven. Het is gewoon werk – vaak tof werk anders deed je het niet – dat je volgens je eigen schema en op je locatie van voorkeur doet. Maar je loopt ook tegen uitdagingen aan. Het oplossen van of omgaan met dergelijke uitdagingen, maakt het leven als digitale nomade ook zo leuk.

    Daarom heb ik voor dit artikel een aantal van mijn uitdagingen op rij gezet. Uitdagingen die ik zelf als digitale nomade onderweg tegenkwam. Dan zie je hoe het de Digital Nomad lifestyle echt is. Plus een aantal tips als bonus hoe je kunt zorgen dat je reis als digitale nomade zo gladjes mogelijk verloopt. En ja, het uitzicht vanaf je altijd-veranderende werkplek is mooi maar anders dan social media je vertelt.

    Werken op locatie wereldwijd
    Wereldwijd werken als Digital Nomad, ZZP-er of gewoon op afstand. Mooi uitzicht maar anders dan je misschien verwacht!

    Uitdagingen met de wifi in Oostenrijk

    Een van de eerste dingen die je checkt als Digitale Nomade als je naar een nieuwe locatie gaat, is: is er internet en hoe is de kwaliteit? Je leest recensies van de accommodatie die je op het oog hebt en kijkt vooral naar de beoordelingen over de wifi. Is het onbeperkt? Is het signaal goed?

    Toch kun je bij aankomst voor verrassingen komen te staan. Zo kwam ik bij aankomst, ‘s avonds laat ergens in een klein stadje in Oostenrijk, er achter dat wifi toch niet zo goed oftewel eigenlijk helemaal niet aanwezig was. Na een kort onderzoekje in de verlaten receptie kwam ik er achter dat de router en vooral de kabel op het punt van overlijden stond. De kabel was op twee draadje na gebroken. Er was geen mogelijkheid om daar iets aan te doen omdat verder alles in de receptiedesk was ingebouwd. Dat betekende dus de volgende dag uitleggen dat er niet gewerkt kon worden dat we op zoek moesten naar andere accommodatie. Gelukkig begreep de eigenaar het en annuleerde onze boeking zonder kosten.

    Grossglockner roadtrip in Oostenrijk
    Als het uitzicht tussen het werken er zo uitziet, ben je de uitdagingen snel vergeten (Grossglockner roadtrip in Oostenrijk)

    Hoe design-meubelen het werken lastig maken in London

    Engelsen houden van design en maken alles wat meer ‘posh’ (deftig) dan nodig is. In London kwam ik terecht in een wat luxere accommodatie omdat het de enige betaalbare accommodatie was in de omgeving waar ik moest zijn. Allemaal prima maar helaas zit design functionaliteit vaak in de weg.

    Wat een bureau – volgens de omschrijving – moest zijn, was een tafeltje met een hoogte tot op de knieën en een ditto poefje erbij als stoel. Niet comfortabel om even een uurtje of twee te werken. De beste oplossing hier was om de strijkplank op het tafeltje te zetten en zo een stabureau te creëren voor deze digitale nomade van 1,89 meter.

    Zelfgebouwd stabureau digitale nomade
    En zo maak je als Digitale Nomade een stabureau als je onderweg bent

    Ontdekken van ontwerpfouten in accommodaties wereldwijd

    Dat design functionaliteit in de weg zit, is iets dat je wel vaker gaat merken als je veel onderweg bent. Als je op vakantie bent, is eenvoudige accommodatie prima maar als digitale nomade zie je vaak kleine foutjes in het ontwerp. Of je nu in een goedkoop hostel, eenvoudig motel of een goed hotel zit, het zijn de kleine dingen die je verblijf plezier maken of net iets minder fijn.

    • Een simpele werkplek is al voldoende maar vaak zijn deze of volgezet met spullen als een knots van een TV of koffiezetapparaat. Of er hangt een spiegel tegen de muur er achter waardoor je de hele tijd naar jezelf zit te kijken.
    • Een TV is sowieso voor veel accommodaties een must om het meer aanzien te geven, maar het wordt dan ook maar ergens tussen gepropt of aan een muur gehangen waardoor kijken lastig of zelfs onmogelijk is.
    • De (bad)kamer mist vaak haakjes om wat op te kunnen hangen.
    • Een koffieapparaat of waterkoker met koffie en thee erbij is fijn maar dan zijn er weer eens geen kopjes of lepeltjes te vinden. Gelukkig reis ik altijd met een Keep Cup en eigen bestek.

