Tips om je (digitale) eigendommen te beschermen op reis. Niet alles kan vervangen worden door de reisverzekering!

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Een reisverzekering is noodzakelijk als je lang op reis gaat, op backpack-avontuur gaat of een ander land via een working holiday gaat verkennen. Iedereen weet hoe belangrijk zo'n reisverzekering is. Je betaalt geld voor iets waarvan je eigenlijk hoopt het nooit nodig te hebben. En als je het dan nodig hebt, dan ben je maar wat blij met zo'n verzekering. Maar niet alles kan gedekt worden. Hoe zit het met je digitale eigendommen?

    Hoe zorg je dat je alle foto's en video's nog hebt, zelfs als je tas met camera gestolen wordt of zoekraakt ergens op een luchthaven onderweg? Daarom hebben we nu een aantal tips om te zorgen dat je digitale zaken – je herinneringen in de vorm van foto's en video's – niet kwijt zijn als je tas dat wel is. Er is natuurlijk nog veel meer dan alleen foto's… Als je onderweg ook gaat werken – aan je eigen blog of voor klanten als Digital Nomad – dan wil je die data ook niet kwijtraken.

    Ben jij met al je spullen gedekt door de reisverzekering? Ook bij een lange reis?

    We moeten het toch even hebben over de reisverzekering zelf. Als je lang op reis gaat, heb je andere eisen en wensen aan zo'n verzekering. Ben je verzekerd als je gaat werken? Hoe zit het met activiteiten als wildwatervaren of snowboarden? Ben je wel verzekerd voor je volledige reis van bijvoorbeeld 12 maanden. Globetrotters hebben een ander soort reisverzekering nodig.

    Al dit soort zaken worden juist vooral door meer specialistische verzekeringsmaatschappijen. Zij zijn daar specialist in omdat zij als een van de weinigen begrijpen wat een backpacker of working holiday reiziger nodig heeft, een volledige en toch voordelige reisverzekering.

    Zie trouwens ook ons handige overzicht van alle lang-op-reisverzekeringen en zie de verschillen en voordelen van elk. Er zijn namelijk meer verzekeringsmaatschappijen die een goede en voordelige verzekering voor je working holiday of digital nomad-reis aanbieden.

    Doe meer dan alleen een reisverzekering afsluiten

    Nieuw-Zeeland is een veilig land maar toch er altijd wat gebeuren. Ook in het mooie NZ lees je over auto-inbraken en toeristen die hun spullen hierdoor kwijtraken. Helaas kan zoiets in elk land gebeuren, zelfs in het veilige Nieuw-Zeeland. Als zoiets gebeurt dan ben je maar wat blij met een goede reisverzekering.

    Maar het allervervelendste is dat je alle foto's en digitale bestanden kwijt bent. Al sla je het veilig op op verschillende geheugenkaarten of een harde schijf, als je tas gestolen wordt, zijn die zaken ook weg. Dit kan helaas geen enkele reisverzekering vervangen. Ja de apparatuur wel maar de bestanden niet.

    Daarom zijn wij aan de slag gegaan om een lijst met tips te maken die je helpen voorkomen dat je spullen kwijt raakt. Met name om te voorkomen dat je foto's, video's en andere digitale herinneringen kwijtraakt.

    Huurauto met spullen erin
    Bagage meenemen of in de auto laten?

    Veilige opslag voor alle foto's, video's en data: synchronisatie in de cloud

    Het is superhandig dat alles digitaal is, van je foto's tot je video's. Al je herinneringen aan je backpack- of working holiday-avontuur staan op wat geheugenkaartjes. Maar ook die kun je verliezen of in de handen vallen van dieven. Terwijl er een simpele oplossing is om dat te voorkomen: opslaan in de cloud.

    Je weet wel, zo'n virtuele plek waar je je bestand op kan slaan. Denk aan Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud etc. We hebben allemaal wel ergens een account waar je (gratis) opslag in de cloud krijgt. Zorg dus dat je regelmatig de bestanden van je foto/video-camera upload naar de cloud. Bijvoorbeeld, elke avond in je hostel, waar je vaak gratis wifi hebt. Of onder het genot van een kop koffie een van de vele geweldige koffietenten in Nieuw-Zeeland, gratis wifi vind je overal.

    Stel dan ook in dat alle foto's die je met je smartphone maakt, automatisch worden gesynchroniseerd met zo'n clouddienst. Let op dat je over wifi synchroniseert, anders is je mobiele databundel snel op. Maar ja, in Nieuw-Zeeland vind je ook mobiele providers die ruime databundels aanbieden voor weinig dus dan maakt synchroniseren over 4G of 5G niet zoveel uit.

    Gratis cloudopslag met focus op privacy

    Wil je veranderen van cloudopslag en kiezen voor eentje waar de focus op veiligheid en privacy ligt? kijk dan eens naar Mega, een bekende Nieuw-Zeelandse cloudopslag waar je gratis 20 GB opslag in de cloud krijgt. Veiligheid en privacy zitten bij hen ingebakken. Je geeft je bestanden en data dus niet aan Big Tech. Vooral voor Digital Nomads is veilige cloudopslag van belang. Bewaar je projecten en klantdata op een goede en veilige manier. Een cloudopslag die je privacy waardeert en respecteert.

    En met hun apps voor Android, Apple en Huawei smartphones kun je makkelijk, snel en veilig je foto's en andere data synchroniseren en opslaan in de cloud.

    Laat je foto's en video's niet slingeren

    Als je eens uit eten of stappen gaat, dan is het niet zo handig om je spullen in je huurauto of camper te laten liggen. Maar ja, kluisjes zijn ook niet zomaar in het wild in elke stad of dorp te vinden. Zorg dan in elk geval dat je het belangrijkste mee neemt, al je geheugenkaarten, USB-sticks en alles waar je foto's, video's of belangrijke bestanden op hebt staan. Je gadgets kun je dan goed verbergen in de auto (niet ideaal, maar soms kan het niet anders). Die spullen zijn verzekerd, maar je data niet.

    Om het makkelijker te maken al je geheugenkaartjes mee te nemen zijn er hele handige opbergmapjes voor geheugenkaarten. Voor een paar euro heb je er al eentje waar je 8 geheugenkaarten in mee kunt nemen en die ook nog eens waterdicht is. Of bewaar al je bestanden op een kleine, draagbare en voordelige harde schijf. Zoiets stop je zo in je broek- of jaszak. Dan heb je toch nog alles bij je.

    Houder voor geheugenkaarten
    Berg je geheugenkaartjes goed op en neem ze mee

    Kopieer wat belangrijk is en bewaar het op een veilige plek

    Veel reizigers maken graag een kopie van hun paspoort of rijbewijs, mocht er iets met het origineel gebeuren. Dat is nog steeds een belangrijke tip, maar doe het wel veilig. Omdat dergelijke documenten veel gegevens over jou bevatten en dus gewild zijn bij criminelen is het belangrijk om deze kopieën op een veilige plek op te slaan.

    En deze plekken zijn NIET VEILIG of NIET HANDIG om een kopie van een belangrijk document op te slaan!

    • in de buurt van het origineel, zoals bijvoorbeeld in een ander vakje van je tas! Gewoon niet doen!
    • emailen naar jezelf, wordt ook vaak gedaan maar is af te raden. Het scheelt al als je een versleutelde email gebruikt maar velen doen dat helaas niet. Gewone niet-versleutelde emails zijn te lezen door vreemden als ze je dataverkeer onderscheppen.
    • opslaan in een cloudomgeving van Big Tech, waar ze dol zijn op het scannen van je info. Voed het databeest niet met nog meer info.

    Gelukkig zijn er twee hele simpele en veilige manieren om belangrijke documenten te bewaren!

    1. Bewaar het versleuteld en superveilig in je wachtwoordmanager, een simpel en superhandig tooltje om al je wachtwoorden en documenten in een veilige kluis te bewaren. Je kunt daarmee ook unieke en lastige wachtwoorden maken, zodat deze onmogelijk te raden of af te kijken zijn.
    2. Of sla het op in een veilige, versleutelde cloudomgeving waar privacy van klanten een kernwaarde is.

    Zorg dat je al belangrijke spullen bij je hebt

    Zoveel mogelijk meenemen op pad en zo min mogelijk in de auto laten liggen, is altijd het beste. Met een goede en handige kleine dagrugzak kun je echt veel meenemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze dagrugzakken met veel vakjes. En zo'n rugzak kun je ook meteen als handbagage gebruiken tijdens je vlucht naar Nieuw-Zeeland.

    Je kunt er ook voor kiezen om een speciale reisbroek aan te doen. Dat zijn superlichte, maar heel sterke kledingstukken met extra zakken en opbergruimte. Ideaal om je geheugenkaarten of harde schijf in te stoppen als je op pad gaat.

    Geen kosten of eigen risico bij schade aan je huurauto

    Na inbraak in je huurauto of camper is er altijd schade. Soms meer dan alleen een ingeslagen ruit. Ook al dekt de verzekering van je verhuurder het – check de kleine letters als je de auto ophaalt – zelfs dan is er altijd een bedrag aan eigen risico. Zeker als je kiest voor de laagste of geen verzekering bij het huren van een auto. Door schade en het eigen risico kan die goedkope huurauto in Nieuw-Zeeland toch duur uitkomen.

    Het eigen risico bij een huurauto is het bedrag dat jij moet betalen als er schade door een ongeluk, inbraak of wat dan ook is. Je kunt dit eigen risico ook afkopen door een uitgebreidere verzekering te nemen, maar het bedrag per dag is vaak zo hoog dat veel reizigers dit niet doen.

    Je kunt ook handiger met eigen risico om gaan. Voor een laag bedrag heb je een verzekering die het eigen risico van de huurauto dekt in geval van schade. Sssst dat is iets dat autoverhuurders je nooit vertellen. Zij verkopen liever hun eigen, dure extra verzekeringen.

    Zo'n verzekering is niet ter vervanging van de verzekering van de verhuurder, je hebt nog steeds eigen risico bij schade. Alleen nu kun je dat bedrag aan eigen risico claimen bij de speciale eigen-risicoverzekering. Lees meer over zo'n verzekering voor het eigen risico van je huurauto en zie waarom het zo'n handige aanvullig is op je reisverzekering (sneak preview: dergelijk eigen risico bij schade aan de huurauto wordt vaak niet gedekt door je reisverzekering).

    Heb jij nog handige tips om (digitale) eigendommen te beschermen?

    Heb je zelf nog tips om te voorkomen dat je iets kwijtraakt op reis? Post ze hieronder als commentaar. De beste tips voegen we toe aan dit artikel.

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    123NZ Reisblog

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven