3 Redenen om te reizen in Nieuw-Zeeland in de winter

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

  Juni is de maand dat de winter in Nieuw-Zeeland begint. Na een heerlijke herfst, is Koning Winter weer in het land. Je zult het misschien (nog) niet denken maar de winter is een geweldige tijd rond te reizen in Nieuw-Zeeland. Deze blogpost gaat je daarvan overtuigen.

  Het beste seizoen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Ja daar is al heel wat over gediscussieerd en daar voegen we nu nog meer aan toe. En deze keer voor Team Winter. Voor ieder persoon is er wel een bepaalde reden om in een specifiek seizoen te gaan reizen in het mooie Nieuw-Zeeland.

  Voor iedereen die flexibel is en/of die niet graag achter de zomerse kudde aanloopt, is er deze heerlijk winterse blogpost. Winter biedt een aantal voordelen om in Nieuw-Zeeland rond te reizen. Kijk maar eens hoe mooi Nieuw-Zeeland in de maanden juni, juli en augustus is.

  1. Weer dat je gaat verbazen

  Het is ongelooflijk hoeveel reizigers – Europeanen en Australiërs – denken dat er tussen juni en augustus een soort tweede ijstijd in Nieuw-Zeeland plaats gaat vinden. Om een of andere reden verwacht men massaal sneeuw, ijs en afgesloten wegen. Het valt best mee. Kijk maar eens naar deze temperaturen in de winter.

  • Auckland: tussen 10 °C (minimum) en 14 °C (maximum)
  • Wellington: tussen 8 °C (minimum) en 12 °C ( maximum)
  • Christchurch: tussen 3 °C (minimum) en 10 °C (maximum)
  • Queenstown: tussen -4 °C (minimum) en 2 °C (maximum)
  • Dunedin: tussen 6 °C (minimum) en 8 °C (maximum)

  Bovenstaande cijfers zijn de laagste temperaturen (gemiddeld) in de winter in Nieuw-Zeeland

  Het enige moment dat het echt overal in Nieuw-Zeeland (zelfs in het winterloze Noorden) koud aanvoelt is als er een Zuidelijke wind (Southerly) staat. Deze komt rechtstreeks vanaf Antarctica en dat merk je. Het voelt dan echt koud en een extra laagje kleding is noodzakelijk. Check het weer altijd via Met Service (KNMI van Nieuw-Zeeland).

  Uiteraard zijn de dagen korter in de winter en is het eerder donker, maar overdag is het vaak heerlijk zonnig. Overdag echt lekker zonnig (ideaal skiweer), 's nachts frissig koud en 's ochtends vaak de ramen van de camper ijsvrij maken.

  2. Veel minder toeristen in de winter

  Je hebt het land voor jezelf omdat praktisch iedereen weg is. Toeristen hebben de warme zomer erop zitten en zijn weer terug naar huis. En veel working-holiday-gangers zijn ook op de terugweg omdat zij graag twee zomers meepakken.

  Natuurlijk overdrijf ik een beetje want er zijn nog genoeg Kiwi's, schapen en winter-toeristen in het land. Het voelt nu alleen echt een stuk rustiger. Je zult vaak alleen op een (DOC) campsite staan of met slechts een handjevol mensen. Tijdens mijn juni-roadtrips sta ik veelal alleen op de allermooiste campsites van het Zuidereiland.

  3. Winters is het seizoen van de lage prijzen

  Doordat de winter een minder populair seizoen is, zijn prijzen van campers zeer laag. Er is gewoon minder vraag omdat er minder reiziger zijn. Bovendien zijn in Nieuw-Zeeland huurauto's ook supervoordelig, zeker als je de scherpste aanbiedingen voor huurauto's weet te vinden. Ook is er meer beschikbaarheid in de (populaire) hostels, campsites en andere toeristische plekken. Je kunt heerlijk spontaan rondreizen zonder ook maar iets te plannen.

  En de nadelen van winter in Nieuw-Zeeland dan?

  Kom maar op… Wat vind jij een nadeel van de winter? Post het hieronder als commentaar. Ik ben erg benieuwd wat jullie tegenhoudt om in de winter in Nieuw-Zeeland rond te reizen. Laten we alvast een paar redenen ‘debunken'.

  • Het is dan toch veel te koud om te kamperen? – Nee joh. Het hangt ervan af waarin je kampeert. Is het een camper die gebaseerd is op een auto (zoals een Toyota Estima) of een bestelbusje (zoals een Toyota Hiace)? Het automodel is namelijk zeer goed geïsoleerd terwijl het bestelbusje niet meer dan wat plaatstaal is. Zie hier meer verschillen tussen de twee soorten.
  • Maar wegen zijn dan toch afgesloten vanwege sneeuwval? – Soms ja. In extreme gevallen worden er inderdaad wegen afgesloten maar dergelijke gevallen kun je op één hand tellen. Typische wegen die het hele jaar door door extreem weer geraakt worden zijn Desert Road (Noordereiland) Lewis Pass en Arthur's Pass (Zuidereiland).
  • Zijn sneeuwkettingen dan noodzakelijk? – Soms wel, maar vaak niet. Alleen als je naar de skigebieden op het Zuidereiland gaat of in zeer extreme gevallen op bepaalde wegen in het zuiden zijn sneeuwkettingen nuttig. Je hebt ze vaker niet nodig dan wel.

  Uiteraard zijn er uitzonderingen met zeer zwaar winters weer dat meer effect heeft op het dagelijkse leven. Neem bijvoorbeeld midden juli 2017. Zolang je flexibel bent in je plannen, goed bent voorbereid door altijd voldoende benzine, voedsel en water te hebben, komt het helemaal goed.

  Foto's van mijn winterse roadtrip

  “Ja ja, jij hebt makkelijk praten. Deze blogpost heb je zeker in een korte broek op een lekker zomerse dag geschreven?” Haha ja dat klopt, maar zoals al mijn blogposts is ook deze gebaseerd op mijn eigen reiservaring. Mijn mooiste roadtrips hebben namelijk in de winter in Nieuw-Zeeland plaatsgevonden. Zelfs in een zeer strenge winter.

  0 0 stemmen
  Article Rating

  Nog meer informatie over:

  Martijn

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

  Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

  123NZ draait op koffie

  Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
  Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

  Inschrijven
  Abonneren op
  guest
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle commentaren
  Scroll naar boven