    Ongelukken zitten echt in een klein hoekje, waar ter wereld je ook bent

    Het is zo’n klassieke uitspraak maar helaas eentje die waar is. Als je constant aan het reizen bent, of steeds vanaf een andere locatie werkt, kan er van alles gebeuren.

    • Bagage die niet meekomt met je volgende vlucht waardoor je een dag na aankomst zonder bagage zit, zoals mij overkwam bij een vlucht van Malta naar Nederland via Spanje.
    • Zoveel overstappen hebben dat je bagage helemaal de kluts kwijtraakt en ook niet meekomt, zoals ooit eens in de USA gebeurde.
    • Maag- en darmontsteking krijgen in Melbourne waardoor je dagenlang ziek bent, de volgende vlucht niet kunt halen en je de accommodatie moet verlengen. Hierdoor moet je ook nog naar een ziekenhuis voor een “not fit to fly”-verklaring, waar je dan bijna tegen de vlakte gaat omdat je je echt kl*te voelt.
    • Een telefoon die uit je handen glipt en kapot valt op de straatstenen in Berlijn.
    Smartphone kapot gevallen op reis
    Een ongeluk zit echt in een klein hoekje… Daar weet deze smartphone alles van!

    Zomaar wat uitdagingen waar ik en mijn reispartner tegenaan zijn gelopen in de jaren dat we digitale nomade zijn. Uitdagingen waarbij we blij waren een goede lang-op-reisverzekering te hebben.

    Het is echt belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan. Het zijn noodzakelijke kosten die horen bij een lange reis – en vaak ook een vereiste zijn van een visum in bepaalde landen. Als je het nodig hebt – zie hierboven – ben je echt blij dat je het hebt. In ons handige en gedetailleerde overzicht van verzekeringen kun je alle verzekeringen vergelijken die perfect voor jou als digitale nomade zijn. Eentje die er in dat overzicht uitspringt, is SafetyWing waar we al eens over hebben geschreven:  alle redenen om de SafetyWing reisverzekering te kiezen.

    De belangrijkste redenen om voor SafetyWing te kiezen zijn:

    • Je hoeft geen groot bedrag bij vertrek op te hoesten want je betaalt per 4 weken!
    • Hierdoor kun je de verzekering makkelijk aanpassen of pauzeren als je plannen veranderen.
    • Uitbetaling volgt snel na goedkeuring van de claim dus de afhandeling van claims is ook prima.

    Kijk maar eens naar alle voordelen van SafetyWing en zie hoe het jouw leven als Digitale Nomade zorgelozer maakt. Het neemt sowieso voor velen een punt van stress weg: wat als….? No worries, je bent goed verzekerd.

    Eten is gewoon eten en niet altijd uit eten

    Je hebt eten – het nuttigen van een maaltijd – en je hebt “uit eten” – het nuttigen van een maaltijd met meer poespas, in een plezierige sfeer en vaak tegen meer geld. Als Digitale Nomade wil je best eens uit eten gaan, maar liever ga je dagelijks gewoon ergens wat eten. Geen gedoe, gewoon goed & smakelijk eten voor een vriendelijke prijs.

    Er zijn volop landen waar dat prima kan, even wat lekkers en gezond eten zonder poespas en weer door. Denk aan de vele Aziatische landen waar je heerlijk ‘street food’ kunt krijgen op elke hoek van de straat of gewoon wat superlekkers eet in een slecht en ongezellig verlichte ‘crack in the wall’. Of denk aan een mega-uitgestrekt land als de USA waar eten sowieso al sneller ging dan in Europa (‘fast food’), maar waar je ook heerlijk en voordelig kunt eten in de supermarkten van Whole Foods. Of de magnetron die steevast in motels staan, zijn ideaal voor een snelle en gezonde ping-maaltijd. Lees vooral ook eens het artikel over gezond en makkelijk eten in de USA als roadtrippende Digitale Nomade.

    In Zuid-Europa lukt het makkelijke en simpele maar smakelijke eten ook nog wel. Een piada (piadina) voor lunch in Italië, wat tapas bij een drankje in Spanje of een pastizzi on the go in Malta. Maar in Noord-Europa, in landen zoals Nederland, is eten vooral ‘uit eten’. Een snelle gezonde hap is er vaak niet bij. Ja een snackbar of af en toe een afhaalmaaltijd, maar meer niet. Ik loop zelf altijd tussen 18.00 en 20.00 als een verwarde Digitale Nomade door een Nederlandse stad, op zoek naar een plek waar wat smakelijk en voordeligs te eten te halen valt. En tja, een magnetron zie je hier weinig staan in accommodaties dus vaak is het een koude of lauwe hap uit de supermarkt.

    Met beide benen in verschillende tijdzones staan

    Tijdsverschil, het kan je vriend of vijand zijn. Het is heerlijk om te kunnen werken in een overdag die voor je opdrachtgever of collega’s avond of nacht is. Geen gezeur, geen emails en geen afleiding. Je krijgt bergen werk verzet als Digitale Nomade.

    Maar aan de andere kant zijn er de Zoom/Skype-meetings waar je niet onderuit kunt komen. Je zit dus ook wel eens laat in de avond of in de nacht zo’n meeting met de andere kant van de wereld te doen.

    Omgeving die het leven van Digitale Nomaden niet snapt

    Je familie en vrienden zijn allemaal schatten, maar het begrijpen van het leven van een Digitale Nomade is lastig. De momenten dat je wel of niet werkt, gaan er niet in. De flexibiliteit waarbij je werkt op momenten dat anderen vrij zijn of vrij bent als anderen werken, wordt helemaal niet begrepen. Je probeert de Digital Nomad lifestyle uit te leggen maar het blijft niet hangen.

    Elk moment dat je een laptop open hebt, wordt gezien als werk – surprise, mijn vrije tijd en hobby’s vinden ook plaats rondom de laptop. Een moment dat je even niets doet, krijg je vaak de vraag “moet je niet werken?” of “je gaat zeker zo nog werken?”.

    Hoe vaak je het uitlegt dat je leven – zowel privé als zakelijk – flexibel is, het komt niet aan.

    Simpele tips om je digitale leven makkelijker te maken

    Natuurlijk kun je veel uitdagingen voor zijn. Daarom heb ik deze handige tips voor je om je leven als Digitale Nomade makkelijker te maken.

    • Boek je accommodaties met gratis annuleren zoals bij Booking, handig als je reisplannen veranderen.
    • Neem een ‘travel router’ mee op reis zodat je overal je eigen draadloze netwerk hebt. Deze mini-router maakt verbinding met het netwerk waar je bent, draadloos of bekabeld. Je hoeft dan nooit meer in te loggen met al je apparaten. Je router in laten loggen en je bent klaar om te werken. Het is nog eens veiliger ook omdat je met de router via een VPN kunt werken.
    • Gebruik een goede en voordelige VPN als je direct met je laptop verbinding maakt met een vreemd openbaar netwerk.
    • Gebruik encryptie voor e-mails of eenmalige burner e-mailadressen via een e-mailprovider die meer biedt voor Digital Nomaden.
    • Sla al je projecten op in een veilige cloud die jouw privacy en die van je klanten respecteert. Lees er meer over in dit artikel. Het werken met een persoonlijke en veilige cloud, voor je documenten en emails, heb je altijd een back-up. Als je laptop wordt gestolen of er komt zand of water in – ik had je toch al gewaarschuwd dat zo’n Instagram-foto geen goed idee was 🙂 – dan heb je altijd een back-up. Log in met je nieuwe, vervangende laptop en je kunt verder waar je gebleven was.

    Oh en dat laatste is helemaal geen probleem als je ook met een goede verzekering op reis gaat, maar dat had ik al gezegd.

    Hoe is jouw leven als Digitale Nomade?

    Dus je ziet het, er zijn zeker uitdagingen in het leven van Digitale Nomaden maar het is en blijft een heerlijk leven. Verkijk je alleen niet op de mooie Insta-foto’s. Het combineren van reizen en werken is tof, maar het is en blijft werk, dus je brengt best wat tijd door achter je laptop in een omgeving waar je lekker zit of staat en je je scherm goed kunt zien. Het relaxen bij het zwembad of op het strand doe je dan na – of voor – het werken.

    Bereid je voor via ons Digital Nomad Hub en maak je niet te druk over de uitdagingen. De meesten kun je voorkomen en met de onverwachte deal je als ze op je pad komen. Heel eerlijk, die uitdagingen horen er ook bij. Het is ook wat het leven als Digitale Nomade zo leuk maakt.

    Wat zijn voor jou de grootste of meest grappige uitdagingen waar je tegenaan bent gelopen tijdens het werken en reizen? Laat een reactie achter en geef ons een kijkje in jouw leven als Digitale Nomade.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven