Werkvakantie in Nieuw-Zeeland: jij hebt de vragen, wij de antwoorden

Werkvakantie = werken + vakantie

Werkvakantie = werken + vakantie

We kunnen ons voorstellen dat je wel wat vragen hebt over Nieuw-Zeeland en een werkvakantie daar. No worries. We beantwoorden ze graag.

Hieronder hebben we alvast de meest voorkomende vragen neergezet (met antwoorden natuurlijk) maar als je meer wilt weten, post het helemaal onderaan als comment en we komen er snel op terug. Updates worden constant toegevoegd.

Oh en als je meer wilt weten over deze website of ons, kijk dan eens in de FAQ.

Wat is een werkvakantie?

Een werkvakantie (of working holiday in het Engels) is eigenlijk wat het woord al zegt: WERK en VAKANTIE in één. Het is een mogelijkheid die veel landen bieden om er een jaar lang te wonen en te werken, maar alleen als je tussen 18 en 30 jaar bent (dat is over het algemeen genomen leeftijdsgrens). Je kunt dan werken in het land en tussendoor reizen om nog meer te zien en mee te maken.

Waarom is een werkvakantie zo tof?

Het is zo ontzettend uniek om een working holiday visum te krijgen. Dat is een groot voordeel voor iedereen tussen 18 en 30 jaar. Anderen moeten veel meer moeite doen om een werkvisum voor Nieuw-Zeeland (of elk ander land) te krijgen. Laat die kans niet lopen. Tenzij je niet van reizen en het ontdekken van een andere cultuur houdt, dan kun je beter thuis blijven.

Hoe organiseer ik mijn werkvakantie in Nieuw-Zeeland?

Voor een werkvakantie heb je 3 dingen nodig:

  1. Working holiday visum: lees hoe makkelijk je deze zelf aanvraagt
  2. Leuk (seizoens)werk: alles over het vinden van werk
  3. Het plannen van je reis: van plannen van je reis tot zaken als verzekeringen

Alle stappen worden hier uitgebreid besproken, met nog wat extra tips erbij.

Wat voor werk kan ik in Nieuw-Zeeland doen?

Praktisch al het werk waar geen speciaal diploma of certificaat voor nodig is. Ook al gaan de meeste mensen op werkvakantie in Nieuw-Zeeland voor horeca-werk of fruitplukken, je kunt echt alle kanten op. Dus ja, je kunt ook op kantoor op een Marketing-afdeling terecht komen. Je zoekt het werk dat bij je past en dat je wilt doen en gaat ervoor. Easy as.

Waar vind ik die vacatures dan?

Wij werken samen met een lokale Nieuw-Zeelandse partner die je helpt bij het vinden van werk. Zij weten waar werk te vinden is, hebben toegang tot exclusieve vacatures en helpen je met tips en trucs. Om maar een aantal van de zaken te noemen die zij voor je doen.

Is het krijgen van werk gegarandeerd?

Werk vinden in Nieuw-Zeeland is net als werk vinden in Nederland. Je moet er zelf wel iets voor doen. Er zijn geen garanties. Je krijgt de vacatures praktisch op een presenteerblaadje maar daarna moet je wel zelf aan de slag: werkgever bellen of mailen of officieel solliciteren (dat laatste vooral bij kantoorwerk).

Is werk vinden in Nieuw-Zeeland makkelijk?

Met de hulp van onze lokale partner daar, ben je zo aan de slag. Tenminste als je gemotiveerd bent en je beste beentje voorzet. De voorzet wordt gegeven door ons, met onze startpakketten en onze lokale partner. Jij hoeft de bal alleen maar in te koppen.

Waarom een startpakket? Kan ik het niet zelf doen?

“Waarom zou ik jullie startpakket voor Nieuw-Zeeland kopen, kan ik dat niet allemaal zelf doen?” Tuurlijk kun je dat. Je kunt ook zelf je brood bakken, maar heb jij dagelijks zin om vroeg op te staan en een paar uur bezig te zijn voor je ontbijtje? Tuurlijk niet! Dat laat je aan de specialisten over. En dat zijn wij met onze startpakketten voor Nieuw-Zeeland. Het neemt je zoveel werk uit handen, voor een heel jaar lang… En dat voor de prijs van twee kopjes koffie per week.

Hoe zien mijn eerste dagen in Nieuw-Zeeland er uit?

De eerste dagen in Nieuw-Zeeland staan in het teken van de stad Auckland en het land Nieuw-Zeeland ontdekken. Plus wat zaken regelen om het werken nog makkelijker te maken en sneller voor elkaar te krijgen. Onze lokale partner helpt je daarmee op weg. Lees onze beschrijving van je aankomst in Nieuw-Zeeland en de eerste dagen in Auckland maar eens.

Hoeveel geld ga ik verdienen?

Dat hangt helemaal af van het werk dat je gaat doen. Ook je verdiensten heb je zelf in de hand. In Nieuw-Zeeland geldt een minimumloon voor volwassenen van NZ$630 per 40-urige week of $15.75 per uur (cijfers 2017). Meer info over loon in Nieuw-Zeeland in het algemeen vind je op de website van Employment New Zealand.

Maar we zeggen er nu al bij… Rijk word je niet van een werkvakantie. Je verdient genoeg geld om te wonen, leven en reizen (afhankelijk van hoe je het uitgeeft) maar that’s it. Ga je voor geld verdienen, blijf dan in Nederland en ga hier voor echt werk. Een werkvakantie is een lange bijbaan om je een tijd van lol en reizen in Nieuw-Zeeland te bezorgen.

Wat zijn mijn dagelijkse kosten in Nieuw-Zeeland?

Is Nieuw-Zeeland duur om te leven? Wat zijn de kosten van het levensonderhoud? Hmmm dat is een mooie discussie. Je hoort vaak dat boodschappen doen in Nieuw-Zeeland zo duur is. Dat is niet helemaal waar. De prijzen zijn anders dan in Nederland. Kijk maar eens naar dit overzicht van de kosten van levensmiddelen daar. Er zijn echter een aantal zaken waar je echt rekening mee moet houden:

  • Gebruik onze tips om korting te krijgen.
  • Pas je koopgedrag aan. In Nederland ben je gewend om alle soorten groenten en fruit het hele jaar in de supermarkt te vinden. Alles verbouwen we hier in lage-lonenlanden en vliegen we in. Goedkoop? JA! Smakelijk? NEE. In Nieuw-Zeeland moet alles van verder komen. Koop dus alleen wat op dat moment in het seizoen is. En koop lokale Nieuw-Zeelandse (of Australische) merken.
  • Neem alvast een kijkje in een Nieuw-Zeelandse supermarkt en zie wat een mandje vol dagelijkse booodschappen kost.

Kan een werkvakantie in Nieuw-Zeeland maar tot je 30ste?

Het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland kun je inderdaad krijgen tot en met je 30ste. Dit is niet iets dat wij verzonnen hebben, maar is een regel van de Nieuw-Zeelandse regering en Immigratiedienst. Je kunt het visum aanvragen tot je 30ste verjaardag (doe het wel op tijd) en dan kun je nog steeds 12 maanden van je working holiday genieten. Zolang je het dus maar aanvraagt voordat je 30 wordt. Lees ook eens onze info over dit working holiday visum.

Kan ik het Working Holiday Visum ook in Nieuw-Zeeland aanvragen?

Ja dat kan. Het WHV is ook aan te vragen als je al in Nieuw-Zeeland bent op een toeristenvisum bijvoorbeeld. Maar er zijn wel twee verschillen met aanvragen vanuit een ander land:

  1. Als het WHV wordt goedgekeurd gaat ie meteen in. Terwijl als je vanuit een ander land het aanvraagt je tot een jaar hebt om het land binnen te gaan en het visum te activeren.
  2. Omdat je in deze situatie langer dan 12 maanden in Nieuw-Zeeland gaat zijn (3 maanden als toerist + 12 maanden met je WHV), zul je een extra medisch onderzoek moeten ondergaan. Dat zijn dus extra kosten waar je rekening mee moet houden.

Hoe kort of hoe lang kan ik mijn werkvakantie maken?

Het working holiday visum voor Nieuw-Zeeland kent alleen een maximum termijn om in het land te blijven (12 maanden). Je bepaalt zelf of je de maximale duur wilt blijven of iets korter. Er is dus geen minimum-tijd aan je werkvakantie. Maar wil je voor een paar weken naar Nieuw-Zeeland gaan, dan is een vakantie wellicht beter voor je. Om te wonen en werken (wat je met een working holiday visum doet) heb je toch wel wat meer tijd nodig. Bovendien, als je eenmaal gewend bent aan het land wil je niet meer weg (wedden?).

Mijn vraag staat er niet bij

Hmmm zijn we jouw vraag over een werkvakantie in Nieuw-Zeeland vergeten? Stel ‘m hieronder als opmerking en we beantwoorden ‘m snel. Cheers.

Tags: , ,

  • Jannemarie Swartsenburg

    Hoi! Ik ben bezig met het plannen van mijn reis naar NZ maar loop vast op twee visa-vragen waar ik met veel google’n en de immigrationwebsite ook niet uitkomt.

    1: kan ik NZ binnen komen met een touristvisa en daar een Working holiday visa aanvragen als ik langer blijf dan gepland?

    2: waarschijnlijk ben ik te laat voor de WHV aanvraag, ik wilde over 10 dagen vertrekken (ik ben momenteel aan het reizen en vond en ticket). Kan ik hem alsnog aanvragen en als t niet op tijd is dan met een tourist visa t land in gaan? Of geeft dat problemen voor de aanvraag? En hoe zit het dan met wel/niet een enkel vliegticket? Want voor een WHV hoef je geen retourticket te hebben.

    Ik hoop heel graag zo spoedig mogelijk van jullie te horen.

    Groetjes,
    Jannemarie

    • Hi Jannemarie… We zijn dol op het beantwoorden van vragen dus dank voor deze “uitdaging”. 🙂 Hier zijn de antwoorden:

      > antw. 1) Ja, dat kan. Het Working Holiday Visum (WHV) voor Nieuw-Zeeland kan ook aangevraagd worden als je al in NZ bent. Er zijn dan echter 2 verschillen… a) het WHV gaat na goedkeuring meteen in. Als je het overzees aanvraagd heb je tot een jaar de tijd om het visum te activeren (land binnen te gaan). b) Je zult waarschijnlijk een medische test moeten laten doen omdat je theoretisch langer dan 12 maanden in NZ gaat zijn (3 maanden als toerist + 12 maanden met je WHV).

      > antw. 2) Het visum kan snel goedgekeurd zijn, maar we raden aan om het langer dan 10 dagen van tevoren aan te vragen. Vooral omdat december/januari drukke maanden zijn (ook bij Immigration New Zealand). Je kunt niet de aanvraag voor WHV starten, daarna op toeristenvisum (visa waiver) het land binnen gaan en dan je WHV in ontvangst nemen. Je moet bij de start van je aanvraag een keuze maken: overzees aanvragen OF in het land zelf aanvragen. Er zit verschillen tussen. Zie ook de info hierboven bij antwoord 1.

      Mocht je meer willen weten, geef gerust aan gil.

      • Jannemarie Swartsenburg

        Wauw! Ontzettend bedankt voor deze heldere informatie! Hier ben ik echt al heel lang naar op zoek. Ik had net de knoop doorgehakt om het er gewoon op te gokken met de aanvraag, maar dat is dus toch wel tricky. Vooral omdat ik voor het einde van december in NZ wil zijn (mijn Thaise visa loopt nu tot de 30ste namelijk). Hebben jullie enig idee wat de kosten zijn voor medisch onderzoek in NZ? (ik vind alleen de kosten als je dit in Nederland al geregeld had, tja.. plannen veranderen wel eens haha) en hoe serieus zijn ze daarin?

        Dus als ik het voor mijzelf samenvat, wat momenteel met de beperkte tijd het slimst is: Op touristvisa het land binnen gaan voor 30 december (yes, NYE aan de andere kant van de wereld!) daar de aanvraag starten en zien hoe snel het loopt?

        Nogmaals, ontzettend bedankt. Mijn cortisollevel begint weer te zakken 😉

        Jannemarie

        • De kosten in NZ zijn afhankelijk van wat voor medische test je moet ondergaan. Grofweg ligt het tussen $75 (alleen X-ray) en $270 (complete test).

          Houd er wel rekening mee dat december de drukke zomermaand is, waardoor veel bedrijven op halve of geen kracht draaien (iedereen op zomervakantie). Vooral tussen Kerst en eerste week januari. Ook Immigration NZ is dan én druk (veel toeristen en WHV-ers) én er zijn mensen vrij.

          Sowieso wordt het een mooie tijd in NZ. Lekker genieten van de zon en al BBQ-end het nieuwe jaar in gaan. 🙂 Veel plezier alvast. En succes met je cortisollevel. Doe lekker als een Kiwi – no worries mate – en geniet